248816
 
 
 
 
 

     Menu:

> Startscherm
> Schrijvers
> Verhalen
> Open verhalen
> FAQ
> Vintage

Keiharde dromen s2
404 Voorkeur
Door: EsQuizzy
Commentaar van de schrijver:
Categorie: Drama / Roman
Geschatte leestijd: ca. 3 minuten

„Ik verlang niet van je dat je dat nu meteen gaat proberen, meisje,” verzachtte Silvaeo Gabriëlles opkomende paniek bij de gedachte aan het gestuntel, dat ongetwijfeld onderdeel zou worden van haar pogingen de antieke zin vanuit Lidhia’s lichaampje te produceren. De koning nam niet meer de moeite om te pauzeren voor de echo’s, al wachtte hij nog wel voordat hij aan een nieuwe zin begon. Hij keek omhoog en vervolgde: „Het lijkt mij zinvol om ons gezelschap op te gaan splitsen. Ik had graag gezien dat prinses Lidhia in staat zou zijn geweest de lichtende zin uit te spreken, maar zolang wij niet over een meer precieze vertaling beschikken zou het in mijn ogen niet verstandig zijn om daarmee een experiment uit te voeren. Heer Ashtroc hier zal blij verrast zijn te vernemen dat wij over een uitgebreid tweetalig manuscript beschikken — recent ontdekt door niemand minder dan onze prinses Lidhia — in zowel het Oud - als het Klassiek Waterlings.” Ashtroc reageerde met gepaste verrassing. Silvaeo opperde: „Of de twee tekstgedeelten wat betreft de inhoud overeenkomen, zult ú van ons allen het beste kunnen beoordelen, maar u begrijpt de implicatie als dit het geval blijkt te zijn.”
„Dat zou… overweldigend zijn, Sire,” stamelde de aangenaam overrompelde waterling. „Dat zou een serieuze sleutel tot het ontsleutelen van het Klassiek Waterlings kunnen zijn!”
„Ik wilde voorstellen dat u samen met magister Toenak en heer Murox terugkeert naar het paleis, waar u dit manuscript in de koninklijke bibliotheek kunt beoordelen.”
„Volgaarne, Sire!” knikte Ashtroc, die niet probeerde te verhullen dat hij het liefst nu metéén terug naar boven wilde.
„Medica, al bent u in gevorderde mate betrokken bij het onderzoek naar dat manuscript, tòch houd ik u voorlopig het liefst in de directe nabijheid van prinses Lidhia,” sprak de koning tot Ishtaran, die meteen met die voorkeur instemde en Gabriëlle van opzij een korte maar bemoedigende glimlach schonk.
„Verder zou ik het waarderen als Kharmon, Yanaeka en Malin deze ruimte aan een grondiger onderzoek onderwerpen dan wij tot nu toe gedaan hebben. Alles wat wij erover te weten kunnen komen is welkom, dus meer kennis van de details zal ons wellicht tot een beter begrip van dit geheel leiden. Generaal Korfos, het lijkt mij niet onverstandig om onze gasten de bescherming van lijfwachten te bieden, mocht enige onverlaat het nog wagen hier binnen te dringen terwijl zij hun onderzoek uitvoeren. We hebben Waiash tenslotte nog niet achter tralies gezet. Ik wil iedere onvoorzichtigheid uitsluiten. Wijst u de geschikte waterlingen aan voor die taken?”
De generaal knikte, en keek al om zich heen naar de paleiswachten die deze excursie begeleidden.
„Pappa?” klonk Tirashya’s lichte, heldere stem.
„Wat is er, meisje?”
„Waar zijn Menkar en Gétalon gebleven? Die heb ik niet meer gezien sinds we in de ronde kamer waren, in de oostelijke gang!”
Silvaeo knikte haar toe en antwoordde: „Menkar en Gétalon voeren op dit moment een speciale opdracht uit, waar de rest van ons gezelschap zich óók mee bezig zal gaan houden.”
„Wat is dat dan?” vroeg Tirashya nieuwsgierig.
„Ik zal het zó vertellen, meisje. Er is alleen één zaak, die ik eerst duidelijk wil hebben. Prinses Lidhia?”
Gabriëlle schrok op en staarde de koning verward aan.
„Kan ik je één moment spreken?”
Ze knikte, en zwom blozend achter hem aan, terwijl Lidhia’s vader een stukje bij de anderen vandaan peddelde. Maar al gauw keerde hij zich naar haar om en hield stil.
Zij hield abrupt haar snelheid in.
Zacht sprak hij haar toe: „Je moeite met de besturing van je lichaam is mij niet ontgaan. Ik weet dat ik veel van je vraag, maar het is volgens mij van het grootste belang dat je de vreemde zin op zijn minst leert begrijpen en de klank ervan gaat leren van heer Ashtroc.”
Gabriëlle sloeg Lidhia’s ogen neer en vroeg: „En wat dan als het belangrijk is, en ik kàn het niet uitspreken?”
„Dat zien we dan ter gelegener tijd wel, meisje,” antwoordde Silvaeo. „Maak jij je daar maar niet druk om.” Hij stopte en keek Gabriëlle verrast aan: Lidhia’s gezichtje straalde plotseling. „Wat is er?” vroeg hij.
„Dus ik mag samen met de medica met magister Toenak mee!?”
„Ja, ik hoop dat je het niet te erg vindt…,” aarzelde Silvaeo nog, maar hij onderbrak zichzelf nu met: „Blijkbaar niet, dus.”
„Nee, juist fijn!” antwoordde Gabriëlle, die eindelijk haar kans schoon zag om meer over het vreemde boek te weten te gaan komen en Toenak nog eens subtiel aan zijn belofte te herinneren…
„Ik wil jou de vrije keuze geven, dus laat me je tenminste even vertellen wat ik voor de rest van de groep in gedachten heb,” stelde de koning glimlachend voor. „Misschien vind je dat wel aantrekkelijker. Je bent tot nu toe al erg nauw bij het onderzoek naar de gangen betrokken geweest — en hebt je impulsieve waarde daarin bewezen.”

Gepost op 28-12-2011 om 22:48 uur
145 keer gelezen
<< Vorige in deze serie

Alle verhalen in deze serie (Keiharde dromen)
Alle verhalen van deze schrijver (EsQuizzy)Door:
Dus gisteravond toch noch heb ik net te vroeg de pc afgesloten maar nu kan ik er even van genieten.

En het is een super leuke post.
Ben nu ook wel benieuwd over het boek.
En wat er nu nog verder in de gangen gaat gebeuren op naar de volgende post!!!!
Gepost op 29-12-2011 Om 12:13

Door: Rapunzel
Leuk figuur, Ashtroc

Klanktechnisch gezien is Gabriëlles angst het niet uit te kunnen spreken, zeker in Lidhia`s lichaam, ongegrond. Zolang Ashtroc en/of Toenak het maar phonetisch opschrijft, lijkt me er niks aan de hand

Wat gaat de rest van de groep doen? Ik lees gauw verder, kan nu lekker
Gepost op 09-01-2012 Om 17:54

Misschien is het verstandig deze posts nog even een keer door te lezen. Het schrijven van Toenak en Ashtroc is niet het probleem waar Gabriëlle te worstelen heeft…

=)

Gepost op 09-01-2012 Om 18:07

Door: Rapunzel


Misschien is het verstandig mijn reactie nog eens goed te lezen... tis maar een idee

Gepost op 09-01-2012 Om 18:11

Ik weet wat je in je reactie schreef, Rapunzel. Maar Gabriëlle heeft wel degelijk reden om zich daar zorgen over te maken, en het Klassiek Waterlings *is* al een fonetisch schrift. Juist daarom maakt ze zich er zorgen over: ze snapt het schrift!

=)

Gepost op 10-01-2012 Om 08:56

Door: Rapunzel
Oo-kee, ik ben weer wakker, hihi Ff op één lijn komen. Ik snap dat t Klassiek Waterlings n fonetisch opgeschreven taal is, zoals ze hem zien & zoals de taal is (met de clics en clacs en zo), maar wat ik bedoelde was, en ik ga je héél héél hoogstwaarschijnlijk niks nieuws vertellen, maar gewoon ff mn gedachtegang delen:

Spraak & schrift verschillen behoorlijk v elkaar, wat bijvoorbeeld blijkt uit voorbeelden die in spraak dubbelzinnig zijn & in schrift niet: bommelding/bedonderstel zijn leuke voorbeelden daarvan.

t fonetische schrift is, zoals jij allang weet , n schrift dat de uitspraak nauwkeurig probeert weer te geven. Voor de Waterlingen is die totaal anders dan voor de Luchtlingen, gezien o.a. verschil in taal èn anatomische verschillen ed.
Spraak is hoorbaar & als je n taaluiting zichtbaar wilt maken doe je dat d.m.v. schrift. Normaalgesproken gaat t om de betekenis & niet om de klankvorm. Hier in dit geval bij Gabriëlle gaat t dus wèl juist om de klankvorm…
Gepost op 10-01-2012 Om 11:36

Door: Rapunzel
Maar omdat t haar taal qua uitspraak (want ze snap t geschrevene) niet is èn t ook nog eens Klassiek Waterlings is, heeft ze n dubbele handicap.

Nou dàcht ik, dat als Toenak e/o Ashtoc dat wat uitgesproken moet worden fonetisch opschrijven zoals/volgens òns fonetische IPA schrift…, maar dan aangepast… (dubbele transcriptie dus, want anders zou Gabriëlle ook nog eens t fonetische alfabet machtig moeten zijn) dus niet noːrdəˈwɩnt, maar bijvoorbeeld noor-dûr-wint, zoals ik t Duits ook wel eens uitspreekbaar maak voor mn kindjes met mn eigen “fonetisch” schrift, bijv. kà-ràk-tûh-ris-tie-sjûs Dat Gabriëlle dàt dan foutloos zou moeten kunnen uitspreken, snappie? t fonetische schrift geeft namelijk, nauwkeuriger dan normaal schrift, de uitspraak ve taal weer. En als ze hem dus “vergemakkelijken”…
Maar goed, ik snap ook dat die weergave “onvolmaakt” blijft, in zoverre dat n weergave met letters niet zonder meer is om te zetten in n akoestisch signaal, hence Gabriëlles probleem.
Gepost op 10-01-2012 Om 11:39

Door: Rapunzel
Daarvoor verschillen de zichtbare en de hoorbare representaties gewoon te veel van elkaar.

Nou ja, ik weet niet of *ik* nog te volgen ben nu, maareh conclusie: mijn wens is de vader van mijn gedachte

En jij hebt al meer info dan ik vwb de voortgang in Liliaño, so I fully, completely trust you: Gabriëlle heeft wel degelijk reden tot zorgen maken over t al dan niet kunnen uitspreken vd Klassiek Waterlingse tekst die oplicht als *zij* haar mond open doetH`m vraag me af of ik dit ook in twee regels had kunnen zeggen… haha

Gepost op 10-01-2012 Om 11:43

Door: EsQuizzy
Rapunzel, ik begreep je de eerste keer al goed. Je mist iets in het verhaal.

Mag ik je nogmaals verzoeken de posts nog eens te lezen waarin Gabriëlle Lidhia’s lichaampje bestuurt?

Dan ga je vanzelf zien wat Gabriëlles probleem is. En waarom een verder uitgewerkte fonetische weergave niets toevoegt voor Gabriëlle.Gepost op 10-01-2012 Om 15:09

Door: Rapunzel
I will
Gepost op 10-01-2012 Om 16:08

Door: EsQuizzy

Vooral Kd·388 en ·392 zijn relevant, Rapunzel.Gepost op 10-01-2012 Om 17:04

Door: Rapunzel
Oo-kee (hihi, blijft leuk), ik denk dat ik "het probleem" nu wel snap... (besturing van &c. ..., waar ik idd even aan voorbij gegaan was). En nee, dàn heeft dubbele transcriptie idd geen enkel nut

Hàd ik kunnen weten gezien het minus Lidhia in post 401

Gepost op 11-01-2012 Om 18:42

Die ‘minus Lidhia’ spreekt inderdaad boekdelen, ja. =)

Je snapt ’m. Nu de locatie nog. =D

Gepost op 11-01-2012 Om 20:22

Door: Rapunzel
En jij vindt jezelf nu *lief*???

Gepost op 11-01-2012 Om 20:30

Door: EsQuizzy

Wel, eigenlijk wel.

Ik had niet gedacht dat jullie tot bijna 1000 reacties onder die ene niet-post Kd zouden komen voor jullie een conclusie zouden trekken...

...die jullie nog niet getrokken hebben.

En die conclusie is niet de locatie van Liliaño.Gepost op 12-01-2012 Om 20:35

Door: Rapunzel
Nee, dan is het goed, haha

Maareh just for the record het is meer dan duizend keer pagina bekeken, niet meer dan duizend reacties. Het zijn (minus jouw eigen reacties) 164 reacties… valt dus nog bèst mee

LOL

Truste!!
Gepost op 12-01-2012 Om 22:56

Als ik die pagina langs scroll om te zien wat de nieuwste reacties zijn, voelt het aan als duizend reacties. Maar je hebt natuurlijk gelijk.

Het zijn ‘maar’ 164 reacties.Gepost op 13-01-2012 Om 08:14

Dit werk is ingezonden op http://www.blocnoot.nl en blijft te allen tijde eigendom van de feitelijke auteur van het werk (of bloCnoot zolang de auteur niet kan worden teruggevonden). Zonder toestemming van de feitelijke auteur mag dit werk niet gebruikt worden voor andere doeleinden dan lezen. BloCnoot zal nooit toestemming geven indien de auteur niet teruggevonden kan worden. Mocht er sprake zijn van misbruik van de inhoud van het gepubliceerde werk op welke manier ook zullen er (in samenspraak met de auteur) stappen ondernomen worden.