248816
 
 
 
 
 

     Menu:

> Startscherm
> Schrijvers
> Verhalen
> Open verhalen
> FAQ
> Vintage

Keiharde dromen s2
381 Levenslijnen
Door: EsQuizzy
Commentaar van de schrijver:
Categorie: Drama / Roman
Geschatte leestijd: ca. 2 minuten

Heel vreemd was het niet, dat de twee prachtig donkere kinderen met grote ogen en open mond de blanke, blonde vreemdeling stonden aan te staren. Het in hun ogen ongewone uiterlijk van deze man mocht dan al genoeg zijn om enige verbazing te rechtvaardigen, maar de manier waarop hij uit de zee was komen opdagen zou de bron vormen van een legende die nog vaak binnen en buiten de inheemse familie naverteld zou gaan worden.
Hadden de kinderen — een jongetje van negen en zijn zusje van acht — niet zèlf gezien, hoe de vreemdeling op de rug van een onbekende vis over het water was komen aanvaren, leunend tegen de enorme, dikke rugvin? En zodra die vis zijn passagier niet dichter bij het witte strand kon brengen, hadden ze toen niet gezien hoe er plotseling iemand in het water naast de vis zwom, die de blanke onbekende iets glimmends had aangereikt?
Na een paar ogenblikken had de visvarer zich van de rug van het dier in het water laten glijden om op eigen kracht — en vooral: alléén — de laatste tientallen meters naar de vaste wal te overbruggen, met in zijn hand een prachtig parelsnoer.
Het werd in de loop der jaren een mysterieus maar bemoedigend verhaal over mensen, die onder de golven van de zee leven en ongelukkige schipbreukelingen met behulp van hun reuzenvissen te hulp snellen — maar dáárvan waren prinses Eliyna, haar broertje en de leden van de hofhouding die hen tijdens hun verblijf in de Hestri-kolonie vergezeld hadden zich totaal niet bewust. En wat de geredde drenkeling zou besluiten zich van het voorval en de oorsprong van het parelsnoer te zullen herinneren, dàt zou een verhaal blijven dat hun levenslijnen nooit zou raken. Eliyna’s verstand was in andere zaken verwikkeld op het moment dat ze het luikje voorin de cabine van de achterwaarts naar dieper water glijdende Lakkakaia opende en beval: „Firoc? Naar huis alstublieft — volgens de kortste route.”
Gepost op 13-09-2011 om 18:11 uur
120 keer gelezen
<< Vorige in deze serie

Alle verhalen in deze serie (Keiharde dromen)
Alle verhalen van deze schrijver (EsQuizzy)Door: Rapunzel
Aha... hij is dus gered Gelukkig maar
Gepost op 13-09-2011 Om 18:17

Ja! Het is niet zo’n geschiedenis waarin iedereen die dood zou kùnnen gaan ook daadwerkelijk doodgaat. Daar houd ik helemáál niet van.

=)

Gepost op 13-09-2011 Om 22:19

Door:
gelukkig hoeft lidjia niet te treuren dat er nog een luchtelinge dood ga snel verder
Gepost op 13-09-2011 Om 19:01

Precies, Yanaika! En ik ga weer snel verder…

=)

Gepost op 13-09-2011 Om 22:20

Door:
Mooi geschreven EsQuizzy.
Ik vraag me alleen wel af wat een varer is. Een vaarder ken ik wel.
Gepost op 13-09-2011 Om 21:24
Dank je wel voor het compliment! =)

Wat betreft ‘varer’: je vraagt je het niet af wanneer je met het correctere woord als voorstel komt. ; )

Ik heb eraan gedacht, maar bij ‘visvaarder’ denk je eerder aan ‘walvisvaarder’ en wordt het de associatie met ‘iemand die jacht maakt op ~ ’. Dat wilde ik voorkomen. Vandaar het woord ‘visvarer’, een letterlijke vertaling van het woord uit de genoemde legende in de oorspronkelijke taal. Een visvarer is dus iemand die vaart op een vis. Dat komt niet vaak voor in onze beleving (en die van demeesten), dus er was eerder geen geschikt Nederlands woord voor nodig. Nu wel. En dat is er nu dus.Gepost op 13-09-2011 Om 22:18

Door:
Dit was een vriendelijke manier om aan te geven dat ik over dat woord struikelde.

ik vind het een hele creatieve vondst van je, alleen zou ik echt geen moeite hebben gehad met een visvaarder. Er zijn wel meer woorden in de Nederlandse taal die meer betekenissen hebben. De context maakt dan duidelijk welke betekenis je aan het woord moet verlenen en dat is in jouw post heel duidelijk.
De toon van deze post was serieus, dus kwam het in mij niet op dat je met creatieve vondsten aan zou komen en daardoor registreerden mijn hersenen jouw keuze als fout.

Dus.


Gepost op 14-09-2011 Om 05:35

Echt fijn om te horen dat je geen moeite met "visvaarder" gehad zou hebben. =)

Maar zèlf struikelde ik over de associaties die *ik* bij dat woord had, daarom kies ik daar voor de meer creatieve vertalingsoptie. =)

Ik beschouw "creativiteit" als iets dat niet exclusief voor een bepaalde stijl gereserveerd is. Bij mij moet je dan ook *altijd* verdacht zijn op creatieve vondsten! =D

Gepost op 14-09-2011 Om 09:33

Dit werk is ingezonden op http://www.blocnoot.nl en blijft te allen tijde eigendom van de feitelijke auteur van het werk (of bloCnoot zolang de auteur niet kan worden teruggevonden). Zonder toestemming van de feitelijke auteur mag dit werk niet gebruikt worden voor andere doeleinden dan lezen. BloCnoot zal nooit toestemming geven indien de auteur niet teruggevonden kan worden. Mocht er sprake zijn van misbruik van de inhoud van het gepubliceerde werk op welke manier ook zullen er (in samenspraak met de auteur) stappen ondernomen worden.