248816
 
 
 
 
 

     Menu:

> Startscherm
> Schrijvers
> Verhalen
> Open verhalen
> FAQ
> Vintage

Keiharde dromen s2
378 Openbaringen
Door: EsQuizzy
Commentaar van de schrijver:
Categorie: Drama / Roman
Geschatte leestijd: ca. 4 minuten

De ruime vergaderzaal, die was opgezet als een auditorium van gematigde afmetingen, had een rustige eerste helft van die ochtend achter de rug. Koning Silvaeo had de vergadering geopend met een welkomstwoord richting de zes nieuw aangekomen gasten die, op uitnodiging van de drie reeds aanwezige geleerden, het wetenschapskader waren komen versterken. Daarna had magister Toenak een uitgebreide samenvatting gegeven van de ontdekkingen en de daaraan gerelateerde ontwikkelingen tot nu toe — waarbij hij onder andere het tweetalige boek dat in de bibliotheek gevonden was, nog onvermeld liet. Het was vlak na het begin van deze samenvatting dat Tirashya de zaal stilletjes had verlaten. De magister had haar begrijpend toegeknikt.
Nadat iedereen op de hoogte was van de belangrijkste feiten, was ruimte ingelast voor een uitgebreide vragenronde. Toenak waardeerde het ten zeerste dat alle zes de wetenschappers — hij kende ze bijna allemaal persoonlijk — blijk hadden gegeven van scherp inzicht en een duidelijk op hun persoonlijke specialisatie toegespitste vraagstelling.
Terwijl medica Ishtaran aan het woord was in antwoord op een vraag van de vriendelijke, jonge biologe Malin, liet de magister vanuit zijn positie boven een hoek van het podium zijn blik langs de gasten gaan.
Malin, een jongedame met zilverwit, kortgesneden haar en een wit met dieproze luminescentie, had naast haar graad als biologe een studie in hydrofonie — het gedrag van geluid onder water — afgerond. Prinses Eliyna zou het goed met haar kunnen vinden, vermoedde de magister, terwijl hij zijn blik een stukje naar rechts liet dwalen waar de oude, eerbiedwaardige heer Ashtroc, een lichtblauw glimmende taalkundige, aandachtig naar de medica zat te luisteren. Hij hield zijn handen voor zijn gezicht; de vingertoppen op elkaar.
Links van hem (voor de magister rechts) zat de donkerblauwe Kharmon, een grote waterling met witte accenten in zijn patroon. Hij was zeer kundig op het gebied van verschillende materialen, hun ontwikkeling en hun ontstaan. Er waren een aantal vragen die Toenak graag eens met deze geleerde man van in de veertig zou willen bespreken — met name over het gitzwarte, glanzend geribbelde oppervlak van de bodem waarop hijzelf door Lidhia aangetroffen was, diep onder het paleis.
Naast Kharmon zat de voor een waterlinge klein uitgevallen, oranjegeel met rode Yanaeka op het puntje van haar zetel. Hij kon zich wel iets bij haar opwinding voorstellen: de donkerharige geschiedkundige en archeologe had haar vakgebied deze ochtend in iets meer dan één stonde exponentieel uitgebreid zien worden…
Wacht maar af, Yanaeka, dacht de hofmagister. Er wachten je nog véél meer openbaringen…!
Yanaeka draaide haar hoofd even naar links; fluisterde iets tegen de violet lichtende jonge waterling met fonkelende lichtgroene en heldergele lijnen, die naast haar zat. Hij fluisterde iets terug.
Lersac, glimlachte de bejaarde Toenak. Aan deze voormalige student had hij prettige herinneringen: stevige discussies na afloop van Toenaks gastcolleges aan het Waterlings Instituut voor Wetenschappelijke Studiën aan de rand van Liliaño Stad, schuin tegenover de paleisrots. Lersac had hem onder meer geholpen bij de ontwikkeling van uitvindingen als de zelf-compenserende weegschaal die Toenak nog maar kort geleden gebruikt had om prinses Tirashya te bemoedigen. Meetkunde en logica vormden de vakgebieden van deze eminente, exacte denker. Volgens magister Toenak zou Lersac ook ver kunnen zwemmen als filosoof, maar dat had hij nog nooit hardop uitgesproken. Misschien zou zijn jonge pupil het ooit zèlf nog eens ontdekken…
Het zachtgele schijnsel links van Lersac was afkomstig van de zwartharige Khandra, een bijzonder intelligente maar ietwat eigenzinnige waterlinge, die zich op geheel eigen wijze had verdiept in allerlei zaken die met de ‘boven water’-wereld te maken hadden. Zij had grote interesse getoond in de verslagen die zij vanmorgen rondom de luchtlingen gehoord had. Ook voor haar wachtten nog wel een paar verrassingen, realiseerde Toenak zich. Prinses Lidhia’s nog-niet-bewezen, maar intussen wèl zeer aannemelijk gemaakte contact met luchtlingen was bijvoorbeeld om duidelijke redenen onbesproken gelaten. Ook Kirja’s verhaal was deze ochtend niet aan de orde geweest — dit alles in overleg met het koninklijk echtpaar, medica Ishtaran en heer Murox. Over het verraad van voormalig kamerheer Hagiysh, de gijzeling, zijn moorden en zijn snelle einde had Silvaeo zelf het één en ander verteld. Ook de gevangenneming van Nirot was ter sprake gekomen. Het was duidelijk dat de koning een voorbeeld wilde stellen en daar stemden zijn getrouwen uiteraard volledig mee in.
Aan de zijkant van de zaal, waar het donker was, werd vanuit een gang een schuifdeur geopend. Stil en timide ogend kwamen de jonge prinsesjes de zaal weer binnengezwommen. De magister, die de meisjes hun hele leventjes lang al van dichtbij kende, zag direct dat ze een blik in hun ogen hadden die als ‘ingetogen opgewonden vrolijk’ kon worden aangemerkt. Hij vroeg zich af wat de dametjes op dit moment bezighield, maar werd afgeleid door de stem van heer Ashtroc, die het woord nam en hem aansprak met: „Magister Toenak, na dit alles met grote belangstelling tot mij genomen te hebben, lijkt mij de vraag op zijn plaats om het genoemde kanti-tablet van koning Grecadec met eigen ogen te mogen aanschouwen.”
De magister knikte zijn oude vriend toe en wendde zich met een vragende uitdrukking tot de huidige koning. Die zond hèm een hoofdknik toe, waarop hij de geleerde antwoordde: „Dat verzoek is, in het licht van het besprokene, geheel niet misplaatst, waarde heer Ashtroc. Mag ik u allen dan vriendelijk verzoeken mij in de richting van de koninklijke zitkamer te volgen, alwaar het Tablet van Grecadec in volle glorie tentoongespreid ligt?”
De aanwezigen zwommen op. Toenak zag hoe de prinsesjes Lidhia en Tirashya betekenisvolle blikken uitwisselden. Naar de inhoud daarvan kon hij slechts raden, maar het leek hem niet geheel onaannemelijk dat het iets met deze spontane excursie te maken had…
Hij glimlachte eens: de meisjes kennende, zou hij het snel genoeg te weten komen.

Gepost op 31-08-2011 om 21:46 uur
169 keer gelezen
<< Vorige in deze serie

Alle verhalen in deze serie (Keiharde dromen)
Alle verhalen van deze schrijver (EsQuizzy)Door:
Yanaeka lijkt wel op Yanaika dus het woordje van schrijvver in mijn post 5 dat m,n naam zo uit lilaano kan komen klopt wel haha
mooi geschreven trouwens
Gepost op 01-09-2011 Om 07:57

Tja, die naam is ook afgeleid van jouw screenname: ik was het wel eens met die opmerking van Schrijver. =)

Je spreekt Yanaeka trouwens exact hetzelfde uit als Yanaika.
De ‘ae’-combinatie kom je ook tegen in de naam Silvaeo (lees: Silvájo).

Bedankt voor je reactie! =)

Gepost op 01-09-2011 Om 08:18

Door:
maaar je moet je hoofd er wel bij houden anders snap je er niks van haha
Gepost op 01-09-2011 Om 08:09

Dat is zo. Dat is trouwens een bekend gegeven bij dit verhaal! =D

Ik moest deze waterlingen alle zes even genoemd en omschreven hebben, voordat ik hen verder in het verhaal kon gaan neerzetten. Anders blijven ze zo lang zo vaag: er zijn zes wetenschappers bij het team gevoegd, maar... wie zijn het? Wat doen ze? Hoe zien ze eruit? Dat soort vragen krijg je dan. Dat wilde ik voorkomen.

Ik begrijp dat dit heel veel informatie is in één post, en als ze terugkomen zal ik de belangrijkste details zeker nog wel een keer noemen. Maar dit was de meest natuurlijke manier om ze te introduceren. Alle namen zijn met de belangrijkste gegevens eventjes genoemd. De volgende keer dat één van deze wetenschappers in het verhaal iets doet of zegt komt hij of zij dus al ergens bekend voor vanuit deze post, en wordt het makkelijker te verwerken.

=)

Hoop ik. =D

Gepost op 01-09-2011 Om 08:30

Door:
ik vond het wel grappig hey komt bekend voor dacht ik
Gepost op 01-09-2011 Om 08:19

Ja! =)

Gepost op 01-09-2011 Om 08:43

Door:
Een zelf-compenserende weegschaal om iemand te bemoedigen? Vind ze zich te zwaar? Of te licht? En geeft die weegschaal iets anders aan dan de werkelijkheid? En Toenak maakt daar gebruik van?

Verder is de post duidelijk.

Gepost op 01-09-2011 Om 12:30

Euhm…, nee géén persoonsweegschaal. Meer een kruideniersweegschaal. En dat compenseren heeft er juist mee te maken dat hij de werkelijkheid accuraat kan weergeven… =)

Gepost op 01-09-2011 Om 12:55

Door: EsQuizzy

Weegschaal: u-huh! Zie Kd·69 Fragment, inclusief (vooral ook) de complete conversatie eronder. Zelfs met tekening, intussen!Gepost op 01-09-2011 Om 12:36

De snelzoekcode voor Kd·69:
?weergave=verhaaltonen&nr=1707

=)

Gepost op 01-09-2011 Om 13:01

Door: Rapunzel
First of all: *bigsmile*
Second: Mooie post, leest lekker

Euhm, Quizzy, bij ons op school noemen ze het opstellen en niet opzetten van zalen e.d.... just a thought

Gepost op 01-09-2011 Om 14:28

De opzet van de vergaderzaal was als een auditorium. Dat is een bouwkundige benadering. De opstelling... dan hebben we het over de mogelijk flexibele plaatsing van meubilair. En die bedoel ik hier niet... =)

Gepost op 01-09-2011 Om 15:06

Door:
Aha. zon weegschaal. Juist ja. Met dit in gedachten les ik ht gedeelte heeeeeeel anders. Alleen was ik deze verwijzing helemal vergeten. Misschien vergaat dat andere lezers ook. Zou je niet hier een kleine herinnering bij willen plaatsen. Eveneen kleine hint, zodat de lezers begrijpen dat het hier niet om een personenweegschaal gaat, maar om dat van toen? Een soort korte flash-back?
Gepost op 01-09-2011 Om 14:52

Volgens mij heb ik dat hierboven juist gedaan. Vrij uitgebreid zelfs, met die link erbij...

Gepost op 01-09-2011 Om 15:05

Door: Rapunzel
OK, ken ok
Gepost op 01-09-2011 Om 15:12

Uh-hmm! =D

Gepost op 01-09-2011 Om 15:32

Door:
Ik bedoelde in het verhaal zelf. Niet bij de reacties.
Gepost op 01-09-2011 Om 15:27

Door: EsQuizzy

@Schrijver: wat betreft die flashback... je kijkt hier mee met Toenaks herinnering aan die episode. Dat is toch al een vorm van flashback?

{ondeugend}

Enne... dat hele verhaal in Kd·69 waarin het om die weegschaal gaat, staat in een flashback...

{/ondeugend}Gepost op 01-09-2011 Om 15:29

Door:
Dan krijg je een flash-back op een flash-back. Staat niet zo leuk he? Maar een klein detail erbij in het verhaal zodat ik toch de link weer even leg dan?
Gepost op 01-09-2011 Om 15:44

Door: EsQuizzy

Probleem is alleen, dat ik geen idee heb welk detail dat indruk maakt bij de lezer — zoveel, dat het meteen duidelijk wordt dat het om die scène gaat — ik toe kan voegen.

Deze scène is vanuit het perspectief (jawel…) van Toenak geschreven, en die heeft er geen flauw idee van dat het dat akkefietje met die weegschaal was dat Tirashya zo enorm verder geholpen heeft toen hij en Lidhia gevangen zaten. Dus daar kàn ik in deze post niet aan refereren…!

Gepost op 01-09-2011 Om 16:29

Door:
oke schrijver heeft het hier over een weegschaal waar sttat dat zie nniks over een weegschaal in deze post
Gepost op 01-09-2011 Om 19:13

Door: Rapunzel
Tsja… wàt kun je toevoegen om de lezer tegemoet te komen in het vormen/koppelen van de verhaallijn? Vooropgesteld dat ik er zelf niet over struikelde “Mag ik een klein voorstel doen?” vroeg ze en deed ook meteen het voorstel
Voeg na het stukje van om Tirashya te bemoedigen iets toe als:
“Toen ze tijdens een sessie Gewijde Geschriften worstelde met een schriftgedeelte en hij haar hielp met het hervinden van de rust/balans in/van/tussen/bij haar emoties.”
o.i.d
Zo haal je weer iets aan reeds eerder gegeven info op, zonder dat je in de knoop komt met de info die Tirashya wèl heeft en Toenak niet heeft bij dit stukje… oké ben ik nog te snappen?

@Schrijver: Helpt dit Schrijver, of maakt het niks uit zo?

@Yanaika: “Lersac had hem onder meer geholpen bij de ontwikkeling van uitvindingen als de zelf-compenserende weegschaal die Toenak nog maar kort geleden gebruikt had om prinses Tirashya te bemoedigen.”
Gepost op 01-09-2011 Om 19:37

Door:
@Rapunzel, Ja. Iets dergelijks helpt zeker.
Gepost op 01-09-2011 Om 19:45

Door: EsQuizzy
Bedankt voor het meedenken!Gepost op 01-09-2011 Om 21:34

Door:
bedankt rapunzel
Gepost op 02-09-2011 Om 09:24

Dit werk is ingezonden op http://www.blocnoot.nl en blijft te allen tijde eigendom van de feitelijke auteur van het werk (of bloCnoot zolang de auteur niet kan worden teruggevonden). Zonder toestemming van de feitelijke auteur mag dit werk niet gebruikt worden voor andere doeleinden dan lezen. BloCnoot zal nooit toestemming geven indien de auteur niet teruggevonden kan worden. Mocht er sprake zijn van misbruik van de inhoud van het gepubliceerde werk op welke manier ook zullen er (in samenspraak met de auteur) stappen ondernomen worden.