248816
 
 
 
 
 

     Menu:

> Startscherm
> Schrijvers
> Verhalen
> Open verhalen
> FAQ
> Vintage

De Bron
83. Emoties
Door: kiezel
Commentaar van de schrijver:
Ik probeer de draad van De Bron een beetje op te pakken. We zien Johan weer terug, die blijkbaar al meer dan drie jaar zijn vulpotlood heeft zitten bestuderen. En daar blijken heftige emoties bij te horen.
Categorie: Diversen
Geschatte leestijd: ca. 3 minuten

Johan draaide het zilveren vulpotlood rond tussen de vingertoppen van zijn beide handen. Een paar bleke zonnestralen, die zich door een licht wolkje heen en vervolgens tussen de zware gordijnen van zijn kamer door hadden geworsteld, kaatsten terug op het voor hem zo waardevolle tekeninstrument. Telkens weer kwam de in sierlijke letters gegraveerde tekst voorbij. Telkens weer gaven de draaiende woorden het dubbele gevoel van waardevolle herinneringen vermengd met een bijna lichamelijke pijn.

Hoe lang was het nu geleden? Bijna vijf jaar. Juni. Eén van de mooiste maanden van het jaar met zijn lange dagen, frisse heldere lucht en volop bloeiende natuur. Maar voor Johan sinds vijf jaar de moeilijkste maand van het jaar. Een maand met teveel herinneringen te dicht op elkaar. Tegenstrijdige herinneringen.
Haar verjaardag. De verloving. Het lied. Het weekend weg met de beide families. En toen... het ongeluk. De intensive care. De begrafenis. Met iedere omwenteling van het glanzende vulpotlood kwamen ze allemaal weer langs.

Johan stond plotseling op van de rand van zijn bed en raapte de Bijbel op, die nog steeds open lag bij Psalm 91. ...Hij zal aangaande u zijn engelen gebieden, dat zij u behoeden op al uw wegen... Dit bleef het moeilijkste vers uit zijn lievelingspsalm. Waar waren zijn engelen geweest, toen in juni? Waarom hebben ze haar niet behoed...?

Met zijn ogen half dichtgeknepen sloot Johan de Bijbel voorzichtig, waarna hij hem teruglegde op zijn plek op het nachtkastje. Hij kneep in het vulpotlood, dat nu in zijn tot vuist gebalde rechterhand zat, draaide zich om en schoof de gordijnen wat verder uit elkaar. Hoog in de lucht schoof een mager wolkje mee met de gordijnen, waardoor Johan, met zijn ogen nu stijf dichtgeknepen, de volle zon op zijn gezicht voelde. Dank U, Allerhoogste... Dank U dat U er bent... Ik begrijp het niet Heer... Maar U bent er... Ik ben maar een stofje... Maar U bent de Allerhoogste... Dank U...

Langzaam draaide Johan zijn hoofd een beetje uit de zon, waardoor hij naar buiten kon kijken. Hij zag nog net Rhodé vanuit de richting van de stallen achter iemand aanlopen. Een engel, dacht Johan glimlachend. Grappig dat Timmy dat ook tegen haar had gezegd. Ik moet eens aan Timmy vragen waarom...

Door de deur van zijn kamer, die Rhodé op een kier had laten staan toen ze naar buiten was gegaan, hoorde hij de vrolijke stem van het jonge meisje, dat blijkbaar een nieuwe vriendin had gevonden. De stem van haar gesprekspartner herkende hij niet.

Behoedzaam legde Johan zijn vulpotlood bovenop de Bijbel. Hij keek naar zijn shirt en trok het recht. Hij streek zijn hand door zijn warrige haar en liep zijn kamer uit. De deur van één van de kamers verderop stond open, en er klonk gelach.

Voordat hij zijn eigen kamerdeur sloot, wierp hij nog een blik op het nachtkastje. Bovenop de Bijbel lag zijn vulpotlood. Het zilveren vulpotlood met de gegraveerde tekst.
Hij hoefde er niet naar te kijken.
Hij wist wat er stond.
Hij kende de melodie van het lied.

I will rejoice with you - Suzanne

Gepost op 20-07-2011 om 14:39 uur
159 keer gelezen
<< Vorige in deze serie

Alle verhalen in deze serie (De Bron)
Alle verhalen van deze schrijver (kiezel)Door: EsQuizzy
Uwah!

Ik zit op mijn werk! Dit is niet handig...

Mooi, kiezel. Beetje dichtbij, ook wel...

Johan verandert alleen van geslacht wanneer hij (ze?) de vrolijke stem van het jonge meisje hoort...

Leuk dat je het weer oppikt!!! Ik ga ook weer verder! Op de gang kan wel een ontmoeting plaatsvinden, denk ik zo. Weer even bijlezen...

Gepost op 20-07-2011 Om 15:44
Ik zit ook op mijn werk...
Oops...

Dichtbij: ja... Ik citeer uit mijn bovenschrift: En daar blijken heftige emoties bij te horen.
Helaas...

Geslachtsverandering: over het hoofd gezien, ga ik gelijk oplossen!

Ik zie uit naar de ontmoeting op de gang!
Gepost op 20-07-2011 Om 16:03

Door: EsQuizzy

Het was geen probleem dat ik op mijn werk even naar blocnoot kijk, maar het traantje wegpinken is niet handig...

Gepost op 20-07-2011 Om 16:27
Snap ik... Mijn traantje in mijn reactie-op-reactie was even weggevallen (en de andere emoticons ook). Even vergeten dat dat niet gaat in reacties-op-reacties...
Gepost op 21-07-2011 Om 09:02

Door: EsQuizzyGepost op 21-07-2011 Om 09:05

Door:
Euhm, klein detail, maar juni is wat de natuur betreft een van de saaiste maanden. Of de planten zijn net uigebloeid, of ze beginnen pas in juli. Er bloeit maar weinig in Juni.

Wat betreft het verhaal:


Heel ontroerend, en herkenbaar geschreven.
Gepost op 23-07-2011 Om 20:49

Door: EsQuizzy

Dan heb je de achtertuin van mijn moeder nog niet in juni gezien, Schrijver.

Gepost op 23-07-2011 Om 20:52

Door:
Wel in juli. En toen was die mooi. Er is zelfs een uitdrukking voor de maand juni. Iets van de stille maand ofzo. In iedr geval een uitdrukking dat het in juni niet veel soeps is.
Gepost op 23-07-2011 Om 21:39

Door: EsQuizzy

Ik vermoed dat dat voor mensen zonder groene vingers geldt.

Gepost op 23-07-2011 Om 21:51

Door: prinses
Hey Kiezel, prachtige post.
Johans achtergrond wordt ook eindelijk wat duidelijker en verklaart ook zijn gedrag.

Even nieuwsgierig: is het een bestaand lied, I will rejoice with you?
Gepost op 30-08-2011 Om 17:33
Rapunzel heeft gelijk in de reactie hieronder: het is een bestaand lied.
Mijn vrouw heeft het ook voor mij gezongen op onze bruiloft.
*blij-traantje-wegpink-emoticon*
Gepost op 14-09-2011 Om 15:21

Door: Rapunzel
Ken het alleen als "wedding vow/song" van Scott Wesley Brown - This is the day.
Gepost op 30-08-2011 Om 17:50

Dit werk is ingezonden op http://www.blocnoot.nl en blijft te allen tijde eigendom van de feitelijke auteur van het werk (of bloCnoot zolang de auteur niet kan worden teruggevonden). Zonder toestemming van de feitelijke auteur mag dit werk niet gebruikt worden voor andere doeleinden dan lezen. BloCnoot zal nooit toestemming geven indien de auteur niet teruggevonden kan worden. Mocht er sprake zijn van misbruik van de inhoud van het gepubliceerde werk op welke manier ook zullen er (in samenspraak met de auteur) stappen ondernomen worden.