248816
 
 
 
 
 

     Menu:

> Startscherm
> Schrijvers
> Verhalen
> Open verhalen
> FAQ
> Vintage

Keiharde dromen
313 Parallel
Door: EsQuizzy
Commentaar van de schrijver:
Categorie: Drama / Roman
Geschatte leestijd: ca. 3 minuten

„Pappa?”
„Lidhia?” vroeg Silvaeo terug, zonder om te kijken van de duistere opening tussen de boeken in het wandmeubel. Er rustten een paar boeken op zijn linkerarm.
„Is er iets wat ik kan doen om te helpen?” wilde Lidhia ijverig weten. Haar vader betastte het vrijgekomen stukje van de wand zorgvuldig, haalde eens diep water met een gefrustreerde uitdrukking op zijn gezicht en antwoordde: „Je mag mij hier wel helpen, als je dat wilt.”
„U zoekt naar een verborgen gang die er misschien niet is, hè?” controleerde Lidhia. Haar poging om haar gedimde enthousiasme te verbergen, slaagde niet helemaal. Ze zag het aan de glimlach van haar vader en voelde haar wangen gloeien.
„Dat vind je niet zo interessant?” peilde Silvaeo ten overvloede.
„Niet echt, nee,” gaf Lidhia aarzelend toe.
„Toch is het net zoiets als het zoeken naar een boek dat hier misschien niet staat,” trok Lidhia’s vader een parallel, waarbij hij zijn dochter scherpzinnig aankeek.
„Nou!” reageerde zij, van haar stuk gebracht door de directe benadering.
„Het geeft niet, hoor,” stelde Silvaeo haar gerust. „Ik begrijp je wel.”
Met een hartgrondig „Gelukkig!” ontspande Lidhia zich.
De stem van generaal Korfos klonk achter hen: „Sire?”
„Generaal Korfos,” knikte de koning hem toe. De generaal salueerde en bracht een verslag uit dat Lidhia een heel nieuwe kijk op sommige zaken gaf: „De beide luitenanten zijn apart van elkaar gehoord. In het getuigenis van noch Datylox noch Vertoc bestaat enige onregelmatigheid. Beiden getuigen met grote kalmte van een routinematige wacht. Zij zeggen niemand te hebben gezien of gehoord vanaf het moment dat de medica op magister Toenaks verzoek tot de bibliotheek werd toegelaten, tot aan het moment dat Hare Majesteit de koningin zich bij hen meldde om op de beide prinsessen te wachten. Verder heeft geen van hen beiden naar eigen zeggen en andermans woord zijn post verlaten. Ik zie geen bodem waarop ik hen niet zou geloven.”
„Hebt u hen vrijgesproken?”
„Jawel, Sire,” bevestigde Korfos.
„Goedzo,” knikte Silvaeo. Hij richtte zich tot Lidhia en vroeg: „Zijn de magister, de medica en heer Murox al bijgekomen?”
„Nee,” schudde Lidhia haar hoofd. „Zonet nog niet, in ieder geval…”
„Hmm,” bromde haar vader goedmoedig maar met een enigszins teleurgestelde klank. „Zij zijn de enigen die meer informatie kunnen verschaffen met betrekking tot wat zich hier heeft afgespeeld…” Hij keek op; keek van Lidhia naar generaal Korfos en terug, waarbij hij een gematigd enthousiast nadenkende uitstraling kreeg.
„Wat is er, Pappa?” klonk Lidhia nieuwsgierig.
„Wellicht heb ik tòch een karweitje voor jou,” mijmerde Silvaeo geheimzinnig. Lidhia wist dat dat alles was, wat zij nu uit hem zou kunnen krijgen: dóórvragen had geen enkele zin wanneer haar vader zó keek. Hij zou er op zijn eigen tijd wel mee voor de dag komen, maar dat deed niets af aan het feit dat hij haar nu rázend benieuwd had…!
Gabriëlle herkende een trekje van haar eigen vader in koning Silvaeo’s manier van doen en vroeg zich geamuseerd af of àlle vaders van die pestkoppen waren.
Hij dóét het erom! dacht ze richting Lidhia, en ze betrapte zich erop dat haar eigen vader daar triomfantelijk op zou reageren met: „Waarom trap je er bij mij dan telkens weer in!?”

Gepost op 05-01-2011 om 08:43 uur
218 keer gelezen
<< Vorige in deze serie

Alle verhalen in deze serie (Keiharde dromen)
Alle verhalen van deze schrijver (EsQuizzy)

Door:
Twee identieke verklaringen... Dat is doorgestoken kaart. Ze liegen.Zeker weten!

Vind je het goed als ik vertel waar ik over struikelde in deze post?

(Ben wel even een half uur de deur uit.)

Gepost op 05-01-2011 Om 08:58

Ik vermoed: de tegel waaronder ze dat boek gevonden hebben. Die lag nog op de bodem daar - tussen een paar omgevallen boekenkasten en wat stapels boeken in, dan. =)

Maar weet je zeker dat je niet sprong!? =D

Gepost op 05-01-2011 Om 11:01

Door:
Wrong guess, and I wasnt jumping.

I still dont know wether you would like to hear it or not, so I will just tell you. If you dont want to know it, you should stop reading now.

1 Lidhia probeerde haar gedimde enthousiasme te verbergen. Ikkan maar niet helder krijgen of ze nou enthousiast was of niet, want verderop schrijf je dat Lidhia aarzelend tegaf dat ze het niet zo interessant vond.

2 De uitdrukking dat *hij haar nu razend benieuwd had* ken ik niet. Ik zou zeggen dat hij haar benieuwd had gemaakt of dat ze benieuwd was.

3 De laatste zin: Je kunt jezelf betrappen op iets van jezelf, maar je betrapt jezelf toch niet op iets van een ander?Gepost op 05-01-2011 Om 11:37

...Je weet toch dat je niet hoeft te vragen of je een reactie mag plaatsen?

=)

A. Yes you *are* jumping. You just don’t realize it — yet. =)

1. Probeer eens een tijdlijn te tekenen met op de X-as de tijd en op de Y-as Lidhia’s enthousiasme. Dat zou moeten helpen, omdat je dan een tijdsverloop van haar enthousiasme tijdens deze post te zien krijgt. =)

2. Weer iets nieuws geleerd, dus? =)

3. Blijkbaar kan het wèl. Gabriëlle dóét het hier. =D

*bloempje*

Gepost op 05-01-2011 Om 11:46

Door:
Mijn laptop slaat vaak letters over. Gek genoeg alleen bij BloCnoot.
Gepost op 05-01-2011 Om 11:47

...Die springt óók al! =D

Gepost op 05-01-2011 Om 11:55

Door: EsQuizzyGepost op 05-01-2011 Om 11:53

Door:
1: Moet ik nakijken. Waarschijnlijk weer 1 of 2 posten teruggaan.

2 en 3 You have it your way. It just isnt mine. In my opinion, the last sentence is a bit confusing. I just dont like having to read a sentence several times to get what it says. It takes the speed out of the story. But like I said, that is my opinion.
Gepost op 05-01-2011 Om 11:56

1. This post is all you need to do it.

2. & 3.
People often seem to want "speed" in a story.
I don’t; they shouldn’t. They should read it and live it — instead of race it.

My stories are not built for speed.

=)

Gepost op 05-01-2011 Om 12:08

Door: EsQuizzy

Nog even een grappige fout (een dubbele negatief) gecorrigeerd...Gepost op 05-01-2011 Om 14:42

Door:
1 Sorry, I still dont get it. Never mind. Just forget it. Ill just read on. I do not have to understand everything.

2&3 The only book I want to read and live he way you mean, is the bible. All other books (novels)I just want to enjoy. And that is not racing to me. Books do not have to be complicated in order to be more valuable.
Gepost op 05-01-2011 Om 16:28

I did not mean "live" in that way. I meant "enjoy and experience" in the sense that you take the time for it.

En Lidhia is enthousiast aan het begin van de post (waar ze Silvaeo vraagt of ze kan helpen). Zijn antwoord dimt haar enthousiasme, wat ze probeert te verbergen. Daarna geeft ze toe dat wat hij voorstelde, haar niet zo interessant lijkt.

That’s all.

*bloempje*

Gepost op 05-01-2011 Om 16:59

Door: EsQuizzy
And I was not talking about value...

Gepost op 05-01-2011 Om 17:02

Een beetje meer uitleg over "live the story" is misschien op zijn plaats, hier.

Wat ik bedoel is het volgende: wanneer ik mijn verhalen schrijf, zie ik voor mij wat er gebeurt, voel ik wat mijn hoofdpersonen voelen, ruik ik wat zij ruiken, hoor ik wat zij horen, zie ik wat zij zien... dat probeer ik in mijn vertellingen weer te geven, het liefst op zo’n manier dat je dat als lezer ook "beleeft" - dat is trouwens meteen de beste vertaling van hoe ik het "to live" bedoel: "beleef" het.

Een consequentie van die schrijfstijl is deze: als je ook bewust op die manier gaat lezen, ga je de rust nemen om je in te leven, om een diepe zucht méé te zuchten, een grapje mee te beleven, een ontdekking samen met de hoofdpersonen te ontdekken. Je gaat horen hoe de personen iets zeggen - en dat kost vaak iets meer tijd dan het alleen maar "in stilte te lezen". Dat is simpelweg een gevolg van onze leessnelheid.

...
Gepost op 05-01-2011 Om 17:44

Door:
Gepost op 05-01-2011 Om 17:41
...

Iedereen leest verschillend, dat begrijp ik en respecteer ik. Ik kan helaas niet bewerkstelligen dat iedereen mijn verhalen precies zo leest als ik ze beleef. Maar ik hoop wel dat deze uitleg het jullie allemaal makkelijker maakt om mijn posts te kunnen "volgen".

Als je namelijk met Lidhia mééleeft tijdens deze post, is haar enthousiasme en het verloop daarvan misschien iets eenvoudiger te volgen.

Als je dat laatste stukje met Gabriëlle mééleeft, ga je misschien zien hoe zij zichzelf erop betrapt dat zij Lidhia nu iets aan probeert te reiken waar zij zèlf bij haar eigen vader óók nog steeds instinkt (het gaat dus wel degelijk om waar zij zichzelf op betrapt).

Wat ik met dat "springen" bedoelde, heeft te maken met de reacties op Kd·312. *bloempjes*

I hope this helps.

=)

Gepost op 05-01-2011 Om 17:58

Door: inem
Ik vind deze post wel leuk Vooral het eind.
Gepost op 05-01-2011 Om 18:59

=)

Gepost op 05-01-2011 Om 21:16

Door:
Om Lidhias gemoedstoestand aan het begin van deze post te beleven, zal ik toch eerst terug moeten naar de vorige post. Door elke keer korte stukjes te lezen *kom ik er niet in*. Dat vind ik ech een nadeel van kleine stukjes per keer lezen. Wellicht is AWs methode handiger voor mij; 1 hoofdstuk per keer.
Verder vind ik het ook moelijk om mij in te leven als ik een zin niet begrijp. Zoals die laatste zin. Ik kan daar echt niks mee, maar dat zegt misschien wel meer over mij.

Ik vind dat je het meeste ontzettend mooi omschrijft, echt, de woordkeuze vind ik goed. Allen soms gooi je er een zin doorheen die voor mij te complex is. En als ik er dan naar vraag en je een cryptisch antwoord geeft, maak je het voor mij nog complexer. Ik ben waarschijnlijk wat minder intelligent dan ik zelf zou willen.

Wat je bedoelt met die reactie over dat springen snap ik dus ook niet. Weer cryptisch. Moet ik weer terug naar 312 en daar uitzoeken wat je bedoelt.
Gepost op 05-01-2011 Om 19:54

Roos, wat ik bedoel met dat springen is: "try not to jump to conclusions".Gepost op 05-01-2011 Om 20:25

Door:
Dan ben ik geneigd om maar niet meer te reageren. Maar hier hebben we het al eens eerder over gehad.

Ik lees gewoon door, voor mijn ontspanning en wat ik niet snap laat ik maar gewoon liggen. Lijkt me toch wat handiger.


Gepost op 05-01-2011 Om 20:00

Het heeft volgens mij niets met de factor intelligentie te maken dat je mij niet altijd volgt, Roos. Volgens mij zitten we gewoon op verschillende golflengten wat betreft schrijven en lezen - en daarover communiceren in onze reacties: ik zend uit op 99.3 MHz, jij luistert misschien op 101.5 MHz. Dat werkt heel moeilijk.

=)

Het is, denk ik, een kwestie van verschil in onze manier van denken (en dat heeft niets met intelligentie te maken, verschillende denkmethoden zijn zelfs (gedeeltelijk misschien, maar toch) aan en af te leren.

Het komt op mij over (ik kan het bij het verkeerde eind hebben) alsof je heel sterk bent in het heel snel trekken van conclusies - wat in sommige situaties heel handig kan zijn.

Het nadeel in Kd is echter, dat ik met het schrijven constant bezig ben met het openen en open houden van mogelijke opties en alternatieven.

Een voorbeeld is hier in deze post je veronderstelling (en dus meteen je conclusie) dat ...
Gepost op 05-01-2011 Om 20:35

Door: EsQuizzy

... je Lidhia’s gemoedstoestand aan het begin van deze post alleen kunt vinden door terug te bladeren. Dat is niet zo, het is zelfs niet eens mógelijk...

Ik vermoed dat Kd echt beter (en minder frustrerend en dus leuker) te volgen is als je het houdt bij het observeren van details en grote lijnen, en eventueel daarover speculeren... maar zonder conclusies te trekken. Want ik weet niet goed hoe jij denkt, ik kan ook alleen maar speculeren aan de hand van wat ik lees en hoe ik je ken (wat nog niet erg lang is). Dus het is best mogelijk dat ik er met deze reacties helemaal naast zit.

Misschien is het inderdaad leuker voor je om langere gedeelten te lezen. Als je daarvoor kiest: AW en Rapunzel doen dat óók, evenals kiezel, en wat ik van hen begrepen heb is dat dat prima bevalt.

Ik zal wel de snelle respons gaan missen die jij steeds netjes en enthousiast verzorgt.

Op welke manier je Kd ook leest, ik wens je er ontzettend veel leesplezier van.

...
Gepost op 05-01-2011 Om 20:48

... en ik zou willen dat ik wist hoe ik iemand anders mijn methode van denken kon aanleren. Daar voel ik me echt beperkt in op dit moment. De enige manier die ik misschien heb is een tip: houd je opties open, en trek vooral geen conclusies. Want zoals onder 312 gezegd werd: het is altijd anders dan wat je verwacht.

Er is een groot verschil tussen "Het zit zo!" en "Het zou kunnen dat het zo zit. Maar het kan ook anders zijn. Welke alternatieve mogelijkheden zie ik?"

Hoe dan ook, ik gun het je van harte dat je er gewoon plezier aan beleeft. Want daar schrijf ik voor.

Het spijt me echt dat ik op een andere golflengte lijk te zitten met mijn zender.

Experimenteer eens met een langer gedeelte lezen, zou ik zeggen. Wie weet bevalt dat je veel beter.Gepost op 05-01-2011 Om 21:04

Door:
Gepost op 05-01-2011 Om 20:51

Door:
De laatste had ik gisteren niet meer gezien.
Jij zegt dat ik snel conclusies trek zoals bijvoorbeeld over Lidhias gemoedstoestand aan het begin van de post. Ik heb dat gedeelte minstens drie keer herlezen voor ik met mijn reactie kwam. Ik proef aan het begin van de post niet de toon waarop ze *Papa* zegt en waarop ze de vraag aan haar vader stelt om hem te mogen helpen. Ook de toon in de vraag over het zoeken naar een verborgen gang heb ik heel anders geinterpreteerd dan jij het schijnbaar bedoelde. Vandaar dat ik die opmerking over haar gedimde enthousiasme niet begreep. Als jij het mij uitlegt snap ik hoe je het bedoelt, maar ik kan het er zelf nog steeds niet uithalen. Ik *ervaar* het moment niet waarop haar enthousiasme dimt. En dat gedeelte heb ik heel vaak doorgelezen. Ik heb niet zomaar een conclusie getrokken. Ik heb er echt over nagedacht.

Je zit niet op een andere golflengte als ik. Soms is er gewoon wat ruis. Ik geniet nog steeds van het lezen van Kd.
Gepost op 06-01-2011 Om 08:50Gepost op 06-01-2011 Om 10:30

Door:


Het stukje waar ik over struikelde was het begin: (...), zonder om te kijken van de duistere opening die de boeken in zijn linkerarm hadden achtergelaten in de kast langs de muur.
Als je ‘linkerhand’ had gezegd had ik meteen gesnapt dat hij een paar boeken had weggehaald uit de kast. Nu kreeg ik eerst het gevoel dat zijn hele arm in de kast verborgen was, en toen hij hem terughaalde er een opening was tussen de boeken waar zijn arm was. Ik snapte ook meteen dat dit onmogelijk kon zijn wat jij bedoelde, maar voordat ik echt snapte wat je wél bedoelde (of wat ik dacht dat je bedoelde), heb ik het *vaak* overgelezen.
En dat haalt de snelheid uit het verhaal, waarover jij en ik andere meningen hebben. I read and live it, but living something I have to read over five times - or more - before I suspect I understand you, disturbs the life of what I am trying to read, if you understand.
It interrupts the ‘flow’ of the story.
>>>
Gepost op 06-01-2011 Om 17:12

Eclipse, die zin had ik gewoon op zo’n knullige manier geschreven dat ik over het hoofd gezien had dat je het op twee manieren kon opvatten. Lees hem nog eens om te kijken hoe veel keer je nu nodig hebt om ’m te vatten, alsjeblieft? =)

Gepost op 06-01-2011 Om 19:34

Door:
And it stays on my mind, making it harder to get back into the flow again.

...Maar dit kan allemaal natuurlijk ook gewoon aan mij liggen.

Leuke post. Volgens mij is Silvaeo alleen zo gemeen onder invloed van de schrijver, om de lezers eens lekker te pesten nieuwsgierig te maken.

Gepost op 06-01-2011 Om 17:16

Tja de schrijver is dan ook een verdorven individu dat de lezers pest met cliffhangers en gemiddeld zo’n drie dagen wachttijd per post — dat doet hij om de snelheid eens lekker uit het verhaal te halen.

=q

Gepost op 06-01-2011 Om 19:40

Door:
...De zin waarin ik uitleg wat mijn eerste gedachte was is duidelijk geen goed Nederlands.

Ach, tja.
Gepost op 06-01-2011 Om 17:18

Door:
Eclipse, ik denk dat jij beter verwoord hebt wat ik bedoelde te zeggen. Maar het is niet mijn bedoeling de hele discussie opnieuw aan te zwengelen.

Ik denk dat Datylox en Vertoc in het complot zitten. Het is verdacht dat beiden een zelfde verklaring af leggen.

Gepost op 06-01-2011 Om 17:24

Is dat verdacht? Waarom dan?

=)

Gepost op 06-01-2011 Om 19:37

Door: EsQuizzy

Ik heb een paar kleine wijzigingen doorgevoerd in deze post om aan jullie beider wensen tegemoet te komen.Gepost op 06-01-2011 Om 19:42

Door: Tines
Lijkt mij ook. Ik sluit ze op basis van deze verklaring niet uit. Mochten ze betrokken zijn, dat hadden ze kunnen weten dat dit verhoor zou komen en zijn ze dus zo slim geweest om dit even af te stemmen. Mochten ze niet betrokken zijn, dan is het ook logisch dat hun verhalen kloppen. Ik zou het verhoor moeten zien om te zien of ze liegen.
Tenzij ze natuurlijk erg goede acteurs zijn. Hoe gecompliceerd wil je het maken?

Trouwens, ik dacht dat de koninklijke familie op de hoogte was van de geheime doorgang naar de bibliotheek. Niet dus. Ik zou het eigenlijk terug willen/ moeten lezen...

Leukleuk.
Gepost op 06-01-2011 Om 20:59

Hoe gecompliceerd? Niet zo gecompliceerd dat het schrijven eronder lijdt, in ieder geval. =)

Heldere redenering hier, Tines. *thumbs up*

Teruglezen? Dat kan:
Kd.152 Aangeslagen
Kd.312 Bewegingloos

Gepost op 06-01-2011 Om 22:02

Door:
Oke, ik zal uitleggen waarom ik denk dat het verdacht is. Als er iets gebeurt en er zijn getuigen, heeft iedere getuige zijn eigen (meestal gekleurde) waarneming. Dat is logisch, want iedereen heeft zijn eigen referentiekader en heeft de situatie vanuit zijn of haar eigen perspectief beleeft. Dat betekent dat de verhalen per definitie niet overeenstemmen. Als twee verhalen identiek zijn, kanhet nie kloppen. Dan is het gelogen. Dat is precies het bewijs dat de vier evangelien samen een geheel vormen en kloppen. De vier verhalen zijn verschillend.
Gepost op 06-01-2011 Om 21:17

Volgens mij kun je niet zo stellig zijn op basis van het al dan niet identiek zijn van getuigenissen.

Als ze letterlijk, woordelijk hetzelfde zijn, tja, dan is dat wel interessant om eens verder te onderzoeken. Maar ook dáár zouden meerdere oorzaken voor mogelijk kunnen zijn…

In mijn beleving kun je bij dit soort observaties hooguit spreken van „aanwijzingen”, en niet van „bewijs”. Oók niet wat betreft de evangeliën.

Iemand die *niet* gelooft zal die verschillen overigens juist aanvoeren als bewijs, of op zijn minst aanwijzingen, dat de evangeliën *niet* met elkaar overeenstemmen en dus *niet* kloppen…

Overweeg ook Tines’ reactie hierboven eens. Die is zéker de moeite van het bestuderen waard. =)

O, trouwens, hebben mijn wijzigingen de post een beetje verduidelijkt? *bloempje*

Gepost op 06-01-2011 Om 22:23

Door:
Vraag maar aan iemand van de recherge hoe zij denken over identieke getuigenissen. Voorlopig blijf ik bij mijn standpunt. En ik durf hierin heel stellig te zijn. Voor mij zijn die twee verdacht (en nog niet meer, begrijp me goed. Er zijn nog geen bewijzen, ik heb alleen een aanname).


Of de wijziging wat heeft verduidelijkt moet ik nog over nadenken before I jump into conclusions.

Gepost op 06-01-2011 Om 22:43

Vraag maar aan een advocaat en een rechter wat zij zeggen over identieke getuigenissen. Iemand van de recherche zoekt naar aanwijzingen, en vindt identieke getuigenissen dus automatisch verdacht. En terecht. Dat is zijn werk.
Maar de advocaat weet hoe veel of hoe weinig gewicht het argument ‘identieke getuigenissen’ bij de rechter in de weegschaal legt. En die laatste is de doorslaggevende partij, met de grootste verantwoording…

=)

Gepost op 06-01-2011 Om 22:54

Door:
In ieder geval waardeer ik je wijzging vanwege de blijk van erkenning. (Misschien was dat het niet, maar dat weet ik dan gewoon niet )

Truste!
Gepost op 06-01-2011 Om 22:46

Welterusten, Roos. =)

Gepost op 06-01-2011 Om 22:58

Door: EsQuizzy

Ik heb nu alleen wèl medelijden met Silvaeo en Korfos.Gepost op 06-01-2011 Om 23:35

Door:
Hap!!!
Gepost op 07-01-2011 Om 15:52Gepost op 07-01-2011 Om 17:37

Door:
Ze hebben daar de hele tijd gestaan, er is niks gebeurd. Er zijn echt niet zo veel verschillende manieren om dat te vertellen, hoor.

...Ik ga er nu even verder niks over zeggen want ik ben ‘wat minder happy’ en dan gaat het meteen nogal aanvallend worden, ben ik bang.
Gepost op 07-01-2011 Om 17:03Gepost op 07-01-2011 Om 17:40

Door: Rapunzel
Ik ga er vooralsnog gewoon even van uit dat Datylox en Vertoc onschuldig zijn in dezen en niet meer en niet minder dan hun werk gedaan hebben =) Anders wordt het wel een hele boze onderwaterwereld

Benieuwd wat voor karweitje Silvaeo heeft voor zijn dochter. Vast iets uitpuzzelen of speuren, misschien wel in samenwerking met Gabriëlle

Vwb het trappen in plagerijtjes van vaders of anderen: niks leukers toch dan erin trappen (bewust of onbewust haha)
Gepost op 09-01-2011 Om 17:12

=)

Gepost op 09-01-2011 Om 21:04

Dit werk is ingezonden op http://www.blocnoot.nl en blijft te allen tijde eigendom van de feitelijke auteur van het werk (of bloCnoot zolang de auteur niet kan worden teruggevonden). Zonder toestemming van de feitelijke auteur mag dit werk niet gebruikt worden voor andere doeleinden dan lezen. BloCnoot zal nooit toestemming geven indien de auteur niet teruggevonden kan worden. Mocht er sprake zijn van misbruik van de inhoud van het gepubliceerde werk op welke manier ook zullen er (in samenspraak met de auteur) stappen ondernomen worden.