248817
 
 
 
 
 

     Menu:

> Startscherm
> Schrijvers
> Verhalen
> Open verhalen
> FAQ
> Vintage

Keiharde dromen
296 Voorwaarde
Door: EsQuizzy
Commentaar van de schrijver:
De tweede versie van deze post. =)
Categorie: Drama / Roman
Geschatte leestijd: ca. 4 minuten

„Laat me raden,” vervolgde Quevéra licht spottend op het uitblijven van een direct antwoord van haar bedremmelde dochters. „Jullie wilden de bibliotheek ongemerkt binnenzwemmen omdat jullie het niet eerlijk vinden dat het onderzoek wordt uitgevoerd zonder jullie aanwezigheid en hulp.”
De beide watermeisjes lieten hun schouders hangen. Ontkennen had geen zin: het leek erop dat hun moeder bijna hun hele gesprek had gehoord!
Wij hebben dat boek gevonden,” murmelde Tirashya nogmaals.
„Ja, dat weet ik,” bevestigde de koningin rustig. De zusjes keken elkaar eens vluchtig aan bij die onverwachte uitspraak.
„Maar hoe wist u dat we wàkker waren?” wilde Lidhia weten.
Quevéra lachte: „Tirashya hield er geen rekening mee dat ik de impuls, waarmee ze jou heel creatief wist te wekken, óók op zou vangen.”
„O… Aha. Terug naar bed dan maar,” verzuchtte Tirashya in mineur, waarop ze zich langzaam omdraaide om weer naar haar eigen kamer te gaan. Ook Lidhia maakte aanstalten om haar bed weer op te zoeken.
„…en dit keer ben ik het met jullie eens,” ging Quevéra onverstoorbaar verder. Tirashya draaide zich weer terug; Lidhia stopte halverwege de deuropening en vroeg verbaasd: „Echt wáár?”
Haar moeder knikte en zei, met een olijke twinkeling in haar ogen: „Echt waar. Daarom wilde ik voorstellen dat we sámen naar de bibliotheek gaan om te vragen of ze al iets ontdekt hebben — op voorwaarde dat jullie daarná netjes gaan slapen.”
„Beloofd!” waren de zusjes het direct met dat onverwachte voorstel eens.
„Ik hóóp van wel!” kwebbelde Tirashya door, verder fantaserend over de mogelijke ontdekkingen. In haar enthousiasme pakte ze haar moeders hand beet, wat een verbaasde maar tedere blik aan Quevéra ontlokte terwijl het prinsesje doorpraatte: „Ik hoop dat het een mooi romantisch verhaal over vroeger is! Wat denkt ú?”
„Ik weet het niet, meisje,” gaf de koningin naar waarheid toe.
„En jij, Lidhia? Waar denk jij dat het over gaat?” wilde Tirashya weten.
Zó ken ik Tirashya weer, glimlachte Lidhia flauwtjes. Tirashya wachtte niet op antwoord maar reageerde direct: „Aan die glimlach te zien heb je op zijn minst een idee!”
De besproken glimlach verbreedde zich om die interpretatie, maar Lidhia zei: „Klopt! Ik hoop dat het over de luchtlingen gaat, of over euh… het Klassiek Waterlings bijvoorbeeld!”
„Dàt kan óók, ja…” Tirashya zwom duidelijk niet snel voor wat in háár ogen vrij smakeloze onderwerpen waren. Lidhia lachte even om die glasheldere transparantie. Zelf was ze minder openhartig geweest: ze was bang dat Tirashya weer zou terugzinken in haar bedrukte gemoedstoestand wanneer eventueel zou blijken dat het boek het onderwerp behandelde waar haar hoop zich in wèrkelijkheid op richtte. Zij wilde de pret voor Tirashya niet drukken, dus begon ze maar niet over de raadselen rond het gangenstelsel.
Naast haar zorg om Tirashya plaagde haar nog een andere gedachte. Ze besloot haar twijfel te uiten: „Als ik maar weer in slaap kan komen… Ik maak me toch wel wat zorgen om Gabriëlle: ik wil haar niet te lang in de kou laten liggen!”
Quevéra aarzelde en keek haar dochter nadenkend aan. Ze vroeg voorzichtig: „Weet je zéker dat je niet meteen terug wilt naar bed?”
Lidhia’s gezicht betrok. Ze zweeg en keek naar de bodem. Ze begreep heel goed dat Gabriëlle haar tweestrijd méébeleefde. Ze was bang dat de goede vriendin uit haar dromen het gevoel zou hebben dat zij, prinses Lidhia van het Koninklijk Waterrijk Liliaño, haar in de stéék liet…
„Eigenlijk wil ik helemáál niet terug naar bed, nu er misschien belangrijke dingen ontdekt worden,” gaf Lidhia toe. Ze schaamde zich enorm tegenover Gabriëlle om die eerlijke woorden en haastte zich om eraan toe te voegen: „Maar ik kàn en màg — en wil — Gabriëlle niet zomaar in de steek laten! Zelfs niet al hèbben we voor haar gebeden…”
Gaat ze nou terug naar bed, vroeg Gabriëlle zich af, omdat ze zich zorgen maakt om mij!? Heel lief, Lidhia, maar doe nou niet! Ik ben juist zo nieuwsgierig naar dat boek!!!
„Soms is het de liefdevolle keuze om zèlf het antwoord op je gebed uit te werken, lief dochtertje van mij,” glimlachte Quevéra intussen, niet zonder dankbare trots. Vragend keken Lidhia en Tirashya haar aan. „Als de Almachtige jou de mogelijkheid heeft gegeven om degene voor wie je bidt, te helpen, dan is het volgens mij zelfs onze veràntwoording om dat te doen,” vervolgde de koningin.
„Maar dat is nou juist het moeilijke!” klaagde Lidhia. „Ik ben nu tòch al wakker en als ik weer terugga naar bed, kan het bèst zo zijn dat ik nog úren niet kan slapen!”
Precies! dacht Gabriëlle hoopvol. Dan kun je net zo goed éérst nog naar de bibliotheek gaan om te horen wat ze al ontdekt hebben!
Quevéra glimlachte opnieuw, ditmaal met een geheimzinnige glans. Ze zei zacht: „Dáár wil ik je wel bij helpen.”
Een tweestemmig „Huh?” klonk uit de monden van de meisjes. Als Gabriëlle zich hoorbaar had kunnen maken, was het driestemmig geweest.

Gepost op 02-11-2010 om 13:34 uur
138 keer gelezen
<< Vorige in deze serie

Alle verhalen in deze serie (Keiharde dromen)
Alle verhalen van deze schrijver (EsQuizzy)Door:
Gepost op 02-11-2010 Om 13:39

Door:
Beetje kort.
Gepost op 02-11-2010 Om 13:42

Nu niet meer. =)

Gepost op 03-11-2010 Om 08:47

Door:
Gepost op 02-11-2010 Om 13:43

Door:
Zo is hij een beetje kort, ja...

Okok, no probs!
Gepost op 02-11-2010 Om 18:54

Tja... =)

Gepost op 02-11-2010 Om 20:59

Door: EsQuizzy
Zo. Versie twee van deze post geplaatst.Gepost op 02-11-2010 Om 21:55

Door:
Dit lijkt er meer op, wat betreft lengte dan. Wat betreft inhoud: ook goed.
Ik heb alleen een taalkundig probleempje. Iets waar ik over struikelde en na de tweede keer lezen weer.
Quote: En daarom wilde ik voorstellen dat we samen naar de bibliotheek gaan om te vragen of ze al iets ontdekt hebben- op voorwaarde dat jullie daarna netjes gaan slapen.
Beloofd! waren de zusjes het direct met dat voorstel eens.
Ik hoop van wel, kwebbelde Tyrashia...enz.

Mijn probleem is het volgende. Als ik naar de tekst van Tyrashia en haar moeder kijk, loopt dat wat vreemd, in mijn beleving. Als je alle informatie eromheen weglaat, krijg je de volgende conversatie:

En daarom wilde ik voorstellen dat we samen naar de bibliotheek gaan om te vragen of ze al iets ontdekt hebben- op voorwaarde dat jullie daarna netjes gaan slapen.
Beloofd!
Ik hoop van wel.

Hoe jij de tekst schrijft is het namenlijk ook Tyrashia die *beloofd* zegt.
Snap je wat ik bedoel?
Gepost op 03-11-2010 Om 09:00

Ja, ik snap wat je bedoelt. Het is inderdaad zo dat Tirashya’s opmerking daar verkeerd begrepen kan worden. Maar aan de andere kant is dat wel heel natuurlijk, dus ik zal er nog eens naar kijken met verduidelijking van het onduidelijke.Bedankt!

Gepost op 03-11-2010 Om 09:12

Door:
Ehm...smakeloze onderwerpen?
Leuk gevonden!

Gepost op 03-11-2010 Om 09:03

...No pun intended. Ik had dat vorige week al geschreven, vóórdat jij met je smaakpapillen ging experimenteren om uit te vinden hoe Lidhia en Gabriëlle dingen proeven onder water.Gepost op 03-11-2010 Om 09:16

Door: EsQuizzy
Voor iedereen die de bovenstaande reactie-met-antwoord niet kan volgen: vraag het Kraanthia. Het is een smakelijke anekdote.@Kraanthia: this time the pun was intended.

Gepost op 03-11-2010 Om 09:18

Referentie: Kd·164 Bewustwording

=)

Gepost op 03-11-2010 Om 09:20

Door:
Zeg maar smakeloze anekdote.


Gepost op 03-11-2010 Om 09:34

Misschien ben je bereid er hier op bloCnoot een smaakmakende column over te schrijven?

=)

Gepost op 03-11-2010 Om 09:35

Door:
Zou dat in de smaak vallen, denk je?
Gepost op 03-11-2010 Om 10:13
„Probeer het,” zou ik zeggen.

Gepost op 03-11-2010 Om 10:15

Door: EsQuizzy
Ik heb dat stukje een beetje aangepast. Duidelijker zo?Gepost op 03-11-2010 Om 11:15

Door:
Yes. Nu zet je Tyrashia als persoon ook wat duidelijker neer.
Gepost op 03-11-2010 Om 11:41

...nog niet duidelijk genoeg, blijkbaar.

=D

Gepost op 03-11-2010 Om 11:57

Door:
Sorry. Wel duidelijk genoeg. Ik bedoelde duidelijker dan ervoor. Het is goed zo. Niks meer aan veranderen.
Gepost op 03-11-2010 Om 12:27

Euhm... ik begreep wat je bedoelde. Ik bedoelde alleen iets anders.

Never mind.

=DGepost op 03-11-2010 Om 12:59

Door:
Gepost op 03-11-2010 Om 15:28

Read carefully.

=)

Gepost op 03-11-2010 Om 16:06

Door: EsQuizzy
Als ik je nou eens vertel dat de naam van Lidhia’s jongere zusje direct is afgeleid van de naam ‘Tirza’, ga je mijn grapje dan oppikken, Kraanthia?Gepost op 05-11-2010 Om 21:20

Door:
Nee. Sorry. Maar ik heb de tijd er ook niet voor genomen om daar over na te denken. Ik heb gisteren uitgevonden hoe mijn opleiding echt in elkaar zit en wat er van mij wordt verwacht. Ben een beetje geschrokken. CS Lewis telt niet mee voor mijn literatuurlijst, dus die moet ik ook al noodgedwongen laten liggen anders red ik het het eerste jaar niet eens. Ik vrees dat ik echt wat minder zal moeten BloCnoten
Gepost op 06-11-2010 Om 09:16

Sterkte ermee, Kraanthia!

*bloempje*

Gepost op 07-11-2010 Om 20:37

Dit werk is ingezonden op http://www.blocnoot.nl en blijft te allen tijde eigendom van de feitelijke auteur van het werk (of bloCnoot zolang de auteur niet kan worden teruggevonden). Zonder toestemming van de feitelijke auteur mag dit werk niet gebruikt worden voor andere doeleinden dan lezen. BloCnoot zal nooit toestemming geven indien de auteur niet teruggevonden kan worden. Mocht er sprake zijn van misbruik van de inhoud van het gepubliceerde werk op welke manier ook zullen er (in samenspraak met de auteur) stappen ondernomen worden.