248818
 
 
 
 
 

     Menu:

> Startscherm
> Schrijvers
> Verhalen
> Open verhalen
> FAQ
> Vintage

Hostis ou Amicus
Hoofdstuk 7
Door: Tara
Commentaar van de schrijver:
Nou EsQ, nog geen echte actie, maar het zit eraan te komen. Ik heb een vervolg in mijn hoofd zitten, ik ga mijn best doen dat zo spoedig mogelijk ook te posten.
Categorie: Fantasy
Geschatte leestijd: ca. 4 minuten

Hoofdstuk 7

In de week die volgde, werd Clarice grotendeels met rust gelaten. Ze merkte dat er regelmatig vreemde blikken op haar werden geworpen. Het was afschuwelijk om niet te weten waar ze was, wat er zo bijzonder was aan haar naam en waarom ze haar hier vasthielden! De woudloper was enkele dagen geleden weggegaan. Soldaten brachten haar zoals tevoren om de paar uren een maaltijd.
Uiteindelijk, op donderdag 6 mei, kwam de woudloper terug. Domina Rhiannon en haar moeder ondervroegen hem onmiddellijk. Vermoeid en verwilderd zag hij eruit, maar hij beantwoordde hun schier eindeloze vragenstroom geduldig. Toen ze uitgevraagd waren, ging hij naar één van de strozakken langs de rotswand, liet zich erop vallen en viel ogenblikkelijk in slaap. Intussen ontstond er een eigenaardige bedrijvigheid in de grot. De soldaten wetten hun messen en zwaarden, enkele boogschutters sneden pijlen of bevestigden veren aan de schacht en Rhiannon en haar moeder waren in een drukke conversatie verwikkeld. Aangezien er echter geen sprake van leek te zijn, dat iemand Clarice zou inlichten over wat er op stapel stond, besloot ze zichzelf te amuseren door maar weer eens een verhaal in haar hoofd te laten afspelen. Slapen lukte ook in deze vreemde wereld niet, zeker niet nu ze zo weinig beweging kreeg en zoveel tijd had om te dagdromen, filosoferen en observeren.
Ze was zo verdiept in de poëtische beschrijving van een beeldschoon landschap in het heidense Engeland van de tweede eeuw voor Christus dat ze opschrok toen de woudloper haar op haar schouder tikte en ze een kreetje slaakte. Hij verontschuldigde zich stamelend.
‘Het geeft niet, ik was ergens anders met mijn gedachten.'
‘Ik moet je vertellen dat we een reis zullen gaan maken. Je moet vanzelfsprekend met ons meereizen. Omdat je niet bij ons vandaan mag, moet iemand je bewaken. Ik heb mezelf aangeboden, omdat je mij kunt begrijpen. Daar is mee ingestemd. Het houdt in dat je bij mij moet blijven. Altijd.’
Clarice slikte.
Ze zat vast aan een bewaker? Men wilde haar wel heel graag hebben!
‘Waarom moet ik mee? Kunnen jullie me niet gewoon laten gaan?’ riep ze wanhopig uit. De tranen zaten opeens hoog en ze kon de woorden niet terughouden. De woudloper keek haar waarschuwend aan.
‘Als je geen problemen wilt veroorzaken, kun je beter kalm blijven.’
‘Besef je dan niet dat het een hel is niet te weten waar je bent, hoe je terug moet en wie de mensen zijn die je vasthouden? Zelfs niet waarom ze dat überhaupt doen?’
antwoordde Clarice iets kalmer nu. De woudloper sprak een raadselachtige zin uit, waarvan de letterlijke vertaling neerkwam op: ‘Wanneer je de pijlen niet gemarkeerd hebt, zul je ze niet terugvinden.’
De eindeloze verzameling raadsels maakten Clarice zo langzamerhand gek! Ze merkte dat ze weer alleen was, maar het duurde niet lang voor de woudloper terugkwam en haar vroeg of ze kon paardrijden. Zou het narigheid veroorzaken als ze meldde dat ze welgeteld drie keer in haar leven op een paardenrug had gezeten?
‘Een beetje’, zei ze, daarmee de middenweg kiezend.
‘Ik zal een betrouwbare ruin voor je uitzoeken.’
Toen ging alles heel snel, nauwelijks tien minuten later kwam een soldaat binnen. Buiten hoorde ze het gebries van paarden en ruwe mannenstemmen die de dieren bedarend toespraken. Clarice werd meegenomen en mocht voor de eerste keer in bijna anderhalve week naar buiten. Haar ogen moesten even wennen aan het helle zonlicht, ze snoof de frisse, kruidige lucht begerig op. Het afdalen van de heuvel was minder erg dan de beklimming. Niettemin was het zeker geen pretje en opnieuw wist ze het voor elkaar te krijgen zichzelf te schaven aan een steen. De woudloper stond, of liever zat, op haar te wachten: hij bereed namelijk een mooie, kastanjebruine hengst.
In zijn hand had hij de teugels van een kleiner, beige paard met korte, opstaande manen waarvan de rand donker was. Een fjord, dacht Clarice zich te herinneren. Rustig, sterk en nieuwsgierig, een echt werkpaard, van oorsprong afkomstig uit Noorwegen. Het klonk allemaal goed. Dit dier zou ze echter moeten berijden, alsof ze dat kon voor wie wist hoe lang.. En dan was er nog de kwestie van het opstijgen..
Het paard had een bit in met teugels eraan, maar geen zadel om en dus waren er ook geen stijgbeugels. Hoe moest ze in vredesnaam dit dier, liefst ook nog enigszins professioneel, bestijgen? De woudloper scheen door te hebben waar ze mee worstelde. Hij kwam van zijn rijdier af en hield haar stilzwijgend zijn ineengevlochten handen voor. Clarice wist zo zonder al te veel moeite op de paardenrug terecht te komen en ze pakte de teugels vast. Het was maar goed dat ze de juiste kleding droeg: een zachte joggingbroek, een T-shirt en een warm, ruim vest, hoewel de uitdossing intussen niet echt schoon meer was te noemen. Korte tijd later waren alle paarden bestegen en de muilezels, die er ook bijliepen, beladen met bagage.
Clarice’s reis naar Geen-idee-waar was begonnen.
Gepost op 30-06-2010 om 19:46 uur
144 keer gelezen
<< Vorige in deze serie

Alle verhalen in deze serie (Hostis ou Amicus)
Alle verhalen van deze schrijver (Tara)Door: EsQuizzy

Dit is al actie, Tara. Heel goed! Je maakt goed gebruik van je woordenschat. Dat maakt het heel prettig om te lezen.

Clarice slikte.
Dat zinnetje zou van mij een regel voor zichzelf krijgen. Loop deze post ook nog even door op nieuwe regels aan het begin van citaten van een nieuwe spreker. Het gaat al wel beter, ik denk dat je die ene zin die ik zag gewoon gemist hebt.

Heel leuk, die fjord! Alleen... uit Noorwegen? Misschien vraagt Clarice zich bij die overweging af of deze fjord ook wel echt daar vandaan komt...

…schier eindeloze vragenstroom…
Is nogal "oubollig" taalgebruik, dat eerste woordje daar. Ik zou "schijnbaar" de voorkeur geven. Maar dat ben ik.

Een heel interessante post die weer enkele vragen oproept en waarin je Clarice uit haar omgeving trekt. En intussen vertel je nog een goed verhaal ook. Goed zo!

P.S. — Wat zijn stijlbeugels?

Gepost op 30-06-2010 Om 21:08

Door: Tara
Bedankt voor je bliksemsnelle reactie.

In reactie op je reactie:
Ik heb een beetje moeite met de computer. Word deed erg vervelend, de afstand tussen de zinnen werd opeens dubbel zo groot en wilde niet meer terug naar hoe het was, enz. Ik ben niet zo goed met computers, geloof ik.


Oeps.
Foutje.
Ik ga het als de wiedeweerga veranderen. Je hebt niets gezien, toch?
Gepost op 30-06-2010 Om 21:40

Door: Tara
O, en over het Noorwegen stukje. Clarice haalt gewoon even op wat ze weet over de fjord en dat is dat het een bergpony is die oorspronkelijk uit Noorwegen komt. Althans in onze wereld.
Gepost op 30-06-2010 Om 21:42

Door: EsQuizzy

*Wat* heb ik niet gezien?

Over het Noorwegen-stukje: ik begrijp helemaal waarom Clarice dat denkt.
Maar daarbij zou ik het volgende ter overweging willen aanreiken: ze is zich tenslotte bewust van het feit dat ze door een *boek* in haar huidige omgeving is terechtgekomen. Het zou in mijn beleving een volledig logische reactie van haar zijn dat ze zich na haar gedachtegang nog even afvraagt of iemand van haar huidige gezelschap ooit van Noorwegen gehoord heeft en of het hoe dan ook wel bestaat waar zij terechtgekomen is. Ze heeft toch wel zo veel tv gekeken en boeken gelezen dat ze bekend is met het idee "andere wereld", hè? Lijkt mij een volledig aannemelijke gedachtegang, daar. En dat zou meteen de ernst van haar situatie schetsen, terwijl het nu alleen een encyclopedische weergave is van wat feiten rond dat paard. Daar kun je m.i. meer uit halen. Dat bedoelde ik.Gepost op 30-06-2010 Om 21:57
Bedankt voor de tip. Ik ga eens peinzen over wat ik er aan kan verbeteren, hoe ik er meer uit kan halen.
Gepost op 01-07-2010 Om 22:32

Door: EsQuizzy

Trouwens, met "actie" bedoel ik niet per definitie "achtie" zoals het fenomeen "actiefilm" het interpreteert.

Het hoeft niet meteen op vechten uit te draaien. Dat vind ik in de meeste fantasy zo jammer: er moet minstens één bloedige veldslag uitgevochten worden... Het moet oorlog zijn...

...Hoeft van mij niet. Een mooi fantasy-verhaal zónder oorlog is mij óók welkom. Ik zou het wel verfrissend vinden, eigenlijk...

Even deze reactie geschreven omdat ik je niet met het woordje "actie" een bepaalde richting wilde induwen.Gepost op 30-06-2010 Om 22:02
Oké, ik zal dat in gedachten houden.
Gevechten zijn niet per sé benodigd. Hm, ik denk eigenlijk regelmatig datzelfde, als ik dergelijke boeken lees. Ik ga mijn best doen.
;)
Gepost op 01-07-2010 Om 22:26

Door: EsQuizzy
achtie...

Jah.Gepost op 30-06-2010 Om 22:03

Door: inem
Mooimooi!
Het leest goed. Ik heb alles nog eens nagelezen - en ben weer hier belandt...ik zou zeggen: Verder!

Echt heel interessant ook...
De laatste regel is erg leuk.

Gepost op 01-07-2010 Om 11:41
Bedankt!
Ik ga mijn best doen.
Gepost op 01-07-2010 Om 22:32

Dit werk is ingezonden op http://www.blocnoot.nl en blijft te allen tijde eigendom van de feitelijke auteur van het werk (of bloCnoot zolang de auteur niet kan worden teruggevonden). Zonder toestemming van de feitelijke auteur mag dit werk niet gebruikt worden voor andere doeleinden dan lezen. BloCnoot zal nooit toestemming geven indien de auteur niet teruggevonden kan worden. Mocht er sprake zijn van misbruik van de inhoud van het gepubliceerde werk op welke manier ook zullen er (in samenspraak met de auteur) stappen ondernomen worden.