248818
 
 
 
 
 

     Menu:

> Startscherm
> Schrijvers
> Verhalen
> Open verhalen
> FAQ
> Vintage

Ongewoon
Hoofdstuk 7
Door: Levanda
Commentaar van de schrijver:
Categorie: Drama / Roman
Geschatte leestijd: ca. 3 minuten

Zo had Mariena haar moeder nog nooit gezien. Mathilde droeg meestal een simpele bruine of blauwe jurk van linnen. Maar nu… Haar moeder droeg een donkerrode japon met wijde mouwen en een ronde hals. Hij was gemaakt van hele fijne wol. Om de zoom, de mouwen en rond de hals zat borduursel. Om haar middel had ze een prachtig gevlochten koord: strengen leer met hier een daar een gekleurde draad van wol. Om haar nek hing een prachtig gesneden amulet. Maar wat Mariena het meest opviel was het haar van haar moeder: dat was meestal gevlochten en opgestoken, soms verstopt onder een hoofddoek. Maar nu had haar moeder het los hangen, het viel als een gouden waterval over haar rug. Een paar strengen waren naar achtergebonden zodat ze uit haar gezicht bleven.
“Mariena meisje, doe je mond dicht, je vangt nog vliegen.” Haar moeder glimlachte. “Kom mee, zó kun je onze gast niet ontvangen,” voegde ze eraan toe, doelend op de vuile jurk, handen en haren van Mariena.
Mariena holde achter haar moeder aan. Op haar kamer stond een grote tobbe klaar.
“Moet ik in bád? Ik ben van de zomer toch al geweest? Kan ik me niet gewoon wassen bij de pomp?”
“Nee. En als ridder Fandet hier is, zul je elke week in bad moeten.”
Verbaasd keek Mariena haar moeder aan. Elke week in bad… dat was zo’n gedoe. Het water moest helemaal naar opgewarmd boven gesleept en worden. Bovendien duurde het tijden voor haar haren weer droog waren na een bad.
“Mariena, sta niet zo te treuzelen en kleed je uit. Straks wordt het water koud.”
Met tegenzin trok Mariena haar bloes over haar hoofd en liet ze haar rok zakken. Met één voet voelde ze voorzichtig hoe warm het was: lekker warm. Eén been, nog een been, en ze zat in bad. Hmmm, hoe heerlijk was het water. Misschien was het toch niet zo erg om dit iedere week te doen… Ze deed haar hoofd onder water. Toen ze weer boven was, stroopte Mathilde haar mouwen op en begon ze met het wassen van de haren van haar dochter. Vervolgens begon ze woest haar rug, haar armen en haar benen te schrobben met een grote borstel.
“Auw, moeder, rustig aan! U hoeft mijn vel er niet af te schrapen!”
De borstel ging iets rustiger heen en weer.
“Mariena kindje, hoe krijg je jezelf toch altijd zo vies?”
“Ik kan er ook niets aan doen,” verdedigde Mariena zich verontwaardigd. “Het overkomt me gewoon.”
Toen Mariena’s huid rood van het schrobben was, werd ze in een zacht laken gewikkeld om te drogen. Met rustige halen begon haar moeder haar haren te borstelen. Toen alles stijl en glad om haar gezicht hing, pakte haar moeder een jurk van het bed. Verbaasd keek Mariena naar de fijne, donkergroene wol. Dit was niet één van haar jurken. Hij leek een beetje op de jurk die haar moeder nu aan had, alleen waren de mouwen niet wijd, maar juist strak.
Haar moeder zag de verbaasde blik. “Deze jurk is van mij geweest, toen ik jouw leeftijd had.”
“Moeder, waarom moeten we ons zo mooi maken voor die vreemde kerel?”
“Omdat je er voor zorgt dat je er netjes uit ziet als je gasten hebt. Bovendien zal ridder Fandet deze jurken simpel en gewoontjes vinden vergeleken met de jurken van de dames van het hof. Als we dezelfde kleren als normaal droegen, zou hij ons helemaal voor gek verklaren en dat is wel het laatste wat we moeten hebben.”
Mariena knikte, en vroeg zich af hoe wat voor jurken de vrouwen aan het hof dan wel niet droegen.
Nogmaals begon Mathilde het haar van Mariena te borstelen, net zolang tot het half droog was. Nu trok ze het allemaal voorzichtig naar achter en maakte er een lange vlecht van. Het einde knoopte ze vast met een lint, net zo donkergroen als de jurk.
“Daar. Mooi niet?”
Verbaasd keek Mariena in de spiegel. Dit was heel anders dan ze gewend was. De jurk viel smal om haar middel, heel anders dan de bloezen en rokken die ze gewend was. Maar ze kon niet ontkennen dat ze het bijzonder mooi vond.
Gepost op 01-05-2010 om 23:46 uur
85 keer gelezen
<< Vorige in deze serie

Alle verhalen in deze serie (Ongewoon)
Alle verhalen van deze schrijver (Levanda)

Dit werk is ingezonden op http://www.blocnoot.nl en blijft te allen tijde eigendom van de feitelijke auteur van het werk (of bloCnoot zolang de auteur niet kan worden teruggevonden). Zonder toestemming van de feitelijke auteur mag dit werk niet gebruikt worden voor andere doeleinden dan lezen. BloCnoot zal nooit toestemming geven indien de auteur niet teruggevonden kan worden. Mocht er sprake zijn van misbruik van de inhoud van het gepubliceerde werk op welke manier ook zullen er (in samenspraak met de auteur) stappen ondernomen worden.