248818
 
 
 
 
 

     Menu:

> Startscherm
> Schrijvers
> Verhalen
> Open verhalen
> FAQ
> Vintage

Keiharde dromen
212 Kolommen
Door: EsQuizzy
Commentaar van de schrijver:
De her-opgemaakte en heel ietsje herschreven versie. =)
Categorie: Drama / Roman
Geschatte leestijd: ca. 3 minuten

Een week.
Eén week.
Een wéék zat die enge dreigbrief al in haar rugtas verstopt. Gabriëlle hoefde hem er niet meer uit te halen: ze kende de tekst al lang uit het hoofd. Opnieuw was het vierde uur uitgevallen — net als vorige week. En weer zat ze alléén aan een tafeltje in de aula en voelde ze zich eenzaam.
Aan een soortgelijke tafel in de hoek zat Elize met Willemijn en Loanne. De laatste twee hielden het gesprek gaande. Het was duidelijk te zien dat Elize met haar gedachten ergens anders was. Even kruiste haar blik die van Gabriëlle; direct keken ze allebei weg.
Wat een afschuwelijke week! dacht Gabriëlle mistroostig. Als Rosa of Tim hier nou waren, dan zou het me niet zo kunnen schelen — maar nee…
Tim ontliep haar, dat had ze heus wel in de gaten. En het vervelende was dat zij het er zèlf naar gemaakt had, al wilde ze dat niet meer toegeven. Hij had toch zeker áán haar gezeten!? Ze vroeg zich af waarom ze een innig troostrijke omhelzing van haar vader wèl kon hebben, en een eenvoudige arm om haar schouder van Tim absoluut niet.
Misschien omdat Tim nog te veel een vreemde is, veronderstelde ze. Of omdat hij mij zo makkelijk aan de kant zet voor een ander, dacht ze daar tegenstrijdig achteraan. Het gaat hem vàst alleen maar om de seks…
„Goedemorgen, Gabriëlle!” klonk het ineens opgewekt van achter haar. Met een ruk draaide ze zich om — het was Den Engel, die een stoel pakte en vroeg: „Mag ik er even bij komen zitten?”
Ze knikte beduusd. Den Engel nam plaats.
„Ik heb de ochtendkrant uit de lerarenkamer gekaapt,” verklaarde de rector, waarop hij met een knipoog fluisterde: „Niet doorvertellen, hoor!”
Een waterig lachje brak door op Gabriëlles gezicht.
„Misschien vind je het leuk om het artikel eens te lezen dat Ditte geschreven heeft? Het zal je tussenuur in ieder geval veraangenamen,” veronderstelde Den Engel, terwijl hij de opgerolde krant uit zijn binnenzak trok en hem aan Gabriëlle overhandigde. „Voorpagina. Hoofdartikel. Ik geloof dat ze wáár voor haar bezorgdheid heeft gekregen!” Terwijl Gabriëlle het ritselende papier ontrolde keuvelde Den Engel verder: „Had Tim je nog gevonden? Hij vroeg me straks tijdens de pauze of ik wist waar je was.”
De krant lag stil onder Gabriëlles trillende handen — strak keek ze de onschuldig kijkende man aan en stamelde, alsof ze niet wist over wie hij het had: „Tim…? Ja… Ja, hij heeft me gevonden… Ik had me verslapen…”
„…Liliaño?” vroeg Den Engel gedempt. Gabriëlle keek hem droevig aan en knikte.
„Het kamermeisje van prinses Lidhia is vermoord, vannacht,” fluisterde Gabriëlle hees. „Kirja. Ze werd neergestoken met een gifwapen waar ik — Lidhia — nou ja, u snapt me wel… waar wij bij waren…”
Den Engel keek haar serieus zwijgend aan en legde heel even zijn hand op Gabriëlles arm. Ze moest haar uiterste best doen om die niet terug te trekken.
„Wat afschuwelijk,” vond de oude vriend van dat surrealistische nieuws.
Weer was het even stil tussen hen in. Om die stilte te verbreken en van onderwerp te veranderen, richtte Gabriëlle zich weer op de krant die voor haar op tafel lag. Onder de dubbele kop was een mooi verhullende silhouetfoto van Rosa’s profieltje afgedrukt, genomen met het zachte tegenlicht van de gordijnen. Daaronder begon het eigenlijke artikel.
„Wauw,” verzuchtte ze. „Vijf kolommen breed!”
„Ja, deze krant heeft het góéd aangepakt,” knikte Den Engel. „Dat kan ik helaas niet van al hun concurrenten zeggen.”
Gabriëlle las zacht fluisterend voor zodat Lidhia het mee zou krijgen.

Gepost op 21-01-2010 om 08:27 uur
295 keer gelezen
<< Vorige in deze serie

Alle verhalen in deze serie (Keiharde dromen)
Alle verhalen van deze schrijver (EsQuizzy)Door: Gabriëlle
Goed artikel! Bijzonder man die Den Engel, maar ik val in herhalingen.

Een paar opmerkingen: dat Gabriëlle uitroept: 5 kolommen, vind ik echt een krantenterm. Ik zou mijn dochter horen zeggen: wauw, een halve pagina! Of zoiets.
Even over het woord aanranden. Ze is toch aangerand? Kijk maar naar de verschillende betekenissen van het woord. Je bedoelt in dit geval: verkracht, wat veel specifieker is.

Gepost op 21-01-2010 Om 10:08
Hoi! Bedankt weer voor je reactie!

"Kolommen" is inderdaad een krantenterm, maar aangezien Gabriëlle haar vader dagelijks gewend is, die het lezen van de krant als een belangrijk dagelijks pleziertje beschouwt, kan ik me zo voorstellen dat zij die term van hem gekopieerd heeft. Ik zie geen probleem.

aan·ran·den randde -, h -gerand overvallen met misdadige of onzedelijke bedoelingen

Je hebt gelijk: ik bedoelde de tweede mogelijke betekenis hier en wist niet van de eerste. Dank je voor je oplettendheid! Ik zal hem aanpassen, maar ik ga daar even over nadenken. Even kijken hoe ik dat dan ga doen.

*bloempje*

Gepost op 21-01-2010 Om 10:16

Door: EsQuizzy
Nog even: "aangerand" is dus geen synoniem van "verkracht". De bedoeling is blijkbaar al voldoende om de term te rechtvaardigen - en zo bedoelde ik het in Rosa’s uitspraak. Rosa zou het logischerwijs ook zo gebruiken. Haar uiting zou niet vreemd zijn, aangezien het heel goed mogelijk is dat zij (evenals ikzelf) niet wist van de bredere betekenis. Of Ditte daar dan iets specifieker invulling aan zou geven... Daar kijk ik even naar.

Gepost op 21-01-2010 Om 10:20
Ok, ik liet Ditte Rosa’ uitspraak indirect citeren. Heb het hele stukje aangepast.

Dank je wel voor de hulp! =)

Gepost op 21-01-2010 Om 10:39

Door: Gabriëlle
Ik snap niet alles van je brainstormsessie hierboven, maar het resultaat is geweldig.

Gepost op 21-01-2010 Om 11:58

=D

Dank je.

Gepost op 21-01-2010 Om 12:13

Door: Linda
Merk dat ik moeite heb om dit stuk te lezen Christiaan. Komt denk ik omdat er wordt verteld hoe het in de krant staat. Het komt nu over als een enorme lap tekst zonder einde.
Gepost op 24-01-2010 Om 16:12

Bedoel je dat je het prettiger zou vinden als ik het gewoon als het hele artikel plaats vanaf waar Gabriëlle begint te lezen? Misschien wel goed idee... =)

Dank je voor de reactie!!!

Gepost op 24-01-2010 Om 17:47

Door: EsQuizzy

Ik heb een poging gedaan om het op te maken als een krantenartikel, zodat je geen beschrijvingen tussendoor meer hebt.

Beter zo?

Gepost op 26-01-2010 Om 16:30

Door: Levanda
Veel beter, veel duidelijker
Goed gedaan
Gepost op 26-01-2010 Om 21:12

Dank je wel, Levanda!!! =)

*bloempje*

Gepost op 26-01-2010 Om 22:17

Door:
Esq,let me be frank, dit artikel was nooit in de krant gekomen. De bedoeling is leuk, maar het artikel rammelt technisch aan alle kanten. Misschien was dit in een readers digest gekomen, maar meer echt niet.
In mijn beleving haalt dit artikel de hoogstaande kwaliteit van de rest van jou verhaal naar beneden. Ik bedoel dit echt niet beledigend. Ik denk dat je dit veel beter kan.
Gepost op 16-08-2010 Om 20:48

Ik ben ook geen journalist en ik heb geen jounalistieke opleiding, dus daar kan ik me wel iets bij voorstellen.

=)

Gepost op 16-08-2010 Om 21:32

Door: EsQuizzy
Misschien is het een idee om gewoon te hele tekst van het artikel te schrappen en de lezer te laten raden naar de (natuurlijk wel positieve) inhoud ervan. Een paar verwijzingen, misschien, maaar verder niet.

Dan blijft deze schoenmaker bij zijn leest.Dank je voor je kritiek!

Gepost op 16-08-2010 Om 21:40

-a
Gepost op 16-08-2010 Om 21:42

Door: EsQuizzy
Quote: "...dit artikel rammelt technisch aan alle kanten..."

Please, don’t hesitate to point them out to me.Gepost op 16-08-2010 Om 21:41

Het is dus blijkbaar helaas nog steeds te vroeg voor de "Als ik de baas zou zijn van het journaal"-revolutie.

=(

Gepost op 16-08-2010 Om 21:43

Door:
Ik ben blij dat je mijn kritiek positief opvat.
Weet je zeker dat je inhoudelijk mijn commentaar op het artikel wilt horen als je toch van plan bent het te schrappen? (wat mij een heel goed idee lijkt)
Gepost op 16-08-2010 Om 21:48

Ik heb het al geschrapt. Maar ik leer er niets van als ik het domweg schrap zonder te horen wat je er niet goed aan vond. =)

Maar dan even in een Inbox-berichtje, graag. Het is hier niet meer relevant, nu.

En... ik voel het wel, hoor. Ik had even twee minuten nodig om het te laten zinken, want je was best scherp. Maar wel terecht. Een goeie schrijver en coach zou ik hier zijn als ik niet zelf tegen kritiek zou kunnen.

Ik ben het nu met je eens dat dit mijn verhaal verbetert, en ik heb er alleem maar het artikel voor hoeven te verwijderen. Verder niets.

Maar:

"I am not afraid of being overwhelmed by the sensation. It will pass, and, no doubt, soon enough."

*bloempje*

Gepost op 16-08-2010 Om 21:54

Door:
Wie weet als jij de baas van het journaal zou zijn, dan zou ik vast eens naar het journaal kijken.

Wat betreft mijn commentaar; zachte heelmeesters maken stinkende wonden. Als het me niet interesseerde gaf ik ook geen commentaar. Dan las ik waarschijnlijk je verhaal niet eens.
Ik wil je graag een inbox sturen met commentaar, alleen valt er niks meer te quoten. Kun je het geschrapte artikel naar mijn inbox sturen?
Gepost op 16-08-2010 Om 22:02

...en daarna nooit weer, denk ik. =D

Wat betreft de zachte heelmeesters: dat is waar, maar "with a spoonful of sugar the medicine goes down in the most delightful way".

Inbox komt nog wel. Ik vind je reacties op mijn verhaal interessanter op dit moment.

=)

Gepost op 16-08-2010 Om 22:08

Door:
a) perhaps
b) volgens mij had ik Marry Poppins advies wel opgevolgd
c) I fully agree
Gepost op 16-08-2010 Om 22:12

a) we’ll never know, I am quite convinced of that.

b) klopt. Maar het medicijn was misschien een beetje sterk van smaak. =D

c) Ik ook.

=)

Gepost op 16-08-2010 Om 22:14

Door:
ps volgens mij had ik tussen aflevering 201 en 212 ook nog wat reacties. Maar ik weet niet eens meer of die interessant zijn.
Gepost op 16-08-2010 Om 22:15

Thx! I’ll go see.

Gepost op 16-08-2010 Om 22:19

Door:
I am sorry for that horrible taste. It will disappear, in time, perhaps, I hope.
Gepost op 16-08-2010 Om 22:18

Don’t you worry: like I said, it only took me two minutes or so to get over it.

I assure you I won’t lose any sleep over it.

=)

Gepost op 16-08-2010 Om 22:22

Door: EsQuizzy

...But anything to keep the ladies readers happy on the edge of their seats. What do you say to that, Wickham Kraanthia?

=)

Gepost op 16-08-2010 Om 22:35

Dit werk is ingezonden op http://www.blocnoot.nl en blijft te allen tijde eigendom van de feitelijke auteur van het werk (of bloCnoot zolang de auteur niet kan worden teruggevonden). Zonder toestemming van de feitelijke auteur mag dit werk niet gebruikt worden voor andere doeleinden dan lezen. BloCnoot zal nooit toestemming geven indien de auteur niet teruggevonden kan worden. Mocht er sprake zijn van misbruik van de inhoud van het gepubliceerde werk op welke manier ook zullen er (in samenspraak met de auteur) stappen ondernomen worden.