248818
 
 
 
 
 

     Menu:

> Startscherm
> Schrijvers
> Verhalen
> Open verhalen
> FAQ
> Vintage

Keiharde dromen
150 Naakt
Door: EsQuizzy
Commentaar van de schrijver:
Categorie: Drama / Roman
Geschatte leestijd: ca. 4 minuten

De dubbele wand, dacht Murox, terwijl hij zijn luminescentie gebruikte om iets te kunnen zien in de nauwe, van nature duistere ruimte. Hoe origineel. Hij wist dat hij tussen de wanden van de zitkamer en de bibliotheek door moest zwemmen om de opening aan de kant van de laatstgenoemde ruimte te vinden. Alles bleek precies te kloppen met wat hij eerder gelezen had: vlak boven de bodem van de geheime gang vond hij een luik dat zich eenvoudig liet openen, waarbij hij een gedeelte van een gevulde boekenplank de verborgen ruimte in draaide. Voorzichtig stak hij zijn hoofd door de ontstane opening, en hij ontspande zich. De magister bevond zich in ieder geval niet in het achterste pad. Geruisloos en zonder zijn verlichting te voeren zwom Murox de bibliotheek binnen, waarna hij het paneel weer zorgvuldig achter zich sloot.
Prinses Lidhia had hem het kunstje geleerd om onopvallend tussen de boekenkasten en het plafond te gaan zwemmen. Op die manier verkende hij nu ook het terrein. Bij het langzaam passeren van de derde rij boekenkasten viel zijn oog op de magister, die in het midden van de bibliotheek aan de leestafel zat. Hij had een aantal zacht glanzende werken geopend voor zich. Behoedzaam trok Murox zich aan de bovenranden van de kast verder naar de open plek toe, waar de magister nietsvermoedend zat te lezen. De boekenkast vormde een mooie rustbank en bood de insluiper een prachtige schuilplaats van waaruit hij zijn rivaal ongemerkt kon bespieden. De magister ging overduidelijk zó in zijn studie op, dat hij niets gemerkt had van het onvermoede bezoek. Terwijl hij zijn aandacht afwisselend tussen de boeken vóór hem verdeelde, mompelde Toenak zo nu en dan enkele woorden alsof hij voorlas of hardop nadacht. Murox spitste zijn oren in een poging de magister te kunnen verstaan, maar dat lukte niet, tot zijn irritatie.
Hij moest dichterbij zien te komen.
Langzaam en voorzichtig liet hij zich terugglijden door het water boven de zware stellage. Er was een route die hem tot vlak achter de magister zou brengen, maar dat zou hem binnen het gezichtsveld van de lezende grijsaard brengen. Hij besloot het er echter op te wagen: Toenak was zo verdiept in zijn studie, heen en weer kijkend tussen de verschillende teksten, dat hij er waarschijnlijk tòch niets van zou merken. Murox was vastbesloten te ontdekken waarvoor deze man zich in alle vroegte in die bibliotheek had verstopt — met wachters voor de deuren en een verzoek om niet gestoord te worden. Daar moest meer achter zitten. Wellicht had hij de oplossing gevonden van het raadsel rond de gesteldheid van de prinses! Murox bedacht dat het hem zeer welkom zou zijn om zo vroeg mogelijk te weten te komen wat dat zou zijn, zodat hij er zijn voordeel mee kon doen… Uiterst voorzichtig liet hij zich aan de kopse kant van de kast in de schaduw zakken, zodat de hele constructie tussen hem en de magister in stond. Hij durfde nu niet meer langs het plafond te zwemmen: de magister mocht eens opkijken, dan zou hij een direct in het oog springende schaduw vormen, als een walvis tegen de waterspiegel! Met een omtrekkende beweging zwom hij achter de kasten langs, terug naar waar het verborgen luik zich bevond. Van hier uit kon hij in een rechte lijn naar de tegenoverliggende hoek aan die kant van de bibliotheek zwemmen. Het risico was echter, dat de magister juist opzij zou kijken op het moment dat hij langs de open plek zou zwemmen.
Een afleiding? bedacht hij, maar hij moest het feit onder ogen zien dat hij geen briljant strateeg was. Daarbij: iedere manoeuvre in die richting zou de magister op zijn gezelschap attenderen. Hij zwom door het gangpad tot aan het punt waar de achterste kast ophield en de open ruimte begon: een leegte van bijna vier meter, die voor Murox aanvoelde alsof hij het zonder pantser, zonder ioloy en met blote handen moest opnemen tegen een aanvallende haai… Gelukkig waren de randen van de bibliotheek het minst helder verlicht. Hij besloot om vlak boven de bodem te zwemmen, waar hij nauwelijks verlicht zou worden en niet door de verduistering van de korrelig reflecterende titels op sommige werken in het wandmeubel zou worden verraden…
Op zijn handen voortbewegend en met ingehouden waterhaling gleed hij vlak boven de bodem het leeseiland binnen. Daarbij hield hij de nietsvermoedende magister scherp in het oog. Hij voelde zich naakt en kwetsbaar, terwijl hij geruisloos en omzichtig op zijn vingertoppen voort trippelde. Toenak leek genoeg afleiding te vinden in zijn boeken om niets van zijn omgeving te bemerken. Nog steeds mompelde hij onverstaanbare dingen. Murox keek even op naar de kast die vlak achter de magister stond: zijn doel! Nog één meter, en dan zou hij de veilige coulissen weer bereikt hebben!
Nog een halve meter…
Een boekenkast ontnam hem het zicht op de lezende magister, maar vanaf zijn schouders was hij nog zichtbaar…
„Ahem!” schraapte Toenak plotseling luid zijn keel.
Murox bevroor…

Gepost op 08-06-2009 om 16:29 uur
298 keer gelezen
<< Vorige in deze serie

Alle verhalen in deze serie (Keiharde dromen)
Alle verhalen van deze schrijver (EsQuizzy)Door: EsQuizzy

Dank je, inem, voor je goede idee.

Gepost op 08-06-2009 Om 20:31

LET OP: GEWIJZIGDE VERSIE! ;)

Gepost op 08-06-2009 Om 20:31

Door: Tines
Ik heb de originele post niet gelezen, maar nu loop ik dus op die cliffhanger vast! Spannend! Zou de magister het doorhebben? En wat zou hij dan zeggen? Beter nog: hoe redt Murox zich daaruit?

Zoals je het beschrijft, zie ik het helemaal voor me, EsQ! Schrijf lekker door!
Gepost op 09-06-2009 Om 00:46

Door: kiezel
Ook ik heb de uitgelengde post gemist, dus ik moet het doen met deze (leuke) cliffhanger!

Ik denk trouwens zelf dat Toenak Murox helemaal nog niet gezien heeft...

Gepost op 09-06-2009 Om 09:34

Door: inem
Ah. Hoe oud is Toenak eigenlijk?
Hij is een grijsaard...lees ik iedergeval.

Weetje welke zin ik erg goed vindt, deze:
-hij voelde zich naakt en kwetsbaar, terwijl hij geruisloos en omzichtig op zijn vingertoppen voorttrippelde.

Echt, die zin heeft iets heel goeds.


Dat - Ahem- van Toenak is echt precies op het goede moment.
Gepost op 10-06-2009 Om 22:28

Toenak is oud. Dat heb ik wel vaker in het verhaal aangegeven. Maar hoe oud precies...?

Geen idee. Hij werd hofmagister in het derde regeringsjaar van koning Dachitroh, de troonopvolger van koning Grecadec.
Zie Kd·51 en Kd·72. =)

Maar misschien wordt zijn leeftijd nog wel eens genoemd. Er zijn al meer vragen naar geweest. =D

Dank je voor de complimenten!

=)

Gepost op 11-06-2009 Om 12:17

Door: Auke-Willem (AW)
Boekenkasten in een bibliotheek in een onderwaterrijk die niet tot het plafond doorlopen? Gewoon interesse: waarom niet? Lijkt mij logisch om dat juist wel te doen, omdat de lengte van een bibliotheekbezoeker in die wereld niet echt een verschil maakt. Gewoon een gedachte...
Gepost op 15-07-2009 Om 13:13
Langs de wanden zijn ze tot aan het plafond, klopt. De andere staan vrij in de ruimte en zijn niet zo hoog als het plafond. Niet helemaal logisch, maar bij mij thuis is ook niet alles logisch. Bij jou thuis? =)

En misschien is het wel logischer dan je denkt. =)

Komt dan nog wel.

Gepost op 15-07-2009 Om 13:24

Door:
...maar dat lukte niet tot zijn irritatie.
Ik zou irritatie vervangen voor ergernis. Irriteren heeft meer de betekenis van prikkelen, terwijl ergeren ontstemmen betekent. Mij lijkt dat beter op zijn plaats.
Gepost op 13-08-2010 Om 18:33

Goed voorstel.

=)

Gepost op 13-08-2010 Om 21:48

Door:
...waarom hij zich in alle vroegte in die bibliotheek verstopt had.
Zijn er meer bibliotheken of bedoel je de bibliotheek?
Gepost op 13-08-2010 Om 18:38

H’m nee, ik snap wat je bedoelt, maar voor mij voelt het een beetje aan als "Hij was het zat om elke dag weer in die auto te moeten stappen." Het gaat daarin niet zo zeer om die auto als zijnde dat specifieke exemplaar, maar om het feit, de actie dat hij in de auto moet stappen (bijvoorbeeld om naar zijn werk te gaan).

Dus het impliceert niet meerdere biblitotheken, het is ook geen typfout want ik heb het bewust gedaan maar ik begrijp de verwarring en zal het waarschijnlijk gaan aanpassen.

=)

Gepost op 13-08-2010 Om 21:52

Door:
...met ingehouden waterhaling...
Je zegt ook niet: met ingehouden ademhaling. Misschien zou: met ingehouden water beter zijn als je d vergelijking doortrekt.
Gepost op 13-08-2010 Om 18:43

Dat weet ik, daar heb ik ook over nagedacht. Het probleem is alleen dat het dan lijkt alsof hij nodig móét! =)

En dat is niet helemaal wat ik wil weergeven. Vandaar.

=)

Gepost op 13-08-2010 Om 21:45

Door:
ben benieuwd hoe het verder gaat
Gepost op 13-07-2011 Om 16:26

Dit werk is ingezonden op http://www.blocnoot.nl en blijft te allen tijde eigendom van de feitelijke auteur van het werk (of bloCnoot zolang de auteur niet kan worden teruggevonden). Zonder toestemming van de feitelijke auteur mag dit werk niet gebruikt worden voor andere doeleinden dan lezen. BloCnoot zal nooit toestemming geven indien de auteur niet teruggevonden kan worden. Mocht er sprake zijn van misbruik van de inhoud van het gepubliceerde werk op welke manier ook zullen er (in samenspraak met de auteur) stappen ondernomen worden.