248818
 
 
 
 
 

     Menu:

> Startscherm
> Schrijvers
> Verhalen
> Open verhalen
> FAQ
> Vintage

twijfels
PO godsdienst
Door: Tara
Commentaar van de schrijver:
PO staat voor praktische opdracht voor de leken, ;)
Categorie: Gedachten
Geschatte leestijd: ca. 1 minuten

Een paar weken geleden kreeg ik een opdracht voor godsdienst. Ik moest een PO maken over mijn (on)geloof. Inclusief mening over schepping, evolutie en Intelligent Design. En inclusief een meing over tweetaligheid. (taal van de wetenschap en taal van de bijbel) Ik vond de opdracht erg pittig. Ik weet dat ik in God geloof. Maar hoe leg je de Drie-eenheid uit? Mijn verslag telde aan het eind 2500 woorden. (minimum was 800, sorry meneer P.)
Wat ik echter het moeilijkst vond was de tweetaligheid, maar daar ben ik erg bij geholpen door deze Twijfels. Allemaal bedankt! Nu heb ik wat om aan mijn ongezouten ongelovige klasgenoten aan te raden. En aan mijn eigen ongeloof zo af en toe.
Gepost op 15-05-2009 om 12:16 uur
243 keer gelezen
<< Vorige in deze serie

Alle verhalen in deze serie (twijfels)
Alle verhalen van deze schrijver (Tara)Door: EsQuizzy
Ik zou graag zien dat je de tekst van je PO hier zou delen, Tara.

Het is erg nuttig om zo eens je geloof onder woorden te moeten brengen. Ik ben erg benieuwd naar hoe je je uitleg hebt aangepakt.

En tja, er zijn nou eenmaal eigenschappen van God die niet uit te leggen zijn... Voor het begrip ‘drieëenheid’ (dat woord komt niet in de bijbel voor, trouwens) gebruik ik graag het beeld van ijs, water en waterdamp: alle drie water, maar alle drie zo verschillend dat ze heel ‘eigen’ eigenschappen hebben.Gepost op 15-05-2009 Om 14:10

Door: EsQuizzy
Groot Taraäans WoordenboekPO znw, afk. v. „praktische opdracht voor de leken”.Gepost op 15-05-2009 Om 14:13

Door: EsQuizzy
Misschien helpt het je nog verder, Tara, als je je bedenkt dat het weinig zin heeft om van de bijbel te verwachten dat ze populair-wetenschappelijke taal spreekt. Al kloppen de feiten, de weergave van die feiten is anders. Net als een zonondergang: we noeman het allemaal ‘zonsondergang’, terwijl we weten dat niet de zon ondergaat, maar dat hij door de draaiing van de aarde etc. etc.

De bijbel is bedoeld als een handleiding voor de omgang van de mensen met God en met elkaar.

Niet als een wetenschappelijk verslag van een natuurwetenschappelijk onderzoek in de 21e eeuw.

De bijbel spreekt mensentaal, geen laboratoriumtaal. Maar wat de bijbel zegt is wetenschappelijk te verifiëren en blijkt telkens weer volledig in overeenstemming te zijn met de feiten die door de wetenschap ontdekt worden.Gepost op 15-05-2009 Om 17:06

Door: Tara
Nu wordt ik opeens uitgelogd?
Goed. Dank je voor je reacties, EsQ. Ik heb er veel aan. Ik zal mijn betoog erop zetten. En voor de leken: PO staat voor Praktische Opdracht, .
Gepost op 16-05-2009 Om 14:17

Door: EsQuizzy


Gepost op 16-05-2009 Om 15:08

Door: Levanda
Esquirrel, kun jij je bovenstaande mening met feiten onderbouwen? (Je mening over tweetaligheid)
Want het is namelijk precies dezelfde als mijn mening, afgezien van het stukje over herondekte feiten, want daar weet ik te weinig van en kan ik mij dus geen mening vormen.

Gepost op 16-05-2009 Om 16:39

Door: EsQuizzy
Jazeker, Levanda.

In de bijbel wordt herhaaldelijk het doel van zowel de bijbel als zijnde Gods Woord als het doel van ieder boek afzonderlijk genoemd.

In een (goed) wetenschappelijk werk wordt altijd het doel van dat werk vermeld.

Het hangt van het doel van het boek af welk taalgebruik de auteur kiest.

Maar in het geven van haar doelstelling doet de bijbel dus al niets onder voor moderne wetenschappelijke werken.

Kort maar krachtig.

Als je geďnteresseerd bent in een langere versie van deze onderbouwing, wil ik je wel van een aantal bijbelteksten voorzien om mijn stelling verder te illustreren aan de hand van feitelijke voorbeelden.Ik kan trouwens niet helemaal plaatsen waarin jouw mening met de mijne overeenstemt. Wil je daar misschien wat specifieker in zijn - als je dat interessant genoeg vindt om verder op in te gaan en er meer over te lezen?Gepost op 16-05-2009 Om 16:58

Door: EsQuizzy
Trouwens, en dat is precies wat ik in mijn verhaalpost-betogen heb proberen aan te geven: een gebrek aan kennis kan verholpen worden door meer te lezen van wat anderen over het onderwerp geschreven hebben.

Dan kun je je ook een betere mening vormen.Gepost op 16-05-2009 Om 17:02

Door: Levanda
De bijbel is een handleiding voor hoe je met elkaar moet omgaan.

Ik ben het alleen niet helemaal met je beargumentatie eens als je zegt dat de bijbel wél een wetenschappelijk boek is.
Want: een wetenschappelijk boek kenmerkt zich niet alleen door het geven van een doelstelling.
Even voor de duidelijkheid: een handleiding voor omgang met elkaar noem ik niet wetenschappelijk.
Een verslag van experimenten wél.

Er zijn meerdere boeken naast de Bijbel in de wereld te koop die vertellen hoe je met elkaar moet omgaan (volgens de schrijver dan) die zullen meestal ook hun doelstelling aangeven en toch zijn deze boeken niet wetenschappelijk.
Ik zou alleen niet zo snel mijn definitie van een wetenschappelijk boek kunnen geven...

Ik ben bang dat ik weer ergens overheen gelezen heb, zoals ik zo vaak doe, dus wijs mij op mijn fouten.

Gepost op 16-05-2009 Om 17:21

Door: EsQuizzy
Oh, pffft... ik lees zo vaak over dingen heen, niet goed, maar het overkomt ons allemaal hoor!!!

Mijn antwoord: lees al mijn reacties, en dan helemáál in plaats van alleen het begin en het eind , dan zul je wel alvast een groot deel zien van wat je over het hoofd hebt gezien.

Want als is de bijbel niet strikt bedoeld als een verslag van experimenten, er staan wel degelijk verslagen in van handelingen van mensen, met gevolgen en de daaruit te trekken conclusies.

Maar inderdaad, je definitie van een wetenschappelijk boek zal wat verder aangescherpt moeten worden, willen we duidelijk krijgen of de bijbel als een wetenschappelijk boek te gebruiken is (en wat bedoelen we dáár precies mee?).Want daar begon dit allemaal mee...Gepost op 16-05-2009 Om 17:36

Door: Gabriëlle
Dat de Bijbel bedoeld is als handleiding van hoe mensen moeten omgaan met God en met elkaar, nou dat weet ik niet. Daar gaat de handleiding te veel mis. Een handleiding moet de perfecte situatie laten zien. Als je A doet en dan B, dan ontstaat vanzelf C. Nou zo is de Bijbel niet. Het is meer een verslag van hoe God met de mens om wil gaan en de reacties van mensen daarop en daarnaast geeft het ook nog aan wat het doel van de geschiedenis is en waar we als mensheid heen gaan. De Bijbel is niet wetenschappelijk bedoeld, omdat God misschien wel niet zo geďntresseerd is in wetenschap op zich. Wetenschap is een menselijke uitvinding. Maar het onderwerp van de wetenschap, de wereld om ons heen ontdekken, tja, dat is logisch dat God daarbij komt kijken, Hij heeft het immers allemaal bedacht!

Gepost op 16-05-2009 Om 19:08

Door: Gabriëlle
Niet dat er geen handleiding in de Bijbel te ontdekken valt over hoe mensen moeten omgaan met God en met elkaar. Maar is de Bijbel zo bedoeld? Zoals gezegd ik weet het niet. Interessant om over na te denken, waarvoor de Bijbel in wezen is geschreven. In eerste instantie denk ik toch omdat God zichzelf bekend wilde maken aan de mens.

Gepost op 16-05-2009 Om 19:12

Door: Gabriëlle
Misschien vanuit een ander perspectief is het de openbaring van Jezus. Vanaf het allereerste begin wordt Jezus in de Bijbel geopenbaard. Door het hele Oude Testament zie je de verwijzingen die samen het plaatje over Jezus compleet maken. Als zou je het Nieuwe Testament niet hebben, dan nog zou je weten wie Jezus was en wat Hij kwam doen en wat Zijn doel was en is.

Gepost op 16-05-2009 Om 19:17

Door: EsQuizzy
Ik ben het voor het grootste deel wel met je eens, Gabriëlle, maar je spreekt jezelf tegen op het puntje van wetenschap. Je zegt namelijk dat wetenschap een menselijke uitvinding is, en daarna stel je dat God het allemaal bedacht heeft.

Ik zeg „Amen” op je tweede stelling.

Gepost op 16-05-2009 Om 22:04

Door: EsQuizzy
Trouwens, de bijbel is wel degelijk het perfecte voorbeeld: hij is eerlijk over de fouten en problemen van ons mensen... En geeft aan wat de oplossing is van die problemen.
Dat is beter dan picture perfect, waar fouten weggemoffeld en verzwegen worden.Gepost op 16-05-2009 Om 22:07

Door: EsQuizzy
Trouwens, een goede handleiding geeft toch ook een paar pagina’s met mogelijke problemen en de bijbehorende oplossingen?Gepost op 10-06-2009 Om 13:55

Dit werk is ingezonden op http://www.blocnoot.nl en blijft te allen tijde eigendom van de feitelijke auteur van het werk (of bloCnoot zolang de auteur niet kan worden teruggevonden). Zonder toestemming van de feitelijke auteur mag dit werk niet gebruikt worden voor andere doeleinden dan lezen. BloCnoot zal nooit toestemming geven indien de auteur niet teruggevonden kan worden. Mocht er sprake zijn van misbruik van de inhoud van het gepubliceerde werk op welke manier ook zullen er (in samenspraak met de auteur) stappen ondernomen worden.