248818
 
 
 
 
 

     Menu:

> Startscherm
> Schrijvers
> Verhalen
> Open verhalen
> FAQ
> Vintage

Keiharde dromen
117 Opgedoken
Door: EsQuizzy
Commentaar van de schrijver:
Categorie: Drama / Roman
Geschatte leestijd: ca. 3 minuten

„Zo, jongedame,” viel Hagiysh met de deur in het poorthuis, waar hij inderdaad Kirja aantrof, die op Cadosh had staan wachten en nu de kamerheer sprakeloos aanstaarde. „Ik zie al aan je reactie dat je niet verwacht had mij hier aan te zullen treffen, maar voordat ik je toelaat bij zijne majesteit, heb ik eerst nog een mosseltje met je te kraken.”
„Kamerheer,” probeerde Cadosh de kamerheer te sussen, maar gezien hun toch al gespannen relatie had dat weinig tot geen effect. Kirja keek hem even aan, met een blik die van ontsteltenis bijna beschuldigend was. De poortwachter hief zijn handen achter de kamerheer in een verontschuldigend gebaar.
„De poortwachter kon zijne majesteit niet vinden, daarom sprak hij mij aan,” verklaarde Hagiysh uit de hoogte. Kirja liet haar hoofd verslagen op haar borst zinken, en haar schouders afhangen in afwachting van de donderpreek.
Die bleef dan ook niet uit. Ze schrok zichtbaar van de plotselinge uitbarsting.
„Já-ren-lang zou ik jóú aangewezen hebben als één van de meest betrouwbare leden van de hofhouding. En wat doe je? Je gaat er vandoor met het dagboek van de aan jouw zorgen toegewezen prinses, die nota bene nog lijdt aan een mentale ziekte óók,” — bij die laatste stelling keek Kirja even bezorgd op, maar ze liet haar hoofd snel weer nederig hangen bij de aanblik van de gloedvolle man met de helder oranje luminescentie. Hagiysh zette zijn boeteprediking onverdroten voort: „…waardoor het arme prinsesje nog verder in de war raakt dan ze al is! Daarbij noem ik dan nog niet eens het grove verzaken van je verantwoordelijkheden als kamermeisje, wat door de meesten als een eervolle taak wordt gezien binnen het koninklijk waterrijk Liliaño! Velen benijdden je erom! Tientallen waterlingen hebben uren, nee, dágen naar je gezocht! Je eigen ouders zijn — of waren? — dodelijk ongerust! En nu kom je je na een dágenlang ongeoorloofd verzuim zomaar doodleuk aan de paleispoort melden met de verwachting dat je zonder enige achterdocht of reprimande bij zijne majesteit zult worden binnengelaten!? Ik had je intelligenter ingeschat, Kirja!”
Blijkbaar had Hagiysh genoeg stoom afgeblazen, want het bleef even stil. Kirja keek niet op, maar trilde duidelijk van de spanning. Cadosh, die het vanuit het paleisprotocol met de kamerheer eens was dat Kirja minstens een behoorlijke reprimande verdiende, besefte dat het mede door zijn bokkige houding ten opzichte van Hagiysh kwam, dat de laatstgenoemde het meisje nu zo heftig aanpakte. Hij kon er niet over uit dat het meisje hoe dan ook teruggekeerd was: dat kon alleen maar duiden op oprechte spijt òf… Nee, hij wist het niet. Hoe dan ook, hoe spijtig hij het ook vond, als kamermeisje viel Kirja onder de verantwoording van Hagiysh. Hij bedacht zich dat het wel eenvoudiger zou zijn geweest voor Kirja om direct bij de koning te worden toegelaten, en dat had hij haar van harte gegund, maar dat was nu eenmaal niet gebeurd. De plichtsgetrouwe, in zijn ogen nogal eens overijverige Hagiysh zou haar ongetwijfeld flink aan de tand voelen, alvorens de koning ervan op de hoogte te stellen dat ze uit zichzelf weer was opgedoken.
Eén ding wist de poortwachter zeker: aan moed had ze geen gebrek!
„Kom mee,” beval Hagiysh kort. Tegen Cadosh, die net een kraspen ter hand had genomen, zei hij: „Er is geen reden dat zogenaamde audiëntieverzoek in de logboeken op te tekenen. Ik zal er zorg voor dragen dat ze zo snel mogelijk voor zijne majesteit verschijnt.”
Kirja zwom op, maar hield haar ogen op de bodem gericht. Cadosh vond dat jammer — hij had haar wel graag een bemoedigend knikje gegeven. Kirja behoorde in zijn ogen tot de meest vriendelijke leden van de hofhouding. Zodra de kamerheer en het kamermeisje de wachtruimte naast de poort verlaten hadden, zwom Cadosh naar de wachtpost. Op een klein tafeltje lag het logboek waarin al het ingaande en uitgaande verkeer geregistreerd werd. Nadenkend stak de poortwachter zijn onderlip naar voren. Hij twijfelde er niet aan dat Hagiysh Kirja zo gauw mogelijk met enige uiting van triomf voor de koning zou leiden. Maar hij vond niet dat Hagiysh het recht had om hèm te vertellen wat hij wel of niet in het logboek moest optekenen.
„Verwaande kwast,” mompelde hij, en hij zette de pen onder de laatste regel op het yithri. Terwijl hij schreef, fluisterde hij langzaam met de vordering van zijn pen mee: „Laatste licht. Het kamermeisje Kirja meldde zich aan de poort met een audiëntieverzoek. Ze gaf aan een persoonlijke en dringende boodschap voor de koning te hebben. Ik kon koning Silvaeo niet vinden, maar kamerheer Hagiysh heeft Kirja, na haar in het wachthuis bestraffend toegesproken te hebben, mee naar binnen genomen met de bedoeling haar voor de koning te leiden.”

Gepost op 26-02-2009 om 23:02 uur
424 keer gelezen
<< Vorige in deze serie

Alle verhalen in deze serie (Keiharde dromen)
Alle verhalen van deze schrijver (EsQuizzy)Door: Levanda
Waarom heb ik het donkere voorgevoel dat het niet helemaal goed gaat komen met Kirja? Ik krijg het idee dat de kamerheer niet langer het rechte pad bewandelt.

Ik hoop maar dat dit donkerbruine vermoeden niet uitkomt!

Leuke eerste zin!
Gepost op 27-02-2009 Om 08:08

Door: EsQuizzy

…Ja, dat hoop ik ook...

Dank je voor het complimentje!Gepost op 27-02-2009 Om 08:28

Door: Gabriëlle
Wat een machtsstrijd tussen die mannen zeg, pffff. Arm meisje, ze is al veroordeeld, terwijl ze helemaal niet weten wat er is gebeurd met haar. Ik kan zo wel tien situaties verzinnen waarin ze onschuldig is....
Maar dat doe ik niet, ik wacht lekker af.
Gepost op 27-02-2009 Om 11:29

Ik ben uiteraard heel nieuwsgierig naar jouw tien situaties…

=)

Gepost op 27-02-2009 Om 13:24

Door: Tines
Ik vraag me af waarom Kirja terug is gekomen, maar meer nog... Waarom ze in de eerste plaats weg is gegaan! Maar dat zullen we vast één dezer posts wel te horen krijgen...
Gepost op 28-02-2009 Om 09:33

Misschien. =)

Gepost op 28-02-2009 Om 21:48

Door: Levanda
Poeh, dit moet een vermoeiende dag voor Lihdia zijn. En dat betekent dat we binnenkort weer terug gaan naar Gabriëlle! En dat is goed, want ik kan niet meer herrineren wanneer we voor het laatst over Gabriëlle gelezen hebben.
Gepost op 28-02-2009 Om 18:18

Kd·103 Eeuwigheid. =)

Gepost op 28-02-2009 Om 21:47

Door: wies
wanneer gaan we weer terug naar de "normale" wereld? ben benieuwt hoe het met rosa gaat...
Gepost op 28-02-2009 Om 23:06

Tja… Als het goed is, heb je intussen wel een beetje begrepen hoe de wisselwerking tussen de twee werelden ligt. Cadosh’s tijdsbepaling van zijn notitie in het logboek zou je in de juiste richting moeten kunnen wijzen.

Lief dat je zo met Rosa meeleeft, trouwens!Gepost op 28-02-2009 Om 23:43

Door: Levanda
Goed, ik had dus helemaal uitgerekensd waar we Gabriëlle voor het laatst gesproken hadden, idd 103 Eeuwigheid. Niet alleen dat, maar ook had ik een hele reactie getypt. Ik klik op reageer, weg is reactie. Dus denk ik, ik doe het nog een keer. Weer weg. Hierbij dus de laatste poging:

In Kd95 zijn we ook nog even in Gabriëlles wereld geweest, dat zijn dus 22 posts, waarvan 20 Lidhia en 2 Gabriëlle.

Dat was wat ik wilde zeggen.
Gepost op 02-03-2009 Om 07:24
Dat je reactie niet zichtbaar was: heb je apostrofs gebruikt? Want daar verslikt de server zich helaas in.
Ik kopieer mijn reacties altijd voordat ik op de knop klik. =)

Inhoudelijk: het vorige hoofdstuk was bijna helemaal Gabriëlle, dat was één dag. Dit hoofdstuk is nacht bij Gabriëlle, dag bij Lidhia. Ook weer één dag. Vandaar de verdeling. Er gebeurt gewoon te veel op één dag om de snelle wisselingen te kunnen maken die aan het begin van dit verhaal voorkomen. En ik heb van meerdere lezers begrepen dat ze een langer stuk in één wereld prettiger vinden lezen. =)

Als je heel benieuwd bent naar hoe het mert Gabriëlle gaat: ze slaapt (weer). Net zoals jij iedere nacht. Daar valt weinig over te schrijven. =)

Het volgende hoofdstuk zal weer een dag uit het leven van Gabriëlle (en de anderen in onze wereld) zijn.

Maar ik geef toe dat dit het langste hoofdstuk tot nu toe is/wordt. =D

Ik hoop, dat je ervan geniet.

=)

Gepost op 02-03-2009 Om 08:08

Door: EsQuizzy
Trouwens, Kd·95 hoorde nog bij Hoofdstuk 5.

Gepost op 02-03-2009 Om 10:57

Door: Levanda
Hmm, geen apostrophs meer gebruiken. dat wordt dan gewoon Lidhiaas

Ik was al zover dat wanneer we het over Lidhia hebben Gabriëlle slaapt, en dat er natuurlijk teveel gebeurt om het iedere keer te kunnen wisselen (zie de eerste zin van mijn tweede reactie)
Maar ik merk dat ik vaak niet meer in mijn achterhoofd heb dat het als het ware twee verhalen met elkaar verweven zijn. het lijkt alsof het alleen over Lidhia of alleen over Gabriëlle gaat...
Ik heb dus het idee dat er iets meer afwisseling in moet komen. Ja, ik snap ook dat er veel gebeurt, maar dit is gewoon wat mij opvalt

Maar ga vooral verder met schrijven, het blijft leuk om te lezen!
Gepost op 02-03-2009 Om 21:30

Ik begrijp je gevoel, maar ben het niet met je eens. Waarom? Daar wil ik wel eens op reageren, maar niet nu. Dat zou meerdere lange reacties vergen. =)

Sommige dingen hoef je niet constant in je achterhoofd te houden. Het verhaal herinnert je er wel aan wanneer dat nodig is.

En meer afwisseling... kan op dit moment niet, de verhaalstructuur en inhoud staan het niet toe. Je zult het moeten doen met wat je voorgeschoteld krijgt, Levanda… Ik weet ’t, ik ben erg eigenwijs. Maar dat komt doordat ik weet waar dit verhaal naartoe gaat. =)

En over apostrofs, gebruik gewoon ALT+0146. ’ Die pakt’ie wèl gewoon.

Of ` (naast de 1). Niet officieel, maar wel goed genoeg voor reacties.

Kiezel heeft me trouwens geleerd dat het Lidhias is, zonder apostrof. Dus dat valt alweer mee. Ik moet het nog corrigeren in mijn eerdere posts Kd.

=)

Gepost op 02-03-2009 Om 22:26

Door: Levanda
Poeh, ik begin haast net zulke lange reacties al jij te schrijven! (Natuurlijk niet helemaal en bij lange na niet zoveel, maar toch...)
Gepost op 02-03-2009 Om 21:33

Tja, waar je mee omgaat... =)

Over afwisseling: vind je van Lidhia naar Tirashya naar Hagish naar Kirja en terug naar Tirashya (en dat binnen enkele posts) geen afwisseling genoeg? =D

Gepost op 02-03-2009 Om 22:29

Door: Levanda
Jajaja, ik snap het allemaal
Het is gewoon wat mij opvalt. Misschien kun je zoiets doen van: Lidhia speelde alles wat er de vorige avond gebeurt was nog een keer af.
Dan kun je tussendoor ook nog even bij Gabriëlle aankloppen. Natuurljk werkt dit niet bij de vorige hoofdstukken, daar zijn die weer te gedetailleerd voor, maar gewoon voor kort tussendoor.

Over de eigenwijsheid: dat neem ik je niet kwalijk, volgens mij moet je opgemerkt hebben dat ik zelf ook behoorlijk eigenwijs ben. Het is een trekje dat bijna al mijn vriendinnen lijken te hebben, ook Tara zoals je misschien gezien hebt.
Gepost op 03-03-2009 Om 16:03

Je voorstel: dat heeft op dit moment helaas geen nut, want ik ben nu helemaal niet met Lidhia bezig. In de posts die ik op dit moment aan het schrijven ben (120/121) echter wel, en reken maar dat Lidhia Gabriëlle niet vergeten is. Dat lag allang in mijn bedoeling. Het gaat alleen op een andere manier. Maar Lidhia heeft op dit moment even andere dingen aan haar hoofd. Geduld is dus het devies voor dit moment.

Zooo, dus zó praat jij over je vriendinnen op het internet... =D

Gepost op 03-03-2009 Om 16:13

Door: EsQuizzy
Heb op taaladvies eens gezocht en kom niet tegen dat je ‘Lidhias pantser’ zonder apostrof schrijft. Alleen bij sommige meervoudsvormen gebruik je géén apostrofs, vind ik. Ik ga daar nog eens in duiken.Gepost op 04-03-2009 Om 11:26

Kiezel, help... =)

Gepost op 11-03-2009 Om 22:48

Door: kiezel
Een mosseltje met je te kraken... LOL!

Enne, als jij van mij geleerd hebt dat je Lidhias moet schrijven, dan heb ik mij slecht van mijn taak gekweten... óf jij hebt mij onjuist geïnterpreteerd (lees: gewoon niet goed geluisterd ).
Hier moet wel degelijk een apostrof, omdat Lidhia’s naam eindigt op een lange aa klank en dit anders een korte a zou worden.
Dat is de enige reden om hier een apostrof te gebruiken, want in andere gevallen is de bezit-s zonder apostrof. Bijvoorbeeld: Gods liefde.
Gepost op 12-03-2009 Om 15:52

Ja. Dat heb ik van jou geleerd, ja. Ik gaf aan dat ik dat deed omdat anders de uitspraak veranderde, en zoals ik het mij herinner kwam er toen een gesprek waaruit ik blijkbaar een verkeerde conclusie heb getrokken. Dus nu heb ik wat werk te doen! =) Alles corrigeren sinds die post! =O

Dank je voor deze reactie, Kiezel. Zo veel werk is het niet, dankzij MS Word.

Nu mag ik het weer volgens mijn gevoel doen. Prettiger.

=)

Gepost op 12-03-2009 Om 22:03

Door: EsQuizzy
Ik heb de Lidhias en Tirashyas gecorrigeerd — in mijn computer. Om alle posts waar ik dit fout heb gedaan te corrigeren... dat doe ik wel als ik het ergens tegenkom. BloCnoot heeft geen FindAndReplace-functie binnen verhaalseries... =)

Gepost op 13-03-2009 Om 15:08

Zo. Alle Lidhias en Tirashyas ook op bloCnoot aangepast. =)

Gepost op 05-08-2011 Om 14:24

Door:
Leuk, dat Kirja terugkomt. Ik vraag me alleen af... Gaat Hagiysh hier niet enorm buiten zijn boekje door Kirja een uitbrander te geven? Ten eerste weet hij niet wat er feitelijk gebeurd is en hij lijkt mij intelligent genoeg om dat in ogenschouw te nemen. Ten tweede is het niet aan hem om haar een uitbrander te geven. En als hij daar wl verantwoordelijk voor is, dan zou hij haar een passende straf moeten geven. Ten derde heeft zij hem feitelijk geen led berokkend. Of toch wel? Zijn onprofessionele houding doet mij vermoeden dat hij er meer mee te maken heeft.
Gepost op 12-08-2010 Om 11:29

...Read on, Lizzy!

=)

Gepost op 12-08-2010 Om 14:00

Dit werk is ingezonden op http://www.blocnoot.nl en blijft te allen tijde eigendom van de feitelijke auteur van het werk (of bloCnoot zolang de auteur niet kan worden teruggevonden). Zonder toestemming van de feitelijke auteur mag dit werk niet gebruikt worden voor andere doeleinden dan lezen. BloCnoot zal nooit toestemming geven indien de auteur niet teruggevonden kan worden. Mocht er sprake zijn van misbruik van de inhoud van het gepubliceerde werk op welke manier ook zullen er (in samenspraak met de auteur) stappen ondernomen worden.