248818
 
 
 
 
 

     Menu:

> Startscherm
> Schrijvers
> Verhalen
> Open verhalen
> FAQ
> Vintage

Keiharde dromen
108 Aandacht
Door: EsQuizzy
Commentaar van de schrijver:
Categorie: Drama / Roman
Geschatte leestijd: ca. 3 minuten

RrrrrKLONK!
„Wat was dat?” vroeg Rehinor zich hardop af, terwijl de groep door de oostelijke gang zwom.
„Het aambeeld werd opzij geschoven,” verklaarde Lidhia, die vlak achter haar broer zwom. „Hij zal wel naar beneden gaan.”
„Ik vermoed eerder dat hij wil dat wij dat denken,” veronderstelde generaal Korfos, die samen met koning Silvaeo de voorhoede vormde.
„Hoe bedoelt u?” vroeg Lidhia.
„Hij zal zich in het achterste gedeelte van de gang willen verbergen,” dacht de generaal. „Als wij dan naar beneden gaan, kan hij mooi ontsnappen.”
„Controleer alle kerkers vanaf dit punt,” beval de koning.
Tien minuten later was er geen twijfel mogelijk: de onbekende was niet meer in de oostelijke gang.
„Vreemde keuze,” vond Korfos. Koning Silvaeo stemde daarmee in, maar voegde eraan toe: „Wie het ook is, we zullen hem weten te vinden. Lidhia, heb je er bezwaar tegen om mee te gaan naar beneden als de kans bestaat dat we je belager ontmoeten?”
„Niet als u bij mij blijft,” vond Lidhia, nadat ze dapper haar angst weggeslikt had. Eigenlijk vond ze het helemaal geen prettig idee, maar voor haar broer en Tirashya wilde ze niet onderdoen.
Generaal Korfos koos vier mannen uit om de wacht te houden in de oostelijke gang bovenaan de mijnschacht. Even later waren de anderen onderweg naar een diepte die de meeste van hen niet eerder ervaren hadden.
„Deze historische kolom is tot mijn verbazing van het uithouwen van diepterunen verstoken gebleven,” observeerde magister Toenak ergens boven en achter Lidhia, terwijl ze verder afdaalden. „Dit detail heeft mijn aandacht weten te ontsnappen tijdens onze eerdere opstijging, evenals het feit dat deze schacht de bewegingsruimte ten opzichte van de ons inmiddels bekende ader in mijn beleving beperkt.”
„Hij is ook minder mooi uitgehakt,” vond Lidhia, die niet veel op had met de nogal scherpe randen die hier en daar vlak langs hen trokken.
„We zijn er,” deelde de generaal al snel mee.
Even later bereikten ze de gang, die gelukkig een stuk ruimer was dan de schacht.
„Prinses Tirashya had het bij het rechte eind met haar inschatting,” concludeerde Korfos na een blik op zijn kompas. „Deze gang loopt ruwweg van noordwest naar zuidoost. Welke gang onderzoeken we eerst?”
„Ik zou graag willen zien waar onze magister en zelfs prinses Lidhia gevangen werden gehouden,” kondigde Silvaeo aan.
„Het warme gebaar van uw gloedvolle interesse wordt zeer gewaardeerd door deze onderdaan, majesteit,” reageerde Toenak. „Doch ons tijdelijk onderkomen in dit onderbelichte souterrain biedt slechts weinig dat de aandacht en de tijd van mijn vorst waard zal blijken te zijn.”
Silvaeo keek zijn oude mentor even met een ondoorgrondelijke blik aan. Toen zei hij zacht: „Integendeel, magister. In welke richting ligt de cel?”
Magister Toenak en Lidhia keken elkaar aan — de prinses vond dat de magister triest keek, maar ze zag ook wat ze bij zichzelf proefde: onzekerheid over de navigatie. Ze keek om zich heen, terwijl ze zich afvroeg waarom haar oude vriend zo droevig keek. Ze verbaasde zich erover dat hij de interesse van de koning in de kerker niet zo fijn leek te vinden. Zij wilde juist gráág aan haar vader laten zien waar ze gevangen gezeten had!
Een onregelmatigheid aan de wand trok haar aandacht en veroorzaakte een helder ogenblik van herkenning en heroriëntatie. Ze wees de zuidoostelijke gang in en zei: „Die gang is het! De deur zit aan de linkerkant!”
Silvaeo aarzelde geen moment maar zwom met de generaal de gang in, terwijl hij Lidhia beval hem direct te volgen.
Enkele minuten later waren ze bij de deur, die op een brede kier stond. Lidhia keek: er hing geen sleutel in het nisje dat Tirashya haar gewezen had bij hun ontsnapping. Ze duwde de deur verder open, waardoor de zachte lichtgloed van hun luminescentie het interieur bescheen. Haar blik viel op de magister, die somber en afwezig de nog onbekende duisternis van de gang in staarde tot de stem van zijn vorst zijn aandacht trok.
„Laat dit niet wáár zijn,” mompelde de koning.




Beste lezer,

Ter illustratie bij mijn verhaal ‘Keiharde dromen’ is met de volgende url een 3D-tekening van het gangenstelsel te bekijken, zoals dit op het huidige punt in het verhaal bij de relevante personen in het verhaal bekend is.

Kopieer en plak de volgende url in zijn geheel en aaneensluitend in de adresbalk van een nieuw browser-venster:

http://www.betacygnus.nl/artwork/bloCnoot/Kd/Gangenstelsel_Kd108.png

Ik hoop, dat dit hulpmiddeltje verhelderend zal werken.

=)

EsQuirrel

Gepost op 21-01-2009 om 21:42 uur
379 keer gelezen
<< Vorige in deze serie

Alle verhalen in deze serie (Keiharde dromen)
Alle verhalen van deze schrijver (EsQuizzy)



Door: Tines
Volgens mij heb ik een paar dingen gemist... Dat aambeeld bijvoorbeeld, was dat er al? Ik neem aan dat Lidhia dat geluid herkent van haar tijd in de kerkers, maar het komt mij niet bekend voor. En hadden Lidhia en Tirashya altijd al een broer? Dat heb ik dan blijkbaar ook gemist! Hmm...
Oh help, en nu begrijp ik het gangenstelsel en waar ze zijn helemaal niet meer... Nog een schacht?
Maar ik lees gewoon verder... Spannend! Wat mag niet waar zijn? Vertel, vertel, vertel!!! En waarom reageert Toenak zo vreemd? Ook niet mijn idee van een plezierig uitje om naar de kerker te gaan waar je gevangen hebt gezeten, dus op zich begrijp ik het wel...
Gepost op 22-01-2009 Om 17:43
Tines, ik vermoed dat je even een stukje terug moet gaan lezen… =)
Ik heb echt niets nieuws geďntroduceerd in deze post.

Een van de nadelen van een langzaam vorderend vervolgverhaal met ingewikkelde constructies, denk ik. Ik snap het wel, ik heb het ook soms wanneer ik een nieuw stuk Mizmoor van AW lees.

Het geluid wordt voor het eerst genoemd in Kd·62 Tochtstroom. Het aambeeld (al noemde ik het daar anders vanuit Tirashyas perspectief) en de tweede schacht worden voor de eerste keer genoemd in Kd·66 Avontuur. Om je een beetje te helpen oriënteren: Lidhia is daar (·66) net aangevallen en ontvoerd tijdens haar zoektocht naar magister Toenak, en Tirashya gaat achter de ontvoerder aan, de tweede schacht in.

Kroonprins Rehinor is al vanaf Kd·21 een vast terugkerend personage (·29, ·30, ·42, ·47, ·98, ·100 en het meest recent ·104). *bloempje*

Misschien helpt het je begripvorming van de situatie als je genoemde stukken nog eens rustig doorleest. =)

EsQ™
Gepost op 22-01-2009 Om 20:43

Door: EsQuizzy
Ik heb een tekening van het gangenstelsel online gezet, ter verduidelijking. Zie de aparte post ‘Kd Afbeelding’ voor de url.



Gepost op 22-01-2009 Om 23:04

De link even in dit verhaal toegevoegd... Aparte post verwijderd.

=)

Gepost op 28-01-2009 Om 10:34

Door: Tines
Ai, ik moet het verhaal nog maar eens in één keer doorlezen als het af is, zeker! Sorry!
Gepost op 25-01-2009 Om 14:40

Waarom pas ‘als het af is’?

En waarom ‘sorry’?

=)

Gepost op 28-01-2009 Om 10:38

Door: Tines
Omdat ik het dan in 1 keer kan bevatten en ik nu waarschijnlijk nog een paar keer overnieuw moet beginnen... En daar heb ik eerlijk gezegd geen tijd voor... Bovendien lijkt het me helemaal super om Kd nog een keer in 1 keer te lezen in boekvorm en het te beleven alsof ik het voor het eerst lees! En dat kan alleen als ik het verhaal niet supergoed (meer) ken! Snap je?
Gepost op 29-01-2009 Om 00:18

Door: kiezel
Enkele minuten later stonden ze bij de deur...: ik vraag mij af of staan hier het juiste werkwoord is. Het zijn meer hangtypes, die onderwaterlui...

Mooie 3D-schets! Dit maakt het stukken duidelijker (hoewel het met de eerdere schets van Toenak ook al behoorlijk verduidelijkt was).
Gepost op 11-03-2009 Om 16:32
Ja, je hebt gelijk. Daar ben ik nog niet helemaal uit. Ik twijfel er nog over hoe ik dat moet omschrijven. Zweven? Hangen? Drijven? Stilhangen? Hmmm...
Meedenken wordt gewaardeerd... =)

Fijn dat de CG-schets helpt! =)

Gepost op 11-03-2009 Om 22:22

Door: kiezel
Als je stonden vervangt door waren ben je ook van het probleem af. Past volgens mij wel in deze zin.
Gepost op 12-03-2009 Om 15:48

Goed idee, kiezel. Ik pas het aan.

Gepost op 05-05-2009 Om 18:28

Door: inem
Ja, handig, die 3D schets!
Gepost op 05-05-2009 Om 17:45

=)

Gepost op 05-05-2009 Om 18:28

Door: inem
Nu weet ik een beetje hoe het er uit ziet, hoe alles in elkaar zit...
Ik zie ze al helemaal door die gangen zwemmen. Geheimzinnig, en spannend, Je brengt er goed de spanning in....

Gepost op 05-05-2009 Om 19:38

Dank je wel! =)

Gepost op 05-05-2009 Om 19:44

Door: Auke-Willem (AW)
Die schets maakt een aantal zaken duidelijk. Goed plan om die bij te voegen. Bij dit verhaal bijna verplicht!
Gepost op 14-07-2009 Om 16:47

Tja... en leuk, al die dingen die zo langzamerhand als referentie voor mijzelf naast dit verhaal ontstaan!

Writers’ bloC wordt een steeds onmisbaarder stuk gereedschap... *bloempje*

Gepost op 14-07-2009 Om 16:56

Door: Auke-Willem (AW)

Het is goed daar eens iets over te horen. Ik kan op de website van ZILT zien dat het geregeld wordt gedownload, maar ik hoor natuurlijk nooit iets van schrijvers. Dit doet me goed, dus nogmaals:
Gepost op 14-07-2009 Om 23:01

Kan ik me voorstellen. Maar omdat je het eigenlijk bijna op verzoek van mij en voor het grootste deel volgens mijn specificaties hebt geschreven, vind ik dat je er ook de waardering voor moet krijgen die je verdient! Waarom zet je op de website niet zo‘n support-verzoek? Zo van: als u van: Writers‘ bloC is gratis, maar als u het waardeert, laat het dan merken door onze stichting eens te ondersteunen met een door uzelf in te vullen geldbedrag... Zoiets?

Ik geef toe, het gebruik ervban is nog wat chaotisch bij mij. Maar ik krijg er steeds meer waardering voor, en respect voor hoe goed en veelzijdig het in elkaar zit! Klasse!

Ideetje: zet een downloadlink op bloCnoot...

=)

En dan niet omnder Links, maar onder een eigen menu-itempje. Eigen pagina. Verdient het programma best.

=)

Gepost op 15-07-2009 Om 07:42

Dit werk is ingezonden op http://www.blocnoot.nl en blijft te allen tijde eigendom van de feitelijke auteur van het werk (of bloCnoot zolang de auteur niet kan worden teruggevonden). Zonder toestemming van de feitelijke auteur mag dit werk niet gebruikt worden voor andere doeleinden dan lezen. BloCnoot zal nooit toestemming geven indien de auteur niet teruggevonden kan worden. Mocht er sprake zijn van misbruik van de inhoud van het gepubliceerde werk op welke manier ook zullen er (in samenspraak met de auteur) stappen ondernomen worden.