248818
 
 
 
 
 

     Menu:

> Startscherm
> Schrijvers
> Verhalen
> Open verhalen
> FAQ
> Vintage

Keiharde dromen
107 Werkelijkheid
Door: EsQuizzy
Commentaar van de schrijver:
Categorie: Drama / Roman
Geschatte leestijd: ca. 3 minuten

„Er is maar één manier om erachter te komen of het inderdaad om een draaibare cilinder gaat,” zei generaal Korfos, nadat ze vastgesteld hadden dat Lidhia inderdaad een zelfde naad had ontdekt in de zuidelijke gang.
„Verlicht ons inzicht, generaal,” nodigde koning Silvaeo de grote man uit.
„Inspectie van de schacht, Sire,” antwoordde de generaal.
„Natuurlijk!” begreep Lidhia. „In de schacht zou óók zo’n naad moeten zijn!” Ze wilde geen tijd verliezen en zette zich af op de bodem, maar een felle pijnscheut herinnerde haar aan haar toestand. Op haar luide „Au!” reageerde haar vader direct: „Lidhia…”
Magister Toenak vermaande haar hoofdschuddend, maar met een duidelijk liefhebbende glimlach bij de verongelijkte uitdrukking op het koninklijke gezichtje: „Prinses, het ligt in het verlengde der redelijke verwachting dat een reeds vele tientallen jaren bestaande koker, uitgehouwen uit rotsachtig gesteente, uw verwachting niet teleur zal stellen wanneer u enige momenten verderop in de chronologie der gebeurtenissen uw onderzoek naar zijn vermoede geheimen aanvangt.”
„Ik was iets te enthousiast,” gaf Lidhia nederig toe. „Ik vergat even dat ik voorzichtig moet doen…”
„Ik vermoed dat u dat nu wel zult onthouden,” zei Ishtaran, waarop Lidhia knikte.
„Mag ik voorop?” vroeg ze aan haar vader, die knikte. Langzaam liet Lidhia zich omhoogstijgen, de schacht in. Centimeter voor centimeter bekeek ze de wand rondom zich, op zoek naar een abrupte overgang in het vaalgrijze gesteente. Van beneden haar klonk de stem van generaal Korfos: „Hoogheid, het is aannemelijk dat een overgang in de schacht veel minder opvallend zal zijn dan die in de gangen.”
„Hoezo, generaal?” vroeg Lidhia.
„De cilinder is waarschijnlijk gemaakt om zo min mogelijk in het oog te springen,” legde de generaal uit. „Het zou mij niet verbazen als het verschil in kleur in de gangen helemaal niet zichtbaar is bij de oorspronkelijke stand van de cilinder. Door het draaien ervan ontstaat een behoorlijke verschuiving tussen van oorsprong aaneensluitende rotsdelen. Deze verschuiving vindt slechts in zeer beperkte mate plaats in de schacht: de rotssteen van de cilinder blijft hier altijd vlakbij het gesteente van de schacht, waarop hij moest aansluiten.”
Daar kon Lidhia weinig tegenin brengen. Langzaam steeg ze verder, met vlak achter zich haar vader, die de wanden nog eens aan een minstens zo grondig onderzoek onderwierp.
„Prinses Lidhia,” klonk even later de stem van magister Toenak van onder de schacht. „Wellicht wilt u mij deelgenoot maken van het uiterlijk van de laatst door u ontwaarde diepterune.”
„Een cirkel met een stip bovenin,” riep Lidhia terug.
„Het is mijn plicht u erop te wijzen dat u in dat geval reeds zes meter gestegen bent,” gaf Toenak aan vanaf de bodem.
„Dat betekent dat we ons al ver boven de cilinder moeten bevinden,” concludeerde Silvaeo met een zucht. „Kom, meisje, we gaan terug naar de anderen.”
Zwijgend liet Lidhia zich achter haar vader aan zinken, intussen onafgebroken kijkend of ze toch niet ergens een naad of een onnatuurlijke kleurovergang zag. Maar al snel stonden ze weer in de gang tussen de anderen van de expeditie. De twee soldaten die de zuidelijke gang geïnspecteerd hadden, hadden zich intussen teruggemeld bij de groep.
Ook de twee mannen die de oostelijke gang voor hun rekening genomen hadden kwamen terug gezwommen.
„De oostelijke gang is leeg, Sire,” meldde één van hen.
De koning, prinses Lidhia, magister Toenak en generaal Korfos keken voorbij de mannen, terwijl de koning antwoordde: „Een rapport in de verleden tijd zou beter aansluiten bij de werkelijkheid, sergeant.”
„…Sire?” vroeg de man verbaasd, maar toen hij de blik in de ogen van zijn vorst zag draaide hij zich bliksemsnel om — juist op tijd om de paarse gloed in de verte te zien verdwijnen.

Gepost op 16-01-2009 om 19:58 uur
389 keer gelezen
<< Vorige in deze serie

Alle verhalen in deze serie (Keiharde dromen)
Alle verhalen van deze schrijver (EsQuizzy)Door: Tines
Oeh, spannend! Daar was ie weer! Ga er achteraan! Ik wil nu wel eens weten wie het is!
Ik ben trouwens lekker aan het lezen, zo. Ga maar mooi door met schrijven.
Heb je trouwens voor jezelf een tekening gemaakt van die cilinderconstructie? Dat lijkt mij namelijk ook wel handig, dan, want ik begrijp het zo niet helemaal. Ik zie het niet voor me...
Gepost op 18-01-2009 Om 22:03
Herinner je je Toenaks schets nog?Waar de buitenrand van de cilinder de gangen kruist, loopt een niet-helemaal-rechte lijn dwars over de gang. Waar dat draaivlak de wanden snijdt, loopt een loodrechte naad omhoog.

Stel dat de cilinder gemaakt is met westelijke en de noordelijke gang open, dan is het vrij logisch dat daar minder kleurverschil zal optreden tussen de cilindergang en de vaste gang, dan wanneer de cilinder in een andere stand staat. De schacht vormt het midden van de cilinder en heeft daardoor nauwelijks kleurverschuiving. Duidelijker?

Gepost op 18-01-2009 Om 22:23

Door: Tines
Jep! Hebbes! Precies wat ik even nodig had... Nou, kom maar op met die hendel!
Gepost op 18-01-2009 Om 22:38

Tines... ken je me na 107 verhaaldelen Kd nòg niet? =)

Denk je nou ècht dat ik het onze onderwatervrienden zo makkelijk ga maken als: „O, kijk, daar zit een hendel! Tjonge, wat raar dat we die nog nooit eerder gezien hebben!!! Wat wou er gebeuren als we die eens overhalen?”

...Dacht het niet. Je zult nog even geduld moeten oefenen...

=D

Gepost op 18-01-2009 Om 22:57

Door: Tines
Ik had het kunnen weten.

Haha!
Gepost op 19-01-2009 Om 09:41

Ja, hè? =)

Gepost op 18-02-2009 Om 15:41

Door: Nell
Wauw, spannend.. Goed geschreven!!
Alleen een beetje jammer dat ik om het verhaal te snappen eerst nog 106 hoofdstukken moet lezen op deze trage site..
Gepost op 19-01-2009 Om 13:32

Dank je voor het compliment!

Ik hoop dat het niet zo snelle bladeren niet te veel stoort bij het lezen! Maar als je gewoon bij Kd·1 begint, en dan op "Volgende in deze serie" klinkt, valt het wel mee met de snelheid, hoor!

=)Gepost op 19-01-2009 Om 14:43

Door: kiezel
Nog geen hendel gevonden... In de Donald Duck en ook in Suske en Wiske gaat ze dat meestal veel makkelijker af! In de trant van per ongeluk even tegen de muur leunen en daar zat dan net die verborgen knop... Gelukkig maak jij meer realistische fantasy!
Gepost op 11-03-2009 Om 16:32

=)

Of fantasievolle reality

Gepost op 11-03-2009 Om 22:18

Door:
leuk lydhia zei dat ze een cirkel met een stip er in zag dat kan er nog weleens met maken hebben alleen warom gaat niemand daarop in
Gepost op 12-07-2011 Om 12:00

Zou je daar zelf een reden voor kunnen bedenken, Janine?

=)

Gepost op 12-07-2011 Om 12:07

Door:
nee eigenlijk niet alleen ik den k om het verhaal langer te maken haha nee vertel
Gepost op 12-07-2011 Om 14:37

Door:
dat was waarschijnlijk nu ik kd 376 heb gelezen ge woon een versiering maar hhmm lastig ik kan ook gewoonwachte tot het in het verhaal blijkt dat het metelkaar te maken heeft of niet
Gepost op 26-08-2011 Om 09:37

Door:
bedoel kd 377
Gepost op 26-08-2011 Om 09:57

Dit werk is ingezonden op http://www.blocnoot.nl en blijft te allen tijde eigendom van de feitelijke auteur van het werk (of bloCnoot zolang de auteur niet kan worden teruggevonden). Zonder toestemming van de feitelijke auteur mag dit werk niet gebruikt worden voor andere doeleinden dan lezen. BloCnoot zal nooit toestemming geven indien de auteur niet teruggevonden kan worden. Mocht er sprake zijn van misbruik van de inhoud van het gepubliceerde werk op welke manier ook zullen er (in samenspraak met de auteur) stappen ondernomen worden.