248818
 
 
 
 
 

     Menu:

> Startscherm
> Schrijvers
> Verhalen
> Open verhalen
> FAQ
> Vintage

Keiharde dromen
76. Onderbreking
Door: EsQuizzy
Commentaar van de schrijver:
Categorie: Drama / Roman
Geschatte leestijd: ca. 3 minuten

Meneer Van Duijn, de kleine, bolle leraar die dat jaar klas 4H2 het een en ander aan godsdienst probeerde bij te brengen, keek verstoord op toen er op de deur van lokaal 46 geklopt werd. Met zijn nasale stem riep hij „Ja!” tegen de dichte deur, die niet voorzien was van een raam en daardoor geen zicht bood op de persoon die zijn les kwam verstoren. Was slechts een deel van de klas geïnteresseerd geweest in zijn lesstof, deze interruptie trok alle ogen vol aandacht in de richting van de deur die geopend werd. Zelfs Gabriëlle, die met heel andere dingen bezig was, kon het niet helpen nieuwsgierig te zijn naar de bron van de onderbreking.
Ze kleurde bij het zien van meneer Den Engel, en sloeg verward haar ogen neer toen die Tim ontdekten, in het kielzog van de rector.
Haar gedachten werkten op topsnelheid: hij kwam bij háár in de klas! Tòch! Ze had erop gehoopt, maar toch ook weer niet: dit maakte alles zoveel ingewikkelder — vooral voor hèm! Dat wilde ze hem besparen!
Ze dwong zichzelf weer op te kijken, toen Den Engel het woord nam.
„Zo, Van Duijn, het spijt me uw les te moeten onderbreken, maar de reden is een aangename: ik heb hier een nieuwe leerling voor klas 4H2. Jongens en meisjes —” Hij stopte en corrigeerde zichzelf met een ingetogen glimlach: „Of moet ik al ‘dames en heren’ tegen jullie zeggen? — mag ik jullie voorstellen: Tim Bouwman. Tim is hier vorige week komen wonen en gaat zich hier vast en zeker thuis voelen. Tim, dit is je nieuwe klas.”
Gabriëlle vroeg zich af hoe deze man het altijd voor elkaar kreeg om zich zo volledig op zijn gemak te voelen wanneer hij voor een klas stond vol jongens en meisjes, die hij toch nauwelijks persoonlijk kon kennen. Maar hij was altijd zo… ècht zichzelf. Ze had daar bewondering voor. Maar terwijl Den Engel Tim een fijne tijd in hun klas wenste en Van Duijn groette om hem met zijn klas alleen te laten, trokken haar ogen naar de nieuweling, die ze al ontmoet had.
En hun blikken ontmoetten elkaar.
Tim begroette haar met een brede glimlach, ten teken dat hij haar herkend had. Zij durfde de groet nauwelijks te beantwoorden, maar deed het tòch, zij het schuchter. Vanuit een ooghoek zag ze, hoe Elize de begroeting opgemerkt had en nu van Tim naar haar keek en terug.
Van Duijn probeerde de draad op te pakken met: „Goed, Tim, welkom. Je kunt wel naast Jurriën hier gaan zitten en met hem meekijken. Ik ga er vanuit dat je je boeken nog niet hebt?”
„Dat klopt, meneer,” knikte Tim, terwijl hij aan het hem toegewezen tafeltje plaatsnam. Van Duijn hervatte de les, maar was de eerste vijf minuten bezig de draad terug te vinden.
Gabriëlle probeerde zich te concentreren, maar het was vergeefs: had Den Engel dat nou expres zo geregeld? Het zou nèt iets voor hem zijn om Tim bij haar in de klas te laten komen! Tim zou haar naam wel eens bij hem genoemd kunnen hebben… Maar hij mocht niet tè vriendschappelijk naar haar gaan doen, dat zou zijn positie in de klas ernstig kunnen beïnvloeden! Aan de andere kant was daar het verlangen naar een goede vriend in haar eigen klas — iemand die normáál tegen haar zou doen. Ze zuchtte eens diep: hoe lang zou dat duren? Hoe lang zou het duren voordat de anderen hem zouden beïnvloeden met hun praatjes? Hij zou haar wel net zo gaan verachten als ze van de meesten gewend was… En zij had aan hem lopen denken, dit weekeinde. Méér dan ze wel wilde toegeven… Ze keek neer op haar schriftje, waarin opeens geen letters maar lichtblauwe vlekken leken te staan.
Nee, nu niet! Nu geen tranen! Ze vocht wanhopig tegen de noodlotgevoelens die in haar opwelden. Waarom hadden ze hem nou niet in een àndere klas kunnen plaatsen!?

Gepost op 27-09-2008 om 22:17 uur
325 keer gelezen
<< Vorige in deze serie

Alle verhalen in deze serie (Keiharde dromen)
Alle verhalen van deze schrijver (EsQuizzy)Door: Tines
Aaahhh... Arme Gabriëlle...! Ze is blij met hem, en toch ook weer niet, omdat ze denkt dat hij ook raar over haar zal gaan denken en spreken... Echt zielig...
Gepost op 28-09-2008 Om 19:41

Door: Gabriëlle
Ja, verbijsterend als je zelfs met een positief vooruitzicht niet blij kunt zijn.
Wat zit dat meisje in de knoop zeg
Een paar dingen die ik niet mooi vind: "onderdeel van zijn lesrooster had." en "nauwelijks terug te reageren." Waarschijnlijk is dit persoonlijk, maar toch.
Ik zou gewoon zeggen dat de leraar die klas dit jaar les gaf. En het meisje kan toch gewoon niet durven te reageren, of iets dergelijks. Ik vind het een beetje gekunsteld overkomen.
Maar G. kan ik wel begrijpen. Het is niet niks een buitenbeentje te zijn in de klas!

Gepost op 29-09-2008 Om 13:23
Tja, misschien zat ik in de knoop met die zinnen. Het was laat toen ik het schreef. Bedankt voor je voorstellen, ik neem ze waarschijnlijk wel mee (als ik vanavond thuis ben).Gepost op 29-09-2008 Om 14:12

Door: EsQuizzy
Toch maar meteen gedaan.

Gepost op 29-09-2008 Om 14:34

Door: Tara
Leuk verhaal! (heb het erg druk gehad, hoop zelf ook tijd te krijgen te posten)
Gepost op 30-09-2008 Om 12:16

Dank je, Tara! ;)

Gepost op 30-09-2008 Om 13:10

Door: Auke-Willem (AW)
Dit is best wel prettig lezen en mooi beschreven. Arm meisje... Dat komt ook omdat het gewoon duidelijk is. Ik weet het, ik ben soms een luie lezer en word het liefst door de auteur als een baby behandeld en meegenomen op de speurtocht van iemand anders. Ik speur liever zelf niet te veel. In deze stukken hoeft dat ook niet. Dat creëert rust. Erg aangenaam!
Gepost op 09-10-2008 Om 13:56

Ik denk inderdaad dat het anders is als je het hele verhaal in één keer leest. Dan blijft het beter hangen allemaal. ;)

Gepost op 09-10-2008 Om 15:18

Door: EsQuizzy
Kleine aanpassing in het vakgebied van de leraar vanwege een (tot nu toe ongemerkte) overlap. 4H2 had twee docenten voor Engels. Beetje overdreven.

Gepost op 10-09-2009 Om 22:18

Door:
ooh ben benieuwd hoe hij tegen haar gaat doen hoop het beste voor gabriëlle
Gepost op 10-07-2011 Om 15:59

Lees maar gauw verder! =P

Gepost op 10-07-2011 Om 22:43

Dit werk is ingezonden op http://www.blocnoot.nl en blijft te allen tijde eigendom van de feitelijke auteur van het werk (of bloCnoot zolang de auteur niet kan worden teruggevonden). Zonder toestemming van de feitelijke auteur mag dit werk niet gebruikt worden voor andere doeleinden dan lezen. BloCnoot zal nooit toestemming geven indien de auteur niet teruggevonden kan worden. Mocht er sprake zijn van misbruik van de inhoud van het gepubliceerde werk op welke manier ook zullen er (in samenspraak met de auteur) stappen ondernomen worden.