248818
 
 
 
 
 

     Menu:

> Startscherm
> Schrijvers
> Verhalen
> Open verhalen
> FAQ
> Vintage

Keiharde dromen
71. Besef
Door: EsQuizzy
Commentaar van de schrijver:
Categorie: Drama / Roman
Geschatte leestijd: ca. 3 minuten

Tegen de tijd dat Lidhia en de magister Tirashya terugvonden, zat het meisje nog na te snikken in de armen van haar moeder.
„Lidhia? …Toenak!!!” snel zwom koning Silvaeo op zijn oude vriend en raadgever af. „Wat ben ik blij u terug te zien! Waar bent u geweest?”
Lidhia zwom snel naar haar zusje om haar te troosten. De magister bracht zijn heer met gedempte stem verslag uit van het gebeurde. Koningin Quevera vroeg zachtjes: „Lidhia, wat kun jij mij vertellen over Tirashyas paniek?”
„Ik… weet niet wat er gebeurde, mamma,” vertelde Lidhia naar waarheid. „Ze was de hele tijd zo dapper als ik haar nog nooit gezien heb, en van het ene op het andere moment… totale paniek! En ik weet nog steeds niet waar ze zo van geschrokken is!”
Tirashya keek op en opende haar mond om een verklaring te geven, maar haar antwoord ging verloren in een uitroep van haar vader.
„Jullie zijn in het holst van de nacht de kerkers ingedoken!?”
Even was het stil. Lidhia draaide zich om en knikte bedeesd. „Er zwom iemand zonder lumiverlichting langs mijn slaapkamer. Dat vond ik vreemd en ik besloot hem te volgen. Ik vroeg me af waarom hij de kerkers in ging, en hoopte de magister te kunnen vinden als ik achter hem aan ging. Ik wist dat u me daar nóóit toestemming voor zou hebben gegeven.”
„Nee, dat klopt,” zei Silvaeo droogjes. „En ik verbied je hierbij om ooit weer zoiets uit te halen! Ook al ben ik wel zeer dankbaar dat we onze geliefde magister weer in ons midden hebben, dat had ook wel anders gekund!”
„Het spijt me, pappa…”
„En dat je Tirashya hebt meegenomen, is een volgend punt waarin je me tegenvalt, Lidhia!” ging haar vader verder. Maar nu legde de magister zijn hand op Silvaeo’s arm.
„Voor de door u genoemde zwakheid heeft zij reeds een reprimande van mijn persoon in ontvangst mogen nemen, majesteit,” glimlachte Toenak. „Prinses Tirashya had haar zuster op haar beurt gevolgd, en wist haar door de toepassing van snelle gedachten en slinkse woorden in een positie gemanoeuvreerd te krijgen van waaruit zij de teugels in handen had — en in welke haar zuster geen uitweg zag. Het zou mijn hart ten zeerste verwarmen u aan deze jeugdige onbezonnenheid voorbij te zien gaan om het heuglijke feit dat wij drieën ons op dit moment wederom in veiligheid bevinden. Zowel prinses Lidhia als haar jongere zusje hebben blijk gegeven van doorzettingsvermogen, dapperheid en bezorgdheid om mijn persoon waarvoor ik hen zeer erkentelijk ben.”
„H’m,” bromde Silvaeo. „Wel. Ik geef toe dat ik trots ben op mijn dochters. Maar, mocht zich een dergelijke situatie ooit opnieuw voordoen…”
„Dan komen we eerst naar u,” vulde Lidhia glimlachend aan.
„Juist,” bromde Silvaeo goedkeurend. „En nu het hele verhaal — en ordentelijk.”
In de stilte die volgde mompelde Tirashya: „Het was de gang.”
Lidhia draaide zich naar haar zusje en vroeg: „De gang?”
Tirashya knikte. Lidhia schudde fronsend haar hoofd, ten teken dat ze het niet begreep. Tirashyas lip trilde alweer toen haar moeder haar vroeg: „Wat was er met de gang, liefje?”
„Hij was… We kwamen… De gangen veranderen,” bracht Tirashya met moeite uit, voor ze zich snikkend tegen haar moeder aandrukte. „Ik ga… nóóit weer… daarheen!”
„Hoe bedoel je: ze veranderen?” vroeg Lidhia, die net zo min als de andere aanwezigen Tirashyas woorden begreep.
„We waren de oostelijke gang in gegaan, omdat daar een lichte tochtstroom uit kwam,” zei Tirashya, die duidelijk vocht om haar emoties in bedwang te houden. „En we zijn de hele tijd in diezelfde gang gebleven.” In de stilte die volgde klonk haar stem stil en huiverig: „Maar toen we terugkwamen bij de schacht, lag de oostelijke gang aan onze rechterhand…”
Lidhias bloed stolde in haar aderen bij het besef dat haar zusje gelijk had…

Gepost op 24-08-2008 om 09:22 uur
442 keer gelezen
<< Vorige in deze serie

Alle verhalen in deze serie (Keiharde dromen)
Alle verhalen van deze schrijver (EsQuizzy)Door: Linda
Bah, veranderende gangen. EsQuirrel je weet het wel te brengen.

Ben blij dat iedereen weer uit de schacht is.
Hoe gaat het eigenlijk met de niet waterwereld, want die kant is er ook nog
Gepost op 24-08-2008 Om 10:56
Ja, het zou mijn grootste nachtmerrie zijn, ik kan me dan ook volledig inleven in die angst van Tirashya...

Wat betreft de bovenwaterwereld: ik had oorspronkelijk in deze post een stukje daarover staan, maar ik wilde (hehe, hij luistert eindelijk!) de flow van het verhaal dit keer niet onderbreken. Maar no worries: er wordt aan gedacht.

De reden dat we even meer met de onderwaterwereld te maken hebben is het tijdstip waarop we ons op dit moment in het verhaal bevinden t.o.v. de bovenwaterwereld.

;)

Gepost op 24-08-2008 Om 18:58

Door: Tines
Jemig, nóg meer spanning! Oh, dan is het pas écht ingewikkeld! Ik vind wel dat Tirashya dan misschien wat overdreven reageerde (mijn mening hoor...), want ze waren immers al bij de schacht en het gevaar was in principe geweken. Wat ik dan meer logisch had gevonden (wederom: my humble opinion ) als reactie, was een geschrokken blik en 'we moeten hier snel weg, ik leg het later wel uit'...
Gepost op 24-08-2008 Om 20:27

Overdreven?

Misschien.

Maar misschien ook niet. Ben jij als kind wel eens ergens enorm van geschrokken in het donker terwijl je normaal niet bang in het donker bent? Misschien was jouw reactie dan: "Kom, laat ik even uit mijn bed gaan om het licht aan te doen, want waarschijnlijk stelt het niets voor."

...Ik denk het niet.

Gepost op 24-08-2008 Om 21:26

Door: Gabriëlle
'voorbij te zien gaan'Is dat niet een beetje te veel van het goede. Ik kan voorbij gaan aan iets. En aan iets voorbijzien. Maar dit?

Gepost op 25-08-2008 Om 11:28

;)

Lees die zin nog eens, alsjeblieft. Enne... het is Toenak die dit zegt...

(bloempje)

Gepost op 25-08-2008 Om 11:35

Door: Auke-Willem (AW)
Ik vind het een leuk stukje en gaaf gevonden! Maar toch ben ik het wel eens met Tines. Ik kan me voorstellen dat een kind doodsbang is, maar een dubbele schrik wil er bij mij niet echt in. Het meisje is contstant in verhoogde staat van paraatheid geweest en niet ernstig geschrokken van de verschrikkelijke zaken die ze zag. En dan nu, ineens, schrikt ze zo ontzettend, nog voordat ze in veiligheid zijn? Nee, dat vind ik ook niet echt realistisch. Een volledige breakdown zodra ze in de armen van vader of moeder zwemt kan ik me wel voorstellen. En dan ook nog eens meegenomen hoe pienter ze is en hoe snel ze kan denken, vind ik het raar dat ze zo enorm schrikt. Bij een stel hersens als het hare zou ik verwondering verwachten en niet dit. Ze zou gaan zoeken naar oorzaken of verklaringen.

Nou goed, genoeg van mijn gedachten hierover. Ga alsjeblieft door, want er komen steeds meer vragen en ik ben ontzettend benieuwd naar antwoorden!
Gepost op 25-08-2008 Om 13:40


Wat bedoelen jullie met 'dubbele schrik'?

De eerdere dingen die ze meegemaakt had, hadden een logische verklaring. Schrikken van iemand en meteen herkennen dat je van iemand geschrokken bent, is iets heel anders dan het kaliber van: ik ga de badkamer binnen vanuit de overloop, en zodra ik de badkamer door diezelfde deur uit stap, sta ik in de kelder.
Dat is niet 'Ik schrik even'.
Dat is gewoon doodeng.

Nogal een verschil in mijn ogen.

Ondanks dat jullie hier blijkbaar heel cool mee kunnen omgaan, houd ik het bij Tirashya's reactie.

Een dergelijke verandering is in Tirashya's beleving namelijk van het type 'zwaar demonische horror'.

Ik schat Tirashya óók behoorlijk intelligent in, maar ook een intelligent persoon kan in paniek raken als hij/zij niet direct een verklaring voor een dergelijke verandering kan vinden.

Tirashya blijkbaar wel, in ieder geval.

(bloempje)
Gepost op 25-08-2008 Om 14:44

Door: EsQuizzy
@ Gabriëlle: de constructie 'Het zou mijn hart verwarmen (om) u aan (dit) voorbij te zien gaan.' is in mijn ogen echt niet zo vreemd, hoor.

Maar volgens mij had je het woordje 'u' gemist, klopt dat?Gepost op 25-08-2008 Om 17:47

Door: EsQuizzy
@ Tines & AW:

Ik wilde jullie nog even bedanken dat jullie mij dwingen om dieper in te gaan (voor mijzelf) op de karakters, en mij nog dieper in hen in te leven dan ik al doe.
Dus bedankt voor jullie reacties.

Gepost op 25-08-2008 Om 23:20

Door: Linda
Blij dat je soms toch naar ons luistert .
En ook blij dat je soms niet naar ons luistert
Gepost op 26-08-2008 Om 13:00

Door: EsQuizzy

@ Linda:

Gepost op 26-08-2008 Om 13:05

Door: kiezel
Hm... Ik wil toch nog even iets kwijt over het punt van Tines en AW. Ik ben het namelijk helemaal met hen eens dat de onpeilbare schrik bij Tirashya onnatuurlijk groot is (of wordt afgeschilderd).
Ik begrijp jouw redenering en kan mij daar wel een beetje in vinden. Maar... Het lijkt nu net alsof jij als schrijver ons als lezers er bewust probeert in te luizen, door zo'n schrikclimax aan het eind van post 70 (waardoor je denkt dat ze dus nog lang niet vrij c.q. veilig zijn). Aan het begin van post 71 blijkt iedereen toch veilig en daardoor voelt het extra onnatuurlijk.
Op zich zou het dus wel kunnen... denk ik... maar ik voel me genept

Misschien dat dat ook is waar Tines en AW 'last' van hebben...

Begrijp me goed, het is zeker toegestaan (en erg leuk zelfs) om de lezer op het verkeerde been te zetten, maar hier ligt het er misschien net iets te dik boven op (mijn mening)...
Gepost op 14-10-2008 Om 14:28

Grappig. Het punt met het schrijven van een vervolgverhaal is, dat je soms beslissingen moet nemen en dingen laat gebeuren die verband houden met zaken die je niet meteen kunt weergeven. Zo is dit er ook één. Jullie kijken (begrijpelijk) naar wat je in deze posts hebt meegekregen, en daar baseer je je argumenten op.

Maar wat ik jullie wil vragen is: slik in dit geval je argumenten even in en heb geduld met me.

;)

Gepost op 14-10-2008 Om 15:07

Door: EsQuizzy
Zo. Mijn wetenschappelijke aanpassingen aan Kd (zie mijn eigen commentaar onder Kd·45) zijn klaar. Meteen nog maar even een paar kleine foutjes rechtgetrokken.

De posts die ik vernieuwd heb zijn de volgende: 45 (ook titel), 46, 48, 52, 60, 62, 63, 66, 68, 69, 70 en 71.

De populaire afkorting die Lidhia en Tirashya gebruiken voor hun verlichtingspatroon is nu dus óók gewijzigd: ‘fluo’ is nu ‘lumi’.Gepost op 07-12-2008 Om 19:23

Door: Tines
Leuk.
Gepost op 07-12-2008 Om 20:23

Door:
spannend
daar hoe ikwelvan haha
Gepost op 06-07-2011 Om 18:50

=)

Gepost op 07-07-2011 Om 08:58

Dit werk is ingezonden op http://www.blocnoot.nl en blijft te allen tijde eigendom van de feitelijke auteur van het werk (of bloCnoot zolang de auteur niet kan worden teruggevonden). Zonder toestemming van de feitelijke auteur mag dit werk niet gebruikt worden voor andere doeleinden dan lezen. BloCnoot zal nooit toestemming geven indien de auteur niet teruggevonden kan worden. Mocht er sprake zijn van misbruik van de inhoud van het gepubliceerde werk op welke manier ook zullen er (in samenspraak met de auteur) stappen ondernomen worden.