248818
 
 
 
 
 

     Menu:

> Startscherm
> Schrijvers
> Verhalen
> Open verhalen
> FAQ
> Vintage

zondag,zelfde tijd
Deel 6
Door: Gabriëlle
Commentaar van de schrijver:
Categorie: Drama / Roman
Geschatte leestijd: ca. 3 minuten

Volgende zondag, zelfde tijd, Deel 6

Het was alsof hij opschrok uit een overpeinzing. “Nee, zeg, zo bedoel ik dat niet. Ik bedoel het meer in z'n algemeen.”
“Onzin,” riep ze uit en hield abrupt stil, waardoor hij vanzelf ook stopte. Ze ging tegenover hem op het pad staan en hij keek haar afwachtend aan.
“Bedoel je nou dat je een goed gesprek mist, of niet,” zei ze, terwijl ze met haar handen op haar knieën op adem stond te komen. “Niets te algemeen. Dat is denk ik het probleem. We kletsen met deze en die, over koetjes en kalfjes. Denk aan je werk. Welke collega weet echt waar je tegen aanloopt in je leven? Wie kent je strijd om het overleven? Nou, wees eerlijk en noem me één naam.”
Ze zag zijn schouders iets inzakken en zijn gezicht betrekken. Hij rende zonder iets te zeggen van haar weg en versnelde zijn pas.
Ze keek hem na en had spijt van haar woorden. Nou, dat heb je echt handig aangepakt, zei ze streng tegen zichzelf. Was dat nou nodig? Wat gaat Ralph's zorgen je aan. Erg slim Helen! Nou ontmoet je een keer een leuke man, een sportieve man, van je eigen leeftijd, heel belangrijk, onderstreepte ze het laatste inwendig. En God wist wat voor een pech ze had gehad met mannen, tot nu toe.
Bah, waarom ging ze ook gelijk zo diep. Wat wist ze nou van hem. Dat hij Ralph heette, niet vervelend reageerde op haar kerkgang en architect was. Sjonge jonge, wat veel zeg!
Ze had ondertussen kramp gekregen en wandelde in de richting van waar hij was verdwenen. Bij de uitgang van het park zat hij haar op te wachten op een bank. Langzaam kwam ze dichterbij en hij keek op. Zijn donkere gezichtsuitdrukking beloofde niet veel goeds, daarom begon ze, “Ralph, ik...” Hij viel haar in de rede.
“Nee, zeg niets, je hebt helemaal gelijk met wat je zei,” zei hij simpel en zweeg.
Houd je mond nu maar, vermaande ze zichzelf en ging zwijgend naast hem zitten.
“Als je zo sterk naar iets verlangt, laten we het iemand noemen die je kent zoals je bent en je dan toch niet laat vallen...” hij stopte en schudde zijn hoofd. Met zijn blik strak gericht op één vierkante centimeter grond tussen zijn voeten, zei hij, na een tijdje dat een eeuwigheid leek, effen: “Als puntje bij paaltje komt, durf ik het niet eens aan om eerlijk naar mezelf te kijken. Hoe kan ik dan van iemand anders verwachtingen hebben, of denken dat ik eerlijk ben naar die ander.”
Helen wachtte af. Hij zweeg en keek haar van opzij aan alsof hij op haar reactie zat te wachten.
Ze slikte even haar eigen angst weg. Wilde ze wel weten wat deze man te vertellen had? Ze hoorde op haar werk genoeg hartverscheurende verhalen. Moest ze zichzelf belasten met die van hem?
“Ik snap wel wat je bedoelt,” zei ze toegevend.
Hij keek haar aan met een vragende blik.
“Je bent bang om je zwakke plekken te laten zien. Je duistere hoekjes.”
“Dat zijn geen hoekjes meer, geloof me,” snoof hij.
“Try me,” hoorde ze zichzelf zeggen en ze keek in de blauwe ogen, waar ze voor het eerst een spoor van verdriet in zag. De behoedzame blik, zijn eigen reserves. Toen ze dacht dat hij eindelijk zijn mond open zou doen, stond hij resoluut op.
“Kom, we moeten terug,“ het moment van zwakte was voorbij en hij sprak weer rationeel en afstandelijk. “De kerk wacht niet op jou, en ik krijg op mijn kop als ik te laat ben,” sprak hij met berusting in zijn stem, zonder een spoor van de humor die ze van hem gewend was.
Ze kon het niet nalaten hem na te roepen: “Wie geeft je op je kop als je te laat bent?”
Het antwoord kwam niet en zwijgend liepen ze terug naar het kruispunt. Ze verwachte een rot afscheid, maar kon zelf niet opbrengen om iets te zeggen, dat haar eigen verlegenheid met de situatie zou kunnen verbergen.
Misschien had hij dat wel door en was het daarom dat hij zei, “volgende zondag, zelfde tijd?”
Ze keek op en zag dat hij zijn blik afgewend hield, misschien zelf onzeker over haar bereidheid om hem weer te ontmoeten. Ze antwoordde hem niet direct en mompelde een enkel woord als afscheid.

Gepost op 14-08-2008 om 07:54 uur
186 keer gelezen
<< Vorige in deze serie

Alle verhalen in deze serie (zondag,zelfde tijd)
Alle verhalen van deze schrijver (Gabriëlle)Door: huizena
Je hebt altijd een subtiele spanningsboog in je verhaal zitten. Hoewel dit niet echt mijn genre is, ben ik toch aldoor wel benieuwd hoe het verder zal gaan.
Gepost op 14-08-2008 Om 11:13

Door: Tines
Dit is wel helemaal mijn genre! Leuk!
Net een beetje een diep gesprek waarin 'ie kwetsbaar is, breekt 'ie het weer af! Grappig... Ik ben benieuwd naar het vervolg!

'k Heb wel weer wat tips... Komen ze!
Als Ralph wegrent van haar, staan ze stil, tegenover elkaar. Dan is het niet logisch als hij "langs haar heen rent".
"Wat gaat Ralphs zorgen..." --> Zorgen is meervoud, dus gaat moet hier gaan zijn.
Ehm, en let nog steeds op je vraagtekentjes na vraagzinnen...
"Als je zo sterk naar iets verlangd" --> Dat is hier met een t.
Gepost op 14-08-2008 Om 21:28
Heerlijk, iemand die dat soort fouten ziet.
Dank je wel, daar heb ik zeker wat aan.

Gepost op 15-08-2008 Om 08:20

Door: Tines
Dankje!
Gelukkig maar, daar doe ik het voor!
Gepost op 15-08-2008 Om 11:15

Dit werk is ingezonden op http://www.blocnoot.nl en blijft te allen tijde eigendom van de feitelijke auteur van het werk (of bloCnoot zolang de auteur niet kan worden teruggevonden). Zonder toestemming van de feitelijke auteur mag dit werk niet gebruikt worden voor andere doeleinden dan lezen. BloCnoot zal nooit toestemming geven indien de auteur niet teruggevonden kan worden. Mocht er sprake zijn van misbruik van de inhoud van het gepubliceerde werk op welke manier ook zullen er (in samenspraak met de auteur) stappen ondernomen worden.