248818
 
 
 
 
 

     Menu:

> Startscherm
> Schrijvers
> Verhalen
> Open verhalen
> FAQ
> Vintage

zondag,zelfde tijd
Deel 5
Door: Gabriëlle
Commentaar van de schrijver:
Categorie: Drama / Roman
Geschatte leestijd: ca. 3 minuten

Volgende zondag, zelfde tijd Deel 5

De tweede zondag stond hij al op haar te wachten bij het verkeerslicht.
“Loop je altijd op dit tijdstip?” vroeg hij nadat ze het kruispunt overgestoken waren en richting het park liepen.
“Wat op tegen?”
“Nee, integendeel, komt mij prima uit,” zei hij snel en ze zag dat hij haar onderzoekend opnam.
“Ik loop alleen op mijn vrije zondagen, en het liefst vroeg, zodat ik nog naar de kerk kan,” zei ze alsof ze hem tekst en uitleg moest geven, maar hield haar blik afgewend, zodat ze zijn reactie niet kon zien. Toen hij niet meteen reageerde, verhoogde ze haar pas.
“Dus je werkt op zondag?” vroeg hij toen hij haar had ingehaald, zonder dat zijn stem iets verried.
“Yep,” zei ze en vroeg zich even af wat ze moest zeggen. Had ze zin om uit te leggen aan een vreemde dat ze mensen verzorgde die dood gingen? Daar kwam het natuurlijk op neer, hoewel ze zelf haar werk niet op deze klinische manier zou beschrijven. Maar ze had ontdekt dat er mensen waren die haar roeping niet begrepen. 'Je bent nog zo jong', was steevast hun reactie. Dan moet je niet elke dag met de dood geconfronteerd worden.
De gevreesde vraag kwam toch. “Wat doe je voor werk?”
“Ik ben verpleegkundige,” zei ze bewust vaag.
“Zo, dan heb ik dus dubbel geluk gehad die zondagochtend,” lachte hij.
Ze merkte dat hij een aanstekende lach had.
Hij vroeg gelukkig niet verder door en deze keer sloegen ze een ander pad in dan de week daarvoor. Hij wilde blijkbaar een langere omloop maken, bedacht ze. Wonderwel paste hij zijn tempo moeiteloos aan die van haar aan en ze vermoedde dat hij meer training had gehad en het langer zou volhouden, met een hoger tempo. Als hij haar wilde begeleiden, waar ze geen enkel bezwaar tegen had, moest hij haar eigen tempo maar voor lief nemen. Hij pakte moeiteloos haar ritme op en liet niets merken dat haar tempo hem ook maar enigszins hinderde.
“En welke kerk?” vroeg hij opnieuw, “die op het marktplein, PKN is dat geloof ik?”
Ze glimlachte hoofdschuddend, terwijl hij haar van opzij opnam. “Nee, ik kom in de kerk aan de Wingerd. Misschien ken je het gebouw, een wit laag gebouw, het staat er nu net een jaar.”
“Echt waar?” lachte hij. “Geweldig. Ik ken het gebouw. Wat vind je er van?”
Enthousiast begon ze uit te weiden over de akoestiek en de lichtinval van de grote zaal. Ondertussen merkte ze zijn geïnteresseerde blik op. Hij onderbrak haar geen enkele keer tot ze bij een hoek stopten om een fietser voor te laten. Toen pas ontdekte ze dat ze zich te ver had laten gaan in haar enthousiasme en vroeg hem daarom of hij er zelf al een keer geweest was.
“Ja, één keer, bij de inwijding. Ik ben namelijk de architect,” zei hij met uitgestreken gezicht.
“Je meent het!” riep ze en bleef even een tel staan om dit feit tot zich te laten doordringen. Inmiddels was de weg weer vrij en was hij doorgelopen.
“Dank je dat je mijn ontwerp zo kunt waarderen,” zei hij op bescheiden toon, toen ze zich weer bij hem had gevoegd en vervolgde, “een leuke voorganger hebben jullie. Een beetje warhoofdig, zou ik wel noemen. Hoe vaak hij de plaats van zijn kantoor veranderd heeft weet ik niet. Niet dat ik me er aan geërgerd heb, hoor. Een gastvrije man, waarmee ik een paar goede gesprekken heb gehad.”
“Ja, Jos is een fijne vent. Al kom je midden in de nacht bij hem aan de deur, hij zal je niet wegsturen. Hij kan ook goed luisteren.”
“Weet je dat uit eigen ervaring?” vroeg hij met een knipoog en ze schudde glimlachend haar hoofd, omdat hij doelde op haar opmerking over middernachtelijke gesprekken.
“Het klopt wel, wat je zegt,” ging hij verder. “Ja, dat heb ik ook gemerkt. Het is fijn als iemand goed kan luisteren,” zei hij langzaam, alsof hij nadacht. “Soms mis ik dat wel eens.”
“Waarover wil je praten?” vroeg Helen meteen.
Gepost op 13-08-2008 om 07:58 uur
370 keer gelezen
<< Vorige in deze serie

Alle verhalen in deze serie (zondag,zelfde tijd)
Alle verhalen van deze schrijver (Gabriëlle)Door: huizena
Tof stukje! Je hebt er ook humor in, iets wat ik zelf heel moeilijk vind om erin te verwerken.

"[...]en uitleg moest geven, maar hield haar blik afgewend[...]" Van deze zin zou ik weer twee zinnen maken!

Je introduceerd bepaalde gegevens over personen heel lezersvriendelijk. Hoewel ik opnieuw bij een bepaald detail zoiets had van: 'das toevallig!', vind ik het toch een leuk verhaal, heel prettig om te lezen.
Gepost op 13-08-2008 Om 11:51

Door: Gabriëlle
Zeker dat hij de architect is van haar kerkgebouw?
Ja, maar dat maakt verhalen juist leuk, denk ik. Anders is het een weergave van de realiteit en super saai (is dit trouwens een gapende smiley, anders mis ik die nog)
Gabriëlle
Gepost op 13-08-2008 Om 12:21

Door:
De kinderen zijn nog niet allemaal naar school, maar als dat zover is, ben ik van plan al je stukjes te gaan lezen want je start vond ik ècht mooi!
Gepost op 13-08-2008 Om 12:25

Door: Gabriëlle
Gepost op 13-08-2008 Om 12:29

Door: huizena
ja, dat van dit architect, haha. Maar ik ga zeker doorlezen... ben benieuwd....
Gepost op 13-08-2008 Om 15:28

Door: Tines
Hahaha, hoe cool! Hij is gewoon de architect! Briljant.
Tipjes : "dat ze mensen verzorgde die doodgingen." --> zou ik een vraagteken achter zetten, net als na "Wat doe je voor werk."
En ik zou "Je bent nog zo jong" in de tekst tussen aanhalingstekens zetten...
Gepost op 14-08-2008 Om 21:18
@Tines: goed gezien, ga ik doen.
Gepost op 15-08-2008 Om 08:16

Dit werk is ingezonden op http://www.blocnoot.nl en blijft te allen tijde eigendom van de feitelijke auteur van het werk (of bloCnoot zolang de auteur niet kan worden teruggevonden). Zonder toestemming van de feitelijke auteur mag dit werk niet gebruikt worden voor andere doeleinden dan lezen. BloCnoot zal nooit toestemming geven indien de auteur niet teruggevonden kan worden. Mocht er sprake zijn van misbruik van de inhoud van het gepubliceerde werk op welke manier ook zullen er (in samenspraak met de auteur) stappen ondernomen worden.