248818
 
 
 
 
 

     Menu:

> Startscherm
> Schrijvers
> Verhalen
> Open verhalen
> FAQ
> Vintage

Keiharde dromen
55. Overeenkomsten
Door: EsQuizzy
Commentaar van de schrijver:
Categorie: Drama / Roman
Geschatte leestijd: ca. 3 minuten

„Sam! Kom hier! Kom dan, jongen!” Rosa’s stem klonk even uitgelaten over de hei als de zwart met bruine hond zich gedroeg. Als een zwarte bliksemflits sprintte het dier achter de takken aan die Rosa en Gabriëlle voor hem weggooiden. Slechts zelden kregen de meisjes een zelfde tak meer dan twee keer te pakken: als spelletje verpulverde de Rottweiler het toch harde hout met zijn zware kaken. Maar telkens weer kwam hij hijgend terug om zich tegen de benen van de beide meisjes aan te planten voor zijn portie klopjes, die hij dan ook in ruime mate kreeg. Gabriëlle was blij met Rosa’s advies om een donkere broek aan te trekken: het grote dier verhaarde flink. Ze moest nog wel wat drempels overwinnen om zich echt op haar gemak te voelen bij de hond, maar ze moest toegeven dat Sam een vriendelijk dier was.
„Dat kloppen van zijn vacht vindt hij gewèldig,” giechelde Rosa, nadat Sam haar bijna onderuit geschoffeld had. „Alleen op zijn kop vindt hij het niet fijn om geklopt te worden, maar dat is natuurlijk logisch.”
„Nee, dat zou mij ook niets lijken,” stemde Gabriëlle ermee in, terwijl ze het hijgende dier aankeek. Milky zou de rest van de dag niets meer van haar willen weten!
„Heb jij ook broers of zussen?” vroeg Rosa, om het gesprek zo onschuldig mogelijk op een gevoeliger onderwerp te krijgen.
„Nee, ik ben enigst kind. Jij?”
„Een broer en een broertje,” vertelde Rosa. „Timo en Fred. Ik had wel graag een zus willen hebben. Maar ik heb een paar goede vriendinnen en dat maakt een boel goed! En zó erg is het niet, alleen broers te hebben. Alleen soms is het wel lastig.”
„Hoezo?” vroeg Gabriëlle.
„Nou, Fred is net begonnen te puberen. En dat wil nogal eens tot botsingen met zijn zus leiden.”
Gabriëlle glimlachte: „Met jou, dus.” Ze probeerde zich er iets bij voor te stellen en vroeg daarom: „Wat voor botsingen?”
„Och, hij plaagt graag,” zei Rosa. „Maar ik vind dat plagen van hem niet altijd leuk, en soms ben ik gewoon bézig. Maar hij vindt het leuk om aan mijn privé-dingen te komen, en dàt kan ik ècht niet waarderen.”
„Nee, dat kan ik me voorstellen,” vond Gabriëlle. Stel je eens voor dat zij een broertje zou hebben dat de inhoud van haar tas doorzocht als zij niet aanwezig was… Ze moest er niet aan denken!
„Vannacht heb ik gek gedroomd,” zei Rosa, die het paadje van haar gedachten vloeiend volgde. Meteen had ze, zonder het op te merken, Gabriëlles volledige aandacht weer. Ze vervolgde: „Ik droomde dat Fred mijn dagboekje uit mijn kamer gestolen had.” Gabriëlle bloosde hevig bij de gedachte aan Lidhia’s verdwenen dagboek, terwijl Rosa veronderstelde: „Het zal wel niet méér zijn geweest dan een uiting van mijn gedachten, maar ik heb het zekere voor het onzekere genomen en mijn dagboekje verstopt!”
„Groot gelijk,” gaf Gabriëlle te kennen, en ze dacht aan Kirja. Er waren veel overeenkomsten tussen het kamermeisje en Rosa. Zou Rosa iemands dagboek kunnen stelen? Ze kon het zich niet voorstellen. Alles wat zij van Rosa gezien had wees enkel op een diep respect voor andermans privacy en gevoelens — en een verlangen om te troosten. Nu ze Kirja met Rosa vergeleek, raakte ze er nog verder van overtuigd dat de eerstgenoemde het dagboek van de prinses niet gestolen kon hebben. Dat wilde zeggen, àls haar dromen níét ‘alleen maar een uiting van haar gedachten’ waren, maar ècht. Rosa’s veronderstelling leek zó op wat magister Toenak had gezegd… en het klonk zo logisch…
Een vlaag van bedroefdheid rees omhoog uit haar hart, toen ze zich toestond om aan de realiteit van de wereld uit haar dromen te twijfelen. In ander gezelschap, in de novemberkou wandelend met een grote hond, leek alles zo anders dan ’s ochtends vroeg alleen, in bed. Maar ze wilde Lidhia niet afvallen. Daarom fluisterde ze: „Lidhia, misschien heeft Kirja je dagboek juist wel in veiligheid willen brengen!”
„Sorry, wat zei je?” vroeg Rosa.
„Eh? Nee, niks,” bloosde Gabriëlle. „Ik dacht even hardop. Doe ik wel vaker.”
„Ah,” reageerde Rosa met een warme glimlach. „Ik ook!”
Gabriëlle zuchtte om haar twijfels. Had magister Toenak, een persoon uit haar dromen, haar er zèlf van weten te overtuigen… dat hij niet bestond?

Gepost op 22-05-2008 om 22:48 uur
488 keer gelezen
<< Vorige in deze serie

Alle verhalen in deze serie (Keiharde dromen)
Alle verhalen van deze schrijver (EsQuizzy)Door: Tines
Hee, wat grappig, die overeenkomsten... Nou ja en misschien heeft Gabriëlle wel gelijk over Kirja!
Ik ben wel benieuwd waar Rosa naartoe wil met haar gesprek!
Let nog even op 'hij vindt', je was de t vergeten (Alleen op zijn kop vindt hij... En deze: ...hij vindt het leuk om aan mijn privé-dingen...
Over die donkere broek heb ik Rosa trouwens niet gehoord in de vorige post, klopt dat?
Gepost op 23-05-2008 Om 10:48

Dank voor uw scherpe blik! De foutjes zijn verbeterd.

Donkere broek: Nee, maar ik kan me voorstellen dat Rosa dat gezegd zou hebben toen Gabriëlle bijvoorbeeld met een beige broek aan naar beneden kwam. Dit is weer net zoiets als dat wandelen. Ik verwijs soms naar dingen die ik niet direct omschrijf. De verwijzing is een alternatief voor het direct vertellen.
De lezer kan dan gesprekjes en situaties aanvullen in zijn of haar fantasie.Gepost op 23-05-2008 Om 11:09

Door: kiezel
Klein puntje nog: „Groot gelijk,” gaf Gabriëlle te kennen, en dacht aan Kirja. Ik durf het bijna niet te zeggen...
Gepost op 23-05-2008 Om 12:56
Inversie! ;) Dank je wel, kiezel!
Gepost op 23-05-2008 Om 13:54

Door:
Mooi, EsQuirrel. Ik vind het knap geschreven technisch, maar ook qua inhoud... Ben èrg nieuwsgierig hóe je deze twee werelden gaat samenvoegen àls je ze gaat samenvoegen... Fijn dat je zo lekker doorschrijft!
Gepost op 23-05-2008 Om 15:10

Dank je, Rachab, voor deze reactie.

Wat betreft doorschrijven: ik vind 't zelf net zo spannend!!! *lol*

Gepost op 23-05-2008 Om 18:43

Door: Tines
Ach ja, dat is ook weer zoiets... Het viel me gewoon op en ik zei het eventjes... Ik zal in 't vervolg m'n fantasie wat meer gebruiken bij jouw verhalen dan...
Gepost op 24-05-2008 Om 16:52
*smile*
Gepost op 24-05-2008 Om 23:59

Door: Auke-Willem (AW)
Ik lees weer verder. Ik vind het trouwens erg prettig dat er nu al een aantal posts een doorgaande verhaallijn te volgen is. In het begin van dit verhaal vond ik het nog wel eens moeilijk om alle wisselingen bij te houden, maar op deze manier leer je de karakters echt veel beter kennen. Ik hoef nu ook niet steeds meer te denken 'wie was dat ook alweer?'.
Gepost op 16-08-2008 Om 16:37

Je leert ze kennen. Goed zo. ;)

Gepost op 23-10-2008 Om 20:30

Door:
Iemand is geen enigst kind, maar enig kind.
Gepost op 11-08-2010 Om 12:05

Vertel dat maar aan Gabriëlle LaCroix. =)

Gepost op 11-08-2010 Om 12:08

Door:
?
Gepost op 11-08-2010 Om 12:21
Het is een bewuste taalfout binnen een citaat. In mijn ogen verhoogt dat foutje van Gabriëlle het gehalte aan realisme van het verhaal.

=)

Gepost op 11-08-2010 Om 13:00

Door:
Tuurlijk. Had ik zelf ook kunnen bedenken. Bijna iedereen heft het over enigst kind, of dat iemand vegetarisch is i.p.v. vegetarier.
Gepost op 11-08-2010 Om 13:23

Echt waar? Dat laatste (grappige) verbalisme heb ik nog nooit gehoord! Maar ik vind hem erg grappig!!!

=)

Gepost op 11-08-2010 Om 13:29

Door:
heb je al over geschreven dat gabrielle droomt dat lidhia praat eigenlijk tegen haar?
weet niet zeker meer
volgens mij niet
Gepost op 20-06-2011 Om 16:17

Zie Kd·36 en Kd·38.
Is dat wat je zoekt?

=)

Gepost op 20-06-2011 Om 16:29

Door:
nee
daar ontdekt lidia dat gabrielle tegen haat gepraat heeft en dan heeft lidhia dus
net andersom tegen haar gepraat maar daar heeft gabrielle niet op greageerd
Gepost op 20-06-2011 Om 18:34

Lees maar rustig verder, janine.

=)

Gepost op 20-06-2011 Om 19:57

Dit werk is ingezonden op http://www.blocnoot.nl en blijft te allen tijde eigendom van de feitelijke auteur van het werk (of bloCnoot zolang de auteur niet kan worden teruggevonden). Zonder toestemming van de feitelijke auteur mag dit werk niet gebruikt worden voor andere doeleinden dan lezen. BloCnoot zal nooit toestemming geven indien de auteur niet teruggevonden kan worden. Mocht er sprake zijn van misbruik van de inhoud van het gepubliceerde werk op welke manier ook zullen er (in samenspraak met de auteur) stappen ondernomen worden.