248818
 
 
 
 
 

     Menu:

> Startscherm
> Schrijvers
> Verhalen
> Open verhalen
> FAQ
> Vintage

Keiharde dromen
46. Geluiden
Door: EsQuizzy
Commentaar van de schrijver:
Categorie: Drama / Roman
Geschatte leestijd: ca. 2 minuten

Tegen het einde van de kloof hield koude duisternis haar stevige greep op een territorium dat slechts beheerst werd door een levend wezen uit de diepten, dat zich met recht ‘de schrik der oceanen’ mocht noemen. De zeedraak was groot, gevaarlijk en lichtschuw. Weinigen hadden het dier ooit aanschouwd, en degenen die dit twijfelachtige voorrecht wèl gehad hadden, hadden het niet naverteld. De meeste van zijn slachtoffers hadden echter nooit geweten wat hen geraakt had.
Klein, koud en duizelig van de diepte zwom een eenzaam watermeisje het domein binnen, dat aan de grenzen van haar kritieke diepte begon. Als het monster haar niet te pakken kreeg, zou de enorme waterdruk haar enkele tientallen meters dieper wel overmeesteren. Ze was wanhopig, en eigenlijk maakte het haar nog maar weinig uit op welke manier het zou gebeuren. Ze mikte op de diepte. In haar handen droeg ze een pakket dat zwaar aanvoelde. Hoe zeer het haar ook speet, het zou tegelijk met haar verdwijnen, zo was haar bedoeling. Als in een roes zette ze koers naar ‘nog vèrder beneden’, haar heldergroen met blauwe luminescentiepatroon fel oplichtend in een poging het onbekende wezen te lokken.
Dit lukte sneller dan ze verwacht had: een diep rommelend, grommend geluid drong vanuit de diepte tot haar door, aangevuld door het snel naderend ruisen van enorme vinnen in bruisend water.
De duisternis verhulde het gevaar, dat zich enkel uitte in een korte kreet op het moment dat haar lichaam plotseling aan de kant gerukt werd om bijna direct opgeslokt te worden door méér dan slechts de regering van het duister…
Wie op dat moment op die plaats aanwezig zou zijn geweest, zou aan de troebele geluiden hebben kunnen horen dat het wezen een wijde verticale boog beschreef om een eind verderop weer in de stille diepten te verdwijnen. Maar het oplettende oor zou mede waargenomen hebben, dat met een zacht tikkend geluid een hard voorwerp tussen de keien op de bodem van de kloof belandde, die slechts enkele tientallen meters verderop plaats maakte voor een enorme, schijnbaar bodemloze put.

Gepost op 24-04-2008 om 18:40 uur
432 keer gelezen
<< Vorige in deze serie

Alle verhalen in deze serie (Keiharde dromen)
Alle verhalen van deze schrijver (EsQuizzy)Door: Tines
Verhip! Wisseling van scenario! Had ik kunnen weten... Nu zullen we moeten wachten, maar dit is ook spannend genoeg! Zou ik de aanname kunnen doen dat dit Kirja is? Ik kan niet met zekerheid zeggen of ze nu ook echt is opgeslokt door het monster, het was wat te donker daar beneden... Maar ik denk wel dat ze is opgeslokt, alleen haar pakketje (het dagboek...?) heeft ze laten vallen! Hoe kan die ooit terug worden gevonden?
Hmm, heeel boeiend, EsQuirrel!!! 'k Heb nog wel een paar kleine dingetjes voor de verandering...

In je eerste zin is beheerst met een t, dat kan zelfs nooit met een d... Goh, dat ik jou nog eens op een spellingsfout kan betrappen.. Historisch...
En in de laatste zin staat het woord belandde. Ik vraag me af of dat landde of belandde moet zijn... Belandde zal slaan op het 'tussen de keien belanden', maar het zou ook landde kunnen zijn, omdat 'met een zacht tikkend geluid een hard voorwerp landde'... >>
Gepost op 24-04-2008 Om 23:48
Hihi, gefeliciteerd met je 'historische moment', Tines! Maar je kunt mij wel vaker op fouten betrappen, hoor. Het is alleen een feit dat ik ze niet laat staan als ik ze zie, en voordat ik een verhaal post, lees ik het zelf drie keer kritisch over. Dat scheelt al een boel. In mijn reacties en op het Forum staan veel vaker spelfouten van mij.

Wat betreft 'beheerst' met een '-d': je hebt helemaal gelijk, het bestaat niet, maar op de een of andere manier staat dit woord zo in mijn geheugen, en gaat er dus geen alarm af bij mij. Raar hè? Net als een fout woord dat in een spellingswoordenlijst is terechtgekomen.

Dus dank u voor de correctie!

;)
Gepost op 25-04-2008 Om 07:44

Door: Tines
Zo bedoel ik het ongeveer, ik hoop dat je het snapt. Maar hoe kijk jij hier precies tegenaan? Ik ben wel benieuwd...
In ieder geval is het verhaal superspannend!!!
Gepost op 24-04-2008 Om 23:49
Mijn visie op 'landen' ten opzichte van 'belanden': in dit geval is het serieus 'belanden', vanwege het volgende:

'Landen' is een actief woord. Wanneer iets 'landt', is het een gecontroleerde, bestuurde of gerichte actie. Vogels, vliegtuigen, helikopters, dat soort spul landt. Als alles goed gaat, tenminste.

'Belanden' is in mijn beleving passief: ongecontroleerd, onbestuurd. Een vallend kettinkje, een zinkend schip, een weggewaaid plastic zakje, vallende eikels… dat werk. Voel je het verschil?

Er is natuurlijik een grijs gebied. Hierin vallen onder andere mijn superfrisbee (Aerobie®), die zó loepzuiver te gooien is dat je met een beetje oefening op veertig meter van elkaar kunt staan en dat ding zonder ook maar een stap te verzetten uit de lucht kunt plukken. Geweldig speelgoed op een voetbalveld! Niet goed als 'gezelschapsspel'. *lol*

Dank u voor het compliment. Inhoudelijke interpretatie van deze verhaalpost laat ik (zoals gewoonlijk) weer helemaal aan u als lezer over.
Gepost op 25-04-2008 Om 07:54

Door: EsQuizzy
En kijk: wederom een taalfout van mijn kant. Ik gebruikte 'vallen', wat impliceert dat ik meerdere items uit het grijze gebied ga noemen. Maar mijn enthousiasme over mijn Aerobie deed mij mijn eerder gemaakte belofte totaal vergeten. Hierbij een goedmakertje: afgeschoten kogels en dergelijke projectielen vallen in mijn beleving binnen het grijze gebied. Je zou kunnen zeggen dat een kogel ongecontroleerd ergens belandt, maar dan heeft 'ie wèl zijn doel gemist, en is hij intussen een behoorlijk deel van zijn energie kwijt - en een behoorlijk eindje verder.
Kogels worden gericht afgevuurd. Het woord 'landen' is echter weer niet van toepassing omdat een kogel nou eenmaal 'inslaat' binnen zijn actieradius. Vandaar: grijs gebied.Gepost op 25-04-2008 Om 08:05
Nog even: bij toepassing van personificatie kun je natuurlijk ook van ongecontroleerde voorwerpen zeggen dat ze 'landen'.

Dit voor verdere volledigheid ten aanzien van het thema. En aangezien ik graag en vaak personificeer, dacht ik dat het nuttig kon zijn dit nog even te vermelden.

*hihi*

Gepost op 25-04-2008 Om 08:10

Door: kiezel
Mooi! En je houdt de spanning er goed in...

Voor wat betreft landen en belanden sluit ik me bij jou aan, EsQuirrel. Net als Van Dale trouwens:


lan·den (onovergankelijk werkwoord; landde, is geland; landing)
1 vanaf het water op het land aankomen
2 (van vliegtuigen, vliegers) op de grond neerkomen

be·lan·den (onovergankelijk werkwoord; belandde, is beland)
1 toevallig ergens terechtkomen

Gepost op 25-04-2008 Om 10:18
Dank u! Zowel voor het compliment als de aanvullende onderzoeksresultaten!

Gepost op 25-04-2008 Om 11:15

Door: Tines
Jup, ik voel het verschil! Bedankt! Ik wist wel dat jij er waarschijnlijk over na had gedacht, maar ik kwam er zelf even niet uit... Heldere uitleg, leuke voorbeelden! Ik wist niet dat er zo'n frisbee bestond!
Gepost op 25-04-2008 Om 11:33
Hij is echt cool.
Gepost op 25-04-2008 Om 13:39

Door: Auke-Willem (AW)
Spannend!
Gepost op 02-05-2008 Om 13:04

Door: EsQuizzy
@ Tines: uit betrouwbare bron heb ik bvernomen dat AW inmiddels in het bezit is van een onvervalste Aerobie. Tip?Gepost op 15-02-2009 Om 20:51

Door: Tines
Oeh, leuk! Kom je eens naar Buitenpost als het mooi weer is? Moeten we nog wel even aan AW vragen of hij ook meedoet... Hihi...
Gepost op 15-02-2009 Om 21:29
Vraag het hem maar vast. Hij zal het vast leuk vinden. F. ook wel, denk ik.

Gepost op 15-02-2009 Om 21:41

Door:
Ik zit wederom op het puntje van mijn stoel.
Gepost op 11-08-2010 Om 11:40

Dit werk is ingezonden op http://www.blocnoot.nl en blijft te allen tijde eigendom van de feitelijke auteur van het werk (of bloCnoot zolang de auteur niet kan worden teruggevonden). Zonder toestemming van de feitelijke auteur mag dit werk niet gebruikt worden voor andere doeleinden dan lezen. BloCnoot zal nooit toestemming geven indien de auteur niet teruggevonden kan worden. Mocht er sprake zijn van misbruik van de inhoud van het gepubliceerde werk op welke manier ook zullen er (in samenspraak met de auteur) stappen ondernomen worden.