248818
 
 
 
 
 

     Menu:

> Startscherm
> Schrijvers
> Verhalen
> Open verhalen
> FAQ
> Vintage

Keiharde dromen
21. Eer
Door: EsQuizzy
Commentaar van de schrijver:
Categorie: Drama / Roman
Geschatte leestijd: ca. 2 minuten

„Lidhia! Kirja! Doen jullie mee?”
De prinses en het kamermeisje zwommen juist langs het topbalveld dat in één van de hoeken van de paleistuinen was aangelegd. Lidhia keek haar twee en een half jaar jongere zusje lachend aan, dat met de witte bal in haar handen naar hen toe kwam zwemmen, direct gevolgd door hun oudere broer Rehinor, de kroonprins.
„Veel eer, maar deze keer niet, Tirashya!” sloeg ze de uitnodiging af, en ze voegde daar schuldbewust aan toe: „En ik denk niet dat Kirja erg veel zin heeft om mee te doen… ook al is dat mijn schuld.” Kirja schudde voorzichtig, maar glimlachend, haar pijnlijke hoofd.
„Blijven jullie dan even kijken?” vroeg Tirashya, die niet gauw opgaf, hoopvol. Lidhia lachte hardop — Dat voelde goed, dacht ze — en keek haar zusje vrolijk aan.
„Je hebt gewonnen,” grijnsde ze, en ze nam plaats op een comfortabel schelpenbankje, waarna ze Kirja voorzichtig maar dwingend naast zich trok.

Boven het dak van het paleis liet Murox zich in het water zweven. Zwijgend keek hij naar het tafereel beneden hem: de kroonprins en zijn kleine zusje probeerden om beurten de bal van bovenaf door de ring te laten zinken, die op zeven en een halve meter boven de bodem aan een paal gemonteerd was. Hij had het vermoeiende spel al in geen jaren gespeeld, maar herinnerde zich dat het niet eenvoudig was omdat de bal maar met één hand mocht worden vastgehouden en na iedere doelpunt eerst weer de bodem moest raken. Maar Murox had zijn aandacht niet bij het spel: die ging steeds uit naar het tweetal op het bankje. Hij voelde zich in zijn eer aangetast door die oude, begroeide kamergeleerde, zoals hij magister Toenak in stilte noemde. Hij, Murox, wilde prinses Lidhia gráág van haar probleem afhelpen. Het zou goed zijn voor zijn reputatie — en zijn welstand. Maar de koning luisterde veel te snel naar de indrukwekkende volzinnen en de in zijn ogen onzinnige spreuken van de magister — vond hij. En die man stond zijn werkwijze in de weg!
Een nadenkende rimpel verscheen op zijn voorhoofd. Hij zwom naar de rand van het dak en dook er overheen, om tien meter dieper tussen de meest geweldige koraalmassieven te verdwijnen. Onderwijl liet hij zijn verstand de vrije loop.
Zou daar niet iets aan te doen zijn?

Gepost op 07-01-2008 om 15:16 uur
664 keer gelezen
<< Vorige in deze serie

Alle verhalen in deze serie (Keiharde dromen)
Alle verhalen van deze schrijver (EsQuizzy)



Door: kiezel
Ha! Ik ben er snel bij!

twee en en half moet volgens mij tweeënhalf zijn (ziet er raar uit als ik het nu zo bekijk maar volgens mij klopt het wel).

„Je hebt gewonnen,” grijnsde ze, en nam plaats... Inversie...!

Langzamerhand begint deze onderwaterwereld steeds meer 'levend' te worden voor de lezer (voor mij in elk geval). Leuk!
Gepost op 07-01-2008 Om 15:28
2 1/2 ga ik opzoeken.

Inversie: bedankt! Ik pas het aan!

Levend: ja, dat effect heb ik ook, hoe meer detail er 'zichtbaar' worden, hoe reëler het wordt...
Gepost op 07-01-2008 Om 15:58

Door: EsQuizzy
@Kiezel: Hihi... er stond 'twee en en half'. Even verbeterd. En volgens mij is alleen het woord voor 'één en een half' één woord: 'anderhalf'.

;)
Gepost op 09-01-2008 Om 20:05
Hihi... mijn favoriet 'Het groene boekje' geeft inderdaad 'tweeënhalf' aan. Maar de Van Dale geeft daar weer geen resultaat op! Irritant is dit...

Maar, kiezel, ik had echt serieus die spelling die jij voorstelde voor 'tweeënhalf' nog nooit ergens gezien! Dus vandaar mijn lichte skepticisme... nu heb je me zover dat ik er serieus over nadenk om het aan te passen.

;)
Gepost op 11-01-2008 Om 10:10

Door: kiezel
Ik heb nog even wat research gedaan naar het twee en een half verhaal.

Mijn conclusie is dat het officieel allebei mag; wel zijn er verschillende sites (van vertaalburaus en stijlpuristen) die in plaats van twee en een half de voorkeur geven aan tweeënhalf:
http://www.veritaal.nl/extra.htm
http://www.tekstbureaustilus.nl/stilissimo_02.html
http://www.vitataal.nl/huisregels.html#getallen

Maar laat het maar lekker zo staan als het nu staat!
Gepost op 10-01-2008 Om 09:15
Als er verschillende meningen en geen eensluidendheid is, ben ik zo eigenwijs om mijn eigen mening te volgen in dit soort dingen.

;)
Gepost op 10-01-2008 Om 16:51

Door: Anaranë
Wat ik dus leuk vind aan dit deel is dat spel, dat je zo leuk beschrijft. Zoiets als basketball, maar dan aquatisch en toch iets anders, leuk! Het geeft een realistischer gevoel aan het verhaal, wat ik zelf erg leuk vind. Ik vind verhalen die toch echt helemaal fantastisch overkomen, dus met van die onmogelijke dingen dat je er helemaal niet in komt, niet zo leuk als verhalen die ik helemaal voor me zie!

Je ziet het, ik ga vooruit!
Gepost op 10-01-2008 Om 16:02
Stel je voor: je kunt onder water ademhalen. Dan moet je een bal met één hand, vanaf de bodem, zeven en een halve meter omhoog zien te krijgen (balans!) en door een ring dumpen. Terwijl je dit doet, heb je nog te maken met andere spelers, die de bal van je af mogen pakken — óók slechts met één hand.

*grinnik*

Dat leek me leuk.
Gepost op 10-01-2008 Om 16:56

Door: Anaranë
Hehe, dat lijkt me inderdaad heel erg lastig. Maar die mensen zijn dat allemaal gewend, dus ik denk dat het voor hun toch wel makkelijker is! ;)
Gepost op 11-01-2008 Om 07:15
Ja, hydrofysica is iets heel anders dan aerofysica. Stel je voor wat die bal gaat doen als je hem door het water omhoog probeert te krijgen. Dat water stroomt er omheen, dus die bal zal het niet makkelijker maken. Die bal moet natuurlijk allereerst zwaarder zijn dan water, niet teveel, anders zinkt hij weer te snel en dat hoeft nou ook weer niet. Tirashya *lol naam!* is nog maar een jong meisje, dus dit zal wel een 'minder dan wedstrijdgewicht' voor kinderen gemaakte bal zijn.
Maar je hebt gelijk met je veronderstelling dat het voor hen makkelijker zal zijn: zij zijn de hydrofysica gewend... Zij zouden ontzettend moeten wennen aan het gedrag van een bal zoals wij dat gewend zijn. Dat is ook een van de redenen dat ik Lidhia Gabriëlle 'een luchtmeisje' laat noemen: dat is een veel groter verschil met haar eigen wereld dan het feit dat Gabriëlle op de droge grond leeft, want Lidhia is tenslotte ook gewend aan 'de bodem'.
Gepost op 11-01-2008 Om 10:04

Door: Auke-Willem (AW)
Leuk gevonden, een onderwaterspel. Maar ik vraag me af: Waarom een bal? Is het zo logisch dat een onderwatermaatschappij een bal neemt als uitgangspunt? Misschien iets om over na te denken. Ik zit zelfs aan een meer discusachtige vorm te denken. Iets gestroomlijnder. Misschien met een foefje om hem wat sneller door het water te laten bewegen?

En ik lees weer door...
Gepost op 11-01-2008 Om 13:46
Ik had nog niet aan 'overgooien naar andere spelers' gedacht: wel leuk gevonden! Maar een discus is wel veel makkelijker omhoog te brengen door het water heen, met één hand. Dat is bij een bal weer leuker.

Interessante gedachte. Houd ik even vast! ;)
Gepost op 11-01-2008 Om 14:22

Door: Tines
Ennn, we hebben een motief voor de opsluiting van de magister! Waarmee ik niet impliceer dat Murox het hééft gedaan, maar... Hij (was en) blijft verdacht!
Gepost op 05-05-2009 Om 22:46

Ha, je gaat weer verder met puzzelen.

Gepost op 05-05-2009 Om 22:49

Door:
Nog even een paar afleveringen om het af te leren.

Je schrijft:"hij liet zijn verstand de vrije loop". Bedoelde je daar niet: "Hij liet zijn gedachten de vrije loop"?
Gepost op 10-08-2010 Om 20:03

Het verstand is het voertuig van de gedachten, dus eigenlijk is het verschil in betekenis te verwaarlozen. Maar ik vind mijn versie minder cliché, dus ook al is het misschien "gebruikelijker" om de gedachten-versie toe te passen, ik houd het hier op de mijne ten bate van de originaliteit.

=)

Gepost op 10-08-2010 Om 20:51

Door:
leuk !!!!!!
Gepost op 06-06-2011 Om 19:44

Dit werk is ingezonden op http://www.blocnoot.nl en blijft te allen tijde eigendom van de feitelijke auteur van het werk (of bloCnoot zolang de auteur niet kan worden teruggevonden). Zonder toestemming van de feitelijke auteur mag dit werk niet gebruikt worden voor andere doeleinden dan lezen. BloCnoot zal nooit toestemming geven indien de auteur niet teruggevonden kan worden. Mocht er sprake zijn van misbruik van de inhoud van het gepubliceerde werk op welke manier ook zullen er (in samenspraak met de auteur) stappen ondernomen worden.