248818
 
 
 
 
 

     Menu:

> Startscherm
> Schrijvers
> Verhalen
> Open verhalen
> FAQ
> Vintage

Keiharde dromen
20. Prikkelbaar
Door: EsQuizzy
Commentaar van de schrijver:
Categorie: Drama / Roman
Geschatte leestijd: ca. 3 minuten

„Het spijt me van die klap,” verontschuldigde Lidhia zich tegenover Kirja, die naast haar zwom. Haar vader de koning had haar na de woorden van magister Toenak met een liefdevolle glimlach toestemming gegeven om haar gang te gaan. Ze had meteen gevraagd of Kirja met haar mee mocht komen, wat geen probleem opleverde.
„Het geeft niet, prinses, ik heb er weinig last van en u deed het niet expres,” zei Kirja dapper, hoewel haar verwondingen behoorlijk pijn deden. „Het spijt mij van dat hoorntje bloedkoraal!”
„Och,” zei Lidhia. „Dat is wel goed. Als ik je niet geslagen had was dat ook niet gesneuveld. Het is dus meer mijn schuld dan de jouwe.” Even was het stil tussen hen beiden, terwijl ze genoten van de prachtige kleuren die het levende park tentoonspreidden. Toen zei Lidhia: „Vertel me eens wat je hen verteld hebt, Kirja.”


„Dus u vindt dat men haar maar aan haar lot moet overlaten, met het risico dat ze zichzelf en anderen verder verwondt?” richtte Murox zich tot de magister, zodra de prinses met Kirja verdwenen was. Om te voorkomen dat Toenak het woord zou nemen ging hij direct verder: „Vóórdat de prinses zich bij ons voegde, bespraken we het fenomeen van haar dromen. We concludeerden dat het zeer ongewoon is, dat zij niet wakker te krijgen was. Psychisch kan ik haar niet helpen tenzij zij de inhoud van haar dromen wil delen. De enige manier om haar fysiek te helpen, is haar iedere avond een slaapmiddel toe te dienen, dat haar een droomloze slaap geeft.” Ishtaran reageerde direct op die woorden: „Dat zou misschien een optie zijn, maar houd wel rekening met het feit dat droomloze slaap een ongezonde slaap is. Ik weet niet of we haar daarmee de goede kant op zouden helpen.”
„U bedoelt dat ze door niet te dromen overdag juist méér te verwerken zou krijgen?” vroeg de koning haar.
„Zolang zij niet vertelt wat er in haar dromen omgaat, zou droomloze slaap haar conditie inderdaad slechts verergeren, sire,” sprak de medica haar vermoeden nogmaals uit. „Daar komt nog bij, dat de bekende middelen slechts normale dromen kunnen onderdrukken. Ik weet niet, of dàt hier wel van toepassing is…”
„Maar zonder een dergelijk slaapmiddel zou u iedere nacht een doorwaakte nacht beleven, sire, als ik het goed begrijp,” pareerde Murox. „Haar toestand verergert zich toch, volgens het kamermeisje?”
Koning Silvaeo zuchtte en keek de medica aan.
„Zoudt u een dergelijk slaapmiddel kunnen bereiden?” vroeg hij haar.
„Zeker, majesteit,” bevestigde Ishtaran. „Maar, nogmaals, ik zou een dergelijk middel niet snel aanbevelen.”
„Dat heb ik begrepen, beste medica,” gaf de koning haar te kennen. Het kwam er norser uit dan hij bedoelde. Hij realiseerde zich dat hij prikkelbaar werd wanneer het om de gezondheid van zijn kinderen ging. Murox was een briljant geleerde op het gebied van psychische problemen, maar hem verder onbekend. Ishtaran was de beste medica die het rijk rijk was — ze diende niet voor niets aan het hof. En de magister? Toenak… hij kon zich niet indenken wat zijn leven zou voorstellen zonder de wijze raad van zijn oude vriend, die hij goed genoeg kende om te weten dat die niet op de uitdaging van de veel jongere Murox in zou gaan.
Hij keek Toenak aan, die zijn blik al enige tijd onopgemerkt gezocht had.
„Hooggeleerde Murox, wij danken u voor uw komst en uw scherpe inzichten.” Terwijl hij dit zei, bleef hij de magister aankijken, maar nu wendde hij zich tot degene die hij aansprak. „Blijft u alstublieft nog enige dagen onze gast. Wij zouden uw expertise verder nodig kunnen blijken te hebben. Medica Ishtaran, bereid het medicijn, maar laat Lidhia er niet van weten of gebruiken tot ik daartoe bevel geef — en houd dit besluit tussen deze vier muren. Magister Toenak, ook uw advies wordt zoals altijd ten zeerste gewaardeerd. Wij zullen de toestand van prinses Lidhia de komende dagen aanzien. Ze zou inderdaad nog kunnen besluiten haar verhaal uit zichzelf aan een vertrouwd persoon te vertellen. Beste magister, zoudt u nog even willen blijven?”

Gepost op 06-01-2008 om 10:23 uur
462 keer gelezen
<< Vorige in deze serie

Alle verhalen in deze serie (Keiharde dromen)
Alle verhalen van deze schrijver (EsQuizzy)Door: kiezel
Psychisch kan ik haar niet helpen mits zij de inhoud van haar dromen wil delen.
Tja, mits en tenzij liggen dicht bijelkaar, ware het niet dat ze elkaars tegenovergestelde zijn...
mits (voorzetsel)
1 op voorwaarde van, onder beding van


Je leest deze fout ook regelmatig in (meestal vertaalde) gebruiksaanwijzingen:
Mits dit product volgens de richtlijnen wordt gebruikt, vervalt alle aanspraak op garantie.

...maar houdt wel rekening met het feit dat...
Ik zou houd zonder t doen. Immers, als ze gezegd had maar sla wel acht op het feit dat (o.i.d.) dan had je waarschijnlijk ook niet de ouderwetse meervouds-en-beleefsheids-gebiedende-wijs slaat geschreven.

Helemaal aan het eind gebruik je deze trouwens wel (/ook) als de koning de magister aanspreekt, maar daar past het in mijn ogen beter vanwege de aangeprokene: Beste magister, zoudt u nog even willen blijven?

(...)
Gepost op 07-01-2008 Om 09:27
Die 'houdt' was gewoon een domme 'foudt' van mij. :lol:

Dank je voor je scherpe blik!
Gepost op 07-01-2008 Om 10:03

Door: kiezel
(...)

de beste medica die het rijk rijk was... LOL!

Gepost op 07-01-2008 Om 09:27
...die 'mits' overigens ook. *grijns*
Gepost op 07-01-2008 Om 10:04

Door: EsQuizzy
De aanpassingen zijn gedaan, Kiezel. Ik heb ook de 'Zou u...' van de koning, halverwege de post, aangepast naar de beleefde vorm. Lijkt me logisch aangezien de koning dat ook zegt.

Gepost op 07-01-2008 Om 10:08

Door: Anaranë
Ouh... Ik moet toch ook even op deze post reageren... Ik kan alleen geen woorden meer vinden om te zeggen dat ik het weer een mooi stuk vind, want om elke keer weer het zelfde zeggen is een beetje saai...
Gepost op 09-01-2008 Om 19:25
Tja, je hoeft niet te reageren, maar natuurlijk vindt iedereen het geweldig leuk als het gedaan wordt! Wat ik nog veel leuker zou vinden, is als er uitgebreid inhoudelijk op het verhaal gereageerd zou worden. Wat vinden jullie van de karakters? Waarom doen ze zoals ze doen in een post? Wat gaat er, denk je, in de toekomstige posts gebeuren... dat soort dingen. Daar ben ik benieuwd naar.

;)
Gepost op 09-01-2008 Om 20:07

Door: EsQuizzy
En... wie weet... misschien kom je wel met een idee dat in het verhaal verwerkt kan worden!
Gepost op 09-01-2008 Om 20:09

Door: Anaranë
Hmm... Jij bent slim! Ik denk er niet echt aan dat soort dingen te zeggen...
Gepost op 10-01-2008 Om 15:59
Een verhaal is niet alleen maar een blok 'taal'. ;)
Gepost op 10-01-2008 Om 16:52

Door: Anaranë
Dat is waar, maar door de andere reacties was ik niet echt geïnspireerd...
Gepost op 11-01-2008 Om 07:16
Nou dan hoop ik dat dit helpt! :lol:
Gepost op 11-01-2008 Om 09:57

Door: Auke-Willem (AW)
Okay, dan hier iets over de personen. Ik vind hun reactie op één nacht slechte slaap wel erg extreem. Ik begrijp dat het niet echt een normale nacht is, maar kun je na één voorval al zeggen dat dit voortaan elke nacht kan gebeuren? Als dit alles symptomen waren van een bekend ziektebeeld, dan kan ik me er iets bij voorstellen, maar dat wordt hieruit ook niet duidelijk.

Verder weer een leuk en interessant stuk. Ik durf nog niet op de karakters van de hoofdpersonen in te gaan. Dan moet ik eerst meer van ze weten. Dus... ik lees snel verder!
Gepost op 11-01-2008 Om 13:40
Dank je wel! Misschien is het wat snel, maar vergeet niet dat Kirja (zoals ze in de eerste post zei) al veel langer iedere nacht bij Lidhia is. Die heeft al veel meer gezien, en weet van Lidhia wat er aan de hand is. Zij heeft inhoudelijk niets aan de anderen verteld, maar kan wel verteld hebben dat Lidhia's dromen al een tijdje bezig zijn. Dit was alleen de nacht waarin bleek dat ze niet uit die slaap te wekken lijkt te zijn — en ik kan me voorstellen dat dat griezelig is voor de mensen om haar heen.

Dat was, althans, de achterliggende gedachte. Misschien moet ik het een beetje afzwakken.
Gepost op 11-01-2008 Om 14:18

Door: EsQuizzy
Ik heb ervoor gekozen het zo te laten en inmiddels is daar ook al een duidelijke reden voor.

Gepost op 20-03-2008 Om 20:58

Dit werk is ingezonden op http://www.blocnoot.nl en blijft te allen tijde eigendom van de feitelijke auteur van het werk (of bloCnoot zolang de auteur niet kan worden teruggevonden). Zonder toestemming van de feitelijke auteur mag dit werk niet gebruikt worden voor andere doeleinden dan lezen. BloCnoot zal nooit toestemming geven indien de auteur niet teruggevonden kan worden. Mocht er sprake zijn van misbruik van de inhoud van het gepubliceerde werk op welke manier ook zullen er (in samenspraak met de auteur) stappen ondernomen worden.