248818
 
 
 
 
 

     Menu:

> Startscherm
> Schrijvers
> Verhalen
> Open verhalen
> FAQ
> Vintage

Keiharde dromen
14. Worsteling
Door: EsQuizzy
Commentaar van de schrijver:
Categorie: Drama / Roman
Geschatte leestijd: ca. 2 minuten

Een luid echoënde gil onderbrak Kirja’s hakkelende verhaal. De koning, zijzelf, de magister en de medica, ze keken allen verschrikt naar de gang waar het geluid vandaan was gekomen.
De koning fluisterde fel: „Lidhia!” — en zwom zo gauw hij kon terug de gang in, direct gevolgd door de anderen.
Op de bodem van haar kamer, meer dan twee meter bij haar bed vandaan, lag de prinses vaag kreunend te worstelen met haar lakens. Ze was overduidelijk verwikkeld in een intense nachtmurene, waarvan haar beddengoed een treffende uiting in de natuurlijke wereld vormde.
„Help me!” beval de koning kort, maar in zijn stem weerklonk zijn bezorgdheid. Kirja en de medica zwommen met hem naar zijn dochter toe — de eerstgenoemde beducht op meer rake klappen — en deden hun best om de in het water vechtende lakens van de zich verbeten werende prinses te scheiden. Lidhia werd zelfs niet wakker toen de koning haar beide polsen vastpakte en Kirja bevel gaf hetzelfde te doen met Lidhia’s enkels, opdat medica Ishtaran haar aandacht aan de lakens schenken kon. Het kamermeisje sloeg haar beide armen stijf om de enkels van de prinses en drukte ze als in een klem tegen haar borst. De prinses kronkelde en kreunde; trapte wild en probeerde te slaan; sloeg haar hoofd in een wanhopige gezichtsuitdrukking heen en weer… en verslapte toen plotseling, om als een lappenpop in de sterke armen van haar vader opgevangen te worden.
Maar ze werd niet wakker.

Gepost op 25-12-2007 om 15:32 uur
525 keer gelezen
<< Vorige in deze serie

Alle verhalen in deze serie (Keiharde dromen)
Alle verhalen van deze schrijver (EsQuizzy)Door: Auke-Willem (AW)
Zo, net in één ruk het hele verhaal tot nog toe doorgelezen.
Ik heb er eerst voor gekozen om niet meer taalkundig te reageren. Dan kon ik namelijk niet lekker doorlezen.
Ik vind dit een ontzettend leuke fantasie, maar heb wel een kritiekpuntje. Een kritiekpuntje dat direct een eigen smaak aangeeft, denk ik. Je blijft schrijven over iets dat wel bekend is bij de hoofdrolspeelster en blijkbaar ook bij een heel aantal medespelers. Maar wij weten nog heel weinig. Het gaat over de achtergrond van Gabriëlle. In het begin kon ik dit nog wel een beetje waarderen, maar inmiddels vind ik het lang genoeg duren. Mijns inziens helpt dit het verhaal niet als je de lezer zo lang in het ongewisse houdt.
Verder kan ik je alleen maar vragen om snel door te schrijven, want ik blijf wel erg nieuwsgierig naar de mysterieuze link tussen het watermeisje en Gabriëlle.
Gepost op 29-12-2007 Om 11:22
Dank je AWK!

Ook voor het gesprek van vanmiddag. Leuk zo weer eens een paar dagen bij je te zijn. Je gaf een paar punten aan, die ik graag ter harte neem. Een scène die ik al in mijn hoofd had, zal ik naar voren schuiven.

Het is met de films en series die we deze dagen gezien hebben, wel duidelijk dat 'mensen in het ongewisse laten' juist een van de doelen is die ik met dit verhaal heb. Maar te lang... daar heb je gelijk. Dat kan de spanningsboog breken.

Heb dus nog een paar posts geduld met me, dan zal er meer duidelijk worden.

;)
Gepost op 30-12-2007 Om 20:58

Door: kiezel
Ik zou zijzelf aan elkaar schrijven. Maar ik weet niet waarom en of het allebei gewoon mag...

Reagerend op de reactie van AWK: ik heb het verhaal tot nog toe telkens in kleine stukjes gelezen, maar ik heb zelf niet het idee dat ik te lang in spanning word gehouden. Ik vind het dus niet storend.

Gepost op 02-01-2008 Om 09:53
'Zijzelf': ik kan er niet direct iets over vinden, maar 'zijzelf' staat wel als zodanig in de woordenlijst. Ik pas het aan. Dank je!
Gepost op 02-01-2008 Om 13:48

Door: EsQuizzy
Ik vermoed (*vermoed*) dat er een verschil is tussen:

• Het was een feit, dat zij zelf verantwoordelijk was voor het gebeurde.

...en het gebruik zoals in bovenstaande verhaalpost. Maar ik kan er mijn vinger niet goed op leggen (opleggen?).
Gepost op 02-01-2008 Om 13:52

Door: kiezel
Ik vermoed hetzelfde vermoeden! Het voorbeeld dat jij geeft zou ik ook los schrijven. Misschien heeft het te maken met de nadruk die erop ligt; als die op zelf ligt is het los en als die op zij ligt (dus als iets nadrukkelijkere vorm van het persoonlijk voornaamwoord) dan kan het aan elkaar.
Zullen we onze vermoedens anders maar tot norm en regel verheffen?
Gepost op 03-01-2008 Om 08:32
Lijkt mij een uitstekend voornemen!

*grin*
Gepost op 03-01-2008 Om 09:08

Dit werk is ingezonden op http://www.blocnoot.nl en blijft te allen tijde eigendom van de feitelijke auteur van het werk (of bloCnoot zolang de auteur niet kan worden teruggevonden). Zonder toestemming van de feitelijke auteur mag dit werk niet gebruikt worden voor andere doeleinden dan lezen. BloCnoot zal nooit toestemming geven indien de auteur niet teruggevonden kan worden. Mocht er sprake zijn van misbruik van de inhoud van het gepubliceerde werk op welke manier ook zullen er (in samenspraak met de auteur) stappen ondernomen worden.