248818
 
 
 
 
 

     Menu:

> Startscherm
> Schrijvers
> Verhalen
> Open verhalen
> FAQ
> Vintage

Keiharde dromen
4. Tafelblad
Door: EsQuizzy
Commentaar van de schrijver:
Categorie: Drama / Roman
Geschatte leestijd: ca. 3 minuten

Een heftig snikken borrelde bij de heftige herinnering in Lidhia’s borstkas op. Ze probeerde de vloed te stuiten, maar dit lukte slechts gedeeltelijk.
„Hoe… kan ik dit óóit samen… hangend… aan iemand uitleggen!?” snikte ze. „Ik begrijp er… nie-hiets van! Al die vreemde nachtmurenes…”
Maar ze wist dat ze meer begreep dan ze zelf begreep.


Stil zat Gabriëlle tijdens een onverwacht tussenuur aan een witte tafel in de hoek van de aula voor zich uit te staren. Ze liet haar krullende, donkerblonde haar aan weerszijden van haar gezicht als een sluier op het tafelblad hangen in een eenvoudige poging te verdwijnen. Achter haar, in de zee van ruimte, waren een paar groepjes aan het klieren of huiswerk aan het maken.
Wanhopig probeerde ze zich de heerlijke koraaltuin voor de geest te halen waar ze iedere dag zo graag terugkwam — of, nou ja, iedere nacht. Ze was ontzettend teleurgesteld dat haar leven hier nu ook tot in Liliaño had weten door te dringen, maar realiseerde zich dat het ook wel te verwachten was geweest.
Het zijn tenslotte dromen. …Tòch?
Haar gedachten wilden, jammer genoeg, niet in de paleisgronden blijven. Meneer Ter Heerdt drong zich in haar ziel naar voren.
Wat als hij nu eens langskwam? Hoe zou hij reageren?
…En zij zelf?
Waarom had ze hier niemand om mee te praten!? Was Kirja maar bij haar…
Morgen had ze weer les van Ter Heerdt. Tweede uur. Zou hij geloven dat ze zich gisteren ècht niet lekker had gevoeld? Mario en Peter uit haar klas hadden haar toch óók niet geloofd!? En alle anderen van de klas misschien wel net zo min…
Ze zou natuurlijk straks in de pauze bij hem langs kunnen gaan…
De gedachte alleen al maakte dat ze zich duizelig voelde.
No way!
Tranen vochten zich een weg langs haar ogen. De fijne structuur van grillige lijntjes op het tafelblad vertroebelde. Zacht legde ze haar hoofd op haar gevouwen armen en probeerde niet te huilen.
Kom op, meisje! Net doen of je gewoon aan het luieren bent!
Met een zacht geluidje werd iets op haar tafel gezet, vlàk voor haar. Ze voelde de lichte trilling in het tafelblad. Gabriëlle stelde zich levendig de strakwitte knokkels van Ter Heerdt voor, en zijn ijzige blik, die boven haar uit torende… Haar hart bonkte luid in haar oren — de spanning was onverdraaglijk, maar ze durfde niet op te kijken. Bijkomend voordeel was wel, dat ze haar verdriet even vergeten was. De tranen waren gevlucht voor de spanning.
Met haar tong en lippen vormde ze geluidloze woorden om zichzelf moed in te spreken: „Lidhia zou wèl opgekeken hebben! Zij is nérgens bang voor!”

Ik lijk wel gek om dat te denken, realiseerde Lidhia zich. Ik ben net zo bang als Gabriëlle!

Maar Lidhia zou hier niet zo gezeten hebben, bedacht Gabriëlle. ...Of tòch? Even trokken haar gedachten terug, naar het moment dat de hele koninklijke familie aan tafel ging, die avond. Vader had een gebed uitgesproken, zoals hij dat altijd deed voor het eten. Ze kende de woorden van dat gebed uit haar hoofd en zocht er soms steun in. Meestal kwam háár steun uit andere hoeken.
Wat dàt betreft lijken we wel op elkaar, Gabriëlle en …ik en… Lidhia…
…Vóór haar bleef het stil. Het groepje achter haar bleef rustig doorgaan met lol trappen.
Dat zouden ze nóóit gedaan hebben als Ter Heerdt hier ‘levend standbeeldje’ stond te spelen, kwam de heldere gedachte. Haar nieuwsgierigheid verdrong nu haar angst, en langzaam, behoedzaam, tilde ze haar hoofd op.

Gepost op 09-12-2007 om 20:33 uur
578 keer gelezen
<< Vorige in deze serie

Alle verhalen in deze serie (Keiharde dromen)
Alle verhalen van deze schrijver (EsQuizzy)Door: Auke-Willem (AW)
Flauwe grap om het verhaal hier te onderbreken. Doorschrijven!
Gepost op 09-12-2007 Om 23:49
Geduld, broer... geduld. ;)

Gepost op 09-12-2007 Om 23:55

Door: Anaranë
Aaaah... Vind ik ook!

Één klein puntje, dat ik wel goed vind staan, maar ik dacht dat ik een alternatief toch leuker zou vinden, ik weet niet wat jij ervan vindt, EsQuirrel!

Maar ze wist dat ze meer begreep dan ze zelf begreep.

Ik zou laatste woordje 'begreep' vervangen met 'dacht'. Dan krijg je:

Maar ze wist dat ze meer begreep dan ze zelf dacht.

Vind ik zelf mooier klinken, anders heb je toch een beetje teveel 'begreep'. Ik heb deze zin een paar keer door moeten lezen voordat ik het snapte, vandaar het alternatief... ;)
Gepost op 10-12-2007 Om 16:00
Misschien staat je alternatief leuker, leest het makkelijker... maar dan betekent het iets heel anders. Ik bedoelde hier heel serieus 'begreep' en niet 'dacht'.

Gepost op 10-12-2007 Om 17:50

Door: Anaranë
Trouwens, weer een super mooi stuk! Ik ben benieuwd naar de rest! Je maakt het wel erg spannend!
Gepost op 10-12-2007 Om 16:01
Dank je!

Gepost op 10-12-2007 Om 17:53

Door:
Ik volg het met spanning Esq.! 'k Heb niet zo heel veel geduld hoor...!!! Dus ga alsjeblieft snel door...
Gepost op 10-12-2007 Om 16:03
Wist je dat ik vanavond aan het schrijven van Deel 7 ga beginnen? *grijns*

Gepost op 10-12-2007 Om 17:55

Door: kiezel
In de eerst zin zou ik borrelde en op meer naar elkaar toe halen. Bijvoorbeeld: Een heftig snikken borrelde in Lidhia's borstkas op bij de heftige herinnering.

úítleggen: 2 accentjes na elkaar op een samengestelde klank, ik weet niet of het op deze manier mag maar ik vind het niet mooi... Maar da's persoonlijk natuurlijk. Ik zou ze hier helemaal weglaten.

…Tòch? Ik zou de 3 puntjes weglaten, of de toch koppelen aan de vorige zin (maar dan met kleine letter beginnend). Verderop bij …En zij zelf? en bij …Vóór haar bleef het stil weer hetzelfde.

Mooi stuk! Het loopt hier echt door elkaar heen.
En Maar ze wist dat ze meer begreep dan ze zelf begreep vind ik ook erg leuk!
Gepost op 13-12-2007 Om 15:01
Ik heb even gestoeid met die eerste zin, ik ben het met je eens dat die beter kan. Maar met geen van de opties die ik heb om het 'op' dichter naar het 'borrelde' te trekken, ben ik ervan overtuigd dat ik het mooier vindt. De enige mooie oplossing (IMHO) is, om 'op' helemaal naar achteren te plaatsen...

Twee accentjes op 'uitleggen': mee eens, het is niet mooi. Ik doe het enkel om aan te geven waar Lidhia in haar gedachten de klemtoon legt. Of het màg op een samengestelde klank, laat ik aan jouw expertise en research over. Leuk samen te werken zo! Maar ik haal ze voorlopig weg.

Puntjes: Nee, laat ik zo. De puntjes staan voor een korte gedachtengang die tot de weergegeven gedachte erachter leidt. Als ik de puntjes bij de voorgaande zinnen trek, staan ze voor gedachtengangen die 'nasleep' zijn van die zinnen, alsof ze daar nog even over dóórdenkt. Is ook wel zo, maar... ook weer niet. Voorlopig vindt ik het zó beter weergeven wat ik bedoel.

Dank voor de complimenten!

EsQ™
Gepost op 14-12-2007 Om 09:48

Door: EsQuizzy
Een van de dingen waar je soms tegenaan loopt wanneer je verder nadenkt over de 'realiteiten' (expres tussen aanhalingstekens) die je omschrijft, zijn eerder geschreven onregelmatigheden.

Ik heb deze post ietsje aangepast om zo'n rimpel in het verhaal glad te strijken.

Gepost op 12-01-2008 Om 05:26

Door: Tines
Wat me nu pas opvalt: In het laatste gedeelte zegt Lidhia "Ik lijk wel gek om dat te denken..." Terwijl Gabriëlle het dacht... Impliceert dit dat zij wel dezelfde persoon zijn?
Gepost op 08-05-2009 Om 21:42

Let goed op wat er gebeurt. Enne... wat denkt Lidhia direct na het stukje wat je hier citeert?Gepost op 08-05-2009 Om 22:13

Door: EsQuizzy
Trouwens, *zegt* Lidhia dat?Gepost op 08-05-2009 Om 22:15

Door:
Kleine suggestie. Misschien zou je "Ze begreep meer dan ze zelf begreep" kunnen vervangen in "Ze begreep meer dan ze dacht te begrijpen" Twee keer begreep zo kort achter elkaar leest idd niet zo lekker.

Ze liet haar krullend, donkerblond haar aan weerszijden van haar gezicht op het witte tafelblad in de hoek van de aula hangen........? Waar gaat ze met haar haar heen??? Oke, ik begrijp wat je bedoelt, alleen als je het voor het eerst leest is het net of ze het haar aan weerszijden van haar hoofd erafpakt en er mee naar een hoek in de aula loopt, alwaar ze het over een tafelblad laat hangen.

Misschien kun je hier over een andere zinsconstructie nadenken.
Gepost op 10-08-2010 Om 13:05

Over het begreep: verandering van de zin naar jouw voorstel zou de betekenis van de zin veranderen. En ik bedoelde daar heel precies wat ik in het origineel schreef, al gaat de meer intense betekenis in dit geval inderdaad een beetje ten koste van leescomfort.

M.b.t. waar ze met haar haar heengaat: dank je, die was me nog niet opgevallen. Daar zal ik nog eens kritisch naar kijken!

=)

Gepost op 10-08-2010 Om 14:12

Door: EsQuizzy

Die alinea over wat Gabriëlle met haar haar doet is gewijzigd. Duidelijker zo?Gepost op 10-08-2010 Om 20:12

Door:
Yes, this is it...
Gepost op 10-08-2010 Om 20:20

Merci beaucoup.

=)

Gepost op 10-08-2010 Om 20:43

Door:
De rien.
Gepost op 10-08-2010 Om 21:41

Oh, no no, my dear Mrs. K., by no means ’t is as nothing!

=)

Gepost op 10-08-2010 Om 21:49

Door:
super leuk
als ik het dus goed begrijp is het gabrielle die alles droomt en de hoofdpersoon
Gepost op 06-06-2011 Om 16:57

Dit werk is ingezonden op http://www.blocnoot.nl en blijft te allen tijde eigendom van de feitelijke auteur van het werk (of bloCnoot zolang de auteur niet kan worden teruggevonden). Zonder toestemming van de feitelijke auteur mag dit werk niet gebruikt worden voor andere doeleinden dan lezen. BloCnoot zal nooit toestemming geven indien de auteur niet teruggevonden kan worden. Mocht er sprake zijn van misbruik van de inhoud van het gepubliceerde werk op welke manier ook zullen er (in samenspraak met de auteur) stappen ondernomen worden.