248818
 
 
 
 
 

     Menu:

> Startscherm
> Schrijvers
> Verhalen
> Open verhalen
> FAQ
> Vintage

De Hof van Eden
Hoofdstuk 3 (2)
Door: Anaranë
Commentaar van de schrijver:
De tweede versie van Hoofdstuk 3. Ik hoop dat jullie hem wat mooier vinden!
Ik heb nog niet gecheckt of de grammatica en spelling correct is, maar dat komt nog wel. Nog tegoed, dus!
Categorie: Diversen
Geschatte leestijd: ca. 4 minuten

Toen riep de mens uit:
‘Eindelijk een gelijk aan mij, mijn eigen gebeente, mijn eigen vlees, een die zal heten: vrouw, een uit een man gebouwd.’
Genesis 2:23


Hoofdstuk 3: Jij hoort bij mij

Adam vond het zo raar... God was al heel lang niet meer in de Hof geweest. En vandaag was Hij er weer! Blij rende Adam naar zijn grote Vriend.
'Wat ben ik blij om U weer te zien, Heer! Ik heb zoveel te vertellen! Ik heb dat ene grote beest, waar ik zo lang geen naam voor wist een naam gegeven! Ik wilde dat hij een krachtige naam zou hebben, want hij is zo groot! En zo mooi! Hij doet me zoveel aan U denken, Heer! Daarom wist ik dat ik niet zomaar een naam moest geven, zoals aan de koekoek. Uiteindelijk is het Leeuw geworden! Wat vindt U er van?'
'Oh Adam, wat een mooie naam! Ik weet zeker dat de Leeuw vereerd is met die mooie naam! Hij zal voor altijd gezegend zijn! Je doet je werk goed, dat vind ik heel erg fijn, dank je wel!
'Dank U, Heer! U hebt hem gemaakt, zoals U ook mij hebt gemaakt! Ik vind het toch zo leuk om te doen! Het is zo jammer dat er niet zo heel veel dieren meer over zijn om namen te geven...'
'Je bent even ontslagen van je taak, Adam. Het spijt me.'
'Wat bedoelt U, Heer? Nou ja, dat maakt niets uit, Uw wil is mijn bevel! Maar ik zou toch graag door willen gaan met namen geven!'
'Nou, die taak zul je straks moeten delen, je zult het niet meer alleen doen. Je krijgt iemand om je te helpen!'
'Maar, Heer...'
'Nee, niet nu, Adam! Even wachten!', onderbrak God hem. 'Ik ga iemand voor je scheppen, iemand die op je lijkt, net zoals alle dieren iemand als zichzelf hebben! Maar daarvoor zal je wel een tijdje geen namen kunnen geven, maar ik denk dat je dat niet zo erg zult vinden. Of wel?'
'Iemand zoals ik? Oh, wat leuk! Kunnen we meteen beginnen?'
Nu lachte God echt. 'Ga maar in het gras liggen. Ik zal iets van jou nodig hebben om iemand zoals jou te kunnen maken!'

Adam ging gehoorzaam in het gras liggen. Het was lekker zacht, groen gras, en het was een warme dag, dus hij vond het helemaal niet erg. Hij zag dat God zijn zij open maakte, en er wat vlees weghaalde totdat hij een hard wit ding uit zijn lichaam haalde.
'Heer, wat is dat nou weer? Wat raar!'
'Dit is een rib, een stuk bot uit jouw lichaam. Kijk maar!'

Geïnteresseerd bekeek Adam het rare witte ding, maar gaf het toch weer snel terug, omdat hij zo graag wilde zien wat Gods plan was. God stopte wat vlees in het gat in Adams zij, en daarna begon Hij zachtjes vlees om de rib te leggen. Eerst vormde Hij alle organen, en de hele binnenkant van de mens. Adam vond dat allemaal heel erg interessant, maar hij zag ook allemaal dingen die hij niet zo leuk vond.
'Heer, ik vind die vorm niet zo mooi! Het zou misschien wat mooier zijn als het vierkant was, meer zoals ik het ook heb!'

God ging rustig door, zonder te doen wat Adam zei. Maar Hij vroeg wel vriendelijk of Adam wilde stoppen met zijn commentaar. Adam gehoorzaamde, want God was tenslotte wel de Heer van de Hemel en Aarde!

Maar toen God de speciale organen begon te vormen die vrouwen meestal hebben, vond hij toch wel dat hij God even moest helpen.
'Heer, ik heb toch niet zulke rare bulten op mijn borst? Waarom doet U dat nou?'
'Oh Adam! Ik heb je gewaarschuwd... Ga maar lekker slapen, dan kan ik tenminste mijn werk doen!' God was Adam toch echt even zat.

Adam kon het echt niet helpen, maar meteen begon hij zich slaperig te voelen, en al snel viel hij in slaap. Hij had graag wakker willen blijven, maar het lukte toch echt niet, jammer genoeg.

Intussen ging God verder met de tweede mens. Hij observeerde Adams huid goed, en ging toen rustig het hele lichaam bedekken met huid. Het was een zachtere huid dan die van Adam, een huid die het aaien uitnodigde. Ook was de huid wat lichter dan die van Adam, de kleur was heel zacht, net zoals de textuur van de huid.

God bekeek Adams gelijke, en vond dat Hij haar toch echt wat haar moest geven, zoals Adam dat had. Maar het moest wel ander haar zijn, tenslotte was zij anders! Dus gaf God haar prachtig golvend haar, dat Hij heel lang maakte, en liet het zachtjes golvend over haar rug vallen.

Als laatste boog de Here zich over het lichaam, raakte zachtjes haar voorhoofd aan met Zijn fluwelen lippen. Adem, lieverd! Daarna ging Hij weer staan, en liep wat naar achteren. De mens opende haar ogen, en keek haar Heer en Meester voor het eerst aan. Meteen was ze zo gelukkig dat ze een raar gevoel in haar buik voelde, en ze begon zichzelf te bekijken. Ze voelde haar zachte huid, en begon rondjes te draaien alsof ze een hond was die z'n staart wilde pakken. Wat was dat wapperende spul achter haar?

Terwijl ze ronddraaide verplaatste ze zichzelf ook, dus kwam ze uiteindelijk per ongeluk tegen Adam. Meteen stond ze stil om dat rare 'ding' te bekijken. 'Wat grappig!', dacht ze. 'Hij ziet er ongeveer net zo uit als ik!'

Onderwijl was Adam wakker geworden, en keek hij omhoog. Wow! Wat was dat nou? Hij zag het prachtige gezicht van de andere mens, en hij was meteen verliefd op haar zachte neus, haar lange haren en haar prachtige lippen.

Hij stond op, en begon meteen te zingen. Het eerste liedje dat ooit heeft bestaan: 'Eindelijk een gelijk aan mij, mijn eigen gebeente, mijn eigen vlees, een die zal heten: vrouw, een uit een man gebouwd.'

De vrouw keek verrast naar de man, en dacht dat ze samen vast veel plezier zouden hebben! Adam keek naar de Schepper die zijn droom waarheid had gemaakt, en bedankte Hem met zijn hele hart. Hij pakte de vrouw vast, en begon lachend en zingend te dansen met haar.
Gepost op 23-11-2007 om 19:56 uur
489 keer gelezen
<< Vorige in deze serie

Alle verhalen in deze serie (De Hof van Eden)
Alle verhalen van deze schrijver (Anaranë)Door: EsQuizzy
...En God zag, dat het goed was.

Lynxstar, je hebt jezelf overtroffen!

Ik zal binnenkort uitgebreid reageren, okay? Voor nu ga ik nog een keer van dit werkje genieten.Gepost op 23-11-2007 Om 21:09
Oh... (er is geen verlegen poppetje, haha)

Ik ben benieuwd naar de dingen die ik kan verbeteren!
Gepost op 24-11-2007 Om 12:51

Door: EsQuizzy
Ok. Een eerste run over deze tweede versie.

Allereerst: ik vind ze allebei erg mooi, en erg leuk dat je de oude gewoon laat staan. Dit is in principe hetzelfde verhaal, maar dan... anders.

Goed. Heb je ooit gehoord van 'het Lucky Luke effect'? In de Lucky Luke strips en tekenfilms kwam regelmatig het volgende grapje voor:

Het werd zo langzamerhand tijd om verder te trekken.
Lucky Luke: "Jolly Jumper, het wordt zo langzamerhand tijd om verder te trekken."

Hier doe je hetzelfde met het zinnetje 'Hij had Hem zoveel te vertellen!'

Ik zou de vertellende vorm van deze zin weglaten, en het Adam gewoon tegen God laten zeggen. Daar wordt het net zo duidelijk mee, en het scheelt een overbodige herhaling.

Erg leuk stukje over die koekoek en die leeuw. En erg goed in Adam ingeleefd. Merk je het verschil in hoe je het nu zelf beleeft?

>>
Gepost op 24-11-2007 Om 14:00
Nu je het zegt... Ik zat al zoiets van: 'dat is dezelfde zin, maar ik wil toch dat Adam het zelf zegt!'

Maar goed, ik zal het wel veranderen, het zou inderdaad beter kunnen staan...

Ik merk duidelijk het verschil, ja. Ik was eerst alleen maar bang dat het te lang zou worden, of te saai... Maar het staat uiteindelijk dus toch leuk!
Gepost op 25-11-2007 Om 13:38

Door: EsQuizzy
>>

'Oh Adam, wat een mooie naam! Ik weet zeker dat de Leeuw geëerd is om die mooie naam! Hij zal voor altijd gezegend zijn!

Dat laatste stukje: Narnia-invloed!!!

Taalkundig over die eerste zin: wat God hier nu zegt, is dat de leeuw in het verleden (vanuit het moment waarin dit verhaal zich afspeelt) eerbewijzen heeft ontvangen omdat hij zo'n mooie naam heeft. Daar wijst het woordje 'om' op.

Wat je wilt overbrengen, is dat God zegt dat de leeuw eer en zelfwaarde onttrekt aan de mooie naam die Adam hem juist gegeven heeft. Dat doe je door de volgende constructie te gebruiken:

'Oh Adam, wat een mooie naam! Ik weet zeker dat de Leeuw geëerd is om vereerd is met die mooie naam!'

>>
Gepost op 24-11-2007 Om 14:22
Oh ja... Dat zijn van die woorden die op elkaar lijken en die ik altijd door elkaar haal... Ik zal het meteen veranderen!

Over Narnia: tja... Ik ben dol op Narnia, en ook op The Lord of The Rings, dus daar zal ik me wel vaker bij laten invloeden... ;) Mag toch wel, het zijn zulke goede boeken...
Gepost op 25-11-2007 Om 13:40

Door: EsQuizzy
>>

Ik vind jouw versie van Adam bijzonder leuk zo heerlijk kinderlijk (niet: kinds) en grappig...

Het is zo jammer dat er niet zo heel veel dieren meer overzijn om namen te geven...'

Geweldig goed ingeleefd!

Het 'overzijn' is geen Nederlands. Het werkwoord (inf.) is 'zijn', er zijn weinig dieren meer over, dus Adam zegt dat er weinig dieren meer over zijn. Twee woorden.

'Ik ga iemand voor je schapen, iemand die op je lijkt, net zoals alle dieren iemand als zichzelf hebben!

'Schapen' zijn dieren. Báááh-beesten.

'Scheppen' is een werkwoord. God schiep tijdens de schepping, Hij schaapte niet tijdens de schapping. :-)
Correct is dus: 'Ik ga iemand voor je scheppen.

Je hebt dit stuk met geweldig veel humor geschreven. Heel onschuldige, lieve, ontroerend pure humor.

Ondertussen ging God verder met de tweede mens.

'Ondertussen' wordt veel gebruikt, maar is incorrect Nederlands. Het is een onterecht mengsel van de woorden...

>>
Gepost op 24-11-2007 Om 14:32
Oepss... Schapen - scheppen... Ik snap het... Ik maak wel vaker mijn eigen werkwoorden als ik het goede woord niet weet... (schaam, schaam...)

Ik dacht toch echt dat 'ondertussen' een goed woord was, ik denk dat het echt iets is dat ik vaker zal gebruiken... Ik vind het wat mooier klinken dan intussen en dat andere woord dat ik ff ben vergeten...
Maar goed, dan zal ik het wel veranderen, en ik hoop dat ik het me zal herinneren de volgende keer!
Gepost op 25-11-2007 Om 13:43

Door: EsQuizzy
>>

...'onderwijl' en 'intussen'. Die twee mag je rustig gebruiken, ze betekenen exact hetzelfde, dus je kunt kiezen.

Het was een zachtere huid dan die van Adam, een huid die het aaien uitnodigde.

O... is dàt het!?

Ook was de huid wat lichter dan dat van Adam, …

Ho. Stop. Denk nog even terug aan wat we een paar lessen terug behandeld hebben: de huid, …die of dat?

Trouwens, even een (wellicht overbodig) zijpaadje: genetisch is het alleen maar mogelijk dat ofwel Adam, ofwel Eva, ofwel allebei pikzwart van huidskleur waren. Aboriginal of Pygmee-kleur. Je omschrijving zou hier mogelijk zijn, als Adam pikzwart was, en Eva iets lichter van huidskleur.

>>
Gepost op 24-11-2007 Om 14:41
Ja, dat had ik ook wel in mijn gedachten. Ik heb expres niet gezegd dat de huid juist donker is of licht, of dat hun haar kroesig is of niet, want ik weet niet of de meeste mensen zich dat wel realiseren... Ik wist het eerst ook niet, totdat ik Dominion van Randy Alcorn las...
Ik moet zeggen dat het aardig logisch is! Tenslotte is het wel wat de niet-christelijke wetenschappers al vanaf het begin hebben gezegd, dat de mensen donker zouden zijn!

Over het 'die' en 'dat'... Daar denk ik vaak niet aan... Ik zal toch echt beter mijn best moeten doen!!! (Foei, Lynxstar!)
Gepost op 25-11-2007 Om 13:46

Door: EsQuizzy
>>

God bekeek Adam's gelijke…

De 's-constructie gebruiken we in het Nederlands alléén, wanneer de uitspraak van de naam verandert als de apostrophe er niet staat. Het is hier geen probleem om hem weg te laten, dus: Adams gelijke.

Om een vergelijking te geven met een paar andere namen:

Christiaans boek
Eva's fiets (vergelijk uitspraak Evas)
Joke's appel (verg. uitspraak Jokes)
Tirza's ouders (verg. uitspraak Tirzas)
Johans huiswerk
Karins Bijbel

…enzovoorts. Duidelijk zo?

Ho, sorry, ik heb een paar puntjes gemist. Ik ga nog even een stukje terug, dus.

…ontbrak God hem.

Je bedoelt 'onderbrak', van het werkwoord 'onderbreken'. Je gebruikt hier de vervoeging van het werkwoord 'ontbreken', wat 'missen' betekent.

Nu lachtte God echt.

Het werkwoord is 'lachen'. De stam van 'lachen' is 'lach' (ik lach). In de verleden tijd komt daar -te achter:

Nu lachte God echt.

>>
Gepost op 24-11-2007 Om 14:53
Vergeten de spelling te checken met het programma... Anders had dat er niet meer gestaan... (oepsss)

Ik heb daar vaker moeite mee met de dubbele 't', ik heb nog aardig gevochten met mijn moeder toen ze me Nederlandse les gaf... Ik snapte dat nooit... Ik gebruik meestal de truc van 'lopen'. Ik denk dat jij die ook wel zult kennen...

Voor de rest: als je twijfelt over een dt of een dubbele t, dan moet je je dus indenken wat het werkwoord zou zijn als het lopen was. Dus: Hij loopt, dan moet er een t bij...
Gepost op 25-11-2007 Om 13:49

Door: EsQuizzy
>>

Maar Hij vroeg wel vriendelijk of Adam wou stoppen met zijn commentaar.

'Wou' is spreektaal en geen goed Nederlands. De correcte verleden tijd van 'willen' is 'wilde'. (Stam is 'ik wil', er komt -de achter (omdat de letter 'L' niet in HET FOKSCHAAP voorkomt. Als dat wèl zo zou zijn (zoals bij 'ik lach', waarbij de 'H' in 'het fokschaap' voorkomt), zou er -te achter komen: God lachte.

Ik hoop, dat ik dat duidelijk genoeg heb uitgelegd. Zo niet, vraag er nog eens naar.

Je gebruikt 'wou' trouwens vaker. Ik noem ze niet meer.

>>
Gepost op 24-11-2007 Om 15:00
Oh... Dat zijn van die dingen... Ik gebruik 'wou' inderdaad vaak... Het zou wat makkelijker zijn voor me als dat goed Nederlands zou zijn...

Ik zal het allemaal ff veranderen... (Ik moet trouwens aardig veel veranderen dit keer... )
Gepost op 25-11-2007 Om 13:51

Door: EsQuizzy
>>

Meteen voelde ze zich zo gelukkig dat ze een raar gevoel in haar buik voelde. Meteen begon ze zichzelf {te?} bekijken.

Leuk gevonden: Eva, die als eerste zichzelf eens gaat bekijken. Origineel!!!

Twee keer 'meteen' en twee keer 'voelde' achter elkaar. Dat staat niet zo heel mooi. Kijk nog eens goed of je daar ook andere woorden en eventueel een andere woordvolgorde voor kunt bedenken?

Ze voelde haar zachte huid, en begon rondjes te draaien alsof ze een hond was die z'n staart wou pakken. Wat was dat wapperende spul achter haar?

Erg leuk. Narnia-invloed! Reepicheep (of, NL: Riepertjiep), die zijn staart kwijt is (in Prince Caspian).

>>
Gepost op 24-11-2007 Om 15:11
Haha... Tja, ik was in een lollige bui...

Ik ga nog even goed over die zin nadenken!

Meteen was ze zo gelukkig dat ze een raar gevoel in haar buik voelde, en dadelijk begon ze zichzelf te bekijken. (zoiets???)
Gepost op 25-11-2007 Om 13:54

Door: EsQuizzy
>>

Terwijl ze rond draaide verplaatste ze zichzelf ook, dus kwam ze uiteindelijk per ongeluk tegen Adam. Meteen stond ze stil om dat rare 'ding' te bekijken. 'Wat grappig!', dacht ze. 'Hij ziet er ongeveer net zo uit als ik!'

Ook weer een ontzettend leuke invalshoek. Het werkwoord 'ronddraaien' bestaat in het Nederlands wèl, dus het mag met één woord: 'Terwijl ze ronddraaide…'

Maar het kàn ook los, ook al moet je het dan anders verwoorden: 'Terwijl ze in het rond draaide…'

Lastig, hè?

Let op: hierna ga je weer verder met een 'ondertussen'. Mijn tip: gebruik hier het andere woord dan dat, wat je hierboven hebt gebruikt om de eerste 'ondertussen' te verbeteren. Voordeel van synoniemen: variatie!

Heel leuk, en bijzonder romantisch. Dansen als eerste activiteit na de eerste ontmoeting tussen de eerste man en de eerste vrouw.

Ik neem mijn fictieve pet voor je af, Lynxstar.

Je verdient het.Gepost op 24-11-2007 Om 15:17
Oh! Dank je! Ik neem mijn nietbestaande pet af voor jou om je inzet voor mijn verhaal!!
Gepost op 25-11-2007 Om 13:55

Door: EsQuizzy
Ik vind het leuk om te doen en daarmee nog iemand te helpen, ook.Gepost op 25-11-2007 Om 15:50

Door:
Grappige digitale correspondentie hebben jullie!

Ja, Lynxstar, ik ben niet voor bijbelparafrase in de plaats van vertaling, maar het is een leuk stuk!

Voor de volledigheid wil ik even opmerken dat mannen ook een hele zacht huid kunnen hebben!
(om op te eten!)
Gepost op 27-11-2007 Om 20:13
Ja, maar Eva had toch nog een zachtere huid.... :P:P
Gepost op 28-11-2007 Om 17:14

Door: Auke-Willem (AW)
Ik ga me maar niet mengen in de discussie over de zachtheidscoëfficiënt van respectievelijk de mannelijke en de vrouwelijke huid.

Maar ik vind dit stuk erg leuk. Ik heb zitten grinniken over de bemoeienissen van Adam. Persoonlijk ben ik blij met de manier waarop God de vrouw heeft geschapen!!!
Gepost op 12-01-2008 Om 17:56
Hehe, dat zeg je grappig...

Ik ben ook blij met hoe wij vrouwen eruit zijn gekomen. Maar mannen in generaal zijn ook super! ;)
Gepost op 12-01-2008 Om 18:04

Dit werk is ingezonden op http://www.blocnoot.nl en blijft te allen tijde eigendom van de feitelijke auteur van het werk (of bloCnoot zolang de auteur niet kan worden teruggevonden). Zonder toestemming van de feitelijke auteur mag dit werk niet gebruikt worden voor andere doeleinden dan lezen. BloCnoot zal nooit toestemming geven indien de auteur niet teruggevonden kan worden. Mocht er sprake zijn van misbruik van de inhoud van het gepubliceerde werk op welke manier ook zullen er (in samenspraak met de auteur) stappen ondernomen worden.