248819
 
 
 
 
 

     Menu:

> Startscherm
> Schrijvers
> Verhalen
> Open verhalen
> FAQ
> Vintage

De Bron
5. Glasscherven
Door: Esther
Commentaar van de schrijver:
Categorie: Diversen
Geschatte leestijd: ca. 2 minuten

Michelle hoorde een luide gil komen vanaf het terras, gevolgd door het gerinkel van glaswerk en het bonzen van stoelen. Snel rende ze langs de keuken, door de eetzaal en opende de deuren naar buiten.
Rhodé lag huilend op de grond, tussen de brokken aardewerk en de scherven van wat eens een aantal mooie kristallen glazen waren geweest.
“Rhodé, meid. Is alles goed met je? Wat is er gebeurd?”
Michelle tilde het meisje op en keek of ze zich ergens verwond had. Ze kon alleen een paar schaafplekjes ontdekken en een klein sneetje in Rhodés knie.
Rhodé snikte haperend. “Sorry Michelle, ik.. ik kon er niks aan doen. Ik wilde een poes pakken en toen...”
Rhodé begon weer harder te huilen.
Michelle gaf Rhodé een knuffel.
“Het is niet erg joh, lieffie. Kom, dan gaan we even een pleister op je knie doen. En daarna ruimen we dit hier wel op. Lust je een ijsje?”
Rhodé knikte en veegde haar tranen weg.
Michelle lachte.
‘Was alle ellende in de wereld maar te stoppen met een knuffel, een pleister en een ijsje.’, dacht ze.
Ze liepen naar het kantoor en Michelle pakte de verbanddoos uit de la. Rhodé koos de pleister met het paard erop, om vervolgens vijf minuten voor de vrieskist te staan, voordat ze dan eindelijk een frambozenijsje koos.
“Wil je me ook meehelpen om het terras weer mooi te maken?”, vroeg Michelle aan Rhodé. Rhodé knikte.
“Hier, dan mag jij vegen en dan ruim ik alle kapotte glazen en borden op.” Michelle gaf Rhodé een bezem en pakte zelf de stoffer, het blik en een emmer uit de kast. Samen liepen ze terug naar het terras en begonnen alles op te ruimen.
Gepost op 23-06-2006 om 16:50 uur
620 keer gelezen
<< Vorige in deze serie

Alle verhalen in deze serie (De Bron)
Alle verhalen van deze schrijver (Esther)Door: EsQuizzy
Ja, leuk, Esther. Zo had ik me Michelle ook voorgesteld: zorgzaam en betrokken. Er zouden genoeg volwassenen zijn die gemopperd zouden hebben in die situatie.

Wat ik me wel afvraag hier, is: ze heeft net een nieuwe bezoeker, de man uit de auto? Ik zou hier, denk ik, nog ergens aan het begin een opmerking maken over dat ze iets van een verontschuldiging tegen hem mompelt. Of laat ze een nieuw aangekomen iemand gewoon staan zonder pardon?

Gepost op 23-06-2006 Om 17:59
Heej EsQ,

Nee, ik ga niet in op de nieuwe bezoeker, want die persoon is nog niet uit zijn auto gestapt. Het is gewoon een aanleiding voor een andere schrijver om zijn personage uit de auto te laten stappen. Neemt niemand deze aanleiding aan, dan laat ik de auto na een tijd weer wegrijden in de trant van iemand die de weg even vroeg.
Daarnaast zou ik dan twee personages hebben en dat mag niet ;)
Gepost op 23-06-2006 Om 22:48

Door: EsQuizzy
Oh, sorry, ik miste het feit dat ze niet achter de receptie zat maar op een andere plaats in het gebouw! Ik heb niets gezegd over die nieuwe persoon...

Gepost op 23-06-2006 Om 17:59

Door: EsQuizzy
mag ik je (ook al weet ik niet welke ervaring je al hebt van andere fora) een kleine tip geven over interpunctie?

Die komma na de aanhalingstekens zou ik niet doen. In een situatie als haar filosofische gedachte zou ik het als volgt afwerken:

...en een ijsje,’ dacht ze.

Voor een onderbouwing: zie het Open Verhaal 'Meer dan eens...', post 'Ommekeer', mijn reacties.

(Scheelt typwerk, en ik weet niet of je in deze opmerking geïnteresseeerd bent.)

Gepost op 23-06-2006 Om 18:03
Heej EsQ,
Het is mij geleerd om wel een komma te plaatsen na het uitspreken van gedachtes. Ik zal er het schrijfboekje op loslaten en mijn aantekeningen, maar volgens mij doe ik het toch wel goed.
Gepost op 23-06-2006 Om 22:49

Door: EsQuizzy
Misschien een typo, misschien bedoeld (het kan namelijk wel), maar de construcite 'mooi kristallen glazen' valt me op. Klinkt wat onnatuurlijk.

Mooie?

Wel leuk dat je het kristal laat zijn, terwijl het (vanuit het perspectief van Rhodé) 'glas' was.

De schadepost is groter nu, maar Michelle maakt er geen probleem van.

Klasse!

Gepost op 23-06-2006 Om 18:14

Door: prinses
Mooi stukje.
Psychologisch mooiste zin vind ik: Was alle ellende van de wereld maar te stoppen met een knuffel, een pleister en een ijsje...

Oké, Rhodé komt dus niet stiekempjes naar de paarden kijken, maar is bekend bij Michelle. Dus dan kent ze inderdaad Timmy ook.

Helder!
Gepost op 23-06-2006 Om 18:34
Oke!
Gepost op 24-06-2006 Om 01:27

Door: EsQuizzy
In mijn beleving is Rhodé al bijna inboedel van De Bron...

Gepost op 23-06-2006 Om 18:41
Zet dat dan even in je volgende post. Zoiets van dat Rhode na schooltijd en in de vakanties altijd op De Bron te vinden was. Dat is voor de andere mensen die straks meedoen dan ook begrijpelijk.
Gepost op 24-06-2006 Om 01:28

Door: EsQuizzy
Als ze deze reactie gelezen hebben, is dat ook duidelijk, lijkt me.
Maar wel een goed idee.

Gepost op 24-06-2006 Om 16:02

Door: EsQuizzy
De komma na een gedachte is goed, maar hij hoort volgens mij binnen de aanhalingstekens. Dat bedoelde ik. Sorry, niet duidelijk geweest.

En de persoon in de auto is wèl uitgestapt. Lees 'Deel 3' nog maar eens goed...Gepost op 24-06-2006 Om 22:18
Uh in mijn ogen is de komma na een gedachte, binnen de aanhalingstekens niet goed. Een komma suggereert dat er een pauze is (daarvoor zijn komma's), maar je gebruikt ze hier alsof het punten zijn, dus einde van een zin. Daarom gebruik ik dus punten aan het eind van een gedachte (de gedachte is immers af). Maar omdat de zin dan nog wel verder gaat, plaats ik dus een komma, zodat er een rustmoment in komt.
Afijn, dit heb ik ook al bij deel 1 gepost. Ik zal van de week de journalistieke boeken erop naslaan.

Gepost op 25-06-2006 Om 02:10

Door: EsQuizzy
Ik heb de auto al een verband met de nieuwe brief gegeven intussen, en de inzittende is alweer weggereden.

Maar als je Michelle een verontschuldiging naar 'de nieuw aangekomene' had laten mompelen, had je de nieuwe persoon er niet ingeschreven: je had helemaal in het midden kunnen laten of het een man of vrouw was, naam, reden van bezoek... Als je daar niets over zegt is het geen 'rol', maar een stille figurant.

Goed, ze was op haar kantoor, en heeft de persoon niet ontmoet. Situatie is opgelost zo, maar zonder buiten de regels te gaan, kun je met een beetje creativiteit een heleboel dingen doen, hoor, volgens mij...

Gepost op 24-06-2006 Om 22:42
Ik wilde juist deze 'persoon' openlaten voor evt. schrijvers die ook mee wilden doen. Dus vandaar dat ik er Michelle niet op liet reageren.
Gepost op 25-06-2006 Om 02:12

Door: EsQuizzy
De komma vervangt hier juist de punt om aan te geven dat de eigenlijke zin niet afgesloten is. Alleen bij uitroepteken, vraagteken en dat soort leestekens zou de komma er niet staan.

De punt schept verwarring in deze situatie, wanneer de zin eigenlijk nog niet afgesloten is.

Ongedefinieerde persoon: ja, dat was ook een van de redenen dat ik het openliet. Maar goed, zoals het nu is, kan het ook.

Gepost op 25-06-2006 Om 12:18

Door: EsQuizzy
Tip: kijk niet alleen naar interpunctie in je studieboeken, trek ook eens een paar willekeurige romans van een boekenplank...

Alle romans die ik uit mijn boekenkast trek (en dat zijn niet altijd de minste) gebruiken de komma in deze situaties op de manier zoals ik hem omschrijf. Daar heb ik al vaker leuke gesprekken met mensen over gehad, hier op de site...

Gepost op 25-06-2006 Om 12:20

Door: EsQuizzy
Over komma of leesteken binnen of buiten aanhalingstekens, lees eens http://taaladvies.net/taal/advies/vraag/871/


en

http://taaladvies.net/taal/advies/vraag/872/

We hebben het volgens hen allebei deels goed, zo te zien.

Ook al ben ik het niet helemaal met hen eens, en heb ik toch de indruk dat de meeste mensen gewoon zo interpunctie blijven doen, zoals ze dat gewend zijn. Wat echt fout is, pas ik aan, maar verder heb ik zoiets van: dit is mijn stijl...

Misschien moeten we dat allemaal maar gewoon doen, zolang we maar consequent blijven in onze stijl.Gepost op 25-06-2006 Om 12:28
Euhhh hier ga ik toch ff op happen ;) , ik had het helemaal goed. :P
Gepost op 25-06-2006 Om 12:44

Door: kiezel
Erg mooi geschreven, Esther!
Gepost op 30-06-2006 Om 10:54

Door: EsQuizzy
Leuk gehapt. Jij hebt het zo geleerd. Ik heb het anders geleerd, zoals we al uitgevonden hadden.

..Waarmee ik ook hap...

Gepost op 30-06-2006 Om 22:37

Door: EsQuizzy

Pfff. Wat deed ik toen nog irritant moeilijk over interpunctie… nu volg ik mijn eigen stijl gewoon, en als iemand het anders geleerd heeft: veel plezier!!!

Als je maar consequent bent.

Gepost op 21-07-2011 Om 00:04

Door: EsQuizzy

Goed. Feitelijk gebeurden er in en onder deze post twee dingen die niet helemaal klopten: Esther liet Rhodé gaan huilen (wat ik haar nog niet had laten doen). Het kan zijn dat Esther dit met mij overlegd had via de Inbox. Te lang geleden.

Ten tweede, de persoon was al uit de auto gestapt en zelfs naar binnen gelopen. Dit heeft Esther gemist in de eerste alinea van post 2.

Maar goed. Weer vrolijk verder, want er is geen man overboord.

Gepost op 21-07-2011 Om 00:09

Dit werk is ingezonden op http://www.blocnoot.nl en blijft te allen tijde eigendom van de feitelijke auteur van het werk (of bloCnoot zolang de auteur niet kan worden teruggevonden). Zonder toestemming van de feitelijke auteur mag dit werk niet gebruikt worden voor andere doeleinden dan lezen. BloCnoot zal nooit toestemming geven indien de auteur niet teruggevonden kan worden. Mocht er sprake zijn van misbruik van de inhoud van het gepubliceerde werk op welke manier ook zullen er (in samenspraak met de auteur) stappen ondernomen worden.