248819
 
 
 
 
 

     Menu:

> Startscherm
> Schrijvers
> Verhalen
> Open verhalen
> FAQ
> Vintage

Geslachtsregister
zevende bedrijf
Door: derkerik
Commentaar van de schrijver:
Categorie: Toneel / Cabaret
Geschatte leestijd: ca. 3 minuten

ZEVENDE BEDRIJF: JOZEF EN MARIA

De lector
Pakt het glas, ziet dat er niks in zit en zet het terug.
Na de Babylonische ballingschap verwekte Jechonja, Sealtiël, Sealtiël verwekte Zerubbabel, Zerubbabel verwekte Abihud…

De lector hoest.

…Abihud verwekte Eljakim, Eljakim verwekte Azor, Azor verwekte Sadok, Sadok verwekte Achim, Achim verwekte Eliud, Eliud…

De lector hoest erger.

…verwekte Eleazar, Eleazar verwekte Mattan, Mattan verwekte…

De lector hoest heel erg. Knecht 4 brengt de lector een nieuw glaasje water.

de lector
Neemt een slok water Mattan verwekte Jakob, Jakob verwekte Jozef, de man van Maria, uit wie Jezus geboren is, die Christus genoemd wordt.

Maria komt op.

Maria
Ik was zo bang, zo bang. Jozef en ik, wij hielden van elkaar, we zouden trouwen, maar ik was zwanger. We hadden nog nooit gevreeën, maar ik was zwanger!

Jozef komt op.

Jozef
Maria zei dat ze een engel gezien had en nu zwanger van God was. Dat moest ik geloven. Ze was gewoon vreemdgegaan en nu bedacht ze idiote verzinsels om mij niet te verliezen. Maar ze moest niet denken dat ik gek was. Ze ging maar naar die ander.

Maria
Ik hou van het kind dat in mij aan het groeien is. Elke dag zie ik meer uit naar het moment dat ik hem in mijn handen hou en tegen m’n borst druk om hem alle liefde te geven die ik in me heb. Maar begrijpen doe ik het niet. Jozef begreep het ook niet en ik kon hem dat niet kwalijk nemen.

Jozef
Ik was er kapot van. Mijn Maria was vreemd gegaan met een ander. Onze relatie was over, hoeveel pijn het me ook deed, ik kon niet ander. maar ik wou haar geen kwaad doen. Ik zou in stilte van haar scheiden, Haar niet aanklagen wegens overspel. Haar een kans geven om met die ander een leven op te bouwen.

Maria
Hoe moest ik het volhouden zonder Jozef. Niemand geloofde me. Het was zo zwaar en het zou alleen maar zwaarder worden. Waarom koos God mij? En waar was God nu? Het was zo anders toen ik de engel zag. Of toen ik bij tante Elisabeth was. Zij was hoogbejaard en kreeg toch nog een kind. Haar man had ook een engel gezien. Maar nu waren er geen engelen meer. Angst en eenzaamheid bleven over. Ik heb vannacht slecht geslapen. Ik stond op in de overtuiging dat ik Jozef nooit meer recht in de ogen zou kijken.

Stilte.

Maria
Maar toen ik het huis uit kwam, stond hij daar. Met een grote verbaasde grijns. Alsof hij een ook engel had gezien.

Jozef
Ik had een engel gezien. En die vertelde het verhaal van Maria. Dat Maria zwanger is van de Heilige Geest. Dat dit het kindje is dat beloofd is door de profeet Jesaja, toen hij vertelde dat een maagd een kind zal krijgen!

Maria
Loopt naar Jozef. Dus je blijft bij me, Jozef? Je wilt me door deze zware tijd heen helpen? Want het zal niet gemakkelijk zijn. Wil jij mij helpen dit kind op te voeden, alsof het het jouwe is?

Jozef
Ja, Maria, dat wil ik. God heeft me al opgedragen het kindje een naam te geven: “Jezus.” Want dit kindje is de redding die God ons aanbiedt. Hoewel wij er door alle geslachten heen, een ongelooflijke puinhoop van hebben gemaakt, biedt God ons dit kind aan. Daar mogen we dankbaar voor zijn. Daar moeten we dankbaar voor zijn.

SLOT

De lector
Neemt een slok water. Al die geslachten dan van Abraham tot David zijn 14 geslachten en van David tot de Babylonische ballingschap 14 geslachten en van de Babylonische ballingschap tot de Christus 14 geslachten. Tot zover de schriftlezing van vandaag.

De lector gaat af naar de kerkgangers. De lessenaar wordt naar achteren gereden. Na het voorspel zingen de Kerkgangers ‘Stille nacht.’

Kerkgangers
Stille nacht, heilige nacht,
vreed’en heil wordt gebracht,
aan een wereld verloren in schuld,
Gods belofte wordt heerlijk vervuld,
amen, Gode zij eer, amen Gode zij eer!

Na het naspel, wordt het lied nog 1 x geneuried. Neuriënd verlaten de kerkgangers 1 voor 1 de kerk in optocht.
Gepost op 11-06-2006 om 19:21 uur
276 keer gelezen
<< Vorige in deze serie

Alle verhalen in deze serie (Geslachtsregister)
Alle verhalen van deze schrijver (derkerik)Door: prinses
Onvoorstelbaar wonderlijk en tòch waar, dat God gewone mensen gebruikte om Zijn grote Plan uit te voeren...

Groot is Hij!
Gepost op 13-06-2006 Om 11:55

Door: EsQuizzy
Daar kan ik alleen maar op reageren met: „Amen!”

Gepost op 13-06-2006 Om 13:11

Door: prinses
En Derkerik, ik vergeet te zeggen dat ik het knap vind hoe je die boodschap weet vorm te geven. Bij deze!
Gepost op 13-06-2006 Om 14:34

Dit werk is ingezonden op http://www.blocnoot.nl en blijft te allen tijde eigendom van de feitelijke auteur van het werk (of bloCnoot zolang de auteur niet kan worden teruggevonden). Zonder toestemming van de feitelijke auteur mag dit werk niet gebruikt worden voor andere doeleinden dan lezen. BloCnoot zal nooit toestemming geven indien de auteur niet teruggevonden kan worden. Mocht er sprake zijn van misbruik van de inhoud van het gepubliceerde werk op welke manier ook zullen er (in samenspraak met de auteur) stappen ondernomen worden.