248817
 
 
 
 
 

     Menu:

> Startscherm
> Schrijvers
> Verhalen
> Open verhalen
> FAQ
> Vintage

Keiharde dromen
277 Caviteit
Door: EsQuizzy
Commentaar van de schrijver:
Categorie: Drama / Roman
Geschatte leestijd: ca. 4 minuten

„Waar zijn die dingen eigenlijk van gemaakt?” wilde Lidhia weten. Met een vies gezicht keek ze naar de vettige, ronde schijven die de generaal op de tegel drukte terwijl haar vader en Murox een ingewikkelde constructie met vezels en katrollen boven de vreemde vloertegel fabriceerden.
„Van kraakbeen, Hoogheid,” antwoordde de generaal. Lidhia griezelde bij het idee. Ze was vastbesloten de zuignappen in géén geval aan te raken.
„De zuignappen zijn bevestigd, Sire,” meldde Korfos plichtsgetrouw, terwijl hij de halfdoorzichtige instrumenten één voor één vastpakte en er eens flink aan trok. Ze leken goed vast te zitten: ze gaven in ieder geval geen millimeter mee.
„Hoe werkt dat?” informeerde Tirashya nu.
„Doordat de generaal het water onder de zuignap uit heeft gedrukt, is daar een lagere waterdruk ontstaan dan hier in het omringende water,” legde Silvaeo uit. „Het water boven de zuignap probeert die ruimte op te vullen. Dat drukt de zuignap vast tegen de tegel aan.”
„Dus… eigenlijk zuigt die zuignap helemaal niet?” meende Lidhia te begrijpen.
„Eigenlijk niet, nee,” antwoordde haar vader, terwijl Korfos de kabels begon te bevestigen.
„Maar hoe kan die druk van het omringende water dan gebruikt worden om die tegel los te trekken? Dat is toch zuigen?” vroeg Tirashya nu.
„Nou, ook hier geldt: eigenlijk niet. Want de waterdruk die op de zuignap drukt, drukt ook van onderen op de tegel. Wat wij straks gaan doen is proberen de zuignappen van hun plaats te krijgen door eraan te trekken. Als alles goed gaat, drukt de waterdruk van het water onder de tegel de steen dan omhoog, want de steen probeert óók om die leeggedrukte ruimte onder de zuignap te vullen.”
„Wat gek,” vond Tirashya, die evenals Lidhia haar best deed die uitleg te begrijpen. „Maar zuigt die tegel zich dan niet vast aan de bodem?”
„Die kans zit erin,” knikte Murox.
„Of… drukt het bovenliggende water dan de tegel naar beneden omdat de druk eronder kleiner wordt?” fronste Lidhia.
„Jij snapt het, meisje,” prees haar vader haar.
„Dus… wij gaan proberen om de zwaartekracht die op de tegel werkt te overwinnen, en de druk die het water er van bovenaf op uitoefent?” vroeg Lidhia.
„Die door u laatstgenoemde pressie zal zich pas gaan manifesteren wanneer de caviteit onder de tegel vergroot wordt zonder dat er een compenserende hoeveelheid water voor in de plaats kan stromen,” zei magister Toenak nu.
„En daarom hebben de gebroeders Mathon mij dit andere instrument meegegeven,” legde Korfos uit, terwijl hij een ander vreemd voorwerp oppakte, dat de nieuwsgierigheid van alle aanwezigen reeds geprikkeld had zonder dat ze er nog naar hadden durven vragen. „Hiermee kunnen wij water onder de tegel spuiten.”
„Dus… eigenlijk gaan wij de waterdruk overwinnen met waterdruk?” glunderde Lidhia.
„Sterker nog: wij gaan de waterdruk overwinnen met zichzelf!” zei Tirashya pienter.
„Domme waterdruk, dat hij dat trucje niet doorziet!” grapte Lidhia.
Allebei lachten ze even — even kruisten hun open blikken elkaar. Een warm gevoel doorstroomde Lidhia: het zou weer helemaal goed gaan komen met haar zusje! Blijkbaar had haar tastbare afscheid van Kirja, die middag in de koraaltuin, een wezenlijk effect op Tirashya gehad.
En Mamma zal wel veel met haar gepraat hebben, vermoedde ze.
De generaal bracht opnieuw verslag uit: „De kabels zijn bevestigd en gezekerd, Sire.”
„Mooi. Heer Murox, bedient u de spuit?” vroeg Silvaeo.
„Gaarne, Majesteit, tenzij één van de prinsesjes die taak graag op zich wil nemen?” antwoordde Murox direct.
„Ik wel,” knikte Tirashya. „Hoe werkt het, generaal Korfos?”
De generaal liet het haar zien. Het was een vrij eenvoudig apparaatje dat Gabriëlle aan het handpompje voor ballonnen deed denken, waarmee die zomer een clown in het winkelcentrum had gestaan als reclamestunt voor een supermarkt.
„En dan moet ik tussen de tegels spuiten?” wilde Tirashya nog weten. De generaal bevestigde dat.
„Maar de tegel kan onverwachts losraken!” waarschuwde hij haar. „Wees dus op uw hoede, Hoogheid!”
„Goed,” zei Silvaeo, die zelf een slinger ter hand genomen had. De generaal stond al klaar bij de andere. „Daar gaan we. Eén, twee…”
Op het „drie!” van de koning zetten hij en de generaal kracht op de molens. De terugloopbeveiliging maakte zacht tikkende geluiden op de draaiende tandwielen. Vezelkabels spanden zich; katrollen draaiden langzaam. De zuignappen hielden het allebei prima, maar de tegel bleef nog op zijn plaats.
„Tirashya?” spoorde Silvaeo haar aan. Snel drukte het meisje de dunne spuitmond in de naad van de tegel om er met flinke kracht water tussen te spuiten. Twee wolken donkergrijs slib spoten in tegengestelde richtingen weg uit de spleet. Het prinsesje ging zo de hele tegel rond, waardoor de naad rondom duidelijk leeggespoten werd terwijl de spanning op de kabels bleef stijgen.
„Dat die zuignappen dat houden!” verbaasde Lidhia zich hardop.
„Zo sterk is het gewicht van het water, Hoogheid,” knikte Murox haar toe.
Lidhia was onder de indruk.
Plotseling schoot — eerst aan generaal Korfos’ kant — de tegel los, om daarna direct ook aan de kant van de koning omhoog te komen onder gejuich van de beide prinsesjes. De tegel schommelde even heen en weer, maar hing al snel stil boven de ontstane opening, die nog schuilging in de dwarrelende wolk bezinksel die Tirashya veroorzaakt had.
„Kantelen dan maar,” gaf Silvaeo intussen aan. De generaal knikte. Voorzichtig lieten ze de complete constructie naar de zijkant overhellen, zodat de tegel netjes op de bodem kwam te liggen, vlak naast zijn vorige positie.
De waterverplaatsing verwijderde de sluier.
„Hè?” reageerde Lidhia bij het zien van wat er in de ontstane holte lag.
„Curieus,” vond Murox.

*** EINDE HOOFDSTUK 10 ***

Gepost op 04-09-2010 om 22:26 uur
137 keer gelezen
<< Vorige in deze serie

Alle verhalen in deze serie (Keiharde dromen)
Alle verhalen van deze schrijver (EsQuizzy)

Door:
Leuk, zoals je het hele proces omtrent het optillen van de tegel omschrijft.
En een heel erg nieuwsgierig-makend einde...
Gepost op 05-09-2010 Om 12:10

Ja!!! =)

Gepost op 06-09-2010 Om 08:11

Door:
Lidhias dagboek. Wedden? Wedden?
Gepost op 05-09-2010 Om 13:26

Euhm... ik weet niet hoe ik hierop moet reageren. =)

Gepost op 06-09-2010 Om 08:14

Door:
Deal. Wat is de inzet?
Gepost op 05-09-2010 Om 20:35

Ja, zo kan het óók! Kraanthia? =)

Gepost op 07-09-2010 Om 21:24

Door: Tines
Hmm. Ik ben niet zo weg van die (in mijn ogen) lange, technische uitleg... Dat haalt de vaart uit het verhaal. Maar leuk dat het trucje werkt!
Gepost op 05-09-2010 Om 21:30

...welke vaart, Tines? =)

Misschien kort ik het nog wat in. Misschien, want de zusjes zijn nou eenmaal nieuwsgierig...

=)

Gepost op 05-09-2010 Om 22:02

Door: Tines
Je schrijft niet snel genoeg voor mijn ongeduldigheid, bedoel ik

Maar toch vind ik het wel heel lang, wint de nieuwsgierigheid naar wat er onder de tegel zit het niet van de nieuwsgierigheid van de manier waarop?
Gepost op 05-09-2010 Om 22:12

De nieuwsgierigheid van de zusjes (en vooral Lidhia’s ongeduld) kan ik inderdaad wel wat verder benadrukken.

Verder heeft nieuwsgierigheid bij mijn weten nog nooit een technische procedure versneld. =)

Misschien blijkt uit jouw reactie wel dat de post juist heel goed weergeeft hoe Lidhia het ervaart: zij had ook niets liever gedaan dan gewoon even de tegel aan de kant tillen zonder ingewikkelde constructie. Maar net als jij moest ook zij wachten op de procedure... *knipoog*

=)

Gepost op 06-09-2010 Om 08:09

Door: EsQuizzy
De volgende post ligt trouwens al klaar. Ik lig weer eens een post voor, dat is lang geleden!Gepost op 06-09-2010 Om 08:23

Kd·278 is intussen ook gepost. =)

Gepost op 07-09-2010 Om 12:32

Door:
Eclipse, natuurlijk was het een retorische vraag.(Wedden) En om nou echt te gaan wedden... Esquizzy zou zijn post er ook nog op kunnen aanpassen. Maar goed, ik ben niet de moeilijkste, wat is je voorstel en wat denk jij dat er onder ligt?
Gepost op 09-09-2010 Om 19:12

Ja, dat ik mijn post er nog op ga aanpassen is echt wel een risico. Jullie kennen mij!

=)

Maar ik heb het al vastliggen voor mijzelf en zal dit niet meer aanpassen. Dat beloof ik.

Nu is het de vraag: vertrouwen jullie daarop?

=D

Gepost op 09-09-2010 Om 19:56

Door:
Ik snap wel dat het natuurlijk een retorische vraag was, maar dat weerhield mij nergens van.
Ik heb geen flauw idee wat er ligt, maar ik denk niet dat het Lidhia‘s dagboek is. En ik heb geen flauw idee waarom we zouden kunnen wedden, daarom vroeg ik het ook aan jou.
Ik vertrouw je volledig, Esq. Bovendien, als je de post zou gaan veranderen, in wiens voordeel zou je dat dan doen?

Gepost op 11-09-2010 Om 18:00

Ik ben heel benieuwd naar je beredenering van je gedachte dat het niet Lidhia’s dagboek is. Waarom denk je dat niet?

Als je me in een positie zou plaatsen waarin ik tussen vrienden zou moeten kiezen, zou ik die een alternatieve keuze maken.

Ik wijzig mijn planning dus niet.Gepost op 11-09-2010 Om 20:30

Door: EsQuizzy
Voeg alsjeblieft nog een stel smilies toe aan die bovenstaande reactie. Ik vergat even dat ze daar niet werken...Gepost op 11-09-2010 Om 20:32

Door:
mooie post
Gepost op 14-07-2011 Om 19:49

Dit werk is ingezonden op http://www.blocnoot.nl en blijft te allen tijde eigendom van de feitelijke auteur van het werk (of bloCnoot zolang de auteur niet kan worden teruggevonden). Zonder toestemming van de feitelijke auteur mag dit werk niet gebruikt worden voor andere doeleinden dan lezen. BloCnoot zal nooit toestemming geven indien de auteur niet teruggevonden kan worden. Mocht er sprake zijn van misbruik van de inhoud van het gepubliceerde werk op welke manier ook zullen er (in samenspraak met de auteur) stappen ondernomen worden.