248818
 
 
 
 
 

     Menu:

> Startscherm
> Schrijvers
> Verhalen
> Open verhalen
> FAQ
> Vintage

Keiharde dromen
159 Positie
Door: EsQuizzy
Commentaar van de schrijver:
Categorie: Drama / Roman
Geschatte leestijd: ca. 4 minuten

Tirashya verstrakte; haar ogen openden zich wijd bij de herinnering aan haar gedachte van nog maar enkele minuten geleden: door de langgerekte ruimte trok een ijzingwekkend geluid — een droeve klaagzang leek het, zoals het tussen de wanden, de plafonds en de uitstulpingen resoneerde. Nieuwe tonen werden aan de langgerekte litanie toegevoegd, en iedere toon leek sterker dan de vorige. Ze spande haar ogen in om iets te zien. Het duister was echter te volledig, want ook met de hogere lichtgevoeligheid van haar ogen als gevolg van haar grotere zwemdiepte viel er niets te zien.
Even dreigde ze in paniek te raken bij de gedachte dat er geen enkele verstopplaats was: de meest voor de hand liggende schuilplaats was de smalle pijp terug omhoog naar de koraaltuin. En om die te bereiken moest ze de hele afstand terugzwemmen — in de richting van de bron van het akelige geluid!
De tweede respons op het spookachtige gejengel was er een van een heldere, maar emotionele logica: ze voelde een bijna onweerstaanbare drang om haar verlichting op te laten komen met als hopelijk gevolg dat de spookachtige tonen door het licht zouden worden teruggedrongen tot hun normale proporties. Maar ze wist die aandrang ternauwernood te weerstaan.
In het nauw voelde ze zich gedreven, en ze had enkel haar lege handen om zich te verdedigen tegen wat het dan ook was dat haar belaagde en langzaam naderde…
„Almachtige, help me!” bewogen haar lippen in een voor onbevoegde oren onhoorbaar gebed, terwijl ze haar niets ziende blik op de bodem richtte. Maar direct hief ze haar hoofd weer omhoog om vol afgrijzen in de verte te staren: een zwak lichtschijnsel begon haar netvlies te betasten — een paarse gloed, die vanuit de linkerwand aan het uiterste einde van de gang leek te komen. Even meende Tirashya dat ze gek werd van de spanning, maar nog geen twee tellen later tekende zich duidelijk het luminescentiepatroon van een waterling af op het zwarte canvas dat haar in alle andere richtingen omgaf. Op een vreemde manier werkte de onthulling van de bron van het geluid als een ventiel op haar emoties: de druk werd dragelijker. Ondanks de psychische stress was haar verstand nog scherp genoeg om een conclusie te kunnen trekken: de oostelijke kerkergang en deze, die ze tot nu toe als haar eigen geheime gang had beschouwd, stonden nog steeds met elkaar in verbinding! Eventjes vroeg ze zich af hoe het mogelijk was dat ze dat nooit eerder ontdekt had, maar toen drong een urgentere gedachte zich aan haar op.
De open kerker! dacht ze bij de lumineuze ingeving van een mogelijke plek om zich te verstoppen.
Ze kwam in actie. Met in de verte de neuriënd naderende waterling en geen enkele zekerheid dat de man die Lidhia had aangevallen op weg was naar de koraalschacht, begon Tirashya hem tegemoet te zwemmen, verborgen door het donker. Als gevolg van de snel kleiner wordende afstand begon de eerder dissonant lijkende melodie snel vastere vormen aan te nemen.
Ik kčn dat lied, drong de vage gedachte tot Tirashya’s bewustzijn door, terwijl ze haar zelfs voor waterlingen extreem hoge opmerkzaamheid gebruikte om in haar verstand, met behulp van het geneurie, een gedetailleerde, driedimensionale schets van haar directe omgeving bij te houden. Daardoor vond ze de zevende kerker aan haar linkerhand met gemak in het nabije duister: het was de enige kerker in de gang, waarvan het tralieraam plat voorover op de gangbodem lag. Ze dook volledig op het gehoor de ruimte in en drukte zich in de meest geschikte hoek op de bodem — de wand die haar het beste verborgen zou houden als hij langs zou zwemmen. Het enige geluid dat nog weerklonk waren de trillende echo’s van het gezang, waaruit ook nog ergens de originele klanken te distilleren waren.
Na enkele tellen kwam het bange prinsesje een klein beetje tot rust.
Genoeg om goed te kunnen luisteren.
Langzaam draaide ze haar hoofd naar rechts.
Plotseling herinnerde ze zich de situatie die ze eerder in de nog diepere mijnschacht had doorleefd, toen ze achter deze zelfde persoon aan zwom omdat hij Lidhia ontvoerd had. Ze was hem toen plotseling kwijt geweest — en dat was voor haar het meest afschuwelijke moment geweest dat ze tot dan toe ooit had meegemaakt: de onzekerheid van waar hij zich bevond ten opzichte van haar…
Dat nóóit weer! dacht ze, en ze dwong zichzelf door al haar angst heen langs de ruwe celwand te zwemmen en voorzichtig om de hoek de gang in te kijken. Gelukkig had hij zijn lichtpatroon niet gedimd: hij had haar aanwezigheid blijkbaar niet bemerkt. Hij was dichtbij genoeg voor haar om het patroon nog eens goed in zich op te nemen. Naast haar angst voelde Tirashya zich boos en verdrietig dat ze vanaf vandaag haar verborgen privé-gang kwijt zou zijn. Naar deze eerder zo gewaardeerde plek zou ze niet meer terug kunnen keren…
Maar de vraag was nu: was hij onderweg naar de opening van de schacht, of had hij een ander doel, nog dichter bij haar positie!? Tirashya schatte dat hij nog ongeveer vijf meter van de onopvallende schachtopening verwijderd was, en hoopte vurig dat hij er doorheen zou gaan…

Gepost op 28-06-2009 om 21:52 uur
292 keer gelezen
<< Vorige in deze serie

Alle verhalen in deze serie (Keiharde dromen)
Alle verhalen van deze schrijver (EsQuizzy)Door: Tines
Spannend! Dat is inderdaad dezelfde luminescentie! Ik hoop niet dat hij nu de traliedeur dichtdoet... Dan zou Tirashya in grote problemen zitten!!! Ik hoop ook dat hij door die schacht omhoog gaat... En dan komt hij hopelijk de koningin tegen! Maar zo simpel zal het wel niet gaan... Alleen, was hij/ zij al in die gang? Of is er nog een ingang?
Gepost op 28-06-2009 Om 23:38

Tirashya trekt daar al een conclusie over. ;)

Gepost op 29-06-2009 Om 08:15

Door: Tines
Ja, dat de oostelijke gang en de gang naar de koraaltuin met elkaar zijn verbonden, toch? Maar betekent dat ook dat de oostelijke gang een uitgang heeft dan?

Trouwens, ook grappig dat het gewone zingen van iemand zo wordt vervormd door de kerkers! Zo ontstaan spookverhalen dus... Ben benieuwd of het lied wat diegene zingt ook al bij ons lezers bekend is...!
Gepost op 29-06-2009 Om 09:49

Volgens mij ben je een beetje in de war aan het raken met betrekking tot de gangen. Er is geen specifieke "gang naar de koraaltuin". Van de schacht tussen de koraalrots en Tirashya’s gang is het verhaal nog niet verteld. =)

Als je wilt weten over welke gang deze post gaat, lees dan nog eens Kd·99 Conclusies aandachtig door, en let daarbij goed op waar Tirashya op reageert — en hoe. Dat zou je een hint moeten geven, nu. =)

Ik zal proberen binnenkort een uitbreiding te plaatsen van de 3D-tekening onder Kd·108.

=)

Gepost op 29-06-2009 Om 11:36

Door: kiezel


Had ik al eens gezegd dat uit dit verhaal blijkt dat je een enorm goede schrijver bent?

Eén puntje: je gebruikt een ! en een ? achter elkaar. Dat schijnt te worden afgeraden.
Als je het vanwege jouw eigen NSVHO toch wilt gebruiken zou ik ze trouwens eerder andersom zetten (dus ?!).
Gepost op 29-06-2009 Om 11:13

=)

Mijn O is niet altijd NSVH, hoor kiezel. ;)

Dank je voor de opmerking. Daar had je me al eens eerder op gewezen, trouwens, herinner ik me.
Ik zal het hele verhaal er nog eens op doorlopen.

=)

Had je de foto bij Kd·146 al gezien?

Gepost op 29-06-2009 Om 12:06

Door: Levanda
Hm. Ik vind !? mooier, omdat dan het teken afgerond is. ?! laat te veel open plekken ontstaan.
Ben ik nog te volgen?
Trouwens, ik vind de beschrijvingen erg mooi: zwart canvas... Keep it going!
Gepost op 29-06-2009 Om 11:49

Ja, Levanda, ik kijk net zo aan tegen ?! of !?, en om dezelfde reden als die jij aangeeft: esthetiek. Maar officieel... tja, we zullen het nog eens onderzoeken. =)

Dank je voor het compliment!

Gepost op 29-06-2009 Om 12:11

Door: inem
Ik vindt het echt spannend EsQ, ga maar snel verder!

Gepost op 29-06-2009 Om 21:48

Ik doe mijn best, inem! =)

Gepost op 29-06-2009 Om 22:12

Door: inem
Goedzo, goedzo De wist ik wel!

Gepost op 29-06-2009 Om 22:36

Door: Tines
Ik bedoelde ook de schacht. Gebruikte alleen het verkeerde woord... Maar ik zal Kd99 dan nog maar eens doorlezen, ja. Ben nu een beetje verdwaald...
Gepost op 30-06-2009 Om 00:42

Aha. Sorry. =)
Dan maak ik het door die kleine spraakverwarring alleen nog maar ingewikkelder voor je, of niet?

Ik hoor wel of je eruit komt met Kd·99. =)

Zo niet, dan zal ik het nog wel even verduidelijken.

*bloempje*

Gepost op 30-06-2009 Om 07:27

Door: EsQuizzy
@ Tines, nogmaals reagerend op je reactie waarin de spraakverwarring plaatsvond:

Ja, dat ... dan?
Dat is wel de conclusie die Tirashya daar trekt.

Trouwens, ook ... bekend is…!
Onder water hebben geluiden een heel ander karakter dan erboven. En in een grot onder water is dat wéér heel anders. Je theorie over de oorsprong van spookverhalen zou weleens heel dicht bij de werkelijkheid kunnen liggen.

=)

Gepost op 30-06-2009 Om 08:11

Door: Tines
Okee, dan heb ik die conclusie van Tirashya goed meegekregen! Geeft niet...

Dat karakter van geluiden onder water is wel een goed punt. Apart effect! Maar zeker niet ongeloofwaardig, zoals je het brengt!

Nog even inspringend op de ?!/ !?
Volgens mij moet het ?! zijn in plaats van andersom, dus dat ben ik met kiezel eens... Maar daarbij komt dat ik het ook mooier vind, juist... Mijn gedachtegang daarbij: aan het einde van zo`n zin komt dan eerst een zwak teken (?, want je vraagt je iets af) en dan volgt een sterk teken (! want dan pas `ontdek` je de nadruk)... Hopelijk is dit een beetje duidelijk, maar zo beredeneer ik het ongeveer...
Gepost op 30-06-2009 Om 10:12

Prachtige redenering. =)

Weet je alleen wel zeker dat je Tirashya’s conclusie in deze post goed hebt meegekregen?

*bloempje*

Gepost op 30-06-2009 Om 12:37

Door: Tines
Ehm, nee... Maar dat weet ik nooit met Kd! Dus de schachtopening zit tussen hen in? Dan zit die dus niet op het einde van een gang, toch? En Tirashya hoopt dat hij door die opening gaat, maar dan moet hij weten dat die überhaupt bestaat!

Er zijn zoveel mogelijkheden, ik weet echt niet wat ik moet kiezen/ zeggen... Weet je zeker dat het te beredeneren is?
Gepost op 30-06-2009 Om 21:56
Ja. Heb je je verkeerde aanname al gevonden?

=)

Gepost op 30-06-2009 Om 21:58

Door: Tines
Nee, ik heb echt geen flauw idee...

En vanuit jou is het vast te beredeneren, maar ik pik je logica hier écht niet op Zo is het echt te moeilijk... Als je me niet hielp, was ik niet eens zo ver gekomen... En ik weet niet eens of ik nu wel ergens ben!
Gepost op 30-06-2009 Om 23:34
Oké. Wie roept er: "…naar alle waarschijnlijkheid…" — en waarover?Gepost op 01-07-2009 Om 08:09

Door: Tines
De zij-arm is niet ingestort! Ik heb er blijkbaar een beetje overheen gelezen, hier... Sorry! Dus dan zit Tirsch in de zuidgang waarvan ze dachten dat die was ingestort en is die ook nog eens verbonden met de oostelijke gang! Tenminste, dat denkt Tirashya... Maar komt die vreemdeling niet gewoon door de schacht naar beneden?

Ben ik er bijna?
Gepost op 01-07-2009 Om 11:58

Bijna. Je hebt het nu in ieder geval door over welke gang we het hier hebben. Extra hints zouden zijn geweest:
Wat bedoelt Tirashya met die "Goed zo" in Kd·99, als je in aanmerking neemt dat ze die vermeend ingestorte gang in Kd·159 "haar verborgen privé-gang" noemt? Dat zou ze nooit van de oostelijke gang zeggen, want die is algemeen bekend en openbaar bereikbaar vanuit het paleis.

Waar je nog niet helemaal uit bent:

Waar bevond Tirashya zich toen ze deze gang binnenkwam? En op welk punt verscheen de paarse lichtgloed voor het eerst in deze gang?

=)

Gepost op 01-07-2009 Om 12:16

Door: Tines
Oh en voor de volledigheid: Toenak riep iets over waarschijnlijkheid en dat ging over die zij-arm!

Wat ik nog niet snap... Hoe zit het met die diepere laag? Want daar heeft Toenak nog niets over gezegd, dus misschien zitten er wel verbindingen tussen de verschillende lagen en moet ik daar ook rekening mee houden.
Gepost op 01-07-2009 Om 12:00

Hoe bedoel je: "Daar heeft Toenak nog niets over gezegd?"

???

Gepost op 01-07-2009 Om 12:20

Door: Tines
Toenak heeft nog niets over die diepere laag gezegd, toch? Want ik meende dat er in dit gangenstelsel nog een laag was... Heb ik ergens zo gelezen, volgens mij!
Gepost op 02-07-2009 Om 22:06

Klopt, en als je goed leest, zul je zien dat zowel een deel van Kd·99 als bijna de volledige Kd·100 gevuld zijn met Toenaks verhaal daarover! *bloempje*

Vandaar dat ik verbaasd was over die uitspraak van jou. ;)

Gepost op 02-07-2009 Om 22:09

Dit werk is ingezonden op http://www.blocnoot.nl en blijft te allen tijde eigendom van de feitelijke auteur van het werk (of bloCnoot zolang de auteur niet kan worden teruggevonden). Zonder toestemming van de feitelijke auteur mag dit werk niet gebruikt worden voor andere doeleinden dan lezen. BloCnoot zal nooit toestemming geven indien de auteur niet teruggevonden kan worden. Mocht er sprake zijn van misbruik van de inhoud van het gepubliceerde werk op welke manier ook zullen er (in samenspraak met de auteur) stappen ondernomen worden.