248818
 
 
 
 
 

     Menu:

> Startscherm
> Schrijvers
> Verhalen
> Open verhalen
> FAQ
> Vintage

Keiharde dromen
157 Labyrint
Door: EsQuizzy
Commentaar van de schrijver:
Categorie: Drama / Roman
Geschatte leestijd: ca. 3 minuten

Koningin Quevéra was niet uit een kwetsbare koraalsoort gesneden. Ze had in vele situaties en op vele manieren overwinningen behaald die haar tot de weerbare waterlinge hadden gevormd die ze nu was. En op dit moment was de situatie ernaar dat ze voelde dat ze tot actie moest overgaan — ongeacht wat voor actie dat zou zijn. Haar twee dochters hadden ieder op hun manier te kampen met moeilijkheden en uitdagingen die groter waren dan zij konden bevatten, en Quevéra’s moederhart was niet van het type dat haar passief aan de zijlijn kon laten staan. Ongeveer een half uur nadat haar man en de generaal in de richting van de zitkamer waren vertrokken, verliet zij de koninklijke slaapzaal, wenkte zij haar lijfwacht en zwom ze in de richting van de slaapvertrekken van de prinsesjes.
Lidhia lag heerlijk te slapen en straalde een vredige rust uit, al lag ze half naast haar bed.
Heel anders dan nog maar kort geleden, glimlachte de koningin, waarop ze verder zwom naar Tirashya’s kamer.
„O,” liet Quevéra zich kalm ontvallen, zodra ze zag dat haar dochtertje niet daar aanwezig was waar ze verwacht werd. Ze sloot haar ogen en probeerde zich voor te stellen waar Tirashya zich zou kunnen ophouden. In eerste instantie verwachtte ze dat het ondernemende meisje zeer waarschijnlijk met haar neusje bovenop de actie in de zitkamer zou zwemmen. Maar die gedachte verwierp ze direct weer: Silvaeo zou dat nooit goedkeuren en haar regelrecht terug naar haar kamer hebben gestuurd — waarschijnlijk voorzien van een lijfwacht, onder de huidige omstandigheden.
Een tweede mogelijkheid doemde vanuit haar voorstellingsvermogen op en bezorgde haar koude rillingen: de kerkerschacht!!! Tirashya zou heel goed in staat zijn zichzelf te dwingen om door haar angst heen te bijten! — maar nee, ze ontspande zich weer bij de herinnering dat de schacht bewaakt werd. Die mannen zouden Tirashya in geen geval toestaan hen te passeren.
Dan was er nog het topbalveld: had Lidhia Tirashya gisteren niet een bepaalde techniek proberen bij te brengen? Als ze daar was, zouden de wachters haar ook bijzonder scherp in de gaten houden, helemaal na het incident met de haai. Dat zou dus geen punt zijn.
Toch zaten de gebeurtenissen van de afgelopen week haar dwars: Tirashya en Lidhia stonden er allebei om bekend dat ze graag een zwemmeling maakten in de koraaltuin, maar zelfs als Tirashya gewoon even naar buiten was gegaan omdat ze vroeg wakker was geweest, dan droeg dat op dit moment een ondertoon van gevaar met zich mee in Quevéra’s beleving. Boven de koraalrotsen was je altijd zichtbaar voor de wachters. Wanneer je ertussen zwom vormden de formaties echter een waar labyrint aan doorgangetjes en overbruggingen die onder normale omstandigheden tot haar verbeelding spraken, maar die nu op haar overkwamen als een onoverzichtelijk oerwoud van aan het oog onttrokken plaatsen. En die konden als dekmantel dienen voor elk denkbaar kwaad…
Ze vroeg zich af wat ze zou gaan doen: het had weinig zin het hele paleis en het koraalpark te gaan doorzoeken: de kans dat ze haar dochtertje tegen het lijf zou zwemmen was maar klein.
„Tirashya zwemt niet in zeven grotten tegelijk,” zei ze, om zichzelf gerust te stellen. Maar iets voelde niet helemaal zoals het hoorde te zijn…
Ze besloot eerst haar man op te gaan zoeken. Van hèm had ze tenminste een redelijk idee waar hij zich op dit moment zou bevinden…

Gepost op 23-06-2009 om 23:08 uur
299 keer gelezen
<< Vorige in deze serie

Alle verhalen in deze serie (Keiharde dromen)
Alle verhalen van deze schrijver (EsQuizzy)Door: Tines
Leuk! De koningin krijgt een grotere rol! Zo te zien hebben de prinsesjes hun ondernemendheid niet van een vreemde!
Hoe super zijn weer de vervormingen van spreuken voor luchtmensen naar spreuken voor onderwatermensen! Die met het koraal; ze zwemt niet in zeven grotten tegelijk... Supersuper!
Gepost op 24-06-2009 Om 00:01

Dank... =)

Gepost op 24-06-2009 Om 11:24

Door: kiezel
Ik sluit mij helemaal aan bij de reactie van Tines!

Maar je kent mij, ik leg graag nog wat zeezout op jouw onderwaterslakken...

...dat ze voelde dat ze tot actie moest overgaan — ongeacht wat voor actie dat was. Ik zou wat voor vervangen door welke. En eventueel het laatste woordje actie laten vervallen. Of zoiets: — ongeacht wat dat dan zou zijn.

Quevéra’s moederhart was niet het type dat passief aan de zijlijn kon gaan staan: kan een moederhart aan de zijlijn staan? Zou je niet beter kunnen zeggen: Quevéra’s moederhart maakte haar niet het type dat... etc.?

Silvaeo zou dat nooit goedkeuren en haar lijnrecht terug naar haar kamer hebben gestuurd: is regelrecht misschien beter? Of gebruik je bewust het rechtlijnige lijnrecht?

...door haar angst heen te bijten! — maar nee, ... Ik twijfel over het gebruik van een uitroepteken en een gedachtestreep direct na elkaar...

>>>
Gepost op 24-06-2009 Om 09:57

Dank je, kiezel!!!

"wat voor": ik ben het niet helemaal met je eens: "wat voor actie" (soort) is iets anders dan "welke actie" (uiteindelijke keuze).
Ik denk aan een andere aanpassing die de stijl iets opwaardeert, daar.

"moederhart": die zin zal ik nog eens kritisch onder de loep nemen.

"regelrecht": ik had linea recta in gedachten, maar dat kan Quevéra niet denken, dus had ik het letterlijk vertaald. Maar "regelrecht" is beter, dank je voor de opmerkzaamheid!

Uitroepteken-gedachtestreep-kleine letter: je mag erover twijfelen. =)

*bloempje*

Gepost op 24-06-2009 Om 11:21

Door: kiezel
>>>

Even terugkomend op het woord zwemmeling, dat je in deel 39 ook al gebruikte. Allereerst: hij is nog steeds leuk! Maar analoog aan wandelen - wandeling zou het eigenlijk zwemmen - zwemming moeten zijn, toch? Zwemmeling klinkt mij meer als iets wat je overkomt, zoals bij drenkeling of banneling, en niet als iets wat je aan het doen bent, zoals bij wandeling of uitvoering. Ondanks dat: het klinkt nog steeds leuk!

Gepost op 24-06-2009 Om 09:58

Ik houd het bij zwemmeling. Die lijkt het meest op "wandeling" en werkt het minst verwarring in de hand.

Dat dat misschien niet volledig consequent is... lees de volgende webpagina eens:

http://www.moorsmagazine.com/dichtershoek/charivarius2.html

;)

Gepost op 24-06-2009 Om 11:12

Door: kiezel
Die link die je geeft is leuk!!!

M.b.t. het gedachtestreepje: ik kan geen expliciet `verbod` op jouw constructie vinden maar denk toch dat het officieel niet klopt. Ik kan trouwens ook geen voorbeeld vinden waarin het op dezelfde manier wordt gedaan als jij hier doet. Er worden simpelweg geen leestekens om het gedachtestreepje heen gebruikt.

Imho zou je moeten kiezen uit de volgende twee:
...door haar angst heen te bijten — maar nee, ...
(uitroepteken weglaten; gedachtestreepje geeft zelf ook al nadruk)
of:
...door haar angst heen te bijten!
Maar nee, ...

(gedachtestreepje vervangen door regeleinde waardoor je ook de overgang / omslag accentueert).

Maar dat is dus slechts `mho`...
Gepost op 24-06-2009 Om 11:56
Ik zou je tweede alternatief willen overwegen.

Maar ik ben ook van het type dat zich bij gebrek aan een precedent wel wil opwerpen als degene die iets als eerste en/of enige wèl doet.

IMNSVHO moet dat kunnen.

=)

Gepost op 24-06-2009 Om 12:32

Door: inem
WOw, goed geschreven!
Het is inderdaad leuk dat de Koningin nu ook een grotere rol krijgt...
Ik denk dat ze haar man wel vindt... Dat hoopt ik tenminste, want ze denkt, ze heeft iedergeval een redelijk idee waar hij is...

Ik vindt het echt geweldig om Kd te volgen!!

Ben benieuwd EsQ!

Schrijf maar gauw verderGepost op 24-06-2009 Om 12:08

Ik ben óók benieuwd, inem. ;)

Gepost op 24-06-2009 Om 12:36

Door: EsQuizzy
@ kiezel: ik heb enkele kleine aanpassingen doorgevoerd. Beter zo?

Dank je voor het meedenken!!!Gepost op 24-06-2009 Om 17:47

Door: Levanda
Wat betekenen aal die afkortingen?
Gepost op 24-06-2009 Om 18:28

IMHO = In My Humble Opinion

MHO = My Humble Opinion

IMNSVHO = In My Not So Very Humble Opinion

=D

Gepost op 24-06-2009 Om 20:17

Door: Levanda
Haha
Gepost op 24-06-2009 Om 20:25

Door:
Ongeveer een half uur? Of een halve stonde?
Gepost op 13-08-2010 Om 20:01

Hier is het echt ‘een half uur’: het is een auctoriaal tekstgedeelte.

=)

Dank voor je oplettendheid!

Gepost op 13-08-2010 Om 21:59

Door:
Dat wordt zoeken naar een alg in zeewier!
Gepost op 13-08-2010 Om 20:08

Misschien... =)

Gepost op 13-08-2010 Om 22:00

Dit werk is ingezonden op http://www.blocnoot.nl en blijft te allen tijde eigendom van de feitelijke auteur van het werk (of bloCnoot zolang de auteur niet kan worden teruggevonden). Zonder toestemming van de feitelijke auteur mag dit werk niet gebruikt worden voor andere doeleinden dan lezen. BloCnoot zal nooit toestemming geven indien de auteur niet teruggevonden kan worden. Mocht er sprake zijn van misbruik van de inhoud van het gepubliceerde werk op welke manier ook zullen er (in samenspraak met de auteur) stappen ondernomen worden.