248818
 
 
 
 
 

     Menu:

> Startscherm
> Schrijvers
> Verhalen
> Open verhalen
> FAQ
> Vintage

Levanda
Hoofdstuk 1
Door: Levanda
Commentaar van de schrijver:
Categorie: Fantasy
Geschatte leestijd: ca. 4 minuten

Hoofdstuk 1

Levanda werd wakker en voelde de zon in haar gezicht kietelen. Voor ze haar ogen opende draaide ze zich om, zodat de gouden, felle morgenzon die tussen de zware witte gordijnen door scheen haar niet zou verblinden. Mirthe haar kamenierster, een vriendelijk meisje dat een paar jaar ouder was dan Levanda, was al druk in de weer met emmers heet water.
“Ah, prinses, u bent eindelijk wakker. Kom, schiet nu op, uw bad staat al klaar. Vergeet niet dat vanavond het bal ter ere van uw broertjes eerste verjaardag is.”
“Nee, hoe had ik dat kunnen vergeten,” mompelde ze. Ze kroop tussen de zachte lakens vandaan en gleed uit bed. Haar voeten raakten het zachte grasgroene tapijt, dat speciaal voor haar gemaakt was. Toch vond ze het nog altijd lekkerder om echt gras tussen haar tenen te voelen, iets wat ze maar zeer zelden kon. Ze liet zich in het heerlijk warme water zakken en zakte tegelijk weg in haar herinneringen van de vorige avond. Haar ouders bemoeiden zich zo min mogelijk met haar, haar opvoeding was altijd aan anderen overgelaten. Toch vond koning Avarus het nodig om haar een zeldzame preek te geven.
“Prinses, ik ga ervan uit dat u bekend bent met het bal dat over twee avonden plaats vindt en dat u aanwezig zult zijn?”
Natuurlijk was ze ermee bekend. Ze had al twee weken niets anders gehoord van haar gouvernante, Vrouwe Yolanthe. Ook het feit dat ze aanwezig moest zijn was niet nieuw, ze moest altijd aanwezig zijn op een bal of banket. Maar dit zou wel het eerste bal zijn waarbij ze mee moest dansen. Dat was geen probleem, Levanda hield van dansen. Wat wel een probleem was, was dat alle mannen die met haar dansten ook met haar zouden willen trouwen. Ze was nu al veertien, bijna vijftien en het eigenlijk al getrouwd moeten zijn. Het bal was voor haar de perfecte gelegenheid om mogelijke huwelijkskandidaten te ontmoeten.
“Voor mij, om hen te ontmoeten?” dacht ze. “Het is eerder een goede gelegenheid voor hen om mij te ontmoeten.” Haar vader had niet op een antwoord gewacht en was al verder gegaan: Levanda was hun enige dochter, de enige prinses uit de hele familie en er werd dus verwacht dat ze een mooie en sterke verbintenis zou verzorgen. Ze moest zich niet alleen beleefd gedragen zoals altijd, dit keer moest ze iets meer charme laten zien. Ze zou zich voor moeten doen als een verstandige, vriendelijke, elegante, beschaafde, beleefde, beminnelijke en niet in het minst aantrekkelijke prinses, met wie een goed huwelijk gesloten zou kunnen worden.
Levanda had niet gedurfd haar vader te vragen hoe iemand in ’s hemels naam zo veel dingen tegelijkertijd kon zijn.
“Prinses, schiet toch op!” de snerpende stem van Vrouwe Yolanthe haalde Levanda uit haar overpeinzingen. “Prinses, uit moet nu toch echt uit het water komen, voor uw huid gaat rimpelen.”
“Help, wat is ze toch een ouwe zeur! Wat maakt het uit dat mijn huid nu gerimpeld is. Dat is wel voor het bal.” Zuchtend hees Levanda zich uit het bad en volgde vrouwe Yolanthe naar de keuken voor haar ontbijt.
Vrouwe Yolanthe was een ongetrouwde vrouw die duidelijk over haar hoogtepunt heen was. Alleen had ze het zelf nog niet door. Haar futloze muisbruine haar was doorspekt met grijze strengen. Altijd had ze het opgestoken in een strakke knot bovenop haar hoofd. Haar dunne lippen waren knalrood geverfd wat ze nog smaller deed leken. Haar neus was spits, haar ogen grijs. De jurken die ze droeg waren net iets te laag uitgesneden: onder haar hals was haar huid vlekkerig en rimpelig. Ze was recht en nogal streng.
Tijdens het ontbijt praatte vrouwe Yolanthe tegen haar aan over de net begonnen dag: eerst zou ze nog wat studeren in de bibliotheek, vervolgens zou ze danslessen volgen, dan mocht ze een korte wandeling in de tuin maken. Daarna zou klaar gemaakt worden voor het bal.
“Wist ik nu maar wie er op het bal zouden komen,” riep vrouwe Yolanthe vertwijfeld uit. Waarschijnlijk dacht ze dat Levanda dan meer aandacht aan haar gezeur zou besteden. “Ik zal haar maar niet uit die droom helpen,” dacht Levanda, kauwend op een broodje.
Op dat moment kwam Mirthe binnenlopen. “Vrouwe, de naaisters hebben een probleem met de jurk,” zei ze, een kleine kniebuiging makend.
“O nee, dat zal toch niet!” Paniekerig graaide Vrouwe Yolanthe haar rokken bij elkaar en rende ze de deur uit. Mirthe maakte een kniebuiging naar Levanda en liep weg. Levanda pakte snel nog een appel en een broodje en verliet snel de keuken om in de tuin in het gras, verstopt achter een paar struiken verder te eten.
Vrouwe Yolanthe had weliswaar altijd haar best gedaan Levanda alle etiquette tot in het kleinste detail bij te brengen, maar het was tevergeefs geweest. Het prinsesje was altijd liever buiten geweest om te wandelen, paard te rijden of onder een boom bloemenkransjes te vlechten. Ook toen ze daar volgens haar gouvernante te oud voor was.
Levanda had haar “bewaakster” nooit gemogen, al was het alleen al omdat ze juffrouw Marrina vervangen had. Juffrouw Marrina was een vrolijke jonge vrouw geweest met vriendelijke diepblauwe ogen. Haar blonde haar was natuurlijk opgestoken, afgezien van de krullende plukjes die altijd los wisten te komen en vrolijk rond haar zachte gezicht dansten. Ze had Levanda altijd eerst geleerd hoe ze iets wel moest doen en vervolgens hoe ze het niet moest doen. Dat eindigde altijd in een enorme schaterbui, waarop juffrouw Marrina een serieus gezicht trok en ze beiden opnieuw in lachen uitbarstten. Levanda had zich aan Marrina gehecht en vond het vreselijk dat ze wegging om te trouwen. Levanda vermoedde dat Vrouwe Yolanthe niet eens wist hoe het niet moest en omdat ze haar niet wilde kwetsen hield Levanda haar mond.
Weer werd Levanda ruw onderbroken door de stem van Vrouwe Yolanthe terwijl ze net een bloemkrans op haar donkerbruine haren zette.
“Dus hier zit u prinses! Ik heb zojuist vernomen wie er allemaal zullen komen vanavond.”
“Dat is heel fijn voor u, maar ik zie zo gauw niet wat ik daar mee moet.”
Vrouwe Yolanthe deed net alsof ze het niet gehoord had en ging verder: “Prins Dakmar van Lakilië zal aanwezig zijn, evenals de zoon van Heer Donstarte van Dalamde, Heer Fildes. Ook prins Ayen van Arlokië zal aanwezig zijn…”
“Evenals vele andere hooggeëerde gasten tegen wie ik innemelijk, beleefd en vriendelijk moet zijn en op wie ik een goede indruk moet maken omdat ze misschien wel met me willen trouwen. Ik zal worden bekeken en op waarde geschat worden als een paard op de veemarkt.”
“U schijnt goed op de hoogte te zijn, prinses,” zei Vrouwe Yolanthe stijfjes met een vleugje sarcasme.
“Inderdaad,” zei Levanda. In stilte voegde ze eraan toe: “Vind je het gek, als ik het al twee weken hoor?” Ze stond op, neeg haar hoofd ten afscheid en ging een paar passen verderop weer in het gras zitten.
Gepost op 18-01-2009 om 17:18 uur
307 keer gelezen

Alle verhalen in deze serie (Levanda)
Alle verhalen van deze schrijver (Levanda)Door: EsQuizzy
Wat ging er mis met opslaan, Levanda?

Gepost op 18-01-2009 Om 22:01
Het lukte niet meer om het als vervolg te maken. Dus dan maar zo. Drie hoofdstukken per keer is drie keer minder problemen. Het volgende hoofdstuk laat nog even op zich wachten
Gepost op 19-01-2009 Om 07:16

Door: EsQuizzy
Nog even: ik heb inmiddels uitgebreid op 1 en 2 gereageerd, maar door het herplaatsen zijn die reacties verwijderd.

Daarmee ook de uitgebreide complimenten, zowel voor de enorm aansprekende, vlotte schrijfstijl als de heerlijke humoristische en soms ironisch/sarcastische ondertoon. Echt klasse dit verhaal en ik zal het zeer zeker verder gaan volgen!

Commentaar op H3 volgt zo snel mogelijk.Gepost op 18-01-2009 Om 23:03
Eerder zei je dat ik maar moest door schrijven voor je me in zou halen. Nu zou ik sowieso doorschrijven, maar jij hebt nog een beetje een achterstand... Van 13 hoofdstukken, denk ik zo
Gepost op 24-01-2009 Om 19:31

Door: EsQuizzy
Niet altijd tijd...

Hoofdstuk 3 gelezen!

>

In de tweede zin (Bij - te zijn) gebruik je twee keer ‘aanwezig zijn’. Misschien is een van de twee te vervangen door iets anders? Leest leuker.

Die dagen zag ze prins Ayen niet meer

Leuke naam trouwens: Prins Ayen. Zeker een nieuw spelletje: prinsje aaien?

Totdat, … kwam.
Lange zin, die makkelijker te begrijpen wordt als je het woordje ‘ze’ van bijna achteraan bijna helemaal vooraan zet: ‘Totdat ze, toen de feestdagen …’
En ook dan is het misschien een goed idee om deze zin te splitsen in twee zinnen.

Leuke reden om zich te verstoppen heeft ze, trouwens!

Heftige scène die volgt. Goed gedaan!

Het bonken was verminderd
(Voltooid deelwoord! ’t Kofschip…)

wende komt van wennen,
wendde komt van wenden, en die laatste bedoel je hier: voorwenden.


>>
Gepost op 29-01-2009 Om 18:37

Door: EsQuizzy
>>

...en (ze) zorgde (ze) dat ze wat extra slaap kreeg.
Eén van de beide ‘ze’-s tussen haakjes zou ik toevoegen. Kiezel kan dat beter uitleggen dan ik… En de onderstreepte ‘ze’ lijkt me gewoon handig daar.

opeten is één woord.

“een dame van mijn stand niet
LOL stukje! Misschien nog even een … toevoegen: “…een dame van mijn stand

Zo geef je aan dat ze haar kleedster onderbreekt, en dat het geen tikfout is (vergeten hoofdletter).

de hooibalen de achter de stallen.
Duh...?

De wachters, die echter niet dom waren, gingen er niet met zijn tweeën op af, maar alleen. De ander bleef staan.
Ik snap (na drie keer lezen) wat je wilt omschrijven, maar dat omschrijf je niet. Ze gaan er alleen op af (dus allebei), maar de ander blijft staan... Idee om daar nog eens naar te kijken en het iets duidelijker te verwoorden?

fluisterderden is een mooi woord voor Galgje. Daar komen ze nóóit achter!

>>
Gepost op 29-01-2009 Om 18:54

Door: EsQuizzy
>>

Vervolgens hees ze zich op het dak.
Ik zou ‘zich’ vervangen door ‘zichzelf’, dat leest prettiger achter de voorgaande zin aan. En misschien is het (om twee keer ‘op het dak’ zo vlak na elkaar te voorkomen, een idee om de tweede zin ietsje aan te passen: Vervolgens hees ze zichzelf op aan de dakrand. …of zoiets?

Spannend, hoor! En nu ik H3 mijn reacties heb gegeven, ga ik eerst eens rustig lekker verder lezen!

Gepost op 29-01-2009 Om 19:03

Door: Gabriëlle
Wat een leuk verhaal Dat met die kleuren, echt geweldig! En je voelt gewoon hoe het prinsesje in dat keurslijf zit. Arme Levanda!

In hoofdstukje één wat dingen waar in over struikelde
niet in het minst aantrekkelijke prinses: moest ze nou wel of niet aantrekkelijk zijn en wat zeg je met deze zin?

haar hoogtepunt had gehad: klinkt een beetje vreemd, ik zou zeggen, had haar beste jaren gehad.

En nu wordt het ook nog spannend.

Gepost op 07-03-2009 Om 09:16
Ik vind het stukje met de kleuren ook leuk. Bij één van de kleuren moet er een streepje staan tussen rood en de andere kleur. Dit keer lap ik de regels aan mijn laars, dat staat zó lelijk; alle kleuren zonder streepje, en één met!
Gepost op 07-04-2009 Om 18:23

Door: EsQuizzy

Persoonlijk vond ik dat hoogtepunt wel aardig klinken.

Gepost op 07-03-2009 Om 15:56
Het wordt volgens mij ook gewoon gebruikt, hoor.
Gepost op 07-04-2009 Om 18:13

Door: Gabriëlle
Oké, ik neem het terug: dichterlijke vrijheid moet je niet beknotten.
Gepost op 08-03-2009 Om 13:38
Dat is volgens mij helemaal naar Esquirrels... Eh, hoe zeg je dat? Wacht, dit lijkt er ook wel op: dat past volgens mij helemaal in zijn straatje.
Gepost op 08-03-2009 Om 17:40

Door: wies
deze zin uit hfds 1 vind ik niet lekker lezen: Na het ontbijt sprak vrouwe Yolanthe Levanda aan toen deze net naar de tuin had willen lopen om vrouwe Yolanthe te ontlopen.

en deze uit hfds 3 snap ik niet:
’s Middags wende Levanda ziekte voor, en zorgde dat wat extra slaap kreeg.

leuk verhaal!

wies
Gepost op 29-03-2009 Om 13:30
het feit is dat ik, een typische gymnasiumleerlinge, er behagen in schep gedateerde woorden te gebruiken voor een verhaal dat ook al in het verleden ligt.
Lees: ik, een nerd, vind het leuk om ouderwetse woorden te gebruiken. Maar inderdaag, deze zinnen kloppen niet helemaal
Gepost op 29-03-2009 Om 17:47

Door: wies
en dat als atheneum leerling
Gepost op 02-04-2009 Om 16:06

Door: Tara
Hoi Levanda,
had ik je bijna bij je echte naam henoemd! Leuk verhaal, maar dat had je al face to face gezegd. Vind je het niet goed dat ik eindelijk ben begonnen met je verhaal? Je hebt geluk dat geschiedenis uitviel.
Gepost op 03-04-2009 Om 08:41
Ja, nu hoop ik dat je snel het stuk reageert dat ik je toegestuurd heb! Met uitgebreid gevaarlijk commentaar.
Gepost op 07-04-2009 Om 17:58

Door: EsQuizzy
Het is daar ’wendde’, met twee d’s. Van infinitief wenden (voorwenden).

Met één d komt van ‘wennen’. Dat is iets heel anders...

Gepost op 03-04-2009 Om 16:39
Infinitief. Ik hoor lever in: infinitifus
Gepost op 07-04-2009 Om 18:12

Dit werk is ingezonden op http://www.blocnoot.nl en blijft te allen tijde eigendom van de feitelijke auteur van het werk (of bloCnoot zolang de auteur niet kan worden teruggevonden). Zonder toestemming van de feitelijke auteur mag dit werk niet gebruikt worden voor andere doeleinden dan lezen. BloCnoot zal nooit toestemming geven indien de auteur niet teruggevonden kan worden. Mocht er sprake zijn van misbruik van de inhoud van het gepubliceerde werk op welke manier ook zullen er (in samenspraak met de auteur) stappen ondernomen worden.