248818
 
 
 
 
 

     Menu:

> Startscherm
> Schrijvers
> Verhalen
> Open verhalen
> FAQ
> Vintage

Keiharde dromen
73. Cilinder
Door: EsQuizzy
Commentaar van de schrijver:
Categorie: Drama / Roman
Geschatte leestijd: ca. 4 minuten

„Maar… wat zou het belang van dat liedje zijn voor onze situatie?” vroeg prinses Lidhia nu.
„Het is slechts een vermoeden mijnerzijds, hoogheid, dat mij in deze richting drijft,” antwoordde de magister. „Maar mijn vermoeden is, dat achter deze eenvoudige woordjes zowel een sleutel als een omvangrijke schat schuilgaat. Een schat, waarvan wij reeds een gedeelte gezien hebben.”
„De ‘buit’ uit het liedje?” concludeerde Lidhia. „Buit waarvan?”
„Om uw vasthoudendheid zal ik uw vraag beantwoorden, prinses. Het doet mij pijn zelfs maar de mogelijkheid te moeten onderzoeken dat koning Grecadec betrokken zou zijn geweest bij de meest succesvolle roversbende die Liliaño ooit gekend heeft.”
„Roversbende!?” riepen Lidhia en Tirashya tegelijk. De magister knikte langzaam en zei bezwerend: „Bedenk evenwel dat niets vaststaat tot het bewezen is, en dat ik goede hoop blijf koesteren de naam van koning Grecadec van alle blaam gezuiverd te zullen zien.”
„Dat zou het hele koningshuis goed doen, magister,” merkte koning Silvaeo op. „Maar vertel eens, u sprak van een sleutel, die in het lied verborgen zou liggen?”
Voordat de magister zijn mond kon openen om te antwoorden, nam Tirashya het woord.
„De eerste strofe: de gangen. Natuurlijk: ‘oost en zuid’ zijn de enige twee die wij kennen, maar toen wij straks terugkwamen stonden ‘noord en oost’ open.”
Lidhia hijgde: „Maar… dan zou er nog een wèstelijke gang zijn ook!”
„Het is zeer wel mogelijk dat wij tot die conclusie zullen moeten gaan komen,” beaamde de magister.
Lidhia liep in gedachten de tekst van het liedje nog eens na en hief haar hoofd met de woorden: „Magister, als ik het rijm goed begrijp, zou dan de schat niet uit de noordelijke gang moeten komen? ‘Uit het lest komt het voort’ — de buit. En ‘noord’ wordt als laatste genoemd in het eerste couplet.”
„Het lijkt mij geen onwaarschijnlijke mogelijkheid dat uw veronderstelling de juiste is, hoogheid,” knikte Toenak.
„Maar…,” fronste Tirashya nu. „De schat ligt toch in het diepere niveau? Dat hebben wij zèlf gezien!”
„Het is geenszins ondenkbaar dat onverlaten, nadat zij de toegang tot de noordelijke gang ontsloten hadden, deze ontdaan hebben van de kostbaarheden, in haar verborgen. Een minder permanente opslagplaats in een dieper verborgen gang zou, om welke reden dan ook, wellicht de voorkeur verdienen,” dacht magister Toenak hardop.
„Excuseert u mij een ogenblik,” zei Silvaeo, terwijl hij de kamer uit zwom.
De magister pakte een blad schrijfmateriaal en een kraspen, en schetste daarop zijn gedachten uit terwijl hij zei: „Een roterende cilinder met een doorgang onder een rechte hoek zou het geheel allerminst onmogelijk maken. Het is de enige manier die in overeenstemming lijkt te zijn met het rijm van Gershevy doordat een dergelijke trommel slechts de vier daar genoemde combinaties zou kunnen maken. Het zou daarbij volledig onze ervaring tijdens onze terugtocht verklaren.”„In dat geval moet het dus mogelijk zijn deze cilinder naar believen te draaien,” stelde de koningin vast, die samen met de prinsesjes Toenaks tekening bekeek. „En inderdaad, dat leidt tot een mogelijke verklaring van het eerste deel van het liedje; ‘Noord en Oost, Oost en Zuid, Zuid en West, West en Noord.’”
„En dat, mijn geliefde Quevera,” klonk Silvaeo’s stem, „zou erop wijzen dat er in het verleden belangrijke zaken over het hoofd zijn gezien.” De koning voegde zich weer bij hen en vervolgde: „Voor nu vind ik dat deze twee jongedames maar weer eens richting hun slaapkamers moesten gaan. Magister, blijft u nog even?”
„Volgaarne, majesteit,” antwoordde de geleerde.
„Ik weet niet of ik wel zal kunnen slapen, pappa,” zuchtte Lidhia.
„Er staan twee wachters bij de ingang van de schacht, prinses. Die voorzorgsmaatregel heb ik genomen om de vreemdeling die jij volgde te kunnen oppakken, maar ook om jullie te verhinderen daar ongevraagd en zonder begeleiding naar beneden te gaan.”
Lidhia keek haar vader aan en zag de kleinste glimp van een twinkeling in zijn ogen. Met een zucht gaf ze hem een omhelzing, waarop ze achter haar zusje aan naar haar kamer verdween.
„Magister, ik ben van plan om binnen zeer korte tijd een afdaling uit te voeren om de nu verkregen gegevens te verifiëren. U zou mij ten zeerste helpen door de besproken geschriften te bestuderen en mij van alle informatie te voorzien die u met betrekking tot de kerkers kunt vinden.”
De magister knikte.
De koning vervolgde: „Welterusten, magister. Ik ben blij u weer terug te hebben. Uw vertrekken worden in het vervolg eveneens bewaakt.”
„U mag uw dankbaarheid aan uw dochters na de Almachtige richten, majesteit. Zij zijn het, die welwillende instrumenten in Zijn handen waren tot mijn bevrijding.”
„Zeker, Toenak. Maar voor nu ben ik nog even de strenge pappa, die ontstemd is over de roekeloze actie van zijn dochters.”
Een glimlach tekende twee statige gezichten toen de beide mannen zich voor de rest van die nacht terugtrokken.


*** EINDE HOOFDSTUK 4 ***

Gepost op 11-09-2008 om 20:16 uur
276 keer gelezen
<< Vorige in deze serie

Alle verhalen in deze serie (Keiharde dromen)
Alle verhalen van deze schrijver (EsQuizzy)

Door: Tines
Leuk, weer zo'n spannend verhaaltje voor het slapengaan! Ik zat ook al aan zo'n soort oplossing te denken. Opwindend om zoiets te ontdekken zeg! Ik word er helemaal enthousiast van en ben nu ook nieuwsgierig hoe ze het mechanisme dan in gang kunnen zetten! Leuk dat er toch wat puzzelstukjes op hun plaats vallen, EsQuirrel... En goed gedaan!
Gepost op 11-09-2008 Om 23:22

Door: Gabriëlle
Yes, yes, me also!
Gepost op 12-09-2008 Om 14:45

Door: Auke-Willem (AW)
Ha! Even geleden dat ik je KD-stukjes heb gelezen. Te druk. Maar ik ben nu blij dat mijn vermoedens enigszins bewaarheid worden. Ik moet vaker raden! Maar nu ga ik snel verder. ;)
Gepost op 09-10-2008 Om 13:45
Hé AW! Leuk dat je er weer even tijd voor hebt! ;)

Dank je voor je reactie!

Gepost op 09-10-2008 Om 14:35

Door:
toen ik de tekening zag en nog niet verder had gelezen dacht ik al dat de oplosing was dat de cirkel draaien kon
Gepost op 10-07-2011 Om 15:37

Goed zo! Maar... Dan moet je maar niet te veel verder lezen want dan weet je op een gegeven moment te veel, janine! *grijns*

Gepost op 10-07-2011 Om 22:40

Dit werk is ingezonden op http://www.blocnoot.nl en blijft te allen tijde eigendom van de feitelijke auteur van het werk (of bloCnoot zolang de auteur niet kan worden teruggevonden). Zonder toestemming van de feitelijke auteur mag dit werk niet gebruikt worden voor andere doeleinden dan lezen. BloCnoot zal nooit toestemming geven indien de auteur niet teruggevonden kan worden. Mocht er sprake zijn van misbruik van de inhoud van het gepubliceerde werk op welke manier ook zullen er (in samenspraak met de auteur) stappen ondernomen worden.