248818
 
 
 
 
 

     Menu:

> Startscherm
> Schrijvers
> Verhalen
> Open verhalen
> FAQ
> Vintage

zondag,zelfde tijd
Deel 1
Door: Gabriëlle
Commentaar van de schrijver:
Categorie: Drama / Roman
Geschatte leestijd: ca. 2 minuten

Zondagochtend, zelfde tijd - Deel1


Helen sloeg het dossier dat op tafel voor haar lag open, terwijl ze een pluk haar achter haar oor streek. Haar dikke donkerblonde haar had een natuurlijke krul en paste bij haar lichtgebruinde huid. Ze had een vriendelijk open gezicht, met een smalle neus en kleine lichtbruine ogen. Met haar blozende wangen had ze de uitstraling van een tienermeisje, hoewel ze tegen de dertig liep. Een vlugge geoefende blik gleed over het formulier, dat de persoonsgegevens bevatte van de pas opgenomen patiënt. Vrije dagen betekenden voor haar altijd de mogelijkheid van een volledig nieuwe bezetting op haar eerstvolgende werkdag. Ze wist het, het hoorde bij haar werk. Daarom wilde ze zich zo goed mogelijk inlezen, om geen fouten te maken met de namen, de ziektebeelden en de te verlenen zorg. Bij de naam gingen de eerste alarmbellen rinkelen. Om zichzelf gerust te stellen, keek ze gehaast naar aanwijzingen die haar vermoeden zouden ontkrachten. Toen ze haar eindconclusie had getrokken, liet ze zich met bonzend hart zakken op de dichtstbijzijnde stoel, waarbij een golf van paniek haar overviel. Even vroeg ze zich af hoe ze om moest gaan met de kennis die ze nu bezat. Wilde ze haar collega inlichten of niet en zo ja, wat zou dat uitmaken.
Alsof ze haar geroepen had, kwam Carla net het kantoortje dat gebruikt werd voor het werkoverleg binnen lopen. Vanuit haar ooghoeken zag ze dat Carla over haar schouder mee keek en verzuchtte, “ja, jong hè, een trieste zaak. Ik kan je vertellen dat...”
“Laat maar,” onderbrak Helen haar en legde haar vinger op de plek waar Carla moest lezen.
“Je denkt toch niet, dat...”
Ze werd weer onderbroken door Helen, die antwoordde. “kijk maar,” en wees naar een andere regel van het formulier. “Ik weet het zeker. De naam, de leeftijd en het beroep.” Ze legde het dossier neer en streek opnieuw haar haren uit het gezicht, waarna ze zich omdraaide en opkeek naar Carla, die op haar beurt haar een moederlijke blik toewierp. Carla, een ervaren verpleegkundige, op alle onvoorziene zaken voorbereid. Een goede vriendin, een standvaste collega. Ze was daarom ook niet verbaasd dat het enige commentaar van Carla was, “wat ga je doen?”
“Wat kan ik doen?” kaatste Helen terug.
Carla schudde haar donkere krullen naar achteren en vroeg strijdlustig, “wil je hem uit de weg gaan?”

Gepost op 08-08-2008 om 13:28 uur
356 keer gelezen

Alle verhalen in deze serie (zondag,zelfde tijd)
Alle verhalen van deze schrijver (Gabriëlle)Door: EsQuizzy
Nu het opgedeeld is in aparte posts is het een veel minder grote stap om eraan te beginnen.

Wat ik enorm goed vind, is dat je geen verpleegkundige hoeft te zijn om je als lezer te kunnen inleven in Helen. Het boeit daardoor meteen.

Ik heb een paar kleine suggesties ter overweging.

Vrije dagen betekende voor haar altijd de mogelijkheid van een volledig nieuwe bezetting op haar eerstvolgende werkdag.

Het begin van de zin wekt verwarring op over enkelvoud of meervoud. Als je voor enkv. 'betekende' gaat, omzeil je de verwarring door 'vrije dagen' tussen (enkele) aanhalingstekens te plaatsen. Dit geeft de twee woorden de betekenis van het hebben van vrije dagen, wat je hier eigenlijk bedoelt.

De eenvoudigste oplossing is echter: plaats het derde woord in het meervoud, in overeenstemming met het meervoud waar het op terugwijst: vrije dagen.>>
Gepost op 13-08-2008 Om 19:39
Kom je even op de vroege ochtend een nieuw deeltje posten, moet je nog nadenken ook
Goed van je om zo diep te gaan
Ik hoef niet veel te zeggen, ben het met je eens!
Gepost op 14-08-2008 Om 07:35

Door: EsQuizzy
>>
Bij de naam gingen de eerste alarmbellen rinkelen. Een golf van paniek overviel haar en om zichzelf gerust te stellen, keek ze gehaast naar aanwijzingen die haar vermoeden zouden ontkrachten.

Mag ik een suggestie doen voor een lichte wijziging in deze zinnen?

Bij de naam gingen de eerste alarmbellen rinkelen. Een golf van paniek overviel haar bij de geboortedatum. Om zichzelf gerust te stellen, zocht ze gehaast naar aanwijzingen die haar vermoeden zouden ontkrachten.

Het 'de eerste' maakt de paniekaanval in de tweede zin een beetje... te snel. Door deze wijziging voorkom je dat en krijg je een 'spannendere' opbouw van dit stukje — in mijn ogen.

…wat zou dat uitmaken. Alsof ze haar geroepen had, kwam Carla net het kantoortje dat gebruikt werd voor het werkoverleg binnen lopen.
Ik zou na 'uitmaken' een vraagteken in plaats van een punt gebuiken.>>
Gepost op 13-08-2008 Om 19:48
Deze zal ik in overweging nemen.
Gepost op 14-08-2008 Om 07:36

Door: EsQuizzy
>>

En met 'Alsof ze…' begin je a.h.w. een nieuwe scène. Waarschijnlijk leest het daar natuurlijker om daarmee een nieuwe alinea te beginnen.

Het Groot EsQuirriliaans Woordboek
ge·bui'·ken gebuikte, h gebuikt (1) zich bedienen van: u mag mijn balpen ~. (2) zich bedienen van: wilt u iets ~? eten, drinken (3) ...

De opmerking over aanhalingstekens en hoofdletters had ik bij je vorige plaatsing van dit verhaal al geplaatst, ten overvloede hier even de regels zoals ik ze ooit geleerd heb (bloos):

- Bij een aangekondigd citaat in het Nederlands volgt na de aankondiging een dubbele punt, dan een spatie, dan aanhalingstekens openen (dubbel, bij voorkeur onderaan, ALT+0132), dan hoofdletter begin citaat. Afsluiten met punt of ander leesteken (!?), waarop aanhalingstekens sluiten (bijvoorkeur dubbel, altijd bovenaan, ALT+0148).

Oftewel:

…dat Carla over haar schouder mee keek en verzuchtte: „Ja, jong hè, een trieste zaak. Ik kan je vertellen dat...”

>>
Gepost op 13-08-2008 Om 20:04
Dat gebruikt kan ik niet plaatsen en dat met die citaten, ik heb ook nog eens mijn lesmateriaal erbij opgeslagen en ik vond daar dat terug wat ik doe, dus moet ik nou weer een andere methode aanleren, pffff.
Ik ben eigenwijs en laat het zo, het zal het leesplezier hopenlijk niet aantasten.
Gepost op 14-08-2008 Om 07:39

Door: EsQuizzy
>>

Oeps, tag vergeten...

Maar goed, dat is wat ik maar geleerd heb. Iedereen heeft daar zo zijn of haar stijl in. Deze heeft mijn voorkeur, en dat zal ik ook verdedigen ook al is het in een verhaal vooral belangrijk om consequent te zijn met je aanhalingstekens. De gekozen stijl is daaraan ondergeschikt.

Je verhaal boeit me, Gabriëlle! Ik hoop dat je niet te zeer geschrokken bent van de lange reactie(s) op alleen dit erste stukje. Men is het hier van mij gewend. En het zijn enkel suggesties. Ga door, ik ben benieuwd!!!Gepost op 13-08-2008 Om 20:08
Als ik niet wilde dat iemand op mijn stukken reageerde, zou ik ze in een donkere kast stoppen. Nee, ik vind het juist super dat jij en anderen reageert. Daar kun je wat mee.
Gepost op 14-08-2008 Om 07:40

Door: Tines
Klopt, Gabriëlle. We zijn het gewend hier! Ik vind het nooit een probleem. Ik ben een gevoelsschrijfster en vind die theoretische onderbouwingen meestal wel handig. Ach ja... Ieder heeft hier z'n eigen talenten en bijdrage aan het forum/ de verhalen!

Maar nu over jou en je verhaal: enórm spannend! Ik ben superbenieuwd wat er aan de hand is!!! Gauw verderlezen...
Gepost op 13-08-2008 Om 21:11
@Esquirrel: iemand moet natuurlijk niemand zijn, oeps.
@Tines: jullie zijn een grote steun! Nu ga ik eindelijk mijn volgende postje sturen.
Lees ze!
Gepost op 14-08-2008 Om 07:42

Door: EsQuizzy
Over 'gebuikt' (let op missende 'r'): als je ergens in een reactie van mij iets over een EsQuirilliaans Woordboek o.i.d. ziet staan, slaat het op een typfout van mij, niet op het verhaal waar ik op reageer.

Met betrekking tot citaten: zoals ik zei, het is maar net wat je aangeleerd is. Er zijn veel methoden en het is absurd om er maar ééntje aan te wijzen als 'de goede'. Vandaar: kies er een en wees er consequent in.

Mijn leesplezier zal er niet onder lijden.Gepost op 14-08-2008 Om 08:14

Dit werk is ingezonden op http://www.blocnoot.nl en blijft te allen tijde eigendom van de feitelijke auteur van het werk (of bloCnoot zolang de auteur niet kan worden teruggevonden). Zonder toestemming van de feitelijke auteur mag dit werk niet gebruikt worden voor andere doeleinden dan lezen. BloCnoot zal nooit toestemming geven indien de auteur niet teruggevonden kan worden. Mocht er sprake zijn van misbruik van de inhoud van het gepubliceerde werk op welke manier ook zullen er (in samenspraak met de auteur) stappen ondernomen worden.