248819
 
 
 
 
 

     Menu:

> Startscherm
> Schrijvers
> Verhalen
> Open verhalen
> FAQ
> Vintage

De verrader
Het vertrek
Door: Tara
Commentaar van de schrijver:
Categorie: Bijbelverhalen
Geschatte leestijd: ca. 4 minuten

De verrader…

Hoofdstuk 1 Het vertrek.

Zoals altijd stond Mira een uur eerder dan de andere dorpelingen op.
Ze was het gewend. Sinds drie jaar woonden ze nu in het dorp. En sinds drie jaar haalde ze haar water een half uur eerder dan de dorpsvrouwen. De reden wist ze niet, haar moeder had het haar opgedragen. En dus deed ze het. Haar moeder was de enige die ze nog had. Haar opa’s, oma’s, ooms, tantes, neefjes, of nichtjes had ze nooit gekend. Ze wist niet eens of ze die had. Het interesseerde haar ook niet. Haar moeder was alles waar het om draaide in haar jonge leven. 16 was ze nu. Ze had al getrouwd kunnen zijn. Het lag niet aan het feit dat ze lelijk was, nee, Mira was
zeker aantrekkelijk. Ze had opvallend koperkleurig haar, prachtige grijze ogen,
die als ze boos was wel groen leken, en als
ze zich op haar gemak voelde blauw. Ook op haar slanke figuur was niets aan te merken. Nee, het was haar moeder die Mira bij zich wilde houden. De sterke Rivkah, dochter van Jozua, echtgenote van Simeon, hield veel van haar dochter. Zelf had ze niet veel gelukkige tijden in haar huwelijk gekend, ze wilde haar dochter een dergelijk huwelijk, zonder noemenswaardige voorspoed, besparen. Ook al wist ze dat er op gegeven moment geen uitstel mogelijk meer zou zijn. Mira kon het niets schelen. Ze verlangde niet naar een man of kinderen, hoewel ze veel van kinderen hield.

Nadat Mira water had gehaald at ze brood, kaas, en melk. Toen ging ze aan het werk op het kleine stukje land dat ze bezaten. Terwijl ze het onkruid tussen de groente vandaan plukte, hoorde ze iets achter zich. Verbaasd draaide ze zich om. Het was een man. De man was bezweet, druppels liepen in straaltjes van zijn voorhoofd.
'Jij…jij…bent de dochter…van Rivkah?'
'Ja', antwoordde Mira weinig op haar gemak.
'Zeg…haar… Ze hebben het…ontdekt. Ze…moet vluchten…Haast je…het kan een kwestie van…leven of dood zijn!'
Voor ze iets kon vragen, rende de man al weer weg. Mira aarzelde even, maar liep toen naar het kleine houten huisje. Toen ze de boodschap doorgaf, zag ze tot haar grote verbazing dat haar moeder die serieus nam. Ze greep een tas met spullen uit haar slaapvertrek, smeet er enkele etenswaren in, sloeg haar mantel om, en gebood Mira hetzelfde te doen.
Ze gehoorzaamde, haar moeder zette het op een lopen. De dorpsvrouwen die haar zagen rennen begonnen te fluisteren. Mira zag het, geërgerd wilde ze er iets van zeggen maar haar moeder riep dat ze op moest schieten. Opnieuw gehoorzaamde ze. Half struikelend sloegen ze de weg naar Israël, door de heuvels, in.
'Waar gaan we naar toe?', informeerde Mira.
'We gaan terug naar je geboorteland.'
Mira begreep er nog niets van. Achter haar klonk geluid, een aantal mannen op paarden achtervolgden hen. Rivkah begon harder te lopen. Ze ging van het pad af, plotseling gebeurde het. Een pijl stak uit haar rug. Ze stortte op de grond. Mira knielde bij haar neer. 'Rennen', het was slechts een zucht. 'Maak dat je weg komt. Jij hebt er niets mee te maken. Ga, en neem mijn tas mee.' Automatisch begon Mira weer te lopen. De mannen op de paarden maanden de dieren aan tot spoed.

Op het bergachtige terrein zou ze echter wel een spelonk of iets anders kunnen vinden waar ze zou kunnen schuilen. Ze struikelde, sprong weer op, en ontdekte de grot. Ze liet zich naar binnen vallen, en wachtte af. De mannen zochten, ze wist dat ze haar zouden ontdekken. Maar dat gebeurde niet. Toen het donker werd gaven ze het op. Mira voelde aan haar spieren en haar maag dat ze uren in dezelfde verstarde houding moest hebben gezeten. Ze had honger, maar haar emoties leken wel beneveld. Ze at een stuk brood en liep toen mechanisch in de richting van de grens met Israël. Haar geboorteland? Ze begon te rennen, omdat haar instinct haar dat ingaf. Ze voelde een pijl langs haar suizen. De mannen hadden erop gerekend dat ze tevoorschijn zou komen. Natuurlijk, plotseling werd haar verstand helder. De benevelde laag was weg. Naar Israël, ze moest naar Israël. Haar moeder had het haar gezegd. Voor ze stierf. Ze voelde een snik in zich op komen. Maar ze mocht niet toegeven, want dan kon ze niet meer rennen. Mira zag dat de heuvels omlaag begonnen te gaan, zigzaggend om de pijlen die op haar werden afgeschoten te ontwijken, gleed ze haast de helling af. Met de moed der wanhoop sprak ze al haar krachten aan en liep of haar leven er vanaf hing, wat waarschijnlijk ook zo was.
Pas toen ze al kilometers had gerend merkte ze dat de mannen er niet meer waren. Dat kon alleen maar betekenen dat ze in Israël was en dat ze de grens niet over durfden te steken. Maar dat was niet de juiste conclusie, merkte ze. Het begon hard te regenen, een plotselinge wind stak op. Een storm! Harder liep ze, en harder. Mira moest een dorp bereiken voor ze in zou storten of de bliksem haar te pakken zou nemen.
Toen werden in de verte een paar vage contouren zichtbaar.Een dorp!
Nog geen kwartier later kwam ze naar adem happend de eerste paar huizen voorbij.
Ze dacht dat ze doodging, haar handen ontspanden zich, de tas gleed op de grond.
Haar benen begaven het. En langzaam werd het zwart voor haar ogen…

Gepost op 25-11-2006 om 19:23 uur
622 keer gelezen

Alle verhalen in deze serie (De verrader)
Alle verhalen van deze schrijver (Tara)Door: Tara
Pleazzz, geef een reactie!!!
Gepost op 02-12-2006 Om 18:11

Door:
Hoi Tara!
Ben ik het weer die gaat reageren.
Ik ben niet zo'n fan van verhalen in de bijbelse tijd, omdat we niet echt weten hoe het er aan toeging. En ook wel omdat de tijd me zo vreemd is. Maar okee, ik geef een reactie!
Het is een spannend verhaal, dat zondermeer. Hier en daar zitten wat typfoutjes/vergeten woordjes, maar je kan de spanning er goed in houden, heel knap!

Ik vroeg me af of er houten huisjes zijn in het middenoosten(?)
En de grenzen waren niet zo duidelijk aangegeven als nu, dus (volgens mij) kan ze niet weten wanneer ze de grens passeert. Zeker niet als ze er nog nooit geweest is.

Wat stroeve zinconstucties vind ik:
die opsomming van al die verschillende soorten familieleden, dat mag van mij algemener, of doe je het expres?
'ze wilde haar dochter 'dat' besparen (die gelukkige tijden?)
'naar Israël, door de heuvels, in.'

Gebruik je met opzet geen leestekens bij de dialoog?

Volgens mij moet tussen 'omlaag gaan' en 'zigzaggend' een punt. Twee gelijkwaardige zinnen?
Gepost op 02-12-2006 Om 22:16
Ze hadden wel houten huisjes al kwamen de lemen versies meer voor. Je had gelijk over de beneveling. Leestekens vind ik zoveel werk! Ik heb nog eens gekeken over de typfoutjes maar kan er geen vinden. De grens herkende ze niet zo direct, maar dat is denk ik het meest logisch als ze ontdekt dat haar achtervolgers weg zijn.
Gepost op 13-12-2006 Om 16:43

Door:
nog even verder:

Wat vraagtekens, maar de antwoorden moet jezelf bepalen.
Kan beneveling smelten? Optrekken ken ik wel.
Kan je een paard tot spoed manen. Of is het aansporen?
Waarom was het niet de juiste conclusie dat haar achtervolgers de grens niet over durfden te steken?
Kan een ongeoefend iemand zoveel kilometers hardlopen?
Angst geeft vleugels, dat is wel waar...

Hier en daar missen kleine woordjes en zitten er ‘valse returns’ of enters in. Volgens mij kan je dit bij het overlezen zelf wel vinden. Probeer het eens!

Prachtig einde zit er ook aan.
Als je nu al zo schrijft... heel veelbelovend!
Goed van je dat je zo durft! Vooral doorgaan!
Gepost op 02-12-2006 Om 22:19

Door:
nou vooruut dan!

Voor in het verhaal heb je een paar korte zinnen omdat er 'enter' of 'returns' tussen zitten. Zodra je die eruithaalt (delete/backspace) worden de zinnen weer even lang als de rest, ze staan tussen:
'was' en 'zeker knap'
'grijze ogen,' en 'die als'
'en als' en 'ze zich'

Dan staat er 'we' inplaats van 'ze' in de zin:
'Want dan kon ze niet meer rennen'.
en het woordje 'ze' is vergeten in
'harder liep ze en harder'.

Omdat het zo spannend geschreven is valt het niet zo op!

Leuk om te zien dat je twee verschillende stijlen hanteert (Amerika en 'Sunrise(?) lijken wat op elkaar, en dit en een veelbelovende dag)

Ik hoop dat je tijd hebt om door te gaan.
Gepost op 13-12-2006 Om 17:27

Door: EsQuizzy
Tara, je wilt graag reacties. Zie 'Star Survival Camp'. Ik hoop dat ik binnenkort ook eens aan dit verhaal toe kom.

Gepost op 21-12-2006 Om 22:58

Door: EsQuizzy
Eén tip (zonder Elle's reacties te hebben gelezen): getallen liever uitschrijven, niet numeriek weergeven tenzij ze onderdeel uitmaken van merknamen (zoals Levi's 501).
Gepost op 21-12-2006 Om 22:59

Door: EsQuizzy
Gepost op 21-12-2006 Om 22:59

Dit werk is ingezonden op http://www.blocnoot.nl en blijft te allen tijde eigendom van de feitelijke auteur van het werk (of bloCnoot zolang de auteur niet kan worden teruggevonden). Zonder toestemming van de feitelijke auteur mag dit werk niet gebruikt worden voor andere doeleinden dan lezen. BloCnoot zal nooit toestemming geven indien de auteur niet teruggevonden kan worden. Mocht er sprake zijn van misbruik van de inhoud van het gepubliceerde werk op welke manier ook zullen er (in samenspraak met de auteur) stappen ondernomen worden.