248819
 
 
 
 
 

     Menu:

> Startscherm
> Schrijvers
> Verhalen
> Open verhalen
> FAQ
> Vintage

Therapie
Door: andrea
Commentaar van de schrijver:

Categorie: Column
Geschatte leestijd: ca. 3 minutenZe zeggen dat schrijven therapeutisch werkt.
Waarom dan ook niet 'es proberen, want ik ben best een beetje in de war de laatste tijd. 'A little bit in the war,' zeg maar. Dus kom meid, schrijf het van je af: Ik ben tgen het regime van Saddam en tegen de retoriek van Dubbeljoe. Ik ben vr de gewone burgers en soldaten in Irak, Amerika, Engeland en overal, tegen bloedige aanslagen, humanitaire rampen, biologische, chemische en andere aanvalswapens, tegen onVerenigd Europa, vogelpest, sars en 'ruimen'. Ik ben tegen polarisatie, polderen, pragmatisme en in toenemende mate tegen praatjes van politici. Ook ben ik tegen eenzijdige berichtgeving, hypes en manipulatie, grappen over oorlog, geleuter over oorlog, videospelletjes over oorlog. Ik ben voor vrede, vrijheid en Colin Powell, ik ben tegen de uitspraak dat 'George B. net zo erg zou zijn als Saddam H.' en ik heb momenteel erg te doen met Tony Blair, ik ben voor eerlijke leiders, tegen volksmenners en ik ben..... nog steeds in de war.

Het moet beslist mooi zijn om therapeutisch te kunnen schrijven, maar bij mij werkt het niet. Ik krijg pas iets op papier als ik me ergens doorheen geploeterd heb. En op dit moment (3 april) ben ik nog slechts een wazig warhead. Volgens de laatste berichten zijn er al Amerikaanse troepen in buitenwijken van Bagdad
en is de finale slag aanstaande. Hoe gaat het met de wereld op het moment dat u dit leest? En doet het er eigenlijk toe waar u en ik voor of tegen zijn? Tuurlijk niet.
Heeft u dat nou ook, dat je-staat-erbij-en-je-kijkt-ernaar-gevoel? Zo'n gevoel van: is de mensheid nu niet hl erg hard op weg naar de afgrond? Eerlijk gezegd heb ik dit soort achtergrondgevoelens al enkele jaartjes, terwijl 'k heus niet zo'n doemdenkerig type ben.
Maar wat doet me dan toch denken dat er krachten aan het werk zijn waar wij geen enkele invloed op hebben? Wij gewone burgers al helemaal niet, maar ook beleidsmakers lijkt van alles uit handen te glippen. Je ziet het wereldwijd, nationaal, in families, overal.
En ja hoor, daar gaan we weer: waar is de christenheid in deze barre tijden? Gewoontegetrouw roepen we ach en wee over onze verdeeldheid en intussen lijken steeds meer mensen de hakken in het zand te zetten en worden er nog wat steentjes bovenop kerkmuren gemetseld. Zelfs tussen broeders en zusters van eenzelfde gemeente heersen nogal eens verdeeldheid en andere narigheden.
Laatst hoorde ik een programma van de Humanistische Omroep, waarin een aantal geleerde lieden zich serieus afvroeg of er dan toch misschien een duivel zou bestaan. Men kwam tot deze vraag vanwege de enormiteit van het Kwaad dat zich in onze tijd manifesteert. Het lijkt bijna, zo filosofeerde men, te worden aangestuurd door bovenmenselijke krachten. Maar als er een duivel zou zijn, zou logischerwijze ook God kunnen bestaan... Dus nee, idee van tafel.

In Efezers 6 lezen we over de 'worsteling tegen de overheden, de machten, de wereldbeheersers dezer duisternis, de boze geesten in de hemelse gewesten.'
Als je 't mij vraagt, kunnen we dat bijbelgedeelte niet vaak genoeg lezen. Wellicht richten we onze energie dan eindelijk eens onverdeeld op zaken als waarheid, gerechtigheid, bereidvaardigheid van het evangelie des vredes, geloof, gebed en lees verder zelf maar.
Jezus zegt: 'Wie met Mij niet is, die is tegen Mij.' (Matt.12:30)
President Bush zegt: 'Wie niet voor ons is, is tegen ons.' (11 sept. 2001)
Jezus spreekt van een radicale g e e s t e l ij k e keuze. Je volgt Hem of niet. Wit of zwart, nergens grijs.
Bush heeft het over een radicale p o l i t i e k e keuze. Gevolg: verwarring... Natrlijk tegen terrorisme, tegen Bin L. Maar niet dus automatisch volgeling van Bush en voor de oorlog. Helemaal geen wit/zwart-situatie, maar heel veel grijs.
Hoe het verder zal gaan? Wie op aarde weet het? Maar 'Mij is gegeven alle macht in de hemel en op aarde,' verzekert Jezus ons. Als dt geen therapeutisch werkende woorden zijn...


Gepost op 13-11-2005 om 01:07 uur
561 keer gelezen

Alle verhalen van deze schrijver (andrea)Door: EsQuizzy
Hoi Andrea! Welkom op deze site, ook namens mij.
Let op: je plaatst dit verhaal als 'Vrij verhaal'. Dat wil zeggen dat iedereen die dat wil een vervolg op je verhaal kan schrijven. Dat lijkt me niet de bedoeling van dit stuk?
Inhoudelijk: door de verwarring heen richt je de aandacht van de lezer uit de verwarring. Sterk gedaan.
Je woordspeling 'een wazig warhead' vond ik erg leuk gevonden.
Gepost op 15-11-2005 Om 08:33
owowowowww... waar moet ik 't dan zetten?
het is inderdaad af, wat mij betreft.

dank voor je waarderende woorden over de inhoud.
Gepost op 15-11-2005 Om 14:52

Door: kiezel
Sterk verhaal, Andrea! (Sterk in de positieve zin van het woord). Over deze en andere situaties is en wordt zoveel gezegd door zoveel mensen die het zo goed (denken te) weten. Jij weet het juist niet allemaal, en dat maakt dat je verhaal veel dichterbij staat.
Heel sterk vind ik dat je na al het warrige op een heel natuurlijke manier uitkomt bij het ware, bij de Waarheid. Hij laat nooit los!
Gepost op 15-11-2005 Om 09:12
En zo is het! Hij laat nooit los wat Zijn hand begon.
En intussen: verwarring alom.
Iedereen kakelt en toetert, plakt pleisters op plekken die rigoreus 'ontpust' zouden moeten worden, en is dan telkens weer verbaasd dat de wond maar doorettert.
Moeilijke tijden...
Moeilijk ook om als christen je mond open te doen zonder dat men ogenblikkelijk gillend op de vlucht slaat.
We hebben heel veel wijsheid en nederigheid nodig.
Dank voor je reactie trouwens.
;)
Gepost op 15-11-2005 Om 15:00

Door: joost
Ja, Andrea,een mooi verhaal. Toen ik Bush die woorden hoorde zeggen, kreeg ik het er koud van. En moest ook direct aan de tekst denken uit Mattheus. Hoe durft hij! Gelukkig dat we alles bij Jezus mogen brengen. Ook de dingen waar we geen weg mee weten. Dit leer ik ook steeds meer te doen. Het werkt echt machtig!
Gepost op 15-11-2005 Om 21:10

Door: EsQuizzy
Hoi Andrea!

Stuur even een berichtje naar admin. Hij kan het verhaal voor je aanpassen zodat er geen vervolg meer kan worden geschreven.
Als je een nieuw verhaal plaatst kun je aangeven of het nieuwe verhaal een vrij verhaal is of niet. Als het niet de bedoeling is dat men op je verhaal verder kan gaan, zorg dan dat hier 'Nee' aangegeven staat.
Ik hoop dat je hier wat mee kunt. Admin kun je bereiken via 'Contact' en via 'Inbox'. Of zoek hem op tussen de schrijvers.
Tot ziens op deze site!
Gepost op 17-11-2005 Om 13:07

Dit werk is ingezonden op http://www.blocnoot.nl en blijft te allen tijde eigendom van de feitelijke auteur van het werk (of bloCnoot zolang de auteur niet kan worden teruggevonden). Zonder toestemming van de feitelijke auteur mag dit werk niet gebruikt worden voor andere doeleinden dan lezen. BloCnoot zal nooit toestemming geven indien de auteur niet teruggevonden kan worden. Mocht er sprake zijn van misbruik van de inhoud van het gepubliceerde werk op welke manier ook zullen er (in samenspraak met de auteur) stappen ondernomen worden.