248819
 
 
 
 
 

     Menu:

> Startscherm
> Schrijvers
> Verhalen
> Open verhalen
> FAQ
> Vintage

Chocolumn
Zelf gemaakt?
Door: anneke
Commentaar van de schrijver:
Deze column maakt deel uit van een serie columns over de chocolaterie waar ik werk. De verhalen zijn niet expliciet Christelijk, maar wel positief van toon en sfeer. Ik heb nog geen plaats gevonden waar ik ze kan publiceren.
Categorie: Column
Geschatte leestijd: ca. 2 minuten

Ik ben verkoopster. Geen chocolatier. Zij maken mooie en lekkere dingen en ik doe het praatwerk. Ieder z'n vak. Toen ik nog niet zo lang in deze chocolaterie werkte, werd me door een collegaatje op het hart gedrukt: "We maken alles zelf."
"Ook de hagelslag?" vroeg ik.
"Ook de hagelslag."
Ik houd niet van jokken. Ik heb er een hekel aan en ik vind het niet nodig. De reden is dat de waarheid makkelijker te onthouden is en dat ik zelf ook niet graag voor de gek gehouden word. Ik wist ook dat op een dag de onvermijdelijke vraag van een klant zou komen: "Hóe maken ze die hagelslag?"
En ik had alle tijd om over een mogelijk antwoord na te denken. Het duurde een jaar of drie voordat de vraag mij bereikte via een leergierige geïnteresseerde klant:
"Maken jullie die hagelslag óók zelf?"
"Ja", antwoordde ik met tegenzin.
"Hóe maken ze dat dan?"
Mijn collegaatjes/chocolatiers stonden op gehoorafstand en ik speelde de vraag meteen aan hun door: "Ik ben er nooit bij als ze hagelslag maken. Maar deze dames weten het wel." Ze keken elkaar aan en begonnen bijna tegelijk te praten: "Oh dat halen we door een soort gehaktmolen, net zoals de Italiaan zijn spaghetti maakt..."
"Nee, we raspen dat toch?"
Sinds die dag weet ik zeker dat ik gewoon kan zeggen dat we die heerlijke broodversiering niet zelf maken. We hebben daar gewoon niet de juiste apparatuur voor. Maar ik kan u verzekeren dat het prima kwaliteit is en dat ze de rest van al die prachtige ambachtelijke producten zelf maken!

An.
Gepost op 16-03-2005 om 21:10 uur
730 keer gelezen

Alle verhalen van deze schrijver (anneke)



Door: kiezel
Leuk, geinige titel ook
Lekker leesbaar en hoewel niet expliciet christelijk inderdaad toch positief. Hoewel het misschien wel een heel klein beetje jokken is als je uitlegt waarom je een hekel hebt aan jokken, want er is vast nóg een reden die juist wel expliciet christelijk is
Maar vooral: leuk stukje! Jij kunt er echt wel chocola van maken!
Kleine puntjes: onvermijdElijke en hagelsLag.
Gepost op 17-03-2005 Om 09:38
Dank voor de tipjes. Ik zal er wat aan doen. Je hebt gelijk hoor, over die andere reden van niet willen jokken. Maar ik heb gemerkt dat bijna alle bijbelse wijsheden ook zonder bijbel uit te leggen zijn. Waarom? Omdat God ons gemaakt heeft en alles wat de psychologie en andere -giën ontdekken door God gemaakt is!! En dat maakt het (in eerste instantie, later prikken we wel door...) makkelijker 'binnen te komen' bij iemand die niet gelooft. ;)
Gepost op 22-03-2005 Om 14:39

Door: Auke-Willem (AW)
Het ontlokt een glimlach, maar heeft een stevige bodem. Mooi, Anneke!
Gepost op 18-03-2005 Om 16:52
Dankjewel. Daar kan ik wat mee. Er is een plan ontstaan om mijn chocolumns te bundelen in een kleine oplage en die tussen de chocoladeproducten te verkopen. Mijn baas ziet er ook wel wat in. (Hij gelooft ook) Wat denken jullie? Zou dat wat zijn; een subtiele bijbelse boodschap tussen de lekkere chocola?
Gepost op 22-03-2005 Om 14:41

Dit werk is ingezonden op http://www.blocnoot.nl en blijft te allen tijde eigendom van de feitelijke auteur van het werk (of bloCnoot zolang de auteur niet kan worden teruggevonden). Zonder toestemming van de feitelijke auteur mag dit werk niet gebruikt worden voor andere doeleinden dan lezen. BloCnoot zal nooit toestemming geven indien de auteur niet teruggevonden kan worden. Mocht er sprake zijn van misbruik van de inhoud van het gepubliceerde werk op welke manier ook zullen er (in samenspraak met de auteur) stappen ondernomen worden.