248819
 
 
 
 
 

     Menu:

> Startscherm
> Schrijvers
> Verhalen
> Open verhalen
> FAQ
> Vintage

Steenkoud
column
Door: snow
Commentaar van de schrijver:
Deze column wordt geplaatst in het verenigingsblad van studentenvereniging Ichthus Amsterdam. De BloCnootversie heb ik hier en daar wat aangepast, omdat inside info over Ichthus hier niet zo interessant is.
Categorie: Column
Geschatte leestijd: ca. 2 minuten

Steenkoud.

Waar is het koud? In de bergen, op de Noordpool. Op de Zuidpool.
Wat is daar te vinden? Heel veel sneeuw en ijs. En stenen natuurlijk.
Dat ijs bevind zich in gletsjers. En nu wil het geval dat ik daar net een college over heb gehad…
Een gletsjer is eigenlijk een bevroren rivier, waarin het water, in de vorm van ijs, een verblijftijd van honderd tot tienduizend jaar heeft. In een normale rivier is de stroming turbulent, in een gletsjer is de stroming echter lineair. En net als een gewone rivier neemt ook een gletsjer sediment mee in de vorm van zand en klei, maar ook grote stenen. Eigenlijk kun je de gletsjer in twee delen onderscheiden. Bovenaan de gletsjer, waar er verse sneeuw op de gletsjer blijft vallen is er een bewegingscomponent in de gletsjer te onderscheiden die ervoor zorgt dat meegenomen stenen over de ‘bodem’ schuren. De stenen worden niet opgenomen in de gletsjer maar blijven op de bodem. Waarna ze ongeveer de helft van de gletsjer zijn gepasseerd komen ze bij het zogenaamde omslagpunt. Waarom heet dat zo? Omdat de gletsjer naar verhouding dan meer afsmelt dan dat er verse sneeuw bijkomt. Willen we echter de hele gletsjer over de hele lengte ongeveer dezelfde dikte laten houden, moeten we een bewegingscomponent inbouwen die tegengesteld is aan die bovenaan de gletsjer. Gevolg: De stenen worden van de bodem opgetild en meegevoerd naar de oppervlakte, waarna ze bovenop de gletsjer terechtkomen.
Na deze korte inleiding kom ik dan bij mijn echte punt. Want dit fenomeen heb ik al eens eerder in levende lijve gezien en met verbazing aanschouwt. Het fenomeen doet zich namelijk ook bij Ichthus voor. Nu iedereen is gesetteld, de studie op de rails heeft komen er allemaal nevenactiviteiten naar boven. Dit resulteert in reclame voor die activiteiten om zo meer mensen erbij te betrekken. Laatst heb ik eens opgeschreven wat voor ‘stenen’ bovenop de Ichthusgletsjer terechtkwamen. Dit lag er op een avond allemaal ter inzage:

1. Klein blauw briefje over de Landelijke Evangelisatie Dag.
2. Geel briefje: ‘What’s your drive’ van IFES Nederland.
3. ProLife studentenverzekeringen. Voor christelijk verzekeren!
4. Trefpunt, het officiële orgaan van IFES Nederland.
5. Enquête over… waar ging het ook alweer over? De clou heb ik niet echt begrepen.
6. Gezichthus (eindelijk).
7. Natuurlijk de Ichthusbundels.
8. Afschrijvingen voor ons lidmaatschapgeld.

En ik durf te wedden dat ik nog wel wat ben vergeten. En zoals elke vergelijking gaat ook deze krom. Waarom? Omdat ik het bij de gedachte aan een gletsjer steenkoud krijg. Maar om bij een studentenvereniging te zitten die zich wil inzetten voor God en zijn werk, daar krijg ik het warm van.

Gepost op 07-02-2005 om 19:46 uur
668 keer gelezen

Alle verhalen van deze schrijver (snow)



Door: anneke
Het blijft nog steeds erg doelgroepgericht, ook de clou. Op zich niet erg, toch?
Gepost op 07-02-2005 Om 20:59
haha! Je hebt gelijk...
Had ik niet eens aan gedacht.
Gepost op 07-02-2005 Om 23:25

Door: Auke-Willem (AW)
Hmmmm, hier kun je wel wat ontdekken over jouw opleiding. Wat was het ook al weer...... sneeuwman?

Maarreh, mooi stukje.
Gepost op 16-02-2005 Om 13:42
Fysische Geografie...
Gepost op 17-02-2005 Om 13:03

Dit werk is ingezonden op http://www.blocnoot.nl en blijft te allen tijde eigendom van de feitelijke auteur van het werk (of bloCnoot zolang de auteur niet kan worden teruggevonden). Zonder toestemming van de feitelijke auteur mag dit werk niet gebruikt worden voor andere doeleinden dan lezen. BloCnoot zal nooit toestemming geven indien de auteur niet teruggevonden kan worden. Mocht er sprake zijn van misbruik van de inhoud van het gepubliceerde werk op welke manier ook zullen er (in samenspraak met de auteur) stappen ondernomen worden.