248816
 
 
 
 
 

     Menu:

> Startscherm
> Schrijvers
> Verhalen
> Open verhalen
> FAQ
> Vintage

Als
Door: joost
Commentaar van de schrijver:
Categorie: Column
Geschatte leestijd: ca. 2 minuten

Als

We kennen het allemaal wel. Van die gedachten die ons soms bezighouden. Wat zou er gebeurd zijn als… Als ik daar net even eerder of later langs gekomen zou zijn dan … Als die auto nou eens net iets sneller of langzamer had gereden dan … Het scheelde maar een haartje.

En wat, als dat haartje er niet geweest was? Je hele leven was anders geweest. Als je die jongen of dat meisje nou eens niet was tegengekomen … Allemaal van die momenten die waarschijnlijk bepalend geweest zijn in ons leven. Want als het net even anders zou zijn gegaan dan … En daar gaan onze gedachten.
Is het reëel om zo te denken? De situatie is nu eenmaal gelopen zoals die gelopen is. De genoemde voorbeelden kunnen ons overkomen.

Maar het kan ook zijn dat we zélf invloed hebben op de situatie. Waarom? Onze inspanningen en ons doen en laten kunnen best bepalend zijn voor ons eigen leven en dat van anderen. Neem bijvoorbeeld gehoorzamen. Deden we als kind wat onze ouders zeiden, of niet? De gevolgen merkten we meestal snel genoeg, toch? Hoe zou het zijn gegaan als verschillende mensen nee gezegd hadden tegen een opdracht die ze kregen? Dan was, door een bewuste keus van mensen de situatie dus anders gelopen.
Abram had best nee kunnen zeggen toen God hem riep. Hij wist totaal niet waar hij naar toe zou gaan. Dus zo gek zou het niet geweest zijn. Gevolg?
Als Jozef niet naar zijn broers was gaan zoeken zoals zijn vader hem opdroeg, was hij niet in Egypte gekomen. Zou het volk toch gered zijn van de hongersnood?
Mozes zei meerdere keren tegen God dat hij niet geschikt was om dat volk naar het land te brengen omdat hij niet kon praten. Hij mocht het samen met broer Aäron doen.
Maar wat zouden de gevolgen geweest zijn als hij bleef weigeren?
Gideon stond denk te klappertanden van angst. Heel logisch lijkt me als je die geschiedenis leest. Hij was met zijn mannen ver, ver in de minderheid tegen die grote, wrede vijand. Toch zei God dat hij veel van zijn mensen weg moest sturen. En hij deed het. Maar als hij het nu eens niet gedaan zou hebben? Wat zou het gevolg geweest zijn? Enne…
Als Jezus nu eens niet de wil van zijn Vader gedaan zou hebben? Of mag ik daar niet aan denken?
Gepost op 18-12-2011 om 18:37 uur
66 keer gelezen

Alle verhalen van deze schrijver (joost)Door: EsQuizzy

Hoi Joost! Leuk weer eens iets van jouw hand te lezen!

Weer een doordenkertje (of niet?).Gepost op 18-12-2011 Om 18:47

Dit werk is ingezonden op http://www.blocnoot.nl en blijft te allen tijde eigendom van de feitelijke auteur van het werk (of bloCnoot zolang de auteur niet kan worden teruggevonden). Zonder toestemming van de feitelijke auteur mag dit werk niet gebruikt worden voor andere doeleinden dan lezen. BloCnoot zal nooit toestemming geven indien de auteur niet teruggevonden kan worden. Mocht er sprake zijn van misbruik van de inhoud van het gepubliceerde werk op welke manier ook zullen er (in samenspraak met de auteur) stappen ondernomen worden.