248816
 
 
 
 
 

     Menu:

> Startscherm
> Schrijvers
> Verhalen
> Open verhalen
> FAQ
> Vintage

Keiharde dromen s2
361 Spanningsveld
Door: EsQuizzy
Commentaar van de schrijver:
Categorie: Drama / Roman
Geschatte leestijd: ca. 4 minuten

Met zijn handen diep in de jaszakken gestoken stapte Tim pittig richting huis. Het vooruitzicht van de rest van zijn stuk oranjekoek bood slechts een schrale troost voor de teleurstelling dat hij Amber niet te spreken had gekregen.
Vrg je je moeder om advies krijg je advies, al is het ng zo vaag volg je die op, loopt het weer anders dan je verwcht had, mopperde hij tegen niemand in het bijzonder. Hij mocht die stijl van zijn moeder eigenlijk wel, al had hij nu de smoor in. Ze gaf hem nooit het idee dat ze hem voorkauwde wat hij moest doen, maar leefde het desgevraagd wl heel subtiel vr en liet het aan hm over om te ontdekken wat ze bedoelde.
Amber kwam niet eens naar de dr, Heer, voegde hij aan zijn gemopper toe dit keer wl tegen Iemand in het bijzonder. Maar zijn geweten sprak hem op die interpretatie aan: haar vader had gezegd dat ze niet aan de deur kn komen. Dat was iets anders.
Hm, deed hij, terwijl hij een steentje wegtrapte, dat tikkend over de stoep voor hem uit stuiterde en met een scherp tak! tegen een daar geparkeerde auto aan ketste. Oeps! reageerde hij, terwijl hij het al weer warm kreeg. De hoogrode kleur die hij aan de deur bij de familie Konings opgelopen had, begon voor zijn gevoel juist wat af te nemen. Nu liep hij gauw door, in de hoop dat niemand gemerkt had dat hij de laklaag van die auto waarschijnlijk beschadigd had
Hij schaamde zich diep, om meerdere redenen. Meneer Konings was niet eens even naar binnen gegaan om aan Amber te vertellen dat hij aan de deur was voor haar! Amber had natuurlijk aan haar ouders verteld over wat er aan het eind van die middag bij hen achter de schuur was voorgevallen.
Zo zit zij wel in elkaar, en zo gaan ze bij haar thuis ook wel met elkaar om, dacht hij, terugdenkend aan de tijd die hij als gast bij Amber in het gezin had doorgebracht. Maar hij vond de gedachte niet leuk dat haar vader haar nu van hem afschermde.
Hmf, klonk het nu zacht. Hij stelde zich levendig voor hoe Amber bij het geluid van de deurbel verschrikt had opgekeken met het pleidooi: Als dat Tim is, ben ik er niet, hoor! Wil jij opendoen, pappa!?
Dat zou meteen verklaren waarom hij zo streng Jngeman! zei, toen hij opendeed, bedacht Tim, die dat moment opnieuw voorbij liet komen. Zijn gevoel zei hem dat hij niet welkom was geweest. Zijn verstand kon het intussen niet helpen op te merken dat Ambers vader allerminst onvriendelijk had gekeken.
Zijn gevoel leek dit duel te gaan winnen: Als hij niet de indruk had gehad dat Amber mij niet zou willen spreken, had hij haar vst gewoon even geroepen.
Hmpf! blies Tim, terwijl hij zijn kraag wat hoger opzette. Het was koud! ook dt nog voor niets, voegde zijn gevoel hem toe. Ziets fouts heb ik toch niet tegen haar gezegd!? fluisterde hij, waarin hij zich voor de zoveelste keer die avond dezelfde vraag stelde. Daarop sputterde hij nog eens: Ze kwam niet eens naar de deur
Zijn verstand speelde weer op: en wat nou als Amber niet eens wist dat jij aan de deur was? Haar vader heeft het haar toch niet eens gevrgd? Hoe moest zij dat dan wten?
Hij stond zichzelf een korte dagdroom toe even een ontsnapping uit de werkelijkheid om de pijn te verzachten: hoe Amber bij het horen van zijn stem, toen hij haar vader vroeg of zij thuis was, juist grg naar de deur had willen komen, maar cht niet kon om de n of andere reden. Ergens wenste hij dat het zo ws: dat haar vader cht zo vriendelijk was geweest als zijn verstand het hem wilde voorschilderen. Dat Amber cht niet aan de deur kon komen misschien omdat ze onder de douche had gestaan of zo
Nope, herinnerde hij zich het duistere horizontale bovenlicht vlak onder de dakgoot: het badkamerraampje had open gestaan, en hij had gn douchegeluiden gehoord.
Hij droomde weer weg bij de herinnering aan het mooie, groot op canvas afgedrukte zwart-wit portret van Amber dat aan de wand in de woonkamer hing het overduidelijk professionele recente portret dat ruim lg genoeg was genomen om eruit vast te kunnen stellen dat ze er op zijn minst topless moest zijn geweest en ruim hg genoeg om niemand aanstoot te kunnen geven, tenzij iemand daar natuurlijk voor ks.
Mevrouw Flushpool zou het vst een aanstootgevend portret vinden, bedacht hij met een korte grijns. Maar het was juist dt portret geweest dat hem had doen bedenken dat Amber de fotos van Manoucheca en hem waarschijnlijk wel zou kunnen waarderen.
Zijn dagdroom stelde zich bij aan de hand van een suggestie van zijn verstand: hij zag Amber voor zich, in de huiskamer maar dan zoals hij haar op school in het kantoortje van de gymleraren had aangetroffen. Bij het herkennen van zijn stem fantaseerde hij hoe Amber naar de deur had willen komen hij had haar immers tch al z gezien, dus wat zou het voor hr uitgemaakt hebben? maar tegengehouden werd door haar moeder en afgeschermd door haar vader omdat haar ouders het nou eenmaal, heel logisch natuurlijk, niet goed vonden dat hun dochter in haar scheppingskostuum aan de deur verscheen
Hrmpf, gromde Tim, die tegen zichzelf zei: en al heleml niet voor een verliefde pber, natuurlijk
Al zou ze moeilijk hebben kunnen zeggen dat ik haar tch al uit de kleren gezien heb, probeerde hij in het voordeel van zijn dagdroom te redeneren.
Zijn gevoel trok zowel zijn verstand als de dagdroom een stukje terug: Haar vader was gewoon gekleed. Dat waren haar ouders en zij zelf k, toen ik bij ze was. Voor hetzelfde geld gaan ze alleen op vakantie op die camping uit de kleren, wat weet ik er nou van!?
Nee, zei hij tegen zichzelf. Ze wil me vst niet meer zien
Vr zich zag hij opnieuw hoe gekwetst ze gekeken had op het moment dat hij zich naar haar toe geopend had. Hij had haar pijn gedaan! Zij wilde gewoon, veilig, een jonger zusje van en voor hem zijn en hij was over gevlens begonnen, de sukkel die hij daar was! Opnieuw voelde zijn gevoel wat hij had gevoeld op het moment dat ze als een angstig diertje bij hem wegvluchtte
Terwijl Tims lichaam het paadje insloeg dat hem bij de poort van hun eigen achtertuin zou brengen, worstelde zijn ziel met het complex afwisselende spanningsveld tussen gevoel en verstand, tussen wensdroom en realiteitszin, tussen hoop en neerslachtigheid waaraan hij intussen z gewend was geraakt, maar dat hij voor de veiligheid maar negatief was gaan bevoordelen

Gepost op 18-06-2011 om 16:40 uur
151 keer gelezen
<< Vorige in deze serie

Alle verhalen in deze serie (Keiharde dromen)
Alle verhalen van deze schrijver (EsQuizzy)Door: Rapunzel
Z herkenbaar het advies geven van Tims moeder
Ook z herkenbaar de reactie van Tim op het opgevolgde advies

Enne goed opgelost zo, dit had ik niet kunnen verzinnen in vrije denkminuutjes

n dingetje nog: "al had hij nu de smoor in". Ik denk dat je n woordje mist hier

Gepost op 18-06-2011 Om 17:06

Dank je wel, Rapunzel. =)
Blij dat het herkenbaar is.

Tja, ik wilde nog eens terugkomen bij Tim, tijdens dit hoofdstuk, plus dat ik toch in-story nog wat meer gedachtenvoer wilde geven over zowel Kd355 als over Kd356 en 360.

Dit is zoveel leuker dan gewoon antwoorden onder posts te gaan typen, weet je =)

Over dat ne woordje: ik denk er anders over. Zoek maar eens op. *bloempje*

Nogmaals bedankt voor de leuke bevestigende reactie! =)

Gepost op 18-06-2011 Om 17:21

Door:
Mooie post, Esquizzy. Zo herkenbaar ook die gedachtengang van Tim. Wijze moeder heeft hij. Je weet pas echt wat je er mee moet als je er met de bewuste persoon over gesproken hebt. Tot die tijd kun je alleen maar raden. En vaak ben ik alleen maar in staat om negatieve dingen te denken. Dan moet ik me met mijn verstand dwingen het goede te denken. Die worsteling heb je hier heel mooi beschreven, vind ik.

En mevrouw Flushpool is gelukkig niet de maatstaf in het leven.
Gepost op 18-06-2011 Om 17:07

Nee, gelukkig niet, nee. Maar ik heb wel in zon milieu gezeten en dat gaat je echt niet in de koude kleren zitten als je zelf heel anders bent

Enfin. Dank je hartelijk voor je reactie! =)
Ja, Hetty is een wijze vrouw. Ik hoop dat ik, als ik ooit een vader mag worden, maar een beetje zoveel wijsheid mag hebben als sommige mensen in dit verhaal laten zien.

Tims gedachtengang fijn dat die herkenbaar is. En dat over alleen maar negatieve dingen kunnen denken? Vaak blijkt het in mijn leven z mee te vallen als ik weer eens in die valkuil ben gestapt *bloempjes*

=)


Gepost op 18-06-2011 Om 17:28

Door:
@Rapunzel, ik twijfelde er ook even aan. Volgens mij is dit Friesisme hoe het hier staat. In Friesland zeggen we: Hy hie de smoor yn.
Gepost op 18-06-2011 Om 17:16

De Friese en de Nederlandse uitdrukking zijn dan parallel. In het Nederlands is het: Hij heeft de smoor in. Het ene woordje wordt wel toegevoegd, maar staat niet in het origineel.

=)

Gepost op 18-06-2011 Om 17:31

Door: Rapunzel
Gevonden!!
Twee mogelijkheden, zijnde: 1) ergens/er de smoor in hebben = smoor als zelfst. nw. en 2) de smoor in hebben = spreekwoord v.a. 1914 (?).

De eerste is een slecht humeur hebben, de tweede ergens boos over zijn of het zeer slecht naar de zin hebben.
Aldus mijn bronnen

Gepost op 18-06-2011 Om 17:35

Ze zijn dus allebei goed. In het geval van Tim kunnen ze allebei, maar ik laat het zo staan als je het niet erg vindt.

=)

Gepost op 18-06-2011 Om 18:08

Door: Levanda
Weer een ijzersterke post, Esq!
Ik zou ook gaan voor "al had hij nu de smoor in". Klinkt een stuk vloeiender dan "al had hij er nu de smoor in"
Gepost op 19-06-2011 Om 12:05

Dank je wel, Levanda! =)

Ik geloof dat de uitdrukking op basis van diezelfde reden ontstaan is uit de langere vorm. Maar dat weet ik niet zeker. Het zou me wel logisch lijken. Andersom is natuurlijk ook mogelijk: dat een niet kennen van de achtergrond van de uitdrukking tot de langere versie heeft geleid.

Hmmm... *le penseur*

=)

Gepost op 19-06-2011 Om 14:51

Door: Rapunzel
Haha, wat betreft "esti mishumora" don`t mind at all, Quizzy. Het is jouw post, dus jij moet doen wat jij goed vindt en wat volgens jou lekker loopt

Gepost op 19-06-2011 Om 16:01

Dat doe ik ook wel, hoor. Wees maar nie bang! =)
Ik wilde alleen graag weten wat jij ervan vindt.

=)

Gepost op 20-06-2011 Om 15:37

Door: EsQuizzy
Trouwens, nog even kleine bronvermelding:

Mevrouw Flushpool is een karakter uit Adrian Plass: Het gewijde dagboek van Adrian Plass (37 3/4), Sliedrecht, 1991. ISBN 90-71864-30-8.

Erg leuk en zinvol boekje.

Gepost op 20-07-2011 Om 07:20

Dit werk is ingezonden op http://www.blocnoot.nl en blijft te allen tijde eigendom van de feitelijke auteur van het werk (of bloCnoot zolang de auteur niet kan worden teruggevonden). Zonder toestemming van de feitelijke auteur mag dit werk niet gebruikt worden voor andere doeleinden dan lezen. BloCnoot zal nooit toestemming geven indien de auteur niet teruggevonden kan worden. Mocht er sprake zijn van misbruik van de inhoud van het gepubliceerde werk op welke manier ook zullen er (in samenspraak met de auteur) stappen ondernomen worden.