248818
 
 
 
 
 

     Menu:

> Startscherm
> Schrijvers
> Verhalen
> Open verhalen
> FAQ
> Vintage

Ik Ben er ook nog!
begin verhaal...
Door: aviya
Commentaar van de schrijver:
Iemand nog tips voor schrijfstijl e.d
Categorie: Diversen
Geschatte leestijd: ca. 3 minuten

IK BEN ER OOK NOG!

...Soms ben ik alles spuugzat. Dan denk ik: bekijk het met je zooitje. Om wie draait het hier eigenlijk? Om Tijn met zijn pdd-nos! Is er geen heisa om dit dan wel ruzie om dat. Vanavond was het helemaal erg; hij maakte een drama over erwtjes die hij niet lustte en over kipfilet waar het bloed nog uitdroop, volgens hem dan hè. Eindeloos discussiëren tot ma er knetter van werd. Ze liep huilend naar boven. Toen was hij wel even stil.
‘Doe normaal!’ schreeuwde ik tegen hem. ‘Doe eindelijk eens normaal!’
‘Doe zelf normaal!’ zei hij.
Ik schopte naar hem onder de tafel, auw - tegen de tafelpoot! Ik kon wel janken. (Dat heb ik net maar even gedaan.)’...
Ze zucht en schuift het dagboek secuur onder haar kussen. Het is bijna half negen ziet ze met een snelle blik op haar horloge. Koffiedrinktijd. Moet ze echt met zo’n stom behuild gezicht naar beneden? Ze pakt het potje gezichtscrème en loopt er zacht mee de zoldertrap af. Ik ga mezelf eerst restaureren, fluistert ze, plamuurverf genoeg. Bij de badkamerdeur blijft ze opeens heel stil staan. Ze hoort gepraat beneden. Het is ma! Kan wel een beetje zachter zeg!
Voetstappen, heen en terug. Iemand ijsbeert.
‘Luister je? Ze ziet er helemaal niet goed uit de laatste tijd!’
Geritsel van een krant.
‘Huh, zei je iets schat?’
‘Ja, over Bertine. Ze ziet zo wit en ik vind dat ze somber kijkt. Ze is chagrijnig en vlucht na het eten gelijk naar boven, doet ze steeds.’
‘Hum, zullen de hormoontjes wel zijn.’
Weer geritsel van een krant.
Bertine balt haar handen. Nog net bedenkt ze dat ze beter niet op de muur kan bonken. Hormonen, niks hormonen. Het komt door dat stomme gedoe hier, door dat joch!
Heel zacht doet ze de badkamerdeur dicht. Ze gaat op de rand van het bad ze zitten om na te denken: als ze dit potje op de tegels zou mikken? Dit glazen potje. Ze draait het rond-en-rond. Misschien schrikken ze wakker en denken ze ook eens aan MIJ! Ik ben geen wandelend hormoon, ik ben Bertine, de zus van Tijn. Je weet wel: Tijn met pdd-nos.

De volgende morgen is Tijn keurig op tijd. Dat was tot voor kort een probleem. Sinds hij een mobiel voor zijn verjaardag kreeg, gaat het wakker worden een stuk beter. 07:15 precies gaat zijn alarm af . Dat vind hij zo geweldig dat hij de hele boel wakker tettert. ‘Het is zeven uur vijftien, wakker worden. Het is zeven uur vijftien, zeven uur vijftien is het!’ Geen wonder dat ik hier met een duffe kop aan tafel zit, bedenkt ze boos. Hij moet het afleren. So wie so hoeft hij me niet te roepen.
‘Weet je Bertine…’, zegt Tijn tussen twee happen door. ‘De aarde wordt zwaarder.’
‘O, leuk!’
Hij slikt zijn brok boterham slordig door en tikt op de tafel met zijn wijsvinger. ‘Het totale gewicht van de aarde is in de afgelopen jaren toegenomen door verpulverde meteorieten.’
‘Interessant!’ Ze neemt een slok thee en loert naar de klok. Nog vijf minuten.
‘Jahaa. Meteorieten verbranden in de atmosfeer en komen als…eh, ze komen als stof op de aarde neer. Is dat niet opmerkelijk…’
‘Jaja, maar ik wil danken Tijn. Het is tijd. Ik moet mijn tas nog klaar maken, ik…’
‘Dat stof hè, die verbrande meteorieten: er valt elke dag wel zo’n 25 ton meteorietenstof per jaar.’ Dat is…
Demonstratief vouwt ze haar handen. ‘Het is tijd!’
Hij kijkt langs haar heen, blik op oneindig. ‘Dat is 9125 ton per jaar. Elf dubbeldekkerbussen bij elkaar, zoveel.’
Gepost op 15-06-2009 om 19:53 uur
462 keer gelezen

Alle verhalen van deze schrijver (aviya)Door: Levanda
Weet je zeker dat dit meisje niet Levanda heet? En dat haar broertje er niet ééntje is met PDD-noss, maar één van dertien en twee van tien?

Dit is exact hoe ik me vaak voel. Gewoon precies hetzelfde.
Gepost op 15-06-2009 Om 21:32
eh...ik kan haar wel zo noemen. Ik vind Levanda een mooi naam!
Pittig lijkt me dat, twee broertjes met Pdd!
Gepost op 15-06-2009 Om 22:38

Door: inem
En, hoe ik me soms voel...

Je kan goed schrijven zeg!!

Gepost op 15-06-2009 Om 21:42
Dank je wel! Ik zal jouw verhalen ook lezen als je dat mag.
Gepost op 15-06-2009 Om 22:37

Door: EsQuizzy

Heel realistisch neergezet, aviya. Ik heb geen ervaring-uit-de-eerste-hand met ppd-nos, maar je omschrijft het zo goed dat ik me er heel goed iets bij kan voorstellen zo.

Je vraagt om tips voor schrijfstijl. Ik hoop dat je het niet erg vindt als ik er een paar heb, kleintjes mar, maar ik vind het altijd lastig om in te schatten wat ik kan reageren bij een ‘nieuw’ iemand hier, en wat niet.

Hier gaat’ie, ik hoop dat je er wat aan hebt:

Het eerste gedeelte van dit verhaal schrijf je vanuit een ‘ik’-persoon. Na ‘haar’ trap tegen de tafelpoot ga je ineens over op een auctoriaal perspectief (‘ze’). Dat werkt een beetje verwarrend: schrijf je nou vanuit Bertine of vanuit de moeder?

Dat zou ik even reschttrekken als ik jou was.

Na het haakje sluiten na gedaan staat een aanhalingsteken sluiten. Die is daar terechtgekomen zonder dat het de bedoeling was, denk ik.

Na …gaat zijn alarm af staat een spatie voor die punt. Daardoor valt de punt op de volgende regel.

››
Gepost op 15-06-2009 Om 22:05
Leuk hoor, je reactie.
Eerste gedeelt is een stukje uit haar dagboek. Het begint met ... en eindigt met... en dan sluit ze haar dagboek.
In het echt staat dat stukje cursief maar ik krijg het niet zo goed cursief hier. (bloos)
Morgen zie ik wel weer verder.

Ik schrijf vanuit het meisje.
(de zoon van mijn zus heeft ook PDD maar het beeld wat ik nu schets van deze jongen is meer Asperger)

Dank je voor reactie.
Gepost op 15-06-2009 Om 22:33

Door: EsQuizzy
‹‹

(Ben slordig aan het typen, had vandaag migraine, dat heeft altijd invloed op mijn typwerk... sorry.)

Als laatste voor nu: sowieso is één woord.

Nu ik dit verhaal zo lees kan ik me ineens beter iets voorstellen bij ppd-nos. Wel handig, aangezien het in mijn omgeving wel voorkomt. Zoals je ziet heb je al in ieder geval twee persoonltjes geraakt met je verhaal hier, en mij ook, al is het op een andere manier.

Ik ben heel benieuwd naar het vervolg.

Gepost op 15-06-2009 Om 22:10

Door: EsQuizzy
O ja, nog even iets over de titel. Dat Ben met een hoofdletter, is dat expres (van Ik Ben)?

En ik zou boven je verhaal-body de titel niet nog eens herhalen. Op de startpagina staat de titel, boven je verhaalpost staat je titel… die derde keer is echt overkill.

Waar ik heel benieuwd naar ben, is of je dit schrijft voor een dochter, om háár aan te geven dat je haar beter begrijpt dan zij soms denkt. Maar daar hoef je niet op te antwoorden, natuurlijk. Zomaar een losse flodder van mij.Gepost op 15-06-2009 Om 22:15

Door: EsQuizzy
De tags voor italic zijn {i} en {/i}, alleen dan met vierkante haakjes in plaats van accolades.Oké, bedankt voor de verdere uitleg. Ik vermoed dat je die cursieve tekst nog wel voor elkaar krijgt, nu. Wat ook zou helpen (om meer duidelijkheid te scheppen) is een regel wit laten tussen de overgang van het dagboek naar de verteller.

Gepost op 16-06-2009 Om 08:56

Door: kiezel
Mooi geschreven en heeeeeel herkenbaar.

Ik ben erg benieuwd hoe het verder gaat!!!
Gepost op 16-06-2009 Om 09:50

Door: EsQuizzy
Maar eerlijk, aviya: ik had het dagboek gemist. Mijn probleempje...

O, ik zag nog iets: op de vierde regel van onderen staat Dat is… - buiten aanhalingstekens. Ik ga er vanuit dat dat nog bij het citaat van Tijn hoort?Gepost op 16-06-2009 Om 12:07

Door: Levanda
Even wat recht zetten: ik heb geen broertjes met PDD-noss.
Het neemt niet weg dat ze niet af en toe vreselijk druk en irritant zijn, maar zover ik weet is nog nooit gebleken dat ze ergens last van hebben, ookal denk ik soms haast van wel.
Mijn ouders zijn sinds kort gescheiden, en mijn broertjes, de tweeling van tien, zijn er niet beter op geworden: als ze zich gedroegen als zeven, gedragen ze zich nu als vijf.

Daarom kan ik me zo goed inleven in Bertine.
Gepost op 16-06-2009 Om 14:24

Door: EsQuizzy
@ Levanda:

Gepost op 16-06-2009 Om 14:37

Door: inem
@Levenda: Nu begrijp ik het beter.
Moeilijk zeg allemaal, zo veel drukte en iritant gedoe. Veel sterkte!
Gepost op 16-06-2009 Om 14:53

Dit werk is ingezonden op http://www.blocnoot.nl en blijft te allen tijde eigendom van de feitelijke auteur van het werk (of bloCnoot zolang de auteur niet kan worden teruggevonden). Zonder toestemming van de feitelijke auteur mag dit werk niet gebruikt worden voor andere doeleinden dan lezen. BloCnoot zal nooit toestemming geven indien de auteur niet teruggevonden kan worden. Mocht er sprake zijn van misbruik van de inhoud van het gepubliceerde werk op welke manier ook zullen er (in samenspraak met de auteur) stappen ondernomen worden.