248818
 
 
 
 
 

     Menu:

> Startscherm
> Schrijvers
> Verhalen
> Open verhalen
> FAQ
> Vintage

Vrijwilligers
Heb ze lief
Door: Linda
Commentaar van de schrijver:
Na een mail van een medevrijwilliger die er over twijfelde of hij/zij nog verder moest gaan vloog dit uit mijn vingers.
Categorie: Eigen beleving
Geschatte leestijd: ca. 2 minuten

Heb u naaste lief. Behandel anderen zoals je zelf behandeld wilt worden. Is dat niet wat de bijbel zegt? Waarom, waarom doen we dat dan toch niet? Moeten we mensen niet waarderen om wie ze zijn en wat ze doen? Zeker wanneer ze dat doen voor een ander?

Zegt het woord vrijwilligers niet genoeg? Het gaat hier om mensen die vrijwillig, dus zonder iets ervoor terug te krijgen, iets doen voor iemand. Of die iemand nu één persoon is of een hele vereniging.

Het is echter niet terecht om iemand die vrijwillig ergens zijn tijd, energie en moeite insteekt af te rekenen op dat gene wat niet in jouw straatje past. Hij/zij doet het, om er voor te zorgen dat alles loopt zonder al te veel problemen. Zodat jij je hobby kunt uitoefenen zonder dat jij daar meer moeite in hoeft te stoppen dan de energie die je in het spel stopt. Jij hoeft nauwelijks na te denken over al het andere. Alle randzaken worden voor jou geregeld, door die vrijwilliger.

De vrijwilliger probeert alles zo te regelen dat zo veel mogelijk mensen tevreden zijn en dat zoveel mogelijk mensen hun hobby kunnen uitoefenen. Mocht het dan een keer voorkomen dat zaken niet gaan zoals jij wilt dat ze gaan dan mag je daar uiteraard je mening over geven. Maar blijf beseffen dat het hier gaat om mensen die het beste met iedereen voor hebben en die vooral het beste voor hebben met de vereniging.

Wat men niet ziet is de tijd, energie en moeite die een vrijwilliger in zijn taak stopt. Het werk is vaak niet zichtbaar, dat zijn alleen de resultaten. Reken de vrijwilliger niet altijd af op dat gene wat in jouw ogen niet of verkeerd gebeurd. Maar kijk ook eens wat hij wel voor elkaar heeft gekregen en spreek daar je respect ook eens over uit.

Heb respect voor de vrijwilliger. Kijk verder dan je neus lang is. Wanneer jij je even tien seconden inbeeldt hoe die vrijwilliger zich moet voelen wanneer hij/zij alleen maar op zijn fouten wordt aangesproken, dan weet je genoeg. Jij ontvangt ook graag het compliment wanneer je iets goed hebt gedaan en de vrijwilliger hoort dat net zo graag!
Gepost op 09-11-2008 om 17:26 uur
347 keer gelezen

Alle verhalen van deze schrijver (Linda)Door: Gabriëlle
Ik begrijp de frustratie, ik ben ook een vrijwilliger! Ik herken me in de klaagzang, alleen...
Ik vraag me af, voor welk publiek schrijf je hier. Degenen die zo kritisch zijn?
Ikzelf kan uit dit stuk niet veel kracht putten, maar dat ik puur mijn eigen beleving. Wel herkenning, maar...
Gepost op 10-11-2008 Om 09:06
Ik schrijf het in eerste instantie voor degenen die zo kritisch zijn. In tweede instantie is het eigenlijk voor iedereen
Gepost op 10-11-2008 Om 10:18

Door:
Ik begrijp de frustratie. Ook ik ben vrijwilligister. Soms, ja zelfs regelmatig ben ook ik gefrustreerd. Als ik me echter bedenk waarom ik vrijwilligster ben(en dus niet voor de waardering, hóe fijn en fantastisch dat ook voelt en hóe noodzakelijk het soms ook is dat je deze krijgt), dan kan ik er toch weer tegenaan. Zie ik het nut niet meer van het werk dat ik doe, dan stop ik er gewoon mee... We zijn er om elkaar te dienen en mogen niet waardering en dankbaarheid eisen. Jezus doet dat nu nog steeds niet nadat hij aan het kruis gehangen heeft. Hij geeft ons de vrije keuze! Zouden wij dan anders doen?
Gepost op 10-11-2008 Om 09:56
Ik doe het ook niet voor de waardering en mijn collegavrijwilliger ook niet. Maar soms wordt het je wel moeilijk gemaakt om dat doel voor ogen te houden.
Gepost op 10-11-2008 Om 10:20

Door:
Dat begrijp ik helemaal!
Gepost op 10-11-2008 Om 13:01

Door: EsQuizzy
Tja, inderdaad, niet leuk als die dingen gebeuren…

Een puntje: Doe een ander niet wat u wilt dat u ook niet geschied.

Ik ben het niet helemaal eens met je uitspraak dat de bijbel dit zegt. In de volksmond kennen we de uitdrukking: "Wat u niet wilt dat u geschiedt, doet dat ook een ander niet."

Maar de oorspronkelijke bijbelse versie van de Here Jezus is actief in plaats van passief, en zegt juist dat we iets wèl moeten doen: "Behandel anderen zoals je zelf behandeld wilt worden."

Dat is actief liefhebben, in plaats van passief niet doen waarvan je zelf ook niet wilt dat het je aangedaan wordt.

Ik begrijp wel waarom je het in de passieve vorm schrijft, maar ik zou zelf de ècht bijbelse variant gebruiken. Zeker als je daarna stelt dat de Bijbel het zegt.

Let nog even op 'geschiedt' en 'inbeeldt' (-dt).

En intussen hoop ik dat de personen in kwestie er achter zijn dat ze het beter anders kunnen aanpakken…Gepost op 11-11-2008 Om 16:26
Bedankt voor de opmerking EsQuirrel, ik ga dan voor de actieve variant. Die vind ik namelijk ook nog eens veel mooier.

Helaas is de zaak alleen maar aan het verslechteren.
Gepost op 12-11-2008 Om 08:51

Dit werk is ingezonden op http://www.blocnoot.nl en blijft te allen tijde eigendom van de feitelijke auteur van het werk (of bloCnoot zolang de auteur niet kan worden teruggevonden). Zonder toestemming van de feitelijke auteur mag dit werk niet gebruikt worden voor andere doeleinden dan lezen. BloCnoot zal nooit toestemming geven indien de auteur niet teruggevonden kan worden. Mocht er sprake zijn van misbruik van de inhoud van het gepubliceerde werk op welke manier ook zullen er (in samenspraak met de auteur) stappen ondernomen worden.