248818
 
 
 
 
 

     Menu:

> Startscherm
> Schrijvers
> Verhalen
> Open verhalen
> FAQ
> Vintage

Amazing Grace
Door: Gabriëlle
Commentaar van de schrijver:
Categorie: Column
Geschatte leestijd: ca. 3 minuten

AMAZING GRACE

Water en olie zijn, zoals bekend, moeilijk te mengen. Zo is het ook met de Geest en de wereld. Toch is dat precies wat de EO probeert te doen met het binnenhalen van de film Amazing Grace, in de seculiere bioscopen. De EO schudt met enthousiasme het mengsel, maar de bioscopen lijken gewoon wat minder enthousiast. Binnen een straal van 60 kilometer kan ik één bioscoop vinden die de film in haar pakket heeft, en vergeefs zoek ik naar een afkondiging op de schreeuwerige bilboards op de gevel.
Eenmaal binnen in een kleine filmzaal voel ik me terug in de tijd, in de evangelische bioscoop De Kandelaar *1). Ik ben omringd door een homogeen gezelschap. Als nu de opname uit Openbaringen zou plaatsvinden tijdens deze voorstelling, was de zaal in één klap leeg, scherts ik tegen mijn buurman. Drie rijen voor mij zit een groep die bestaat uit mensen van diverse leeftijden, die heel de rij in beslag neemt. Een jonge vrouw deelt lolly’s uit en dirigeert een jongeman naast de kringleider. Aha, denk ik begrijpend, een Bijbelstudiekring op excursie.
Opnieuw heb ik het ‘Kandelaargevoel’ als een jongeman naar voren komt om de film aan te kondigen. Even verwacht ik dat hij ons zal voorgaan in gebed, maar dan bedenk ik me dat dit inderdaad de wereld is waar ik te gast ben. Deze moet haar humanistische ei kwijt, in de vorm van het attenderen op de hedendaagse slavernij en de keuze voor Fairtrade-producten. Daar is niets mis mee. Wel mis is dat ik het gevoel krijg dat de beste man de film zelf niet heeft bekeken. Want hij wil me wijsmaken dat het titellied geschreven is als eerbetoon aan de man die de afschaffing van de slavenhandel heeft bewerkstelligd. Water en olie zijn zich al geleidelijk aan het scheiden.
Amazing Grace blijkt een mooie productie, met een rijtje indrukwekkende namen in de bezetting. De olie vloeit rijkelijk. Hoewel voorspelbaar, is het einde ontroerend en indrukwekkend. William Wilberforce wordt neergezet als een gepassioneerd en kwetsbaar mens. Iemand die, in het kielzog van een Ander die stierf en opstond uit de dood, in staat is om een daad te stellen die de geschiedenis ten goede veranderd heeft.
De volgende avond zie ik bij Nova een andere politicus, een gepassioneerd en kwetsbaar mens. Iemand die, in het kielzog van een ander die stierf, waarschijnlijk niet in staat zal zijn om een daad te stellen. Grote kans dat hij de geschiedenis niet zal veranderen, ten goede of ten kwade, doordat zijn partij daar een stokje voor steekt.
Wat is de overeenkomst die me over deze zaken na liet denken? Tranen in de ogen van deze twee mannen. Ik kan ook geen water met olie mengen en dat moet ik ook niet doen. Wel merk ik dat in de rust het water en de olie zich van elkaar distantiëren. Ik onderscheid daardoor scherper het één van het ander.
Daarom is rust nemen op zijn tijd een goede basis om tot onderscheiding van geesten te komen. Misschien is die rust wel te vinden tijdens een uur en drie kwartier in een bioscoopstoel. Amazing Grace is dan een goede keuze.

*1) Evangelische Gemeente de Kandelaar te Rotterdam heet tegenwoordig Evangelisch Centrum Europoort.
Gepost op 24-10-2008 om 14:48 uur
214 keer gelezen

Alle verhalen in deze serie (Amazing Grace)
Alle verhalen van deze schrijver (Gabriëlle)



Door: EsQuizzy

Scherpe column, en mooi neergezet. Klasse!

Nog even 'geleidelijk' met een korte 'ei' spellen.



Gepost op 24-10-2008 Om 16:17
Thanks! Doe ik!

Gepost op 24-10-2008 Om 18:37

Door: joost
Gabriëlle, De aankondiging in Visie is het enige wat ik van de film gezien heb. Ik vind jouw column goed geschreven. Toch wil ik eerlijk zijn dat ik niet echt begrijp wat je bedoelt. Ik proef iets sarcasme, bv. naar de e.o, de gespreksgroep of de jongeman die naar voren ging. En dat mag in een column best. Het zal hem mogelijk aan mij liggen, maar die olie en dat water zie ik niet zo scherp.Zijn dat de twee verschillende soorten verhalen die dmv. de film verteld kunnen worden? En welke twee mannen hebben tranen in de ogen? Nogmaals, de inhoud van het goed geschreven verhaal komt bij mij niet geheel duidelijk over. Maar besef dat het waarschijnlijk aan mij ligt.
Gepost op 24-10-2008 Om 18:04
Ik bedoel het niet sarcastisch. Ik vond het een klasse idee van de EO om die film naar Nederland te halen en ik heb ervan genoten. Maar in deze column ben ik gewoon een christen die bepaalde dingen met haar eigen bril opziet. Misschien is die groep helemaal geen bijbelstudiegroep en leg ik dat er in. Misschien zat de zaal vol atheïsten. Het viel mij op dat iemand in de bioscoop naar voren gaat en een film introduceert. Dat kende ik echt alleen vanuit 'de Kandelaar' (trouwens een begrip in Rotterdam, ieder weet dan waar je het over hebt.) Misschien heeft iemand anders dat wel al meegemaakt, ik niet (in een seculiere bios). Dat met die twee mannen ga ik niet uitleggen, omdat ik zoiets heb je vat het of je vat het niet. Je moet het gezien hebben om het te begrijpen, als ik het uitleg, gaat de werking er vanaf. Het was in ieder geval gisteren bij het journaal en bij Nova.
En nee, in de film wordt niets uitgelegd over water en olie, hoewel het wel over wereld en de Geest gaat.

Gepost op 24-10-2008 Om 18:46

Door: joost
Ja, inderdaad wat duidelijker. Ergens heb ik het idee dat ik af en toe net zo'n soort christen ben. Sommige vaststaande manieren en verwachtingen met een vraagteken bekijken daar houd ik wel van.
Gepost op 25-10-2008 Om 15:07

Dit werk is ingezonden op http://www.blocnoot.nl en blijft te allen tijde eigendom van de feitelijke auteur van het werk (of bloCnoot zolang de auteur niet kan worden teruggevonden). Zonder toestemming van de feitelijke auteur mag dit werk niet gebruikt worden voor andere doeleinden dan lezen. BloCnoot zal nooit toestemming geven indien de auteur niet teruggevonden kan worden. Mocht er sprake zijn van misbruik van de inhoud van het gepubliceerde werk op welke manier ook zullen er (in samenspraak met de auteur) stappen ondernomen worden.