248818
 
 
 
 
 

     Menu:

> Startscherm
> Schrijvers
> Verhalen
> Open verhalen
> FAQ
> Vintage

EsQuolumn
Meer dan beelden…
Door: EsQuizzy
Commentaar van de schrijver:
Categorie: Eigen beleving
Geschatte leestijd: ca. 4 minuten

Kreeg gisteren een brief van mijn sponsorkindje. De tweede brief, prachtig in een op Frans lijkend maar duidelijk géén Frans taaltje, opgeschreven door haar oudere zus en daaronder in het Engels vertaald door een medewerker van Compassion. In een speciaal daarvoor bedoeld vlak is een veelkleurig tekeningetje gemaakt van een persoontje dat met een bal aan het spelen is. Dat tekeningetje wil ik jullie niet onthouden, het is tè schattig.Maar wat is het bijzonder om te lezen dat zo'n nèt zevenjarig hummeltje voor je bidt, en vindt dat je 'mooi' bent en er goed uitziet op de foto die je maanden terug gestuurd hebt. Dat zeggen mensen niet vaak tegen me, dus dat raakt dan wel. En ze zeggen toch dat kinderen de waarheid spreken? *grinnik*

Op de foto die ik van háár heb, staat ze geweldig serieus te kijken, maar in zo'n brief lees je dan ineens een geweldig vrolijk, blij en speels kindje. „Ze houdt heel veel van u,” lees je dan. Ze gaat iedere zaterdag naar club en leert daar onder andere: dansen! En dan de prachtige vraag: „Houdt u ook zo van zingen?”

Ja, lief kleintje, zo onnoemelijk ver weg, ik houd ontzettend veel van zingen...! Maar mijn dansen stelt niet zo veel voor. 'Gehobbel-voor-de-Heer', zou ik het willen noemen. Hij kent me. Hij vindt het mooi, en daar gaat het tenslotte om. Maar zing en dans naar hartelust voor Hem!

Grappig zoals een foto toch veel minder lijkt te spreken dan woorden. Een foto kan je vertellen hoe iemand er uitziet, wat de persoon draagt, wat de algemene omgeving is, ...maar het blijven fragmentjes. Behoorlijk weinig zeggende fragmentjes óók nog eens.

Ik ben, tussen de bedrijven door, bezig met de ontwikkeling van een stripverhaal. Gewoon omdat ik graag teken en omdat ik vind dat er wel meer liefdevolle (niet: zoetsappige) stripverhalen mogen zijn. Stripverhalen die Jezus' liefde weergeven. Ook op het internet.

Maar tekenen gaat langzaam. Langzamer dan schrijven. 'Keiharde dromen' is een geschreven verhaal, dat er eigenlijk tussendoor kwam en begon met een losse gedachte naar aanleiding van iets wat ik ooit meegemaakt heb. Ik had dat al een heel klein beetje verwerkt in Tikkie: Encore elders op deze site.

En weet je wat? Ik blijk het schrijven van een verhaal veel leuker te vinden dan het maken van een stripverhaal. Als ik er maar meer tijd voor had, zou het misschien anders liggen... Maar met woorden kan ik me veel duidelijker uitdrukken dan nu nog met tekenen het geval is.

Neem nou die tekening die ik gepost heb, vanmorgen (Keiharde dromen post 7). Daar heb ik uren over gedaan. Heerlijk ontspannen, en met liefde getekend, dat wel, maar het blijft een illustratie bij het geschreven verhaal. En het schrijven van een nieuwe post kost minder tijd. Daarbij kun je in een geschreven verhaal ook veel meer weergeven dan in een tekening.

Wat ben ik blij dat de Bijbel geen stripverhaal is. Wat ben ik blij dat God in geschreven woorden tot ons spreekt door Zijn Woord, en dat Hij ons een voorstellingsvermogen heeft gegeven om het vóór ons te zien.

Het is waar dat de Heilige Geest ons, zo nodig, beelden en visioenen kan geven. En dat doet Hij gelukkig ook.

Maar wat ben ik dankbaar dat dat slechts illustraties zijn, die niet zonder Zijn Woord kunnen bestaan en altijd onder het veelkleurige gezag van dat geschreven Woord staan.

Stel je eens voor wat het anders zou zijn: de Bijbel zou een foto-album of een stripverhaal zijn, met hier en daar een paar woordjes tekst en uitleg.

„God en Adam, in de Hof van Eden.”

„Eva bij een boom.”

„Wat doe jij daar, Eva?”

„Man en vrouw kleden elkaar aan.”

„Engel met zwaard.”

„De toren van Babel.”

„Noach en familie, voor de Ark.”

„Mozes' vaartochtje.”

„Het gouden kalf.”

„Jericho vóór de val.”

„Jericho ná de val.”

„De Here Jezus (12) in de tempel.”

„De Here Jezus tijdens een heftig boottochtje op het meer.”

„De Here Jezus met de discipelen, v.l.n.r. op de eerste rij: Petrus, Johannes, …”


Nou ja, ga zo maar door. Je begrijpt het, denk ik, al wel.

Mooi zootje zou dat worden, hier beneden.

En ieder die het niet gelooft, roept tòch wel, dat het trucage is, die foto van die Rode Zee. En van dat lege graf. Dat doen ze óók al met het geschréven Woord. Tot hun eigen verderf en Gods verdriet…

Wat ben ik dankbaar voor de machtige, veelzeggende en uitgebreide liefdesbrief, die wij allen van de levende God mochten ontvangen…!

Gepost op 14-12-2007 om 11:54 uur
471 keer gelezen

Alle verhalen in deze serie (EsQuolumn)
Alle verhalen van deze schrijver (EsQuizzy)Door: prinses
Wow, ja amen!
Mooi verwoord zeg.
Gepost op 30-12-2007 Om 15:48
Dank je! ;)
Gepost op 30-12-2007 Om 20:52

Door: Tines
Aahh, ze is inderdaad een schatje! Wat lief dat ze dat schrijft! En een mooi compliment voor jou hè..
Dat van 'gehobbel voor de Heer', heb je haar dat teruggeschreven? Hihi, ik moest er wel even om lachen.. Maar het gaat om de gedachte erachter, voor wie je je best doet om zo goed mogelijk te hobbelen.. Dat heb ik met zingen, vraag maar na..

Ik ben het eens met prinses! Het zette me even aan het denken.. Een foto kan wel veel zeggen, maar tegenwoordig, in een gephotoshopte wereld, weet je maar nooit wat echt is..
Je hebt me overtuigd met je voorbeelden.. Maar goed dat de bijbel geen stripboek is!
Hoewel, trouwens, een tekening van iets het verhaal wel kan verduidelijken, of andersom.. Maar alleen tekeningen op zich, dat zal niet genoeg zijn..
Gepost op 04-03-2008 Om 17:34

Door:
Ik heb lang sponsorkindjes gehad (o.a. Zuid Amerika en Nepal) enne, het is niet aardig dat ik het zeg en misschien is er intussen iets veranderd, maarre...

Sponsorgezinnen zijn vaak niet gewend aan briefwisselingen en het verwoorden van hun gevoelens en ervaringen. (Je zou het kunnen vergelijken met een opdracht aan ons om effe een film van ons leven te maken. Dan weet je ook niet zo gauw waar je moet beginnen)
Vaak volgen die brieven een vast stramien van dankbetuigingen en mededelingen waarvan men (de social worker van het gezin) denkt dat ze verwacht worden. "Ze studeert heel hard/doet erg haar best op school, is goed in..."

Je steun is er niet minder om!

De cultuurkloof is in dat opzicht heel groot. Ik kreeg nooit antwoord op mijn vragen, hoe vaak ik ze ook stelde. Als dat bij jou wel het geval is, dan weet je zeker dat je echt contact hebt!

Ik vind trouwens die tekening wel erg persoonlijk. En die complimenten zou ik ook maar persoonlijk opvatten. Ik heb ze nooit gehad
Gepost op 04-03-2008 Om 21:14
Ik ben mij bewust van wat je aangeeft. Maar ik denk dat twee brieven over en weer nog geen definitief beeld kunnen geven van het al dan niet persoonlijke karakter van een dergelijke briefwisseling. Om heel eerlijk te zijn, ik verwacht helemaal niets van haar kant en ben dus blij met alles wat ik wèl krijg.
Gepost op 04-03-2008 Om 22:51

Door:
Dat is inderdaad de juiste instelling. (Ik werd vanmorgen wakker met de gedachte dat ik nooit naar jouw reactie op deze reactie van mij had gekeken! Ik weet pas sedert kort waarom je altijd eerst 'mijn pagina' krijgt als je inlogt: omdat daar de reacties op mijn verhalen of reacties staan, slimmerd die ik ben!!

Als er tenminste iets staat, want dat laatste is niet altijd het geval.

Ooit gaat het zo langzaam allemaal, blocnoot. of heel internet, ik weet het niet...
Gepost op 14-04-2008 Om 23:38
Toen ik deze reactie gisteren las, vroeg ik mij af of het misschien een reden had, dat jij van de week wakker werd met die gedachte.

Toen dacht ik: misschien krijg ik van de week wel weer een brief! En ja hoor, ik was niet verbaasd toen ik gisteren thuiskwam en er een brief van Compassion op me lag te wachten, met een brief van Dachna erin! *grijns*

Haar vader heeft een geitje voor haar gekoscht van de kerstgift die in oktober automatisch van mijn rekening wordt afgeschreven. Mooie ouderlijke wijsheid: geef je kind een eigen dier om te verzorgen, en laat het een nuttig dier zijn voor het gezin. Goede keuze!

Maar ik mag echt niet lagen wat het persoonlijke karakter van deze brief betreft: ze stuurde me zelfs een bijbeltekst, en nog wel een van mijn lievelingsteksten, wat zij niet uit zichzelf kan weten omdat ik haar dat nog nooit heb geschreven.

Vroeger hadden wij ook een reeks sponsorkindjes, toen ik nog kind was. En daar hadden we ook helemaal geen contact mee.

>>
Gepost op 16-04-2008 Om 08:16

Door: EsQuizzy
>>

Mijn moeder herinnert zich dat contact ontmoedigd werd vanuit de overweging dat het niet eerlijk zou zijn als het ene kind wèl, en het andere kind géén contact met de sponsors zou hebben.

Blijkbaar denkt men daar bij Compassion anders over. Ben ik wel blij mee.

Dank je voor je reactie, Elle!

;)
Gepost op 16-04-2008 Om 08:21

Door:
Wat leuk! Een geitje en een bijbeltekst!

Ja, zo'n beest kan een enorme zegen zijn voor een arm gezin. Het geeft melk en kaas en misschien wel geitenharenwol (de sokken moeten ze indien gewenst zelf breien)oh ja en ook nog tentkleden volgens de bijbel. Maar gaaf hoor, zo'n reactie!

Gepost op 18-04-2008 Om 11:46
Compassion misschien een idee om jouw minder persoonlijke ervaringen te overschrijven door nieuwe en, vooral, andere? *smile*
Gepost op 18-04-2008 Om 13:17

Door:
Ha ha... heel slim!
Als we een geregeld inkomen hadden zou ik daar misschien nog wel aan denken! Maar ik heb mijn kindjes niet voor niks opgezegd (dwz, zij zeiden mij altijd op omdat ze met andere hulpinstanties in aanraking waren gekomen. Ik hoop dat ons gebed steeds verhoord is en dan ze met christenen contact hadden gekregen!).

Ben wel Dorcasdonateur voor 3 euro per maand, maar ik zou via hen wel een granny willen adopteren. Oude vrouwkes (dit zijn de echte) die hun hele leven gezwoegd hebben onder het communisme en nu met een bijna waardeloos pensioen zitten. Van armoede en eenzaamheid liggen ze maar de hele dag in bed. Wat een vreugdeloos en onrechtvaardig einde.
Gepost op 18-04-2008 Om 20:35

Door:
Leuk, om contact te zoeken met je sponsorkindje. Dat maakt het geven toch veel leuker. Wordt het ook een beetje *jouw* kindje.
Ennuhhh, in het echt zie je er ook leuk uit.
Gepost op 15-09-2010 Om 14:43

Compassion moedigt het aan bij al hun sponsors en kinderen.

=)

Gepost op 15-09-2010 Om 17:04

Door: inem
Lief Deze had ik nog niet gelezen. Bijzonder zo n kindje.

Gepost op 16-09-2010 Om 19:37

Ja, inderdaad. =)

Gepost op 16-09-2010 Om 20:14

Dit werk is ingezonden op http://www.blocnoot.nl en blijft te allen tijde eigendom van de feitelijke auteur van het werk (of bloCnoot zolang de auteur niet kan worden teruggevonden). Zonder toestemming van de feitelijke auteur mag dit werk niet gebruikt worden voor andere doeleinden dan lezen. BloCnoot zal nooit toestemming geven indien de auteur niet teruggevonden kan worden. Mocht er sprake zijn van misbruik van de inhoud van het gepubliceerde werk op welke manier ook zullen er (in samenspraak met de auteur) stappen ondernomen worden.